2024-04-30 166 瀏覽
開心果味嘅產品已經好似遍佈全香港😂今次去到出名芝士奶蓋嘅「茶痴」。💚研磨開心果燕麥奶茶 $45首先不得不讚茶痴嘅奶蓋🥹充滿鹹香味,質感綿滑,又唔會漏!奶蓋上面鋪咗啲天然粗粒開心果碎💚而側邊會有日本製開心果醬,奶茶底係用燕麥奶加綠醇茶,不過最後杯飲品嘅開心果味係唔出,還是奶蓋最好!💚正宗台灣青蜜棗 $40用咗台灣青蜜棗+四季春+蘆薈粒。海尋日呢一個咁悶熱嘅天氣🔥🥵絕對非常適合飲💚爽脆香甜嘅青蜜棗融入呢杯茶飲當中,呢種清涼嘅感覺有一種救命嘅感覺😂

💚研磨開心果燕麥奶茶 $45

首先不得不讚茶痴嘅奶蓋🥹充滿鹹香味,質感綿滑,又唔會漏!
奶蓋上面鋪咗啲天然粗粒開心果碎💚
研磨開心果燕麥奶茶

💚正宗台灣青蜜棗 $40

正宗台灣青蜜棗
研磨開心果燕麥奶茶
正宗台灣青蜜棗
2024-04-26 114 瀏覽
今日試咗呢一間喺上環嘅台式飲品,位置都非常方便位於上環地鐵站出口附近,非常適合食完嘢喺附近飲杯嘢,呢一間舖頭去到都幾多人排隊,雖然佢嘅門面比較細,但係飲品嘅質素非常高,今日叫咗一杯烏龍茶底嘅飲品,烏龍嘅味道非常出,而且都調校到我同朋友鍾意飲嘅味道,佢嘅口感非常濃郁,加埋本身嘅茶底,簡直就係match! 而且佢嘅份量都正常唔會太細杯,價錢嚟講我就覺得都合理,都唔會話太貴,鍾意飲台式飲品嘅朋友絕對唔可以錯過!
2024-03-28 308 瀏覽
茶痴嘅奶蓋一向好出名,之前飲過一次水果茶有被驚艷到,趁放長假之前梗係要同同事用外賣App叫返杯野飲獎勵吓自己啦~綿芝青森縣蘋果、半冰、微甜、綿芝奶蓋 💰HK$55綿芝奶蓋口感細緻綿密,唔會太甜得來亦充滿住芝士嘅咸香,係一個好優秀嘅奶蓋!同酸酸甜甜嘅蘋果茶都好夾~綿芝火龍果、少冰、微甜、綿芝奶蓋💰HK$48火龍果味道清甜,而且啖啖都飲到啲火龍果果肉,感覺消暑解膩~綿芝青森縣蘋果、半冰、微甜、乳酪奶蓋 💰HK$55呢到獨有嘅乳酪奶蓋,酸酸甜甜,比芝士奶蓋冇咁飽,感覺再輕盈啲,加埋酸酸甜甜嘅蘋果茶,成杯野飲感覺更清新!唯一唔好嘅就係如果擺耐咗啲乳酪奶蓋比較容易沉喺底~

綿芝青森縣蘋果、半冰、微甜、綿芝奶蓋 💰HK$55

綿芝火龍果、少冰、微甜、綿芝奶蓋💰HK$48
火龍果味道清甜,而且啖啖都飲到啲火龍果果肉,感覺消暑解膩~

綿芝青森縣蘋果、半冰、微甜、乳酪奶蓋 💰HK$55

綿芝火龍果
2024-03-28
15 分鐘 (外賣送餐)
綿芝火龍果
  • 綿芝青森縣蘋果
2024-03-21 418 瀏覽
數不清第幾次光顧茶痴了🫶🏼作為奶蓋茶的專家(自稱)他們家的是我心中的第一位🎖️奶蓋茶是我的手搖go-to 想喝茶 但又不想喝奶/ 奶精奶蓋茶是個不錯的選擇🫖🍑 綿芝白桃烏龍(熱//微甜) $35茶痴的茶底夠味🍵有桃香也有烏龍的清香不會水水的喝過無糖 也不錯! 芝士奶蓋微甜🧀有芝士的咸香也夠濃稠厚實 很喜歡這個質感☁️喝熱的更能嚐到茶香 🍃而且奶蓋還是冰冰的喔融合在口裏是剛好的温度✨在店舖裏看到水吧裏新鮮切好的水果片相信他們的水果類飲料也不錯(? 下次試試!
數不清第幾次光顧茶痴了🫶🏼
作為奶蓋茶的專家(自稱)
他們家的是我心中的第一位🎖️

🍑 綿芝白桃烏龍(熱//微甜) $35

茶痴的茶底夠味🍵
有桃香也有烏龍的清香
不會水水的
喝過無糖 也不錯!

芝士奶蓋微甜🧀
有芝士的咸香
也夠濃稠厚實 很喜歡這個質感☁️

喝熱的更能嚐到茶香 🍃
而且奶蓋還是冰冰的喔
融合在口裏是剛好的温度✨

在店舖裏看到水吧裏新鮮切好的水果片
相信他們的水果類飲料也不錯(?
下次試試!

