2024-05-06 393 瀏覽
🥜馬鞍山茶記好似越嚟越少,茶舍都係一個好選擇,但要排隊又好似太誇張🥜之前食過午餐係OK嘅,下午茶就不了!Hl:迷您鮮茄湯通粉 $42 ⭐️TEA:香煎豬扒熱檸檬水🥜蕃茄通粉正常發揮,但係份量太少了吧🥜以為豬扒會大大塊或者厚厚的,點知又油又薄火腿仿鮑片絲湯通粉 $42 ⭐️⭐️⭐️配 丹麥包+火腿炒蛋轉炒熟蛋走牛油熱奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️🥜火腿通都鹹左d🥜但呢個常餐絕對抵食過hitea set🥜塊火腿唔要嘅話,可以轉要一隻蛋
🥜之前食過午餐係OK嘅,下午茶就不了!

Hl:迷您鮮茄湯通粉 $42 ⭐️
TEA:香煎豬扒
熱檸檬水
🥜蕃茄通粉正常發揮,但係份量太少了吧
🥜以為豬扒會大大塊或者厚厚的,點知又油又薄

火腿仿鮑片絲湯通粉 $42 ⭐️⭐️⭐️
配 丹麥包+火腿炒蛋
轉炒熟蛋
走牛油
熱奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜火腿通都鹹左d
🥜但呢個常餐絕對抵食過hitea set
🥜塊火腿唔要嘅話,可以轉要一隻蛋

15 分鐘 (堂食)
2024-05-01 423 瀏覽
炎熱嘅星期一休休閒間咁去咗屋企附 近嘅新港城見到一間開喺角落頭嘅cafe定茶餐廳,裝修都幾特 別,叫 HI Tea,原星期一嘅下午竟然高朋滿座,就梗係 入去試下佢啦我哋叫咗一個下午茶餐嘅卡邦尼意粉拼吉列豬扒呢個卡邦尼意粉令到我哋非常驚喜裏面嘅卡邦尼汁芝士味濃鬱吉列豬扒亦都炸得外脆內軟然後叫咗一個一口西多士拼吉列魚柳邪惡嘅西多士加 上煉奶真係叫人心動另外加咗18蚊叫咗一個柚子雞件呢一個真係非常推介清新嘅口感飲品我就叫咗一個紫薯生椰♡♡♡另外就叫咗一個芒果雜果生椰估唔到幾廿蚊可以喺馬鞍山食到咁高質嘅下午茶
炎熱嘅星期一休休閒間咁去咗屋企附 近嘅新港城

另外就叫咗一個芒果雜果生椰

估唔到幾廿蚊可以喺馬鞍山食到咁高質嘅下午茶

• 紫薯生椰
  • 芒果雜果生椰
之前朋友成日都話食呢間野,但每次都超多人排隊(幾次去早餐同dinner都排曬隊🙈🫣🫣 係有晚打風去無人排所以食到1次)今晚因為要去交收一啲野,所以黎變左要自己落街食,行行下唔知有咩食好,就一個人再去呢間食啦😆自己落單跟住喺電子餐牌竟然見到呢個普通細餐牌冇嘅濃蝦堡系列,然之後就叫左呢個香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯😂 $138(海鮮粉係我係我😂🤩)黎到隻色超正,隻龍蝦因為煎過,個種膏同龍蝦煎過獨有香味完完全全散發到出嚟🤩因為煎過,個膏超濃郁,好香真係好香🙈🫣 然後個啲龍蝦肉,煎過味更濃更有口感,好彈牙同埋有少少微微煎香的味道佢其他海鮮仲有蜆、青口、魷魚,之後就係大量菌類,無錯係大量😂 個量好似同飯一樣咁xd🍄‍🟫🍄‍🟫🍄‍🟫🍄‍🟫🍄‍🟫🍄‍🟫另外再加配左個柑橘雞翼 +$18(佢個細餐牌又係無的,得柚子雞翼🤣)嗯… 黎到個樣好似仲正過佢圖個柚子雞翼🫢 個柑橘雞翼煎到勁野食,外脆內嫰,仲要有肉汁🫣🫣🫣 意外之喜🤗

