2023-07-17 74 瀏覽
. 元朗街坊推介酸菜魚📍#華記湖南風味小館🐟酸菜魚(爐魚) (大) $248用銀盆上菜好似別有一番風味🤭好大盆夠四人食💖金湯色水好靚、食落酸菜味夠😋 有天椒、花椒、鮮青花椒、芝麻、芽菜、酸菜等好足料🥢小辣都夠惹味💥啲魚片好滑無骨👏🏻入面薯粉嘅、另外再加左土豆片同埋萵筍片 (各$8) 👍🏻整盆都好食🤤🐔辣子雞 $108雞肉粒多到食唔哂、粒粒都有肉嘅唔係剩骨頭🥹辣度好夠🌶️配花生啤酒吹水一流🤪🥜🌶️涼拌藕片 $28餐前小食😇 藕片好爽口!辣辣哋好食!😍🌶️涼拌皮蛋 $28呢個皮蛋好一般、食落質感同味道有小小怪😥而且辣椒油同皮蛋好似完全分離🫠no good 🍞炸饅頭 忘了$$新鮮炸起😍😍😍有六件加好多煉奶!🤘🏻🍲風味紅薯粉 $28想試下酸辣粉🤭好食嘅話下次午餐可試有重慶酸辣粉既風味🤪夠油夠辣🤩——————————————-總結 : 由食在元朗街坊推介🥳元朗都好多酸菜魚各有特色、連埋川菜小炒同樣好食嘅唔多😃呢間都算中上評價👍🏻埋單每人都係百幾蚊幾抵💰下次再試烤魚💖——————————————-📍 華記湖南風味小館🏠 元朗福田徑2-16號樂富大廈地下3號舖📆星期一 : 全日休息📆星期二至六 : 12:
. 元朗街坊推介酸菜魚

#hkfood #hkfoodie #hkcouple
  • 酸菜魚
  • 辣子雞
2022-10-10 345 瀏覽
係人都知道元朗多嘢食,咁多都分佈在雞地和西菁街,但原來近朗屏站那邊的俊賢坊和福田徑都有好多嘢食!今晚同老公就去朗屏站那邊找好西吃我們2人行下行下就見到一間特式湖南菜,膽粗粗就入去試下!店內裝修比較簡單和整潔,坐位闊落都幾好坐!坐低之後,當然盡快要醫肚啦,睇到餐牌價錢合理,而且也有很多選擇!我們叫了3個菜……酸菜魚: 因為只有2個人,所以叫了細份,價錢HK$168/份。 他們用的是鱸魚,估唔到細份都好大盤,魚肉也不少, 魚好新鮮,入口嫩滑,無骨! 而且湯底特別鮮甜,我問了店員,原來湯底係用鷄和魚淆製,唔怪得知湯底鮮甜,吃到很不一樣的酸菜魚😋😋😋 孜然土豆炒牛肉: 鑊氣很夠,牛肉炒得嫩滑,廚師功夫了得,牛肉和薯仔加入孜然粉後,並沒有把原材料的味道遮蓋, 所有味道恰到好處👍👍👍農家小炒肉:內有尖椒絲,豬肉和豆干…… 鑊氣十足,辣度剛剛好,非常香口,送飯一流,好食!😋😋我們從店員口中得知,原來老闆是湖南人,對湖南菜素有研究和要求好高,所以出品也很有心和出色👍其實小店內還有很多很吸引的餸菜,下次一定要再去試其它菜式!另外最值得一讚店員服務態度非常好,很有耐性去介紹和推荐食物給我們😊😊

其實小店內還有很多很吸引的餸菜,下次一定要再去試其它菜式!

