2023-09-01 62 瀏覽
話說前幾日同呀媽落來食早餐,想叫個侍應幫我落單,點知個侍應答我:「你自己掃QR code ,我唔得閒」,就咁行走左。我真係當堂真係O咀,跟住有個後生小小既侍應姐姐可能見到,即刻走過來幫我落返單,有禮貌地同我地講返聲唔好意思,同有耐心解答返我問題,我就覺得算了!隔左無耐,又係個個唔肯幫我地落單既侍應擺杯野飲落來,我係落左2杯熱奶茶,佢擺杯熱檸茶比我,我話我無點熱檸茶,唔係我地既,佢竟然大大聲話:「唔關我事,係咪你地自己落錯單」,又就咁行左去,我就叫返另一個後生侍應姐姐來,個侍應姐姐比張單我,係落左2杯熱奶茶的,個侍應姐姐就即刻幫我換返。跟本就係個侍應呀姐搞錯,態度又唔好又大聲,真係好巴閉咁,邊有自己錯事話返客人既道理😫😫呢間野食我係覺得好食同好岩我地食,我放假都會落來食下早餐同外賣,都未試過有咁待遇,可能之前都係自己落單,但今次轉左d野,我搵唔到先想叫佢地落,但就咁比人無視,個侍應做錯又話返我地轉頭,真的服了!所以想話比大家知,可以既話都係自己落單叫野食吧!遇到好既侍應就會幫你,如果遇到個態度差既,真係會食到一肚火🥲🥲
2023-08-28
早餐
2023-08-21 70 瀏覽
冰室位置係住宅群內,好方便。由地鐵站去都係大概5分鐘到。餐廳嘅內部裝潢似modern 嘅冰室。有啲霓虹燈做裝飾,座位坐係上黎都闊落乾淨。黎嘅時候係下午茶時段,都見到keep住有客人入坐。芝士焗波士頓龍蝦海鮮意大利飯 $148 份量大,而且有大半隻龍蝦。隻龍蝦都同我隻手掌差唔多長。龍蝦食落去冇粉粉嘅感覺,而且個肚有红色嘅籽籽。意大利飯有龍蝦同其他海鮮嘅鮮味。有蜆,青口同魷魚圈。綜合水果紅茶$24鐘意杯特飲有埋亞麻籽,一邊飲一邊清腸胃。入面真係有綜合水果,見到有士多啤酒梨、 莓、菠蘿粒。柚子芝士蛋糕$21 有消化餅嘅餅底。食到有淡淡柚子嘅香味,芝士嘅份量岩岩好。有creamy 感但係又唔會too much

芝士焗波士頓龍蝦海鮮意大利飯 $148

綜合水果紅茶$24

柚子芝士蛋糕$21
2023-08-18 63 瀏覽
茶餐只包迷你肉醬意粉及三只中翼,飲品也不包, 盛惠$42。 以為冇飲品, 食物份量也有交待吧, 怎知意粉的盛戴器皿小如一個tart 的銀蓋。 小朋友也不夠吃, 之後要再找食物。原本想一家去試早餐, 現在不用了, 以免再中伏。失望至極!
原本想一家去試早餐, 現在不用了, 以免再中伏。失望至極!
2023-08-13
30 分鐘 (堂食)
2023-08-14 78 瀏覽
本身今日都頭痕緊,究竟買咩嘢食返屋企食,見到一間茶餐廳又裝修得幾靚,價錢又好似幾ok 咁,決定試一試我今日買嘅份量都幾多,所以都要等一少少時間先有。外賣嚟講佢嘅打包都算係幾結實,容易拎得來又分布平均,應該唔會出現倒瀉嘢嘅情況原來晚市好似每一種食物(除小食)都跟嘢飲雞扒好嫩滑焗牛脷飯:朋友叫嘅,番到屋企仲熱辣辣。牛脷嘅數目好似都唔少,我見佢每一粒嘅size都有返咁上下。因為我哋有小朋友食,所以Pizza揀咗一個菠蘿腸仔比較小朋友口味嘅~~餅底唔錯 料嘅份量都ok仲叫咗個肉醬意粉,個意粉係粗少少幾個種。可能我哋拎返屋企先食,所以個意粉會有少少乾,不過撈勻啲醬之後都OK。呢款白汁意粉個濕度會更佳,同埋味道都好好食。我哋另外仲叫咗個雞翼,雖然佢外表望落去好似炸到好窿,但其實入邊啲肉仲係好嫩,小朋友好鍾意整體來講可能外賣個賣相可能會爭少少(相比起堂食),但係其實味道都唔錯,而且價錢晚餐來講真係好抵