綿芝白桃烏龍
2024-03-08
綿芝白桃烏龍
2024-02-29 400 瀏覽
之前已經飲過一次呢間黃店嘅奶蓋😋今次仲出左新嘅開心果飲品 勁期待!!!!!!💚推介比開心果控 研磨開心果燕麥奶茶 $45一入口先係咸香順滑 勁濃厚嘅奶蓋層😍同上次飲一樣都係高水準之作 好邪惡但好味🥹雖然奶蓋好重味 但完全無蓋過開心果嘅味😆有海量好濃嘅開心果醬 面頭仲有d開心果碎添☺️Base係綠醇茶底+燕麥奶 balance番開心果嘅膩🤓不過自私飲完都好飽 當lunch都完全無問題💛📍地址: 茶痴 上環文咸東街14號地舖佐敦彌敦道375-381號金勳大廈地下13號舖九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓3號舖#yyy上環 #yyy佐敦 #yyy九龍灣 #pistachio #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodshare #yummy #nomnom #igfood #foodporn #instafood #foodstagram #foodies #foodblogger #맛있다 #먹방여행 #美味しい #おいしい #吃貨 #相機食先 #香港美食 #上環美食 #佐敦美食 #九龍灣美食 #奶蓋 #開心果 #茶痴 #黃店
之前已經飲過一次呢間黃店嘅奶蓋😋
今次仲出左新嘅開心果飲品 勁期待!!!!!!

💚推介比開心果控 研磨開心果燕麥奶茶 $45

上環文咸東街14號地舖
佐敦彌敦道375-381號金勳大廈地下13號舖
九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓3號舖

2024-02-22
5 分鐘 (堂食)
聽日就last day, 今日order 咗d茶飲,多謝我多年一齊共事的好同事。咁多間茶飲店,我選茶痴,因為呢間係之前我好朋友大力介紹我飲嘅,真係唔錯,無論係奶蓋,定水果冰,水果茶,好多都好好飲,自此愛上,然後有日發現有d同事平時都有飲開,佢地都好like, 咁當然要揀佢啦。今朝收集大家order, 中午落單,下晝4點送貨時間前10分鐘已準時送到,無錯漏,重點係,原來有d同事之前無飲過,飲完都大讚好味,真材實料,真係好開心。我每次去茶痴,都會試唔同嘅飲品,佢地除咗主打嘅茶飲,仲有好多期間限定特飲,總有一款啱心水,我今日就order 咗凍嘅粒粒紅柚,非常refreshing, 好多果肉,yummy。
2024-02-28
外賣送餐
2024-02-14 292 瀏覽
辦公室上班久了,總想來點小確幸,和一桌子同事,總會輪著點不同茶飲的外賣。🥤☕️💼👩🏻‍💻🧑🏼‍💻👨‍💻💼🍵🥤坦白說,家家都差不多,卻也各有特色。當想喝奶蓋時,便會想起茶痴🥛🍵~雖然有奶蓋貴很多👻外賣到辦公室,包裝📦還行,沒有撒出來,粗吸管/細吸管的數量也沒錯,大家一起喝廢水,很開心😃有時中午路經茶痴,外賣自取🥡也很方便,有如圖所示的不織布杯套,既環保又實用,還可重複使用👍🏻♻️

🥤☕️💼👩🏻‍💻🧑🏼‍💻👨‍💻💼🍵🥤

撩開茶蓋一聞,嗚呼,嗰陣綿滑嘅芝士香氣已經襲捲過黎,令人心思思嚟一啖嘅衝動湧上心頭😌。先嚟個「綿芝奶蓋白桃烏龍」,杯面嗰層芝士奶蓋厚度掂,滑到不得了,好似絲綿一樣溫柔包圍住嗮舌尖。轉個勺子攪勻咗,茶香同桃香就好似老友記般打成一片,味道嘅平衡真係做到爽口得黎又唔會遮暗咗茶嘅清香,飲到末了呢,心情都跟住好晒啊。再試吓嗰杯「粒粒奇異果蘆薈」,味道鮮啤得嚟又唔會過於酸爽,啱啱就好似夏日繽紛嘅顏色咁活潑。同朋友分享嗰刻,佢哋都一致讚好,話我揀得好,飲品內嘅奇異果粒同蘆薈粒嘅口感交融,得嚟又keep到各自嘅獨特韻味,飲淨哂個杯都唔發膩!依家講番客觀啲,場地細細,排隊等候時要耐性啲,但一試過呢啲手搖飲,真係會覺得值得等。每次嚟都有新驚喜,真心推介畀鐘意嚐鮮嘅你!下次見到啲咩新出爐飲品,一於要捧場試吓啦!🥤🍑🌟