2022-10-10
2022-10-01 204 瀏覽
起初諗住食爐魚,突然隔離位客人個碗飯賣相好正,跟住問佢係乜嘢嚟啦,原來係一碗簡單嘅椰菜回鍋肉飯,跟住我哋都叫咗一碗,(忘記影相),d餸好友鑊氣,好有驚喜超好味👍🏻👍🏻另一碗係尖椒葸爆牛肉,勁多尖椒又嫩又好味,忍唔住要寫食評介紹俾大家😆價錢又好合理,員工好禮貌👍🏻👍🏻
Wow🤩🥳,今次跟隊同朋友嚟咗呢間元朗最正酸菜魚 - 華記湖南風味小館!CP值好高,食物質素超高!堂食或者外賣都正!😍😍📌酸菜魚(鱸魚🐟)$248大先至二百零蚊,好抵食,冇諗過咁大盆,😋超級多魚。相當高質素的金湯酸菜魚,湯底呈金色,內裏有不同蔬菜,例如蓮藕,仲有薯粉,相當飽肚!如果多人食可以叫多個白飯,超正!😍😍😍😍😍📌涼拌土豆絲🥔$28土豆絲爽脆可口,相當入味,一到相當稱職的冷盤!👍🏻👍🏻📌涼拌藕片$28喜歡他們的蓮藕片,相當新鮮,蓮藕拉絲,而且不會太辣,調味和土豆絲差不多!😋📌手拍青瓜$28相當清爽的涼拌菜式,基本款,不過調味也是相當出色,酸辣,夠香!😋📌乾煸四季豆$68相當好吃,即叫即炒,四季豆本來平淡無味,這個製作方法變得相當惹味濃郁!😋😋📌花菜炒牛肉$88我牛肉超級入味,分量超多,花材配搭這種調味,相當香,帶孜然香氣!送飯一流!📌白飯一定要叫白飯,配搭這種菜式,送飯一流!📌忌廉$10📌檸檬茶$10Wow🤩🥳,今次跟隊同朋友嚟咗呢間元朗最正酸菜魚 - 華記湖南風味小館!CP值好高,食物質素超高!堂食或者外賣都正!😍😍📌酸菜魚(鱸魚🐟)$248大先至二百零蚊,好抵食,冇諗過咁大盆

📌酸菜魚(鱸魚🐟)$248大

📌涼拌土豆絲🥔$28
土豆絲爽脆可口,相當入味,一到相當稱職的冷盤!👍🏻👍🏻

📌涼拌藕片$28

📌手拍青瓜$28

📌乾煸四季豆$68

📌花菜炒牛肉$88

📌白飯
一定要叫白飯,配搭這種菜式,送飯一流!

📌忌廉$10

📌手拍青瓜$28

📌乾煸四季豆$68

📌花菜炒牛肉$88

📌白飯
一定要叫白飯,配搭這種菜式,送飯一流!

📌忌廉$10
📌檸檬茶$10
2022-09-08 172 瀏覽
華記湖南風味小館 (元朗)元朗福田徑2-16號樂富大廈地下3號舖元朗開了一間風味小店,裏面有至愛酸菜魚,同阿女學完芭蕾舞就來,以後又多了一個食辣嘅地方。風味米線$43 配料有酸豆角、肉碎、黃金豆、芫荽、蔥等多款香菜。食米線必食黃金豆!米線好彈牙,好像平時食臭臭粉的米線硬度,吸收了湯也不會淋身。每款餸按需要點,點了芝士腸和雞翼,呀女最愛。湯比平時食到的米線有少許不同,多了些香料香味。酸菜魚$168細鱸魚煮嘅湯底配以指天椒、花椒、鮮青花椒、菊花瓣和芝麻等,香辣得幾過癮!鱸魚肉幾多下,一個細酸菜煮夠兩個人食,裏面還配有薯粉、芽菜等,食完一定飽肚,不用多加飯和麵。荷蘭水$10一支。

