2024-07-28 262 瀏覽
星期日的中午,或許是因為下雨,店仍不滿。叫了炸豬扒拌麵、醉雞翼藥膳湯米粉、椒鹽豆腐、珍珠奶茶及現沖菊茶。炸豬扒軟,老人家都易咬。一大片,炸得脆脆,但不是硬。拌麵有適中份量的肉醬,鹹味適中。還有藥膳米粉,香氣濃郁,味佳😬。醉雞翼充滿酒味,還有四隻咁多。藥膳湯米粉,真的嗅到濃濃的藥膳香氣。加了椒鹽豆腐,粒粒飽滿,外脆內軟又滑,非常好味。珍珠奶茶的珍珠咬感剛好,味道不錯。
2024-07-28
酥炸豬扒配藥膳湯底米線藥膳湯底淡到好似清湯咁,淡而無味配料都冇乜,得兩粒杞子😖😖酥炸豬扒仲犀利 得3 舊仔又薄切仲要完全唔脆,真係有炸過嗎?🤢🤢有圖有真相,自己睇😖😖😖6、70蚊俾啲咁嘅質素人食 ,😡😡😡唔怪得而家個個食三餸飯 。另外個冷麵就普普通通放得入口就咁用麻醬撈麵都唔好食就死得啦!!😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫真心講句 三餸飯仲好食過佢哋一百倍再唔改善,仲要要賣到咁貴,真係遲早執笠👎🏻👎🏻
酥炸豬扒配藥膳湯底米線

藥膳湯底淡到好似清湯咁,淡而無味
配料都冇乜,得兩粒杞子😖😖

酥炸豬扒仲犀利 得3 舊仔又薄切
仲要完全唔脆,真係有炸過嗎?🤢🤢
有圖有真相,自己睇😖😖😖

6、70蚊俾啲咁嘅質素人食 ,😡😡😡
唔怪得而家個個食三餸飯 。

另外個冷麵就普普通通放得入口
就咁用麻醬撈麵都唔好食就死得啦!!
😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫

真心講句 三餸飯仲好食過佢哋一百倍
再唔改善,仲要要賣到咁貴,真係遲早執笠👎🏻👎🏻
2024-02-20 548 瀏覽
台式館子,基本是肉燥飯和台式拉麵、米線。今回點了五香牛肉藥膳湯麵餐,大大碗麵配飲品。五香牛肉麵,順序來說,最好味是個藥膳湯底,藥膳湯清甜不油膩,有入味紅棗和杞子,還有大大塊的蘿蔔和紅蘿蔔,或許因為太大塊,未夠淋。五香牛肉有五塊,還是厚切的,美中不足都係不夠淋,也算尚可。可配其他(花雕雞翼、炸豬扒等),可能會更好味。飲品則是有幾款是不用加錢(很多不用加錢是凍飲。可是,今次想飲熱的,加了5元,點了個洛神山楂茶,好味,慢慢歎。店內座位廿幾個,不算逼,算好坐。
台式館子,基本是肉燥飯和台式拉麵、米線。
今回點了五香牛肉藥膳湯麵餐,大大碗麵配飲品。
店內座位廿幾個,不算逼,算好坐。

2023-07-24 931 瀏覽
叫左個手撕雞撈都加杯珍珠奶茶,講請個手撕雞先,都幾靠味,份量都多的,配上青瓜絲和蟹柳撈麵一起食,都有唔同既層次,胡麻醬如果再比多一D就完美,野飲方面珍珠做得唔錯,奶茶味略嫌淡左一D
2023-06-22 659 瀏覽
第一次令我打評語的餐廳。端午節中午機緣巧合下幫襯既一間餐廳。見藥膳湯底米線幾吸引,入去試試。結果湯底好淡,味道一般但可接受。叫左杯正常嘅凍小麥胚芽奶茶,但完全無甜味,同侍應反映,佢既回覆係叫我自行加包黃糖。我真係黑人問號,我個杯唔係熱飲,唔會溶糖,係咪應該幫我換個杯或者加糖漿呢?講完無處理就走左去。依一刻都算,食到最後先發現雞翼有毛,仲要係大量毛,有幾條粗,仲要一堆幼毛,大佬你有毛都拎出黎俾客食,會唔會太過火。同你講輕輕帶過就算,唔負責任嘅餐廳,真係可一不可再,唔會再幫襯。
第一次令我打評語的餐廳。