今日真係好開心,終於試到成日排長龍嘅茶飲店「茶痴」嘅招牌水果茶同綿芝系列,勁爆新鮮感覺,就算係好熱嘅下午都覺得一飲而下清爽過人!首先,嗰個綿芝提子嘅搭配真係正到爆,提子嘅香甜好入味,加上綿芝奶蓋滑嘅令人忍唔住要連飲帶啜,咁軟滑卻不甜膩,真係掂晒!跟住,個粒粒紅柚好得意,感覺得到啲紅柚肉粒粒好飽滿,微甜中帶有自然嘅果香,口感清新得嚟又有齒頰留香嘅感覺,仲要當中嘅酸甜完美平衡,正啊!呢間店飲品做得實在太有心思,難怪大家鍾意!飲完之後,連熱浪都好似減退咗少少🌞。下次一定會再嚟,試下其他味道!大家如果想飲啲咩好,記得嚟呢度一試,真係唔會令你失望嘅!👍🏼🍹🌟

2023-10-31 808 瀏覽
某天經過這間茶飲店,被搞笑的logo吸引了,一看發現招牌是芋頭的飲品!😍 雖然很怕甜,但還是想試一下這杯🔹台灣蜜芋頭芋圓鮮奶茶 ☺ 製作都需要一點時間,入口發現其實也不會甜到不能接受,飲品裡面有芋頭蓉,綿密有香甜,裡面芋圓的數量頗多的,而且很有咬口,芋頭的香味都算突出,喝一杯其實很飽,喜歡芋頭的朋友可以一試~

返工成日經過都想試,見到評價都唔錯就去咗幫襯😙一個禮拜已經幫襯咗兩次,絕無失望!🤩雖然細細既舖頭人手唔多,但出飲都唔慢🫶🏻🍑綿芝白桃烏龍 ($35)唔鍾意太甜既野就適合不過👍🏻清清既白桃味同茶底 再加上厚厚綿密既正正奶蓋,好夾💕亦飲咗綿芝金鳳烏龍 ($34)比較白桃烏龍,金鳳會濃味少少,好香茶味😆🍑白桃烏龍+桃膠 ($33)茶底係清澈嘅白桃烏龍味,叫全糖唔算太甜,淨係叫咗少冰。本身想加白玉珍珠,不過賣哂估唔到加桃膠都幾夾 朋友話值得一試😙

🍑綿芝白桃烏龍 ($35)

亦飲咗綿芝金鳳烏龍 ($34)
比較白桃烏龍,金鳳會濃味少少,好香茶味😆

🍑白桃烏龍+桃膠 ($33)
估唔到加桃膠都幾夾 朋友話值得一試😙
2023-08-08 677 瀏覽
我平時都好鍾意飲珍珠奶茶嘅聽講呢間茶飲店都幾出名 於是今次就同啲同事一齊試下啦我嗌咗綿芝日本靜岡抹茶再加珍珠上面嘅芝士鹹鹹香香 芝士味好夠 而且份量都唔少 再撈埋甘甘哋嘅抹茶 成杯嘢飲都好夾然後由於我再加咗珍珠 所以呢杯野都好飽肚芝士奶蓋再加抹茶呢一個組合真係冇得輸不過價錢嚟講我覺得都唔算平因為四十幾蚊一杯茶 再加珍珠嘅話係接近50蚊但係間中飲下 係好開心好滿足嘅!
我平時都好鍾意飲珍珠奶茶嘅

然後由於我再加咗珍珠 所以呢杯野都好飽肚

芝士奶蓋再加抹茶呢一個組合真係冇得輸
不過價錢嚟講我覺得都唔算平
因為四十幾蚊一杯茶 再加珍珠嘅話係接近50蚊

但係間中飲下 係好開心好滿足嘅!
2023-08-01 554 瀏覽
之前喺上環返工嘅時候,飲過幾次(全部都係delivery)個奶蓋好creamy好厚身、係真芝士味,唔似用粉沖至於茶底,我飲過好多種。會推薦綿芝水果系列,啖啖果肉,成本都應該幾貴。主要都係水果嘅清新口味,唔會話死甜。士多啤梨同埋芭樂都唔錯

外賣送餐
夏日將至,最需要一杯清涼消暑的飲品!茶痴主打新鮮水果茶配芝士奶蓋,今次來試試近期季節限定飲品!🍍錦芝台灣金鑽鳳梨 Fluffy Taiwan Golden Diamond Pineapple ($43)使用台灣金鑽鳳梨即開即製,十分新鮮!口感呈沙冰,綿密極致;建議微冰走甜,鳳梨的自然甜香已十分足夠,加上粒粒蘆薈,味道更甜,口感更清爽豐富!🍎錦芝青森蘋果 Fluffy Aomori Apple ($43)採用日本青森縣蘋果打成沙冰,加以招牌綿芝奶蓋,口感醇厚細緻,極清新!

下午茶
2023-06-07 746 瀏覽
有同事請食Tea咁梗係試吓公司附近出名嘅茶飲啦😆😆知道綿芝系列算係比較出名,但係又怕太甜,所以就揀咗一個茶底嘅金萱烏龍😋味道幾好,唔會太甜,芝士同茶底好夾👍🏻
有同事請食Tea咁梗係試吓公司附近出名嘅茶飲啦😆😆

味道幾好,唔會太甜,芝士同茶底好夾👍🏻
綿芝金萱烏龍
綿芝金萱烏龍