華記湖南風味小館 (元朗)
元朗福田徑2-16號樂富大廈地下3號舖

風味米線$43
每款餸按需要點,點了芝士腸和雞翼,呀女最愛。
湯比平時食到的米線有少許不同,多了些香料香味。

酸菜魚$168細

荷蘭水$10一支。

2022-09-06
2022-09-03 89 瀏覽
M前兩日同媽咪探完婆婆,見餓餓地就近近地喺附近搵間餐廳醫醫肚,媽咪話好耐無食烤魚,咁岩婆浪婆樓下有個新開既華記湖南風味小館,新將期內烤魚做既優惠,原價$328而家只需要$298, 鋪頭裝修簡清,卡位坐位闊落,店員都係後生仔,感覺充滿活力,頭盤叫左涼拌土豆絲$28同埋涼拌藕片$28, 土豆絲同藕片都新鮮爽口,涼拌汁麻辣同芫茜味較重,岩晒我呢種"茜”友~至於主菜烤魚,我地簡左清江魚做酸菜泡椒烤魚,火鍋湯底用左芹菜、葱、泡椒、红椒等, 清江魚開邊成條炸過,魚肉肉質細嫩,外脆內軟,火鍋料叫左本地手切肥牛$100, 有咬口牛味突出,娃娃菜$25 新鮮爽脆索埋酸菜泡椒,味道一流,支裝飲品係新設計的玻璃瓶10/支,外型可愛打咭一流,店員仲會準備冰水比D唔食得辣既客人,勁細心,值得一讚!

同埋涼拌藕片$28
, 有咬口牛味突出,娃娃菜$25
2022-08-31 46 瀏覽
湖南菜係中國特色菜式,以酸辣為主,且味道豐富多變。店舖寬敞舒適,裝橫實際,兩邊卡位座位,行大眾踏實路缐。牆壁宣傳海報,主打辣子雞、烤魚、水煮魚。今次揀左酸菜泡椒烤魚,清江魚好大條,炸過的魚呈金黃色,增加脆香味,沒有細骨,肉質嫩滑,無草腥味,配菜非常豐富,有萵荀、土豆片、蓮藕片、芽菜、豆卜、腐竹、芫茜、酸菜等,仲有啲薯粉底,吸收曬酸辣湯味,好入味。手拍黃瓜$28黃瓜好新鮮,非常爽口,味道調教得非常不錯,酸酸辣辣好開胃。是一道非常值得推薦的前菜。涼伴雲耳$28雲耳新鮮爽口,嫩口不韌,酸辣適中,咸度剛好,我和朋友都大讃。麻辣豬肚$42豬肚好入味,吃落完全不鞋口不韌,屬於偏淋的那種口感。花菜炒豬肚$86花菜與豬肚絲配合得宜,炒得火喉十足,花菜好入味香口,豬肚較淋而入味。淨食或跟飯都可以。樽裝有氣飲品$10有普偏的可口可樂、雪碧、芬達,今次試吓新口味紅茶,飲落似檸檬茶的味道,又比檸檬茶多點茶味少點甜味,適合解渴消滯。
湖南菜係中國特色菜式,以酸辣為主,且味道豐富多變。

店舖寬敞舒適,裝橫實際,兩邊卡位座位,行大眾踏實路缐。

牆壁宣傳海報,主打辣子雞、烤魚、水煮魚。

手拍黃瓜$28

涼伴雲耳$28

麻辣豬肚$42
豬肚好入味,吃落完全不鞋口不韌,屬於偏淋的那種口感。

花菜炒豬肚$86

樽裝有氣飲品$10
2022-08-14 425 瀏覽
元朗真係好多好野食,是日黎到朗屏站附近的福田徑,呢條街百花齊放,有好多唔同類型嘅餐廳㗎。見有人介紹過呢度有間新烤魚店,專登黎搵下,沿路好多舖頭都唔開門,仲擔心無得食添,好彩有開,地點都唔難搵。店內茶餐廳格局好踏實,冷氣十足卡位濶落。🍋凍檸樂食烤魚就梗係要飲凍飲,要左凍檸樂,正呀,大大杯冰底,透心涼。其實我唔明點解朋友要叫少冰,汽水冰底多冰係常識黎,哈哈😆🐟香辣烤魚(清江魚)即叫即整製作需時,大概等左三十分鐘就有得食了,上枱時香噴噴喎。香辣底揀左小辣,辣度個人黎講啱啱好,而且好香。條魚炸得香脆,連骨都咬得爛,一疏疏魚肉好鮮味,好正。配料有萵荀、土豆片、蓮藕片、大豆芽、豆卜等,仲底仲有啲薯粉添,好足料。🐂美國肥牛食完烤魚又加湯打下邊爐,叫左碟肥牛,都幾肥,哈哈。🥬娃娃菜仲叫左碟娃娃菜添,同烤魚特別夾。🍚白飯唔知道有薯粉就叫左碗白飯,好大碗~烤魚真係好好食,有下次。