端午節中午機緣巧合下幫襯既一間餐廳。
真係可一不可再,唔會再幫襯。

見到佢門口有QR code落單,我貪方便就網上落單+畀錢,點知就出事喇本身網頁話要等15分鐘,我等咗15分鐘之後入去舖頭問,點知佢哋話冇收到張單😧咁個店員話幫我整嘢食,我就出返去餐廳外等,結果又等咗10分鐘都未有,我就再去問,見到佢哋仲整梗部接單機個店員竟然話啱啱先收到張單,依家幫我整嘢食😧😧😧啱啱又話幫我整,但依家都未整?我同店員講想退錢,佢哋竟然叫我自己㩒退款,但個網完全冇呢個制,乜退款唔係餐廳先做到咩,點解要叫返個顧客自己退?餐廳究竟識唔識用個網上平台?我同佢哋理論完一論,最後都係幫我即刻出餐但個店員居然叫我喺佢哋角度諗吓,話餐廳未接到單,問我會唔會幫佢整我真係O晒嘴,點解你又唔喺我角度諗吓?我等咗你哋15分鐘又15分鐘,點解餐廳嘅錯誤要顧客埋單?最後佢哋5分鐘內都出到餐,原來出餐係咁快,咁點解唔可以喺我第一次問佢哋嘅時候出餐?其實我以前食過茶語都覺得唔錯,而茶語同附近嗰間茶點係姊妹店,茶點我都畀過好評佢哋,佢哋以前舖頭叫日月居,我都係由細食到大,今日第一次遇到咁嘅情況真係好失望希望餐廳可以好好檢討吓服務態度臨走前聽到佢哋話門口個QR code 落單都唔會用,諗住嚟梗唔再用,大家

個店員竟然話啱啱先收到張單,依家幫我整嘢食😧😧😧
啱啱又話幫我整,但依家都未整?

我同佢哋理論完一論,最後都係幫我即刻出餐

希望餐廳可以好好檢討吓服務態度
臨走前聽到佢哋話門口個QR code 落單都唔會用,諗住嚟梗唔再用,大家如果仲諗住嚟食,千祈記得唔好用門口QR code 落單,以免中伏
2023-02-13 541 瀏覽
疫情過後復常開始,好耐冇見到條街咁多人食嘢。今晚幫襯左呢一間家庭式嘅台式小店,Full House,做到店員high high,叫咗碗嘢好耐都未嚟都冇特別去追,要體諒吓人啦。今晚叫咗滷水雞翼肉燥飯再加一杯百香果綠茶少甜少冰。滷水雞翼有三隻,都好入味,肉燥份量比較多,而且比較多汁,我自己比較喜歡少啲汁乾身啲嘅,另外仲有一碟芽菜仔送埋,而杯百香果綠茶唔會太甜,雖然唔係好台灣feel,不過都收貨啦。
💕抵食地道台式料理🌸🌸茶語🤗今次同豬仔拍拖嚟到大埔區,遠遠望過去對面馬路,就見到有好多人係度排隊,鍾意食好野既我地,一於為大家探吓店😆哩間店舖採用木系設計,店舖唔算好大間,但俾人一種好溫馨既氛圍,餐點價錢仲好吸引🤪排咗一陣隊,終於到我地入去啦!一入到店鋪,全場滿座,肉燥香味加上酥炸嘅味道😍我哋坐咗喺打卡牆底下,牆上有可愛嘅珍珠芋圓台式嘅飲品卡通,非常可愛!店鋪職員更非常親切有禮貌,給人一種溫馨的感覺🥰✨酥炸豬扒肉燥飯 $64一上枱陣陣滷水既肉燥香咪噗鼻而來,食物份量非常多,滿滿既肉燥山飯,加上台式腌菜,加上大大塊豬扒😍正!哩間肉燥係我食過最好食既頭三位,味香、濃,肉燥煮風夠曬濃縮,食落有口感,非常惹味💕豬扒炸得金黃金黃,肉質唔乾柴,不會過分油膩,配上蒜蓉醬汁,甜咸帶點微微蒜辣,增添鮮味😋仲配上半隻滷水蛋,夠曬入味。配菜仲附上酸酸甜甜既荳芽菜,好開胃😆必點💕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✨五香牛展米線 $55食麵慣咗先飲湯既我,湯頭好香濃既牛肉味,並無添加味精,非常鮮😋😋米線好滑,煮得啱啱好,唔會太硬又唔會太淋,份量都好夠。牛展有成4大塊,仲切得比較厚,好大方既食店☺️牛展五香味好香濃,一咬入口好易
💕抵食地道台式料理
🌸🌸茶語

排咗一陣隊,終於到我地入去啦!