原來晚市好似每一種食物(除小食)都跟嘢飲
雞扒好嫩滑

呢款白汁意粉個濕度會更佳,同埋味道都好好食。

2023-08-09 56 瀏覽
之前食過佢地嘅焗飯都覺得幾好食,收工買左外賣返屋企食呢到唔止有港式焗飯,仲有意粉、burger、滑蛋飯、pizza,選擇極多!咖喱牛腩焗飯 $58焗飯即叫即焗,所以會等得耐D,香噴噴既咖喱汁鋪滿成個飯,拎到返屋企都仲係熱嘅,牛腩份量多,幾軟腍,仲有焗薯,性價比高👍🏻蒜蓉汁香草雞扒滑蛋包飯 $48雞蛋好滑溜,係半生熟,雞扒大大塊,用香草醃過都幾入味😋一見鐘情披薩 $65 🍕配料好豐富,有雞肉、香腸、粟米、洋蔥、芝士、火箭菜,即叫即焗,薄餅嘅size都幾大餐套包左熱飲,凍飲就加3蚊。另外,仲可以加$16甜品,柚子芝士蛋糕🍰既有芝士嘅味道,仲有柚子嘅清香~

咖喱牛腩焗飯 $58

蒜蓉汁香草雞扒滑蛋包飯 $48
雞蛋好滑溜,係半生熟,雞扒大大塊,用香草醃過都幾入味😋

一見鐘情披薩 $65 🍕

2023-08-02 164 瀏覽
天氣太熱唔想煮,行過見到晚餐都幾啱食,就點了3個晚餐外賣回家邊食邊煲劇!點了一個菠蘿芝士焗豬扒飯,蒲燒鰻魚炒珍珠飯及軟殼蟹白酒海鮮天使麵。菠蘿芝士焗豬扒飯, 呢款保存得最熱辣辣,一打開都幾多拉絲芝士,仲有一大塊厚切豬扒,鮮茄汁夠味,而且配料是菠蘿,並非三色椒,很合我胃口😆蒲燒鰻魚炒珍珠飯,飯面鋪滿木魚碎,蒲燒汁炒飯炒得粒粒分明,唔會痴埋一堆,鰻魚食落無骨,不錯不錯。至於軟殼蟹白酒海鮮天使麵好有驚喜,落左好多蒜蓉+九層塔 +洋蔥去煮,配料有原隻軟殼蟹,蜆同魷魚。軟殼蟹仲脆好好食,蜆食落無沙而且好入味,天使麵煮到收晒汁,食落唔會油膩,是西餐廳的質素,完全唔似普通茶記出品。飲品選了咖啡奶茶,外賣都有滿滿的一杯,味道不錯👌🏼3款晚飯份量都好多好足夠,由於是即叫即煮,等了15分鐘左右,回家路程接近20分鐘,打開仍然夠熱可即食!另外想讚一讚呢度d姐姐,見我拎住好多嘢好論盡,即刻幫手整理下d外賣盒外賣杯,怕我倒瀉,亦記得幫我走餐具。而呢間餐廳外賣都用了紙盒並非膠盒,十分環保❤️🌎 下次要記得自備餐盒嚟買外賣!

