2020-05-07 1849 瀏覽
今晚又繼續素食,家人提議到位於佐敦的「蓮花健康素食」,店中的齋菜都是中式的傳統菜式,順便在廟街逛下又買東西,正在星期天的晚上6:30pm, 餐廳內都已經有幾枱客人,幸好都不用等位就已經可以入座。餐牌方面主要分了特選料理、精美煲仔、特選菜式(湯麵類、飯類、粉麵類、粥品、甜品及飲品等)、點心、還有一些二人、四人、六人、八人及十二人套餐等……店中都有設茗茶$10及酸菜$10,不過都好難得中式的素食餐廳都有免費WIFI除了餐牌中的菜式,門外售賣的一些糕點、點心及齋品都可以點,傳統的品嚐爛然不少得吃一些雜錦的齋麵根,我們一坐下來先點了三款,齋鹵味細盤就$45,大盤就$58,分別有咖喱齋、酸齋及齋粒。另外家人再點多個煎腐皮卷(三件)($38)。各式的齋味道都不錯,酸齋的味道甜酸得宜,咖喱齋有少許咖喱香,而齋粒的口感鬆軟而不韌。家人都好欣賞及讚美此腐皮卷,食落又不油膩,餡料又豐富,當中的餡料有甘筍絲、沙角絲、木耳絲等……一咬開已經爽口鮮甜,不久店中附上了四碗老火素湯水,是日例湯是老黃瓜湯,沒有油膩而且非常清甜。不久媽媽又想飲多一碗湯水,她想試下店中的金湯南瓜生翅(碗)($55),所以點了一盅,南瓜湯
店中有供應酸菜
除了餐牌中的菜式,門外售賣的一些糕點、點心及齋品都可以點,傳統的品嚐爛然不少得吃一些雜錦的齋麵根,我們一坐下來先點了三款,齋鹵味細盤就$45,大盤就$58分別有咖喱齋、酸齋及齋粒。
雜錦齋(大)
腐皮卷(三件)
煎腐皮卷(三件)
老黃瓜湯
不久媽媽又想飲多一碗湯水,她想試下店中的金湯南瓜生翅(碗)($55),所以點了一盅,南瓜湯稠味道,有一些素蟹柳及素翅,都仿彿似食緊真是魚翅般,味道都算是清甜,再灑少許胡椒粉更加惹味。
脆口素食的心水選擇,個人會推介錦鹵雲吞($79),即叫即炸的雲吞脆卜卜又香辣辣,炸雲吞大大片,炸至金黃色澤,整體賣相都已經夠晒吸引。再薦上香甜帶酸香的甜酸汁,真是令人開胃又滋味,甜酸汁中的食材真是非常足料,有麵根、粟米芯、甘筍、香菇、彩椒等…..再吃些蔬菜讓肚子更加滿足。
錦鹵雲吞
冷盤點了一份日本魚生,在素食餐廳中當然不是真的魚生,三文魚拼拖羅($72)的賣相有少少似魚生,仿真度就不是好高,每片入口都非常冰涼透心,成份都只是蒟蒻,可是個醬油真是好鹹又難食,影響了味道口感。
三文魚拚拖羅
最後再來多一份炒粉麵,爸爸點了怡香茄子鴛鴦米($70),除了茄子之外,混入了一些甘筍粒、菇粒、彩椒粒及紅辣椒,每口米粉真是幾香辣,鹹香味道十足,真是非常一流。
怡香茄子鴛鴦米
吃飽飯後,店員都有好禮詢問客人再幫手清理枱面的用過的碗筷,隨後再贈送了四碗紅豆沙及一份糕點,是日贈送的糕點是西米糕及芫荽糕,西米糕灑上了椰絲吃起來滿口都是飄香的椰子味,不過味道就有點偏甜。而芫荽糕甜度較為適中,而紅豆沙粒粒都好夠腍身,甜美可口。
紅豆沙
西米糕及芫荽糕
餐龐地方其實都晤細,用餐區位置可以有地面或樓上,台供奉了一座白衣觀音像,播放著悠和的阿彌陀佛的名號,感覺真是好舒服,門外都有清毒搓手液,入庭前店員都有幫客人探熱,服務態度良好,門外還放了一些免費贈閱的佛經及售賣了一些素食即食杯麵,方便了客人可以購買,食物水準方面除了碟仿魚生,其他食物水準都不差,除了傳統的中式齋及素食,混入了其仔創意新穎的素食元素,令到食物款式更加多元化,都好適合一家大細用膳的好地方。
2020-04-26
5 分鐘 (堂食)
雜錦齋(大)
腐皮卷(三件)
煎腐皮卷(三件)
怡香茄子鴛鴦米
紅豆沙
西米糕及芫荽糕
  • 金湯南瓜生翅
2020-02-07 982 瀏覽
叫了兩個午餐有餐湯和甜品食物質素很滿意。劣評是給男服務員。點餐好耐佢返嚟問我哋可以落單未?我話你頭先已經幫我落咗單。只係等咗好耐都未有餸菜到。佢好驚訝咁完全斷片.唔記得咗自己落單。有個女服務員估計是經理,佢話而家幫你落單好快。完全冇一聲道歉,另一劣評是給一個高,說不純正廣東話的女服務員。,一路只顧著同男熟客傾偈。問佢攞多個筷子座要嚟放公筷,轉個頭一路行一路大聲用普通話念碎碎話個客好煩。。。非常之趕客服務,以後不再光顧。
非常之趕客服務,以後不再光顧。
2020-02-06
30 分鐘 (堂食)
午餐
2019-11-30 893 瀏覽
朋友身體唔舒服,所以要喺佐敦區搵個素食餐廳。依間之前都食過一次, 非常抵食,所以今次係encore 43蚊有炒粉炒麵/炒飯,湯同埋糖水! 今次個湯好似係菜乾豬骨湯,足料!我地一共3個人,叫2個粉麵飯就夠哂數了,因為好大碟架。上次一行三人叫三碟係食唔哂架最後海帶綠豆沙做糖水,但上次芋頭西米露好食啲!最後要提下初一同十五係只有炒粉麵飯食,43蚊。如果係碟頭飯或者小菜就要另外嘅日子黎了,所以黎之前要注意一下。
朋友身體唔舒服,所以要喺佐敦區搵個素食餐廳。
依間之前都食過一次, 非常抵食,所以今次係encore