✨酥炸豬扒肉燥飯 $64

✨五香牛展米線 $55
食麵慣咗先飲湯既我,湯頭好香濃既牛肉味,並無添加味精,非常鮮😋😋米線好滑,煮得啱啱好,唔會太硬又唔會太淋,份量都好夠。牛展有成4大塊,仲切得比較厚,好大方既食店☺️牛展五香味好香濃,一咬入口好易化開,炆得夠曬火侯😍😍😍正💕💕💕

✨珍珠奶綠 (跟餐免費)
飲品正正常常,😢略嫌奶味同綠茶味唔夠香濃,但珍珠咬口唔錯

✨香芋珍珠 +$5
芋頭味同奶味香濃,配上珍珠好有咬口🤗💕個人比較推薦大家試吓👍🏻👍🏻👍🏻

🏠 茶語 (大埔)
大埔安慈路4號昌運中心地下77號舖

#台式料理 #打卡甜品 #美食 #情侶日常 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #hkfoodie #hkig #窮遊 #hkfood #hkblogger #foodinstagram #foodshare #restaurant #openrice #openriceblogger #openrice #foodlover #foodporn #instafood #foodholic #將軍澳美食 #followmeandfollowback #平民美食 #instfood #dessert #聖誕大餐 #christmasdinner #香港美食 #打卡餐廳#台灣
2022-11-16
果日咁岩要去慈山寺, 所以喺大埔搵野食一直都鍾情台灣野, 見呢間好似幾多好評, 就去試下入到去好多人, 都排左一陣隊成日舖樓面得2個人, 水吧1個人, 個個都做到踢晒腳*鹽焗雞絲肉燥飯*套餐包埋野飲, 我叫左鹽焗雞絲肉燥飯同蜂蜜蘆薈老實講真係好失望雞絲完全係白烚冇醃過, 如果冇左肉燥就完全冇味肉燥唔夠多, 唔能夠做到啖啖飯都有肉燥整體黎講其實算差, 因為個雞絲真係好難食*酥炸豬扒肉燥飯*豬扒好大塊, 望落好吸引食落去都好香脆, 味道正常, 但冇特別出色肉燥得好少, 食落去比較寡口, 只係叫食飽左蜜糖花枝丸花枝丸係好食嘅, 應該係即叫即炸但出面買貨返黎炸, 味道一定唔失禮唯獨價錢比較貴, $34/5粒唔算好抵百香果綠茶其實都只係用百香果汁加綠茶沖出黎但唔知點解完全唔好飲, 味兒又淡到食晒所有野, 另外杯蜂蜜蘆薈都仲未到, 追左2,3次先到味道都係好麻麻, 呢杯反而好似飲糖水咁整體質素參差, 唔穩定其實$60一個餐唔算好平唔明點解咁多人會幫襯, 味道真係好一般希望店舖可以增加人手, 令質數有所提升
1996 瀏覽

入到去好多人, 都排左一陣隊
成日舖樓面得2個人, 水吧1個人, 個個都做到踢晒腳
鹽焗雞絲肉燥飯
*鹽焗雞絲肉燥飯*

雞絲完全係白烚冇醃過, 如果冇左肉燥就完全冇味
肉燥唔夠多, 唔能夠做到啖啖飯都有肉燥
整體黎講其實算差, 因為個雞絲真係好難食
*酥炸豬扒肉燥飯*

豬扒好大塊, 望落好吸引
食落去都好香脆, 味道正常, 但冇特別出色
肉燥得好少, 食落去比較寡口, 只係叫食飽左
蜜糖花枝丸

花枝丸係好食嘅, 應該係即叫即炸
但出面買貨返黎炸, 味道一定唔失禮
唯獨價錢比較貴, $34/5粒唔算好抵
百香果綠茶
百香果綠茶

其實都只係用百香果汁加綠茶沖出黎
但唔知點解完全唔好飲, 味兒又淡
到食晒所有野, 另外杯蜂蜜蘆薈都仲未到, 追左2,3次先到
味道都係好麻麻, 呢杯反而好似飲糖水
整體質素參差, 唔穩定

其實$60一個餐唔算好平
唔明點解咁多人會幫襯, 味道真係好一般
希望店舖可以增加人手, 令質數有所提升
2022-09-28
20 分鐘 (堂食)
蜜糖花枝丸
冇得去旅行幾年,成日都心掛掛台灣美食同掃街🙈間唔時都會想食🤪大埔中心附近有間台式餐廳,抵食之外仲有好多款揀!台式肉燥飯肉燥多到鋪滿哂成碗飯,肉燥調味適中,唔會好咸,仲超級香👍🏻台式酥炸豬扒飯豬扒都係好大塊,切件鋪係飯上,炸皮夠薄仲外脆內嫩👍🏻最重要係點埋蒜香豉油,好正!椒鹽炸豆腐熱辣辣炸起即上碟,加埋椒鹽個咸香味好夾,同埋係用硬豆腐炸,口感好夠珍珠奶茶/百香果綠茶一定要配埋台式手搖飲品啦