飲品選了咖啡奶茶,外賣都有滿滿的一杯,味道不錯👌🏼

外賣自取
  • 菠蘿鮮茄三層芝士焗豬扒飯
  • 軟殼蟹白酒海鮮天使麵
2023-07-31 67 瀏覽
都是簡單晚餐,叫了一個晚餐扒類,及一個小食,這間的扒餐配薯菜,小食是軟穀蟹包,送湯及兩個沙律,特別在兩個沙律竟然唔同汁,一個千島醬,一個係意大利酣,味度唔錯,價錢合理。
2023-07-28
2023-07-27 68 瀏覽
今日睇完戲,去咗間茶餐廳食,點知呢一間茶餐廳好似Cafe咁樣,又有特飲,又有西式嘢食。又有港式,又有日式,又有西式。仲有樽仔飲品同埋芝士蛋糕,跟午餐叫特色飲品都只不過係加$20到,芝士蛋糕跟餐叫都係加$16。仲全日免+1服務費。魚柳包餐的魚柳很大件,配上千島醬,好食過快餐店好多,蕃茄多汁到標出嚟, 10分Juicy。黑椒牛柳餐配上薯菜,原來這裏的薯條特別香脆特別多,薯條除咗點茄汁之外,其實點黑椒汁亦都非常之配合。牛柳叫咗七成熟,一啲都唔韌,反而中間仲係粉嫩的,非常嫩滑。雖然食咗咁多熱氣嘢,但是這裏的特飲非常之清新,是鮮榨的果汁,這個水果茶入面有新鮮草莓,香橙,火龍果,幫助腸臟蠕動,而且成杯嘢好大杯,基本上滿到寫咁滯這個沙冰草莓味很真,證明真的用新鮮水果打成,非常之夏天,而且又解渴。

又有港式,又有日式,又有西式。

牛柳叫咗七成熟,一啲都唔韌,反而中間仲係粉嫩的,非常嫩滑。

2023-07-25 132 瀏覽
個侍應安排比我個位好污糟張凳上面好多奶茶汁同啲飯粒,佢見到都唔理,抹都唔抹就叫人坐,做嘢咁求其,我諗住冇乜人去隔離枱到坐,之後個侍應無啦啦好大聲講你坐呢度呀 !!姐係叫我坐返原位,個吓我喺度諗洗唔洗咁惡,其實我想換個位都唔得,個位咁污糟我坐唔落。重點既係啲細烏蠅飛來飛去,因為張枱冇人清潔,勁驚隻烏蠅飛落去到兜飯,食到都好唔開胃,不停用手趕走,我覺得個餐廳比人感覺好唔衛生同服務態度差。冇下次!唔敢再幫襯!

冇下次!唔敢再幫襯!
2023-07-24 56 瀏覽
成日聽朋友話呢間餐廳嘅食物幾好食,所以今早有時間,就過嚟試吓。這間餐廳的室內設計都尚算光猛及簡約,空間感不錯,坐得舒適!看見了餐牌後,我們選了一個下午牛肉牛角酥及美式早餐,叫了兩杯很耐沒有喝過的茶走及熱杏霜,飲品非常美味!令我們也非常期待之後上菜的食物。牛角酥尚算鬆脆,內裏的鹹牛肉炒蛋非常多,整個牛角包的性價比也很高,而且可以食得很滿足,啖啖鹹牛肉炒蛋,正!美式早晨全餐,我加了$6將麵包換咗個牛角酥,將個餐一半份量的黑松露炒蛋釀進這個包內,自製了黑松露炒蛋牛角酥,當中的蕃茄、煎三文魚及腸仔,也不錯!如果蔬菜能夠多一點,會更好!早餐食物質素不錯,又坐得舒服,而且唔趕人走,可以享受下me time,感覺Good morning~

這間餐廳的室內設計都尚算光猛及簡約,空間感不錯,坐得舒適!