店內茶餐廳格局好踏實,冷氣十足卡位濶落。

🍋凍檸樂

🐟香辣烤魚(清江魚)

🐂美國肥牛
食完烤魚又加湯打下邊爐,叫左碟肥牛,都幾肥,哈哈。

🥬娃娃菜
仲叫左碟娃娃菜添,同烤魚特別夾。

🍚白飯
唔知道有薯粉就叫左碗白飯,好大碗~

烤魚真係好好食,有下次。
2022-08-13
2022-08-13 54 瀏覽
和朋友星期六晏畫來到元朗食烤魚,有朋友推薦呢間華記湖南風味。麻辣荀片:之前只有在螺絲粉中食過酸荀,一直覺得荀片係味道極濃烈食物。呢道麻辣荀片打破我對荀片固有印象,切到薄薄一片,口感仍舊爽脆,麻辣好入味刺激。涼拌藕帶:小蓮藕仔用泡椒涼拌,作為前菜夠晒酸辣開胃。麻辣肥腸:洗得乾淨,切得適中,肥美邪惡。酸菜泡椒烤魚 中辣:第一次係香港食泡椒風味烤魚,選了鱸魚,魚骨不多,烤魚皮外脆,魚肉嫰滑。酸菜份量不少,泡椒係清爽的辣,不會油膩,酸辣爽辣帶勁。入面有金菇、豆卜、萵荀、薯粉、蓮藕片、土豆片、腐竹等,配料相當豐富。仲有娃娃菜底下有好多薯粉,兩個人分一碗白飯都足夠。每人一罐王老吉清一清熱氣。

麻辣荀片

涼拌藕帶
涼拌藕帶:小蓮藕仔用泡椒涼拌,作為前菜夠晒酸辣開胃。

麻辣肥腸:洗得乾淨,切得適中,肥美邪惡。

酸菜泡椒烤魚

仲有娃娃菜

底下有好多薯粉,兩個人分一碗白飯都足夠。

每人一罐王老吉清一清熱氣。
2022-08-13
午餐
麻辣荀片
涼拌藕帶
酸菜泡椒烤魚
2022-07-27 82 瀏覽
酸菜泡椒燋魚-清江鱼 $328request左小辣,清江魚肉質細嫩、無泥腥味,好適合用來做烤魚或者酸菜魚,本身成條魚炸左,跟住再浸喺酸菜泡椒湯入面,就算魚肉炸咗浸喺湯入邊都唔會令到魚肉完淋晒,食落仲吸收曬湯底味道,入面仲有好多配料,有大量酸菜、薯粉、蓮藕、薯仔、金菇、豆卜、腐竹同埋萵筍片,份量絕對夠四個人食👍🏻😋涼拌海蜇$30海蜇爽口,好重麻油味同埋辣椒味,配埋青瓜絲食,好有口感👍🏻泡椒魚皮$42香麻辣味調味 彈滑鮮魚皮,勁爽口😋🤤講起就想食尖椒炒豬肚$86係一款好家常嘅小菜,豬肚冇雪味,尖椒同蔥味香氣十足🤟🏻炒萵筍絲$65萵筍絲有蒜香味,味道唔會太鹹,口感爽脆,食出本身萵筍甜甜嘅味道
酸菜泡椒燋魚-清江鱼 $328