43蚊有炒粉炒麵/炒飯,湯同埋糖水
! 今次個湯好似係菜乾豬骨湯,足料!

最後海帶綠豆沙做糖水,但上次芋頭西米露好食啲!

2019-07-16 938 瀏覽
諗住食完個素再食佳佳,響正隔離就試下,後面街有另一間少d人,就揀左呢間➡️黑木耳百合炒准山一上枱反哂光,十級油,食完個底唔洗講,一堆油水准山好多都黑色爛哂,都照上枱俾客人食,話哂都係連鎖食店都可以咁求其我明白炒呢道菜需要多d油,但出面食過好多間都唔會咁➡️酸辣湯面唔係上海面,係用雲吞面既鹼水面,味道好古怪,呢種酸味同辣味好唔夾,得個辣字➡️最尾既芋頭西米露先經典,點解會有條細魚骨?糖水有骨你食過未?響素食店入面發生我更加諗唔明.....➡️出面既外賣檔,諗住打包聽日做早餐,心諗呢d唔會都伏呱?!點知阿姐將腐皮卷同芝麻卷等等放哂入一個袋,咸甜一家親,明明有膠兜可以用,而唔係一堆野放入一個薄袋入面,我即時擰哂頭寫個服字,點解我唔出聲?因為腦海「走塑」兩個字圍住我,既然佢無分開就算吧………以上所有經驗加埋一齊就係問題,當我唔好彩。不過唔洗明,因為以後唔會再去❌唯一好彩係當晚堂食姐姐服務唔算太差,有主動收拾同加茶,呢個讚係俾佢地

➡️黑木耳百合炒准山
一上枱反哂光,十級油,食完個底唔洗講,一堆油水
我明白炒呢道菜需要多d油,但出面食過好多間都唔會咁

➡️酸辣湯面

以上所有經驗加埋一齊就係問題,當我唔好彩。

不過唔洗明,因為以後唔會再去❌

2019-07-16
10 分鐘 (堂食)
2019-05-04 962 瀏覽
一向不太喜歡中式素食,因為怕太油膩,最近朋友介紹的幾家茶樓式的中菜料理都挺意外的!位於佐敦的「蓮花健康素食」,就在「佳佳甜品」 (很受歡迎的中式糖水店) 旁邊,吃完飯還可以去吃個糖水呢~朋友說「涼瓜煎鮮竹」是必點,雖不太愛吃涼瓜,可是煎鮮竹實在太香,忍不住吃了一口,太像蛋餅了,又香又滑 (涼瓜挑走就好 😉);第二最愛一定非「椒鹽花枝片」莫屬了,一不小心就清盤了 🤣 對了,最後還會送甜點,讚!I'm not so interested into Chinese Vegan food because sometimes it's just too oily. But recently, there are several Chinese Vegan Restaurants which introduced by my friends were quite unexpected! "Lotus Vegetarian Restaurant" is located in Jordan which just right next to "Kai Kai Dessert" (a popular ch