2023-07-22 91 瀏覽
今日去左九龍灣淘大探朋友bb,我順便買埋外賣去佢屋企,呢間茶舍真係冇介紹錯,正是下午茶時間,又可以點下午茶餐牌又可點正價牌。我點了2個下午茶餐,分別都係42元,包飲品,揀左肉醬意大利粉配吉列炸豬扒,同白汁忌廉意粉配香煎雞扒,先講性價比,吉列炸豬扒好大塊,而且炸得香脆,最好快快食,而香煎雞扒雖然比較細塊,不過個人覺得好好食!!煎得香脆又嫩滑!另外點了2個焗飯, 菠蘿蕃茄焗豬扒飯, 蕃茄芝士焗牛脷飯!其實各都只是5x元,大大碟,即叫即焗,牛脷飯好嫩淋,又有口感,加了很多芝士,飯底是炒飯來的,更惹味。焗豬扒又係大大塊,好正,一點都吾un好食。下次再去食!

下次再去食!
見新開黎試下晚餐,叫咗個炒飯同焗豬扒飯,想叫下特飲,見到有個龍鳳可愛,問下呀姐係咩黎,點知佢竟然答我:咩龍鳳可樂?唔知道喎!你自己嗌咗咩自己唔知既咩?!心諗我都未落單就係唔知係咩黎先問你,跟住要搵另外一個哥哥仔先答到我原來係檸檬加咸檸。心諗其實佢d特飲大部分都寫售罄,得個一兩樣可以揀但都可以大大聲咁答我唔知喎真係好笑!到食物質素又係勁差!成世人未食過咁難食既焗豬扒飯!個汁咸到飛起,d芝士完全無香味!跟住仲要唔係炒飯底見新開黎試下晚餐,叫咗個炒飯同焗豬扒飯,想叫下特飲,見到有個龍鳳可愛,問下呀姐係咩黎,點知佢竟然答我:咩龍鳳可樂?唔知道喎!你自己嗌咗咩自己唔知既咩?!心諗我都未落單就係唔知係咩黎先問你蛋還蛋,飯還飯,仲要d蛋炒到老晒!塊豬扒更加唔洗講,真係大xx個d快餐都好食過佢!到環境,個餐廳度大門長期開住,食食下個炒飯有隻烏蠅仔飛咗埋黎降落係條木魚絲上唔走!勁恐怖!好心餐廳就唔好開住度門!衛生程度極差!結果我地要慢慢拎開條木魚絲再搵兜茄汁責住佢(兜茄汁係我同侍應反映後佢比我體驗極差!只係想食個正常焗豬扒飯都咁難!垃圾
體驗極差!只係想食個正常焗豬扒飯都咁難!垃圾
2023-07-21
2023-07-20 88 瀏覽
今日晏晝帶咗表妹諗住近近地喺淘大食個晏晝,點知有驚喜!入到餐廳非常光猛,午餐時間好爆人🤣🤣🤣性價比個人覺得非常高,而且選擇都好特別!👍🏻首先,我哋兩個人叫咗三個餐🤣🤣🤣🤣大食王🤣🤣照燒汁鰻魚滑蛋飯,60幾蚊冇諗過會有半條鰻魚😱味道都相當唔錯,配上鰻魚汁,食晒成個飯完全冇問題😂好老實60幾蚊嘅鰻魚飯本身冇咩期望,但係真係超乎預期❤️然後70幾蚊食到原隻軟殼蟹白酒天使麵!堂食唔係外賣,呢個價錢真係冇投訴👍🏻上枱香噴噴,除咗軟殼蟹仲有蜆肉同墨魚,炒得非常好味👍🏻👍🏻👍🏻跟住我哋仲叫咗個Pizza,係咪好誇張?🤣🤣🤣叫咗一個煙三文魚火箭菜Pizza,上面口口嘅芝士,然後Pizza側邊非常香脆!以上價錢仲要係配套餐,呢間嘢encore冇問題🤣🤣🤣