涼拌海蜇$30
海蜇爽口,好重麻油味同埋辣椒味,配埋青瓜絲食,好有口感👍🏻

泡椒魚皮$42
香麻辣味調味 彈滑鮮魚皮,勁爽口😋🤤講起就想食

尖椒炒豬肚$86
係一款好家常嘅小菜,豬肚冇雪味,尖椒同蔥味香氣十足🤟🏻

炒萵筍絲$65
2022-07-18 76 瀏覽
同朋友忽然好想食酸菜魚,見到附近有間就入左去試試。我地涼拌嗌左海蜇($30),主菜要左酸菜魚($168),同埋嗌左手切肥牛($100),魚付($26)同響鈴($38)打住邊爐食。海蜇既涼拌汁係好香既麻辣,有啲想問老闆啲麻辣汁有冇得賣😂 主菜酸菜魚既魚好嫩滑,仲要配埋我最鐘意果隻薯粉,煙韌彈牙又掛到湯!手切牛肉都值得推薦,牛味香濃,性價比高👍🏻*嗌完野食之後先發現枱枱都係嗌香辣烤魚,下次可以再試!
同朋友忽然好想食酸菜魚,見到附近有間就入左去試試。

*嗌完野食之後先發現枱枱都係嗌香辣烤魚,下次可以再試!
  • 涼拌海蜇
2022-07-08 102 瀏覽
家人在食在元朗群組看見此小店被群友瘋狂推薦便帶我們去一試究竟首先要激讚店舖所有人員非常有禮親切熱情有特意把我們的啤酒冰凍才給我們當晚叫了很多菜有酸菜烤魚水煮魚啤酒雞米線麻辣牛展炒土豆絲炒菜沒有一道菜是不好吃的酸菜烤魚是完美的連我不愛吃魚的家人都紛紛讚不絕口$298的優惠價烤魚實在太便宜了四個人也能吃飽飽這樣的良心店家值得更多人光顧位於水邊圍位置不難找也不用排隊不是貴價烤魚也不是貴價配料因為在烤魚中已經有滿滿的配料可以吃飽用優惠的價錢做出最好的美食雖然文字好像打手但真的不是打手很喜歡這家店 會超級光顧希望你們生意超級好其實相片該可以看得出我們已經光顧過好幾次了(笑
家人在食在元朗群組看見此小店被群友瘋狂推薦
用優惠的價錢做出最好的美食
雖然文字好像打手但真的不是打手
很喜歡這家店 會超級光顧
希望你們生意超級好

其實相片該可以看得出我們已經光顧過好幾次了(笑
  • 酸菜烤魚
  • 啤酒雞
  • 炒菜
  • 土豆絲
  • 米線
1K
2022-06-26 76 瀏覽
華記湖南風味小館 (元朗)元朗福田徑2-16號樂富大廈地下3號舖今日同老竇撐枱腳喎,去元朗爽爽佢,呢間餐廳客似雲來,決定老竇高興啤啤佢。食辣嘢,就梗係刺激味蕾同冰凍爽。酸菜泡椒烤魚鱸魚特價298原價328,而家做特價,所以試一試佢。條魚超大條,好長,配菜非常之足料,有腐竹,蓮藕片,薯片,炸黃豆,大豆芽,金菇,大蔥,豆卜,酸菜,仲有薯粉添。鱸魚🐟表面炸得好香,非常鬆脆,入口有脆感。魚質非常鮮嫩,唔需要擔心魚骨嘅問題,食到停唔到口,啖啖肉。酸菜味道都好適合🈴️香港人口味。涼拌海蜇$30開胃涼菜,海蜇夠爽夠大塊,麻辣味都係接受到嘅,夠晒醒胃。😉麻辣牛展$52麻辣味道震懾到味蕾,夠晒地道。厚薄均勻,醃料相當入味,濃味愛好者嘅選擇。乾煸四季豆$68用豬肉鬆,泡椒來炒四季豆,超級好食,蔬菜來講我最鍾意就食四季豆,因為好爽口,脆卜卜咁,惹味到極點。藍妹啤酒$35用嚟送酸菜魚就最爽🥳🥳🥳王老吉$12用嚟解辣就最啱啦🥳🥳🥳凍檸茶 $15再叫多杯凍嘢先夠用嚟解辣🥳🥳🥳