台式肉燥飯
肉燥多到鋪滿哂成碗飯,肉燥調味適中,唔會好咸,仲超級香👍🏻

台式酥炸豬扒飯

椒鹽炸豆腐

珍珠奶茶/百香果綠茶
一定要配埋台式手搖飲品啦
2022-07-15 534 瀏覽
叫杯奶綠比錯百香果茶,見到顏色唔似係奶綠,就問個店員係咪奶綠黎,個店員走咗去check,返嚟同我話係,我以為杯係綠茶,之後試吓飲咗一啖,之後店員攞杯奶綠俾隔離位發現比錯,我問店員可唔可以換返奶綠,佢就問上頭,點知佢就話我飲咗啦,搞到我好似特登攞着數咁,唔俾我換,之後佢就整多杯百香果比隔籬位,仲同人哋講對唔住,但係比錯我就冇同我道歉,可能見人哋係阿叔我就係學生,搞到我食飯嘅時候全程黑面,很不好的一次用餐體驗。
2022-04-26 582 瀏覽
叫左foodpanda,送黎既唔係我點既餐,同個車手講依個唔係我點,車手拒絕回收,要我打去同餐廳講,同餐廳講又話佢地負責點餐,錯左要同foodpanda 講,咁我同foodpanda客服講個餐錯左,佢話佢地安排唔到車手重新送餐!我咁嬲係因為我點既餐比佢送黎既餐價錢貴,份量又小,餐廳又唔負責任!同埋我想講依個係餐廳既問題!因為係佢地自己貼錯單,車手根本冇錯!唔會再幫襯!已經唔係第一次錯野!
外賣送餐
呢間台式餐廳好抵食,平靚正,cp值又高今次嗌咗酥炸雞翼肉燥米線,肉燥個味煮得好好食,唔會太鹹,啖啖都食到肉粒米線嘅都唔會煮得好淋,有彈性雞翼炸到好香脆,又夠大隻!咬一啖會滴肉汁,仲有埋個蒜汁俾你配搭另外就叫咗酥炸豬扒肉操飯,豬扒同樣炸得好香脆,外脆內軟!肉操配返呢個配搭無得頂最特別係佢個蒜汁,個蒜味同豬扒竟然天作之合!黎到真係要必嗌~每個套餐都會包一杯台式嘢飲,當日叫咗百香果綠茶同埋珍珠奶茶甜度正常亦都有台式手搖店的水準!
呢間台式餐廳好抵食,平靚正,cp值又高

米線嘅都唔會煮得好淋,有彈性

每個套餐都會包一杯台式嘢飲,當日叫咗百香果綠茶同埋珍珠奶茶
甜度正常亦都有台式手搖店的水準!
酥炸雞翼肉燥米線
酥炸雞翼肉燥米線
  • 酥炸豬扒米線
2022-02-11 456 瀏覽
茶語 ^.^ ~(◐‿◑)係大埔昌運中心地下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)舖頭唔算大間 勝在四四方方整齊企理餐牌清晰易睇 台灣野(._.)一一一一一一一一(●°u°●)​ 」———*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*—-我叫咗個手撕鹽焗雞米線 如下圖所示勁多雞肉🙈🙈😋😋撈埋佢個辣椒油一齊食好香 必試!!好足香料!!另外叫咗三份小食同埋一杯珍珠奶綠^_♪(*^^)o∀*∀o(^^*)♪酥炸雞翼◉‿◉鹽酥雞粒香芋波波😗😗😗珍珠奶綠 跟餐免費加配 抵飲 好味 珍珠好好咬口😆✌🏻回頭再食 一定
茶語 ^.^ ~(◐‿◑)
係大埔昌運中心地下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
舖頭唔算大間 勝在四四方方
整齊企理

餐牌清晰易睇 台灣野
(._.)一一一一一一一一(●°u°●)​ 」

我叫咗個手撕鹽焗雞米線 如下圖所示
勁多雞肉🙈🙈😋😋

撈埋佢個辣椒油一齊食好香 必試!!好足香料!!
另外叫咗三份小食同埋一杯珍珠奶綠
^_♪(*^^)o∀*∀o(^^*)♪

炸雞

◉‿◉
鹽酥雞粒

香芋波波😗😗😗

珍珠奶綠 跟餐免費加配 抵飲 好味
珍珠好好咬口😆✌🏻
回頭再食 一定
2021-12-30 303 瀏覽
珍珠奶綠真係好淡,好似飲緊水咁,冇綠茶味,啲珍珠口感OK,但係杯嘢真係麻麻地。冇奶嗰種creamy嘅口感。肉燥飯唔夠熱,啲肉燥食落口係凍嘅,好奇怪...我覺得炸花枝丸好味(食到啲花枝嘅肉,唔會淨係得啲粉),但係其他真係好一般。太多好評,好高期望,食完真係失望。唉。同埋兩個人嘅座位好逼。地下有垃圾(似係筷子膠套?)。
肉燥飯唔夠熱,啲肉燥食落口係凍嘅,好奇怪...

同埋兩個人嘅座位好逼。地下有垃圾(似係筷子膠套?)。
2021-12-29
10 分鐘 (堂食)
  • 花枝丸