以上價錢仲要係配套餐,呢間嘢encore冇問題🤣🤣🤣
2023-07-20 68 瀏覽
繼Lunch食厭牛頭角同觀塘啲餐廳後,最近將版圖擴張至九龍灣。幾次行過呢間lunch time都坐滿人,餐廳都幾光猛企理,就同同事一試。坐低用QR CODE落單,發現啲野食幾多元化,有常餐又有意粉焗飯,連pizza都有。menu上有兩款都叫美國安格斯,但價錢唔同,就同同事一人叫左一款試下有咩分別。美國安格斯牛扒定食 $68黑椒汁美國安格斯配沙律 $72配菜方面,$68個款會配飯,$72呢款就可以揀沙律或者薯條。而且,$72個款有得揀牛扒係5成/7成還是全熟。兩者比較下,$72個款嘅牛扒厚身啲,味道同口感都似港式西餐廳;$68個款個牛似早餐扒餐個隻。結論,如果你唔一定要配飯,$72個款出色同抵食啲。蒜香雞翼炸得好香脆,中間都仲係滑,幾好食。柚子芝士蛋糕細細件,兩個人share剛剛好,柚子味淡淡地襯托下芝士,唔錯。凍奶茶凍檸茶茶底偏澀下次如果唔使排太耐,都可以encore,想試下蛋包飯。

美國安格斯牛扒定食 $68

黑椒汁美國安格斯配沙律 $72

結論,如果你唔一定要配飯,$72個款出色同抵食啲。

蒜香雞翼
炸得好香脆,中間都仲係滑,幾好食。

柚子芝士蛋糕

凍奶茶
凍檸茶茶底偏澀

下次如果唔使排太耐,都可以encore,想試下蛋包飯。
2023-07-19 71 瀏覽
平日晚市收工後去左附近九龍灣食返個晚餐。去左淘大個邊嘅 茶舍 ,見menu幾多選擇,價錢都唔算貴。用qrcode落單,枱上仍有實體餐牌。見到有個鐵板扒餐,梗係要試下!我叫左星級雜扒餐,同張相有少少唔同。一般會用上雞牛豬,三種扒。但茶舍嘅雜扒餐就係炸魚柳,雞扒同牛扒,我揀左黑椒汁,要薯菜,餐跟沙律同餐湯。飲品我就叫左綜合水果紅茶。沙律係胡麻醬沙律,份量都幾大,沙律菜新鮮。餐湯唔會太鹹,味道剛好,稠度剛好。主角 星級雜扒餐炸魚柳,肉質嫰滑,炸得表面夠香脆,調味偏重dd。雞扒嫰滑,咬落多汁,味道唔錯。牛扒用黑椒醬醃好,煎得啱啱好放埋上鐵板,肉質有咬口但唔會太乾或者硬,帶少少筋。黑椒汁香濃,趁熱倒落鐵板好香。薯菜嘅薯條脆口但唔會太油,好食,配一大條翠玉瓜同車厘茄,夠解膩。仲有一隻太陽蛋,鐘意食熟蛋可以放落鐵板變熟蛋~綜合水果紅茶,有火龍果,百香果,士多啤梨,青檸,檸檬等等,冰凍酸甜,好開胃。餐廳到晚上9點幾都仲有唔少客人,last order 21:30,想落單就要注意啦~
平日晚市收工後去左附近九龍灣食返個晚餐。
去左淘大個邊嘅 茶舍 ,見menu幾多選擇,價錢都唔算貴。
用qrcode落單,枱上仍有實體餐牌。

見到有個鐵板扒餐,梗係要試下!
飲品我就叫左綜合水果紅茶。
沙律係胡麻醬沙律,份量都幾大,沙律菜新鮮。
餐湯唔會太鹹,味道剛好,稠度剛好。
主角 星級雜扒餐
炸魚柳,肉質嫰滑,炸得表面夠香脆,調味偏重dd。
雞扒嫰滑,咬落多汁,味道唔錯。
黑椒汁香濃,趁熱倒落鐵板好香。
仲有一隻太陽蛋,鐘意食熟蛋可以放落鐵板變熟蛋~
2023-07-19