I'm not so interested into Chinese Vegan food because sometimes it's just too oily. But recently, there are several Chinese Vegan Restaurants which introduced by my friends were quite unexpected! "Lotus Vegetarian Restaurant" is located in Jordan which just right next to "Kai Kai Dessert" (a popular chinese style dessert store). After dinner, you can go to get a dessert!
My friend said the "Bitter Gourd fried Bean Curd Skin" is a must order, although I don't like bitter gourd, but the the smell of the whole dish is really nice, I have to take a bite, it tastes too much like egg. The second favorite goes to the “Salty Sliced Squid”, it tastes really good that we finished the whole dish immediately 🤣
涼瓜煎鮮竹
椒鹽花枝片
2019-01-25
涼瓜煎鮮竹
椒鹽花枝片
今天,我們在時限前來到佐敦蓮花吃了個「壓線午飯」。「壓線」時間係幾點?⌚2時半?3時?都不是🙅‍♂️,是下午5時58分🤣❗原來蓮花的「午巿特價炒粉麵」和「客飯套餐」是由早上11時至晚上6時的。今晚來個「early dinner」,菠蘿咕嚕肉、醬爆玉茄,一紅一紫,來個「大紅⚀大紫⚅」組合。小菜味道夠濃,鑊氣夠,熱騰騰,更附送例湯、糖水。129元(包括茶及加一)就吃得飽飽的,不錯的選擇。

今天,我們在時限前來到佐敦蓮花吃了個「壓線午飯」。

2018-05-30 1886 瀏覽
嚟過呢度兩次,一次夜晚另一次兩點多。其中一次叫咗個酸辣湯麵,味道不俗,份量十足。個人很喜歡豆腐,當見到碗麵豆腐滿滿的,很是開心。晚上招呼不錯,廚師大哥見樓面忘了給我紅醋,還親自將紅醋送上,非常細心。第二兩點多來,點了麻婆豆腐客飯(又是豆腐)味道也不錯,還可以轉紅米飯。不過今次個別女伙記(戴眼鏡紥髻的)招呼麻麻,糖水還未吃完,一聲不響的就收走至少也問一吧!樓面一半檯都是空的,不用那麼快下逐客令嘛?!
味道不俗,份量十足。

第二兩點多來,點了麻婆豆腐客飯(又是豆腐
)味道也不錯,還可以轉紅米飯。

至少也問一吧!樓面一半檯都是空的,不用那麼快下逐客令嘛?!
酸辣湯麵
酸辣湯麵
2018-04-24 1310 瀏覽
前排同屋企人到這家餐廳食素食,叫了4個餸,4個人來說份量還可以的,因為我地叫了一個湯,所以不叫湯的朋友,4個人吃應該要5個就差不多了吧。整體來就是不錯的,由其是那個南瓜湯,有粉絲,芝士(真係一舊舊咁,係幾特別,而且我個人而言這個同南瓜本身都幾夾),少少南瓜肉,而且好濃郁,值得一試。再加上其他另外兩味酸酸甜甜的炸物都整得幾好食,不過就都只有6件,有少少唔夠喉,好味。 這餐大約100多元一個人,以食素來說,還可以接受🥗💗

好味。

這餐大約100多元一個人,以食素來說,還可以接受🥗💗
2017-12-09 1735 瀏覽
佐敦區素食這間都算唔錯。午巿套餐包括例湯,白飯和糖水,另外收茶介同加一。例湯每日唔同,天氣轉涼,這次遇到濃郁椰子味嘅素湯。因為胃口一般,所以食得清啲,主菜點左普通嘅炒雜菜,連同一大碗白飯,份量多,味道唔差。糖水有時職員會主動畀,如果佢地留意唔到,可以提他們上糖水。食過糖水有西米露、紫米露、綠豆沙、雪耳木瓜,每日唔同,最buy係紫米露。蓮花已經開左一段時間,午巿日常都幾滿座,有時人多會開埋2樓嘅座位,不過樓上通常冷氣比較熱同焗。
佐敦區素食這間都算唔錯。
午巿套餐包括例湯,白飯和糖水,另外收茶介同加一。

例湯每日唔同,天氣轉涼,這次遇到濃郁椰子味嘅素湯。

糖水有時職員會主動畀,如果佢地留意唔到,可以提他們上糖水

午餐