香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯
柑橘雞翼
香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯
柑橘雞翼
2024-03-31 342 瀏覽
本來都不想為小事而投訴,不過希望管理層真係要注意下,安排適當的員工做適當的崗位。事緣今早與太太吃了兩個港式早餐,共$76;埋單時,前面有個小孩買外賣,不知買甚麼,跟著到我時,便跟女收銀說用八達通,該女收銀就好委屈的跟我說,前面的小孩不知甚麼理由,要我用現金結賬,那只是小問題,就給她現金……當時她出了2張單,其中一張是$84,我便給了她$84。到走出店時,瞧了餐牌一眼,確認自己該付$76,便走回店內跟女收銀說收多了錢,前後才不過10多秒的時間,跟著她就好像失億了,問了我檯號,然之後再向我收錢,而且不是$76,而是百多元,簡直一塌胡塗!擾攘了很久,一個男主管才出現,終於解決了問題,但就令人尷尬而且浪費時間!那8塊錢不算甚麼大問題,但那女收銀我估計是由侍應的充當,可能人手不足才去幫手吧?但明顯她不能應付這份工作,簡單計算也會出錯,像是面對千軍萬馬般大陣仗,真令人摸不著頭腦!我甚至懷疑她是有焦慮症之類的問題,很容易精神緊張和情緒失控,所以在此懇請有關餐廳的管理層要正視問題,不要隨便加插工作給本來只是負責簡單工作的同事,最後引致一場不必要的不愉快,職員不開心,客人給嚇怕,那又何苦呢?

2024-03-31
20 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
2024-03-22 341 瀏覽
茶舍,小巧精緻的餐廳,剛好到朋友家小聚而選擇外帶品嚐了一系列的美食,意想不到的好味,難怪客似雲來!首先,先介紹菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯。豬扒的烤得恰到好處,咬下去時肉質鮮嫩多汁,搭配著菠蘿和蕃茄的組合,味覺每一口都感受到這道菜的美味。接下來是咖哩吉列豬扒飯,這道菜給我帶來了一個美妙的驚喜。豬扒經過咖哩的滋潤,口感更加豐富多層次,每一口都散發著濃郁的香氣。搭配著飯粒的蓬鬆和咖哩醬的香辣,這是一個絕對讓人上癮的組合!不僅如此,煙三文魚火箭菜薄餅也是一道令人驚艷的美食。薄餅的餅底酥脆,上面鋪滿了新鮮的煙三文魚和火箭菜。每一口都是一個舞蹈,薄餅與魚肉的交融讓我忍不住跳起了愉快的味蕾之舞。這道菜給我帶來了一種輕盈和愉悅的感覺,就像在吃著一場美食的派對!最後,甘橘青檸特調讓我在這場美食之旅中獲得了一個完美的結局。這款特調結合了甘橘和青檸的鮮果風味,帶來了一種令人愉悅的酸甜滋味。每一口都讓我感受到了清新和活力,就像是給味蕾來了一場愉快的洗禮。茶舍給我留下了深刻的印象。他們的菜單充滿了創意和美味,每一道菜都像是一個小驚喜,讓人愉悅不已!

2024-03-06 364 瀏覽
講到食外賣,始終都係茶舍好,已經唔係第一次食佢哋嘅嘢之前喺其他分店幫襯過,今次經過馬鞍山,估唔到又開咗新分店。got to be a good meal !!! 🤩🤩🤩三屬芝士鮮茄焗牛脷飯:金黃酥脆。牛脷肉經過炒煮或烤熟後,與鮮茄和芝士一起焗烤,使菜品口感豐富且風味濃郁。菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯:有豬扒、菠蘿和鮮茄,烤至金黃色並分成三層。豬扒通常經過煎炸或烤熟,與鮮茄和菠蘿層層疊加,再加上調味料和芝士,最後焗烤至熟透。這道菜結合了豬肉的鮮嫩口感和菠蘿的甜味,味道鮮美。米蘭肉醬焗意粉:烤至金黃色。米蘭肉醬是一種意大利風味的肉醬,牛絞肉、洋蔥、蒜和番茄醬等成分炒煮而成。意粉煮熟後,混合肉醬並撒上芝士,再將整個菜品放入烤箱中烤至芝士融化和表面金黃。這道菜的特點是意粉的彈牙口感、肉醬的濃郁味道和烤焗後的香脆表面。

三屬芝士鮮茄焗牛脷飯:

菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯:

米蘭肉醬焗意粉:

2024-02-10 289 瀏覽
今日年初一同屋企人諗緊去邊食好,見到呢個餐廳仲有開就試吓,但初一要加一服務費(但都正常)叫左下午茶餐,迷你肉醬意粉加煎雞排,都幾好食,熱辣辣,但雞都幾多油。見都幾多負責人,環境服務都不錯
2024-01-20 292 瀏覽
今日去咗馬鞍山新港城叫咗外賣見到都有唔少嘅人排隊,望落啲嘢都幾大碟所以試下外賣等咗25分鐘左右,都因為太多人了叫咗三樣野👇🏻👇🏻咖喱焗牛腩飯牛腩嘅份量都滿足👍🏻唔會話得兩三嚿 另外再加咗啲薯仔,加埋啲醬汁都好入味!最有心思係炒飯底👍🏻 唔係好多餐廳嘅焗飯都會係炒飯底,大多都係白飯所以都係小驚喜🫶🏻燒肉汁白切肉滑蛋包飯都比較少見嘅白切肉,所以試吓肉嘅份量都多,不過煎得有少少乾,滑蛋正常發揮👍🏻不過不失,但係有進步嘅空間脆炸軟殼蟹芥末吐司軟殼蟹好脆口👍🏻 成隻蟹😍麵包烘得剛好 當然堂食應該先最正☺️凍奶茶/凍鴛鴦叫左少甜少冰,真系會做比你 👍🏻整體餐廳空間都闊落,光猛 舒服下次都會考慮堂食試吓👍🏻
今日去咗馬鞍山新港城叫咗外賣
見到都有唔少嘅人排隊,望落啲嘢都幾大碟
所以試下

外賣等咗25分鐘左右,都因為太多人了
叫咗三樣野👇🏻👇🏻

咖喱焗牛腩飯
牛腩嘅份量都滿足👍🏻唔會話得兩三嚿
另外再加咗啲薯仔,加埋啲醬汁都好入味!
所以都係小驚喜🫶🏻

燒肉汁白切肉滑蛋包飯
都比較少見嘅白切肉,所以試吓

脆炸軟殼蟹芥末吐司
軟殼蟹好脆口👍🏻 成隻蟹😍
麵包烘得剛好 當然堂食應該先最正☺️

凍奶茶/凍鴛鴦

叫左少甜少冰,真系會做比你 👍🏻

整體餐廳空間都闊落,光猛 舒服
下次都會考慮堂食試吓👍🏻
2024-01-05 279 瀏覽
每次午市都見到門外排長龍,有一次見有入面空位,諗住試下,點知因為一位被店員拒絕,要我等一等,後面兩位反而可以先入。。。今日到店取外賣,情況也是一樣,兩位,三位,四位都可以入,像我們這些上班的一位也是要等。。。今次叫外賣,忌廉野菌雞皇扁意粉,味道比大快活好,熱朱古力比較似糖水,但執外賣的工作人員反而放了糖包,卻沒有放餐具,我是有tick要餐具,也加了錢的。由始至終沒有職員理會我,自助取外賣。大廚不錯,但茶水及其他職員不夠用心,感覺不大好,下次未必回頭。
由始至終沒有職員理會我,自助取外賣。
2024-01-01 241 瀏覽
馬鞍山是有名的美食沙漠,雖然已開多也不少新餐廳,但我還是覺得高水準的餐廳可能得一至兩間而已,其中一間是之前介紹過的「留下」。所以我在百忙中都會叫下外賣,反正堂食的選擇也不多。今次試了茶舍的外賣,感覺是「還可以」啦,只是可以,並不是十分好。🌟芝士火腿牛角包賣相不俗,但牛角包不夠脆,不知是因為外賣的關係還是本身問題,相比有名的牛角包店真的有點遜色。🌟牛扒腸仔太陽蛋牛角包勝在食物都算多變化和種類,可自由配搭太陽蛋還是炒蛋。食厭了快餐店的早餐,這間不失為另一個選擇。🌟腸仔蛋通粉坦白講,蛋不夠滑,如果要比較,我覺得牛奶冰室比較優勝,蛋夠滑夠香,通粉就沒什麼特別。整體來說是可以,不過不要太大期望。