華記湖南風味小館 (元朗)
元朗福田徑2-16號樂富大廈地下3號舖

酸菜泡椒烤魚鱸魚特價298

涼拌海蜇$30
開胃涼菜,海蜇夠爽夠大塊,麻辣味都係接受到嘅,夠晒醒胃。😉

麻辣牛展$52

用嚟解辣就最啱啦🥳🥳🥳
凍檸茶 $15
再叫多杯凍嘢先夠用嚟解辣🥳🥳🥳
2022-06-22 78 瀏覽
今日同朋友行完山 於是就喺元朗度搵食啦 去到元朗水邊圍邨隔離嘅呢間華記湖南風味小廚 下午茶時間嚟到人唔太多 卡位夠曬闊落坐得超舒服啤酒雞半隻 份量超多雞肉嫩滑索曬醬汁嘅味道 用咗啤酒去煮 有微微嘅酒香又帶點甜味 送飯一流呀 加咗生洋蔥 令道菜嘅口感更加豐富酸菜泡椒烤魚 我哋揀咗清江魚 份量超巨型 建議三至四個人先好叫 清江魚預先已經炸好 放落湯度煮唔會咁易爛 外皮脆卜卜入面嘅魚肉仲係非常嫩滑 魚骨唔多細路仔啱曬呀 入面仲已經有紅薯粉 蓮藕 萵筍 豆卜等等嘅材料手切肥牛 價錢唔貴 肥瘦均勻肉質紅潤 好新鮮

下午茶時間嚟到人唔太多 卡位夠曬闊落坐得超舒服

手切肥牛 價錢唔貴 肥瘦均勻肉質紅潤 好新鮮
2022-06-19 52 瀏覽
正宗湖南菜父親節又係時候入元朗搵食慶祝一下, 穿過橫街小巷去到 福田徑去試下呢間湖南菜, 啱啱係母親節先至開鋪, 個面細細乾淨企理。小食 - 涼拌海蜇 $30海蜇好爽口, 酸酸辣辣🌶️, 仲有啲青瓜🥒絲墊底 你會睇得出係真係自己浸同切, 有啲都好長好粗身😂小食 - 口水雞 $39口水雞🐔有四分一隻, 啲雞肉好嫩滑, 口水雞有少少辣🌶️, 味道唔錯, 值得一試👍🏻小食 - 麻辣豬肚 $42麻辣豬肚都係好爽口, 啲豬肚好入味, 少少辣🌶️好淋! 泡椒🌶️牛肉 - $88泡椒牛肉用咗浸嘅辣椒仔🌶️啲, 辣椒唔係好辣, 反而有少少酸辣味, 牛肉好嫩滑, 加埋芹菜, 泡椒, 辣椒仔, 蒜蓉炒, 好香辣, 好正! 酸菜魚 - $168酸菜魚用鱸魚🐟煎過先至淆湯, 見到啲湯係奶白色 , 真係好用心煮嘅一個酸菜湯底, 裏面仲有粗薯粉, 芽菜, 酸菜, 泡椒一齊煮, 魚肉好嫩滑, 仲有啲近魚骨嘅位置煎過, 好香口! 我哋唔想食得太辣, 店員好細心, 幫我哋叫咗bb辣🌶️😋 個湯清甜得嚟有少少酸酸辣辣嘅風味! 呢個價錢係二人份量嘅酸菜魚, 已經好大鍋又足料, 夠哂份量!口味好正宗, 麻辣又出色, 完全冇味精,
正宗湖南菜

小食 - 涼拌海蜇 $30

小食 - 口水雞 $39

小食 - 麻辣豬肚 $42
麻辣豬肚都係好爽口, 啲豬肚好入味, 少少辣🌶️好淋!

泡椒🌶️牛肉 - $88

酸菜魚 - $168

口味好正宗, 麻辣又出色, 完全冇味精, ! 值得一試, 價錢又大眾化!
2022-06-19