2015-04-20 696 瀏覽
之前華苑不穩定的質數令我有點失望,但媽媽向我推介說他們的免治牛肉煎蛋飯是不錯的,那我便試一試。免治牛肉煎蛋飯雖然這飯的賣相不漂亮,但味道確是一流! 免治牛肉份量多而有濃馥的牛肉味,加上醬汁帶有濃厚的蕃茄味又不會過酸,這免治牛肉和醬汁用來配飯絕對是一流的配搭。這飯還有一些粟米作配菜,栗米帶有牛油香還有一點咸香,真的不俗! 可惜煎蛋是全熟的,如果是半生熟蛋會更好。凍檸茶凍檸茶茶味濃濃的又夠凍,酸甜度剛好,不錯!今次美味的午餐令我對華苑重拾信心,希記他們能保持這水準!
煎蛋

凍檸茶

凍檸茶茶味濃濃的又夠凍,酸甜度剛好,不錯!

今次美味的午餐令我對華苑重拾信心,希記他們能保持這水準!

2015-04-18
外賣自取
2015-03-28 569 瀏覽
已有一陣沒吃華苑出品的食物,又想看看它的出品有沒有進步,所以媽媽買了它的外賣午餐給我試試。蝦醬生炒牛肉飯 $44一開飯盒已嗅到香濃的蝦醬味,但吃下去又不是這麼濃的,算是合格的。雖然蝦醬味算是合格,但牛肉和炒飯欠佳。牛肉沒有牛肉味,而且份量少。炒飯偏油,又不夠乾身,真的是有點失敗。凍檸茶凍檸茶的茶味頗濃,酸度適中,但不夠甜,令凍檸茶失去酸甜的滋味。不論是食物,還是飲品,都令我失望。其實早前已有吃過華苑出品的食物,但總是是好是壞,餐廳應好好改進這一點。
蝦醬生炒牛肉飯
蝦醬生炒牛肉飯 $44

2015-03-28
5 分鐘 (外賣自取)
2014-12-02 708 瀏覽
經過上次的經驗, 我對華苑已經沒期望, 甚至沒有在這餐廳用餐的意慾。但我的媽媽已買了華苑蠔仔肉碎湯飯給我做午餐,我沒有理由不吃, 所我唯有看看他們有沒有改善。蠔仔肉碎湯飯雖然賣相漂亮,但一打開外賣蓋便嗅到香濃蠔仔肉碎湯的味道, 令我食慾倍增! 他們一點也不吝嗇, 不論是飯、蠔仔、肉碎或湯也很多, 值得一讚! 味道方面- 蠔仔、肉碎和湯, 樣樣都很鮮甜美味,湯底亦不會過咸。而菜甫令整個湯飯更有質感, 亦能提升湯飯的味道。很高興他們今次的進步, 令我對他們的信心有所提升。下次我會試試其他的食物, 看他們是否能把這水準保持。

2014-12-02
8 分鐘 (外賣自取)
2014-10-04 469 瀏覽
今日既然得閒就試吓食華苑嘅外賣午餐la~咸魚雞粒炒飯 - 盒飯都好大盒吓, 女仔係應該會食唔晒~ 不過味道真係麻麻地, 唔夠香咸魚味之餘, D雞又無咩味~唯一可取係個飯炒得都幾乾身~凍檸茶 - 夠凍, 但唔多夠甜, 甜多少少會好味D~整體而言, 真係麻麻地~ 要有下次, 真係要改善一下食物D質數~
今日既然得閒就試吓食華苑嘅外賣午餐la~
咸魚雞粒炒飯
凍檸茶
凍檸茶 - 夠凍, 但唔多夠甜, 甜多少少會好味D~

2014-10-04
5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-06 353 瀏覽
老婆今晚冇煮飯就去新開的茶餐廳試下叫咗四個小菜(1)炸乳鴿大隻得嚟都幾肉嫩,唔會又乾又柴(2)豉椒炒蜆豉椒野味,蜆都算大隻,有鑊氣(3)西蘭花帶子不過不失,帶子太細(4)脆脆咕嚕肉炸得脆脆乾身,鬼唔知叫脆脆咕嚕肉,真係冇介紹錯下次嚟我要試下佢燒鵝,因為今晚介紹我食,但賣哂新鮮出爐總結茶餐廳有咁水準,可以支持一試
老婆今晚冇煮飯
就去新開的茶餐廳試下
叫咗四個小菜
(1)炸乳鴿
大隻得嚟都幾肉嫩,唔會又乾又柴
(2)豉椒炒蜆
豉椒野味,蜆都算大隻,有鑊氣
(3)西蘭花帶子
不過不失,帶子太細
(4)脆脆咕嚕肉
炸得脆脆乾身,鬼唔知叫脆脆咕嚕肉,真係冇介紹錯
下次嚟我要試下佢燒鵝,因為今晚介紹我食,但賣哂
新鮮出爐
總結茶餐廳有咁水準,可以支持一試
2014-07-05
  • 脆脆咕嚕肉
2014-07-01 629 瀏覽
前日車女朋友去附近教畫,咁見到有間新裝修餐廳,入去試試啦。叫左叉雞飯食,叉燒唔會太乾,又唔會太多蜜糖係面 ,軟硬適中。雞唔會鞋, 有水準。尤其叉燒值得一試。至於我女友唔餓就叫左個召鹽尤魚,唔會好多粉又唔會靭,味道可以,經過可以一試。
2014-06-27