🌟芝士火腿牛角包

🌟牛扒腸仔太陽蛋牛角包

🌟腸仔蛋通粉

整體來說是可以,不過不要太大期望。
2023-12-20
25 分鐘 (外賣送餐)
$50 (早餐)
2023-12-30 221 瀏覽
這間茶舍在馬鞍山開了不久,每天經過,無論任何時候都是要排隊,真有這麼好吃嗎?有天早上見只排2個就試試,座位不多,食物對得住價錢,性價比算高吧。早餐點了2款,一款為煙三文魚西式早,另一款沙爹牛面傳統港早。先說西式頗有驚喜,少有茶記做煙三文魚,仲有大磨菇和松露蛋,以60元左右是扺食。沙爹牛面餐水準一般,不過等得頗耐,另一半就不耐煩,加上不是卡位的枱比較細,另一半不太享受。早餐ok, 如果無人排隊,還會回頭,要排隊的話值唔值就見人見知,或許坐到卡位感受會較好
沙爹牛面餐
沙爹牛面
黑松露蛋三文魚早餐
2023-12-14 267 瀏覽
晚市好多人排隊應該都好好食,睇下餐牌好多選擇,必點推薦焗類,我地點左芝士肉醬薯條,肉醬好好食,夠多汁可以撈曬啲薯條,而且薯條即叫即炸香脆可口,朋友點左三層芝士鮮茄焗牛脷飯,茄醬酸酸甜甜開胃,芝士鋪面有拉芝效果好正,厚切牛脷煮得夠稔,容易咬開,冬天配熱飲就啱啱好,熱好立克、朱古力同奶茶都好飲,個人中意飲奶茶多啲,因為茶味香濃,唔洗落糖都好飲,白汁魚柳焗飯,大大件又啖啖魚肉,白汁拌飯creamy,我就點左咖哩牛腩焗飯,個咖哩好正因為好惹味但又唔辣,想講佢地既焗飯一流係好多汁,同埋好中意佢個飯底係好乾爽好好咬,仲要係蛋炒飯,非常高質好好食!
2023-12-13 149 瀏覽
放工後,到這間餐廳食晚飯 ,一到門口便看見很多人在排隊,令人十分期待裏面的菜式。店舖位置算很多,職員安排迅速,所以等了一會兒便能入坐。餐廳用電話自助下單,十分方便。餐廳的晚餐的選擇有很多,有意粉,牛扒,蛋包飯,焗飯等選擇。我和朋友都選擇了最推薦的焗飯。三層芝士焗鮮茄牛脷飯:牛脷的份量很足,而且牛脷大份又十分厚,煮得夠腍又入味, 忍不住一口接著一口。咖哩牛腩飯:咖哩味十分香濃但又不辣,牛腩煮得很淋,配上幾件大薯仔,令人十分滿足。肉醬薯條:薯條即叫即炸,剛剛上枱入口,還是熱辣辣的,薯條香脆但唔油膩,加上滿滿的肉醬和芝士。
2023-12-12 270 瀏覽
今日去馬鞍山新港城中心茶舍買午餐外賣。茶舍開了兩個月左右,今日第一次幫襯。午餐時間,差不多全場滿座。午餐選擇多,真係花多眼亂。最後揀左原條魚柳包,菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯和牛肋條滑蛋包飯。我最鐘意牛肋條滑蛋包飯。牛肋條有4大條,鹵水炆得夠火喉又夠味道,牛肋條又香又肉味濃,滑蛋包住飯加埋肉汁令人好開胃。原條魚柳包可跟薯條或和風沙律。原條魚柳真係夠分量,味道不錯,外脆內軟滑,配合香脆的包和生菜沙律醬可口。薯條香脆。菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯有好大塊豬扒,個醬甜甜酸酸開胃。飲品奶茶香濃,咸檸七有風味。整體食物水準不俗,份量夠,價錢合理。
今日去馬鞍山新港城中心茶舍買午餐外賣。

菠蘿鮮茄三層焗豬扒飯有好大塊豬扒,個醬甜甜酸酸開胃。

飲品奶茶香濃,咸檸七有風味。

整體食物水準不俗,份量夠,價錢合理。

• 牛肋條滑蛋包飯
2023-12-12 93 瀏覽
佢地又開分店喇,係又開分店d 野食緊係有d 料到,先開到咁多分店食過冇數次。所以係馬鞍山依個美食沙漠入面,都有一點甜入到黎咁遠打波,仲要係夜晚所以都係叫個外賣食完就算今次都係叫番我嘅最愛焗咖喱雞扒飯冇骨,超方便,仲有幾粒焗薯。咖喱香到冇人之境份量夠哂鰻魚炒珍珠米都唔錯份量ok, 都有鰻魚係到味道一流魚子三文魚飯冇咁重口味,不過都夠味三文魚份量係到,魚油香入哂個飯到地址: 馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(5期)地下G30號舖
佢地又開分店喇,係又開分店
d 野食緊係有d 料到,先開到咁多分店
食過冇數次。所以係馬鞍山依個美食沙漠入面,都有一點甜

入到黎咁遠打波,仲要係夜晚
所以都係叫個外賣食完就算
今次都係叫番我嘅最愛

焗咖喱雞扒飯
冇骨,超方便,仲有幾粒焗薯。咖喱香到冇人之境
份量夠哂

鰻魚炒珍珠米都唔錯
份量ok, 都有鰻魚係到
味道一流

魚子三文魚飯
冇咁重口味,不過都夠味
三文魚份量係到,魚油香入哂個飯到