2024-08-29 1373 瀏覽
-食過呢間番茄🍅濃湯麵嘅希雲街分店😛 番茄湯底係超級超級濃郁同濃稠,食得到番茄真材實料嘅沙沙哋口感🤓 不過我就唔係咁鍾意咁杰嘅湯,會有啲變咗拌麵咁🙈 牛魔王蕃茄湯麵 $90特級安格斯牛肩胛蕃茄湯麵 $81牛肉就好高質有油脂同時都有牛香味😛 嗰日咁岩冷氣壞咗好熱,而且位置都比較迫啲🫣 所以唔係好好嘅體驗蕃茄麵我都係鍾意番茄師兄多啲!📍蕃茄仔銅鑼灣希雲街5號地舖新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓LG7A號舖九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓7號舖🍽️ 7.3/10

牛魔王蕃茄湯麵 $90
特級安格斯牛肩胛蕃茄湯麵 $81
牛肉就好高質有油脂同時都有牛香味😛

蕃茄麵我都係鍾意番茄師兄多啲!

📍蕃茄仔
新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓LG7A號舖
九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓7號舖

🍽️ 7.3/10
2024-07-12 2322 瀏覽
過開呢邊做野,知道附近有間出名的蕃茄湯雞扒麵,於是就行過來食。夏天熱到死,行到過來身水身汗。。。。。。係社交平台見到人推介炭烤風味雞扒蕃茄湯麵,於是就叫嚟試下!!鍾意食辣嘅人仲可以叫麻辣蕃茄湯底!等左一陣就上個雞扒麵。蕃茄湯超濃,有少少新鮮蕃茄沙嘅口感,湯底食到鮮蕃茄嘅新鮮蕃茄味道,少少酸。炭烤雞扒烤到皮脆肉嫩,雞扒肉質偏滑。另外,啲麵都係好滑嘅上海麵,麵質滑得嚟少少彈,雖然幼但係因為蕃茄湯好濃稠所以掛到好多湯。美中不足係價錢竟然唔包野飲,同埋麵食嘅份量唔算多。

美中不足係價錢竟然唔包野飲,同埋麵食嘅份量唔算多。
2024-07-06
2024-07-11 1857 瀏覽
今日試下呢間之前成日排曬隊既粉麵店 一直都想試下佢既番茄湯底😍😍叫左一碗番茄湯底雞扒刀削麵 ❤️❤️❤️❤️❤️佢既番茄湯底係超濃郁 係天然既番茄味 酸酸甜甜十分開胃 同埋佢個雞扒燒到層皮好脆 而且有啲炭燒味 個刀削麵煙煙韌韌好有嚼口👍🏻👍🏻🤓🤓 唔怪之得之前成日都咁多人排隊 果然係真材實料呀👍🏻👍🏻蕃茄仔 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街5號地舖#kamama_foodie #food #cwb #nice food

叫左一碗番茄湯底雞扒刀削麵 ❤️❤️❤️❤️❤️

蕃茄仔 (銅鑼灣)
2024-03-19 2250 瀏覽
希雲街嘅長龍店。主打蕃茄湯底麵食。舖位空間狹窄,假日客人同客人肘碰肘坐。麵可選擇上海麵或刀削麵。個人較喜歡上海麵較易掛湯。主食點了麻辣蕃茄濃湯加熱溶芝士厚切牛舌。價錢跟較高檔次的拉麵店相若,簡單一碗麵食,3片牛舌已過$100。首片牛舌厚薄適中,有微炭燒香味,外脆,有驚喜。餘下兩片牛舌就有驚無喜了🥲 厚薄不一,有渣😳 質量有待改善。湯底係罐頭忌廉蕃茄湯直出。成碗麵我只能夠吃下一半就吃不下了。跟餐有汽水。𠄘惠$109 😔
麻辣蕃茄濃湯加熱溶芝士厚切牛舌麵
麻辣蕃茄濃湯加熱溶芝士厚切牛舌
嚟到蕃茄仔一定要食蕃茄濃湯麵🍅而且我發現每個麵都係分開煮咁就唔溝淡左個番茄湯啦👍🏻番茄仔果然名不虛傳,個湯有好濃蕃茄味,仲食到番茄蓉👏🏻但最令我難忘嘅係塊雞扒,真係有炭燒味架!而且係爽口架!平時食雞扒都冇食到呢種口感🥹個上海麵都好滑,而且好掛到湯,perfect match 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5 菜式:- 自家鮮茄濃湯+炭烤風味雞扒+上海麵:$70
嚟到蕃茄仔一定要食蕃茄濃湯麵🍅
而且我發現每個麵都係分開煮
咁就唔溝淡左個番茄湯啦👍🏻
番茄仔果然名不虛傳,個湯有好濃蕃茄味,仲食到番茄蓉👏🏻
但最令我難忘嘅係塊雞扒,真係有炭燒味架!
而且係爽口架!平時食雞扒都冇食到呢種口感🥹
個上海麵都好滑,而且好掛到湯,perfect match

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5

菜式:
- 自家鮮茄濃湯+炭烤風味雞扒+上海麵:$70
星期日五點幾去到人流唔多,一入到去就有位坐。首先真係要讚一讚佢個湯底真係做得幾出色,聽講個湯底係用30斤新鮮番茄熬煮,而唔係味精湯,所以一飲落口就感覺到啖啖番茄果種濃郁,成碗湯飲曬都唔會覺得口乾。炭烤風味雞排刀削麵 $68 刀削麵偏向厚身同硬,雞扒🐔味道亦都算正常發揮,雞皮燒得幾脆口,但略嫌雞肉有啲啲薄身,滿足感不大。秘製猪排上海麵 $68豬扒相對較於雞扒出色,肉質十分厚身,食落彈牙嫩口,加上上海麵本身幼身,比較掛汁,兩樣野一齊食落肚口感十分豐富,個人會鍾意呢款多啲!下次會再嗌!😍媽媽手工餃(三粒)+$20正常普通韭菜餃子味道,但餃子皮比較厚,食落飽肚感十足!嫩肉雞胸(三塊)+$18雞胸肉十分薄身,食落去肉質意外地嫩,煎得十分香口,就咁單食都唔會覺得寡!👍🏻👍🏻桂花龍井(凍)+$12正常無糖茶,冇加冰,杯size比較細,性價比不高
星期日五點幾去到人流唔多,一入到去就有位坐。

