2023-01-20 392 瀏覽
食物質素尚可,早餐份量亦足夠,但外賣訂單經常有錯誤遺漏。檢查單據時確認沒有落錯單,應是廚房執錯訂單,但侍應在裝袋前應先確認訂單是否正確,而顯而他們沒有這樣做,服務質素有待改進。
食物質素尚可,早餐份量亦足夠,但外賣訂單經常有錯誤遺漏。

2023-01-20
10 分鐘 (外賣自取)
$50 (早餐)
今天吃這個,真的覺得蠻好吃的尤其是甜品真的沒得輸,不過當然整餐吃下來就一定破百今天叫了2個同一款的麵再加一個甜品,有一個下單沒多久就送到了,心想真的不錯哦😌可是原來開心太早,另一個麵等到我吃了快2/3它還沒到,問他們的侍應結果說我們換桌子沒跟他們說,整個氣就來了,第一碗會來,第二碗就說換位置沒通知,直接懟回去:位置是你同事叫我們換的,我第一碗為什麼就可以到呢?是你們沒看吧!結果才說不好意思可能遲了這家的服務真的很一般,東西上錯,員工好像在做夢幸好東西依然保持好吃😋
今天吃這個,真的覺得蠻好吃的
尤其是甜品真的沒得輸
,不過當然整餐吃下來就一定破百

結果才說不好意思可能遲了
這家的服務真的很一般,東西上錯,員工好像在做夢
幸好東西依然保持好吃😋
2022-10-18 616 瀏覽
太古康怡廣場有一間茶木,最鍾意去嗰度食早餐,因為貪佢多選擇,夠輕便唔需要食得太飽。每次都係食嗰個經典組合,台式肉燥米粉拼炒蛋,可以改煎太陽蛋、熟蛋。茶木的咖啡係唔錯嘅,自己加奶,奶上嚟嘅時候係熱嘅,都幾專業,咖啡味濃郁,只係$34。福州魚丸紫菜湯米粉,飲一杯熱嘅珍珠奶茶都係唔錯嘅選擇。

2022-10-16 244 瀏覽
今日晚飯去咗太古康怡廣場嘅茶木,叫咗一客養顏花膠濃雞湯拌麵,花膠湯裏面的🐔都幾鮮甜,仲有一舊好林滑嘅花膠。個人就認為呢個湯嘅味比較鹹,鹽分太多,唔係咁健康。🥴拌麵嘅質地都唔錯煙煙韌韌。另外叫咗一個紅燒牛肉麵,裏面嘅牛肉都有幾多件,炆得夠淋,仲有幾舊大大嘅紅蘿蔔。價錢合理。

2022-10-03 360 瀏覽
下午茶時間見唔係太多人就試下 入座坐低之後店員乜都無講低就行開左 一直坐住仲以為店員會有mean 或者茶水供應 點知等左兩三個字 店員都無過黎關心過 望望下 原來枱面有個兜仔 裡面有張QRcode係要自己自行電話落單我行出門口問店員拎mean 店員仲要黑口黑面問店員攞份餐具 佢話轉頭比我 過左10分鐘 我見個店員帶緊客 我再問 佢仲同我講 我咪話轉頭比你囉 第一次食亦係最後一次 店員既態度好影響食客心情 味道幾好都無食欲無服務不應加一
我行出門口問店員拎mean 店員仲要黑口黑面
第一次食亦係最後一次
店員既態度好影響食客心情
味道幾好都無食欲
無服務不應加一
2022-10-02
10 分鐘 (堂食)
前幾日,豬仔包上完堂路過茶木,話要食兒童餐,於是我哋就入去一試啦。兒童餐有兩款造型,車車🚗同飛機✈️,豬仔包好興奮咁㨂咗車車🚗兒童餐,媽媽就點咗個黑糖芒果芋圓仙草豆花,少少飽肚得嚟又可以當甜品。等候期間,職員攞咗填色紙同顏色筆比我哋,原來係兒童餐包嘅禮物🎁,一枝筆有齊基本顏色,帶出街好方便。首先嚟到嘅係「黑糖芒果芋圓仙草豆花」,同個名一樣,有芒果、芋圓、仙草、豆花還有紅豆和珍珠,有咬口得嚟又唔太甜。兒童餐有芝士雞翼🧀🐥、蕃薯條🍠🍟、有餡魚丸🍢、肉燥麵🍲、水果粒和粟米🍉🍊🌽,仲有杯橙汁🥤,加埋個車車🚗餐盒,賣相非常吸引。兩樣食物都好好味,食飽飽去番學特別開心😊到埋單嘅時候媽媽先發現,原來一入餐廳比嘅紙仔係有個QR code自助落單😱好彩個職員姨姨冇話我哋,比餐具豬仔包前仲用幫我哋用熱水沖一沖,非常窩心。

開心呠呠車(兒童餐)
黑糖芒果粉圓仙草豆花
2022-07-27
1 分鐘 (堂食)
開心呠呠車(兒童餐)
黑糖芒果粉圓仙草豆花
  • 開心呠呠車兒童餐
2022-07-17 401 瀏覽
服务非常的差,全程无纸巾,不倒水,找不见服务员。味道方面,我们点了三杯鸡和沙朗肉燥饭还有草莓芋圆,三杯鸡的鸡腥味直冲味蕾,沙朗肉无任何调味,寡淡如水,草莓芋圆中规中矩,勉强能吃。这些都不是重点,服务差食物质素差,大不了以后不来就可以了,但是最令人气愤的是我们点了凉菜三小盘,都吃完了还没上菜,这又不是什么复杂的大菜,多次催促服务员后还是不上,只能通知cancel。这样一家餐厅真是康怡广场这么多餐厅之耻,不会再来。
服务非常的差,全程无纸巾,不倒水,找不见服务员。

这样一家餐厅真是康怡广场这么多餐厅之耻,不会再来。
2022-06-29 434 瀏覽
🐮古早紅燒牛肉拌麵拌麵椒麻味足夠,但太油膩,食一半已經唔想食😟素鴨、鴨血,溏心蛋正常水準💁🏼‍♀️牛肉雖然有兩大塊,但味道好奇怪,好似酸酸地咁😰而且兩舊都好瘦好柴…下次想食真台灣菜唔會幫襯茶木☹️
🐮古早紅燒牛肉拌麵
2022-06-28 278 瀏覽
茶木雖然是連鎖經營,但太古城呢間特別好食,所以如果去開太古城的話呢,我都會去食茶木😋😋😋😋😋今日都係食我最鍾意嘅台式麻辣半斤牛肉麻辣鴨血台灣直送拼素鵝自家製椒麻拌麵 $78香辣的湯汁配自家製的拌麵,棉質非常彈牙,香辣汁微辣,吃完讓人允指回味幸福滿分。正宗的台灣鴨血香港沒有多地方能夠食到😋😋😋😋😋😋
今日都係食我最鍾意嘅台式麻辣半斤牛肉
麻辣鴨血台灣直送拼素鵝
自家製椒麻拌麵 $78
正宗的台灣鴨血香港沒有多地方能夠食到😋😋😋😋😋😋
台式麻辣半斤牛肉拌麵
午餐
台式麻辣半斤牛肉拌麵
好耐冇食過台灣野啦~有排好興茶木,一想食台灣野,頭幾間諗起既必定有佢~康怡呢間茶木環境都幾開揚,氣圍唔錯,平日就少啲人,一到假日就排長龍,都算受歡迎架~💛紅燒牛肉麵湯底濃,幾好飲,幾有牛肉味😋,牛肉軟腍又入味,重點係少筋少肥~岩哂驚肥又想食牛肉既人❤️麵幾有咬口,紅蘿蔔白蘿蔔軟硬適中,都幾入味。💛鳳梨鮮果甜酸肉好多水果,有菠蘿、士多啤梨、火龍果、藍莓同荔枝。本身汁已經酸,加落菠蘿更加酸,我就受唔到啦🥴而咕嚕肉就炸到岩岩好,表皮脆,口感都okay。但係飯就唔係粒粒乾身,有啲濕同腍🫠💛芋圓仙草豆花有好多材料,紅豆、豆腐花、仙草、芋圓等等。唔太甜,普通甜品咁。😗💛凍黑糖珍珠奶茶珍珠仲大粒過條吸管,重奶茶味,苦。

💛紅燒牛肉麵

💛鳳梨鮮果甜酸肉

💛芋圓仙草豆花

💛凍黑糖珍珠奶茶
珍珠仲大粒過條吸管,重奶茶味,苦。
紅燒牛肉麵
鳳梨鮮果甜酸肉
芋圓仙草豆花
凍黑糖珍珠奶茶
2022-05-19
10 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉麵
凍黑糖珍珠奶茶
2021-12-17 708 瀏覽
前言食物質素其實係ok嘅。環境係嘈吵左D,好似去左茶樓飲茶咁,但可以接受到嘅~ 唔會再去幫襯嘅原因有2個:一:服務態度。未至於好差嘅,不過就係部份侍應會黑口黑面,同你講多句嘢都唔願意。二:落單要掃QR code上網自己搞。~~~~~正文阿媽血糖一向踩界,所以一家人好少去食呢類甜品為主的餐廳,有日阿媽路過問:點解個個去呢間餐廳都食麵包嘅? 見佢問到,決定同佢去食一次。帶位嘅服務員1號,男,黑口黑面,帶入餐廳後指一指張枱就算。當時係星期一嘅下午茶時段,無乜人,大把枱。我同阿媽想轉枱,但1號已經行左去。問另一個服務員2號,女,講佢知想轉邊張枱,佢即刻執好枱俾我地轉,用print張QR code紙俾我地,當時以為只係埋單用,無特別理會。但張 QR code紙其實爛左,無左一個角仔。佢都唔為意,一print出黎擺低就走左。到我地揀好食乜舉手想點餐,1號走埋黎淨係講左句:「嘟QR code落單。」然後走左!!!?阿媽當刻好唔開心咁話:咁我呢D老人家唔識用QR code 唔識上網落單,咪即係無得自己黎食囉!當時我都唔知點回應佢好。。。然後默默咁拎個手機出黎諗住落單。點知! 張紙缺角,個QR code
前言

食物質素其實係ok嘅。
環境係嘈吵左D,好似去左茶樓飲茶咁,但可以接受到嘅~
唔會再去幫襯嘅原因有2個:
二:落單要掃QR code上網自己搞。

~~~~~

正文

帶位嘅服務員1號,男,黑口黑面,帶入餐廳後指一指張枱就算。
當時係星期一嘅下午茶時段,無乜人,大把枱。
我同阿媽想轉枱,但1號已經行左去。

當時我都唔知點回應佢好。。。

然後默默咁拎個手機出黎諗住落單。
點知! 張紙缺角,個QR code唔完整……

唯有再一次舉手叫侍應

2號過黎我即刻講:張紙無左隻角嘟唔到code!
佢反應好快:print過張俾你。
然後再一次print完丟低即刻轉身走。

完全無打算同你講解下點樣落單,亦無打算理你識唔識用

不過咁,一視同仁,佢哋對每枱客都係統一嘅態度嘅。

網頁落單其實係好嘅,一次過show晒所有選項等個客自己慢慢揀。
但…… 唔代表侍應(們)就可以黑口黑面唔理D客。

網頁落單仲有樣好,清楚睇到叫左咩、幾錢……等細項。

食物方面其實係ok嘅。
其實個醬油糉我覺得好好食。
但係……

侍應3號,女,攞碗仔&多一set餐具 share食。
今次好D,見我地枱面無餐紙順便俾埋。仲俾埋牙籤添~
咁問題又黎喇~ 坐低咁耐,同1號&2號接觸左幾次,佢地點解連餐紙都無俾嘅喂!
結果分左心,連相機先食都唔記得。
食左大半先醒起要影相……

之後D飲品黎到即刻影
蜂蜜白苦瓜汁 & 凍黑糖珍珠奶茶

黑糖珍奶好一般。
反而個苦瓜汁幾好飲,網上落單仲可以自己選甜度,可以少D甜,甚至可以多D甜。

最後侍應4號,女,上甜品
草莓香草蜜糖磚塊

4號態度好好 (有比較之下)
幫我地收左之前嘅食物碟,又問我地share食要唔要碟仔。換過set甜品叉……等等。
其實一向茶木侍應都會咁做 (我之前尖沙咀、銅鑼灣、九龍灣分店都食過幾次),今次遇到個正常嘅忽然覺得佢好好好好好。

明知D侍應黑口黑面,食完當然係自覺地拎張QR code出去門口收銀俾錢啦~

總結:已後都唔會再去康怡店!!!

最後,下午茶餐牌如下:

蜂蜜白苦瓜汁 & 凍黑糖珍珠奶茶
  • 蜂蜜白苦瓜汁
2021-10-09 759 瀏覽
因為打算食嘢之後去Aeon買野,所以就響附近食完野就出發!大概6:45左右,康怡附近嘅餐廳已經好多人,而且要排隊!咁我哋行吓搵吓見到佢唔使等,當然即刻走入去啦⋯⋯我哋分別叫咗兩個set,一個係小菜,另外一個就係拌麵!之後加左$30就會有埋甜品同埋飲品!所以都算係抵嘅~小菜係沙嗲蓮藕牛小排加麵線另外拌麵就係有碟雞絲青瓜絲,鴨/豬血,腐皮卷!而我哋就兩個都叫咗芋圓豆花,另外飲品就係熱嘅薑母茶同凍嘅紅豆薏米水!食物質素係正常嘅,本人覺得ok嘅,唔會話特別好食,但亦都唔會難食,而且服務質素亦可以接受!所有野都係正正常常!唔伏亦唔會特別驚喜😅
2021-10-06
2021-09-15 953 瀏覽
平時甚少出外面食早餐,見有優惠,憑Fresh收據可減$5,最後兩日,就同朋友去試下第一次嚟康怡茶木,地方不大,比一般茶餐廳環境光猛企理,坐位幾舒服呢度落單係自己scan個 QR ode去点餐起初晤識,多得個女侍應,好耐心咁教我哋去点餐台式早餐,價錢由$30至$44,C1-5系列,配台式刈包(冇餡)加配可四選二,附送餐飲除檸、啡,茶,重有豆漿、黑糖薑母茶,台式珍珠奶茶等,凍飲+$3,熱飲唔駛加錢分別選咗個$40同$44嘅餐要求分開上,但無九層塔,問佢即補上,豬排過哂火,唔juicy投訴又俾多份猪排,服務超好湯米味道正常👌友人話個魚丸好重味精,我哋將火煺煎蛋夾入包中食最後我要带走杯奶茶食完結論係,味道唔算特別好,但都不過不失,服務搭夠,內容好豐富,食完可以唔駛食晏晝

呢度落單係自己scan個 QR ode去点餐
起初晤識,多得個女侍應,好耐心咁教我哋去点餐

分別選咗個$40同$44嘅餐
九層塔豬排湯米粉

投訴又俾多份猪排,服務超好

湯米味道正常👌

福州魚丸紫菜湯米粉

友人話個魚丸好重味精,我哋將火煺煎蛋夾入包中食

珍珠奶茶

最後我要带走杯奶茶

2021-08-30
早餐
珍珠奶茶
2021-09-15 391 瀏覽
I have dined frequently at this TeaWood Store in Kornhill, it's my Breakfast choice for many years. As I'm a resident in the area.But since they have introduced their QR Menu, it has really turned me away.  For one, It's all in Chinese, even the English version is in Chinese (Why Bother?)  The staff has become less interactive with your dining experience and only say use the QR Menu, which I respond I cannot read Chinese.  Alas to say I will not go to TeaWood no more, I felt the service and even

Alas to say I will not go to TeaWood no more, I felt the service and even the food consistency has dropped below my expectations in recent months.  There are so many other Eateries to choose from in Kornhill, why should I endure what TeaWood has to offer now.  Such a shame, hope to see it being replaced soon, as with many other eateries that took that space, once they do not have consideration for their guests, it's a downhill descent.  Wishing they leave soon.
2021-09-15
2021-07-31 585 瀏覽
Teawood 相信大家都一定唔會陌生嫁啦點解今次要介紹?因為我覺得佢個早餐真係超抵食首先環境就一般啦 茶餐廳價錢不過坐得比茶餐廳舒服我既最愛係c2 台式三杯牛肉湯生力麵 配刈包以$42黎講 有麵有 2個配菜你選擇 (我要左2隻蛋)仲要有杯台式珍珠奶茶!!!我想講就咁係到叫杯珍珠奶茶都要30蚊啦連埋個早餐同麵先至收42蚊真係超值味道方面佢用左生力麵做麵底 幾有咬口牛肉就坦白講唔係算好入味 加埋個刈包 同珍奶做早餐 真係飽到飛起呀👍🏽
Teawood 相信大家都一定唔會陌生嫁啦
點解今次要介紹?
因為我覺得佢個早餐真係超抵食

首先環境就一般啦 茶餐廳價錢