炭烤風味雞排刀削麵 $68

秘製猪排上海麵 $68

媽媽手工餃(三粒)+$20
正常普通韭菜餃子味道,但餃子皮比較厚,食落飽肚感十足!

嫩肉雞胸(三塊)+$18

桂花龍井(凍)+$12
正常無糖茶,冇加冰,杯size比較細,性價比不高
2024-01-20 1650 瀏覽
早兩日渣馬完就去咗銅鑼灣周圍搵嘢食,見到間類似另一間蕃茄既鋪就去幫襯吓安格斯牛肩胛($82) - 轉烏冬(再加8蚊)佢個餐得刀削麵同上海麵唔使加錢,但竟然依兩種麵都沽清😨😨咁勉為其難食烏冬啦,本身見個個都食刀削麵好吸引咁🥺上菜既時候有一刻以為上錯咗豬肉。但望真啲原來係我叫嘅牛肩胛肉片,媲美打邊爐嘅肥牛片🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️雖然肉質唔錯,但份量真係太少喇。而且配埋烏冬觀感上真係唔值$90。蕃茄湯底都幾足料嘅,唔會話偏甜或者偏酸朋友叫既牛舌雖然好大舊,但中間整得唔太熟咬唔開食完之後一啲滿足感都冇🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️應該唔會再有下次

安格斯牛肩胛($82) - 轉烏冬(再加8蚊)

朋友叫既牛舌雖然好大舊,但中間整得唔太熟咬唔開

食完之後一啲滿足感都冇🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️應該唔會再有下次
2024-01-18 1385 瀏覽
最近病咗,無咩胃口,lunchtime 打算食得健康小小,就想起呢間番茄湯底的麵店~我第一次食,就叫左個雞扒刀削麵。湯底好濃郁的番茄湯,然而我係被炭燒雞扒驚訝到~雞扒係偏薄身,燒到層雞皮好脆,而且沒肥膏,仲有淡淡炭香味. 份量來說,女仔就啱啱好,男仔就為必飽。

份量來說,女仔就啱啱好,男仔就為必飽。
2024-01-18
2023-12-28 1422 瀏覽
銅鑼灣食咗好多唔同餐廳,但係一直都冇試過呢間,之前聽朋友推介過今次就嚟試吓~水係自在嘅,大家可以自己斟。麻辣蕃茄濃湯 $80-炭烤風味雞扒-刀削麵揀咗小辣,所以唔會好難入口,少少辣味更加可以帶出蕃茄嘅鮮味。雞扒亦都好嫩滑唔會「嚡」,份量亦都幾多絕對夠飽👍🏻自家鮮茄濃湯 $82-特級安格斯牛肩胛-刀削麵好純好純嘅蕃茄湯,飲得出冇加其他添加劑,因為蕃茄味完全唔假❤️配刀削麵都幾夾,牛肩胛有三片,份量比較少,個人覺得雞扒抵食過牛🫢

麻辣蕃茄濃湯 $80
-炭烤風味雞扒
-刀削麵

自家鮮茄濃湯 $82
-特級安格斯牛肩胛
-刀削麵
2023-12-27 1187 瀏覽
銅鑼灣放lunch必食之選!每日去到都一定要小排隊炭燒雞扒刀削麵湯底煮得好濃味雞扒每一碗都比足份量 咬落去又滑又多汁刀削麵煙靭得黎又好掛汁 每一碗都係誠意之作推介大家路過希雲街 必定要一試 !
銅鑼灣放lunch必食之選!
每日去到都一定要小排隊
炭燒雞扒刀削麵
湯底煮得好濃味
雞扒每一碗都比足份量 咬落去又滑又多汁
刀削麵煙靭得黎又好掛汁 每一碗都係誠意之作
推介大家路過希雲街 必定要一試 !

2023-11-29 1220 瀏覽
番茄控對番茄的口感特別有要求,但每一位番茄控對番茄的取向也會不同,我比較喜歡酸口的番茄,因此對番茄仔的評價更苛刻晚上7時人齊方可入座,餐廳只收現金;我們一人一碗番茄湯面,人均$78炭燒風味雞扒湯葛絲 $78雞扒散發出炭火香氣,感受到外層的酥脆口感,再有肉汁釋放,雞扒調味並不重口,增添了一層風味番茄湯帶粒粒口感比較沙,味道很清爽,唯番茄原本不夠酸口,所以略有失望我們加了$5轉葛絲,它有點像粗身版的粉絲及幼身版薯粉🤣容易掛湯,值得一試整體來說一碗接近$80的番茄麵定價稍微過高

炭燒風味雞扒湯葛絲 $78
炭燒風味雞扒湯葛絲

整體來說一碗接近$80的番茄麵定價稍微過高
2023-11-23
2023-10-25 1222 瀏覽
在某個不起眼的街角,有一家專為辦公室女士量身定做的餐廳。不僅菜單上的選項酸酸甜甜,讓人回味無窮,還特別推出了多款素食選項。其中,台式麻辣拌麵是一道令人驚艷的料理。雖然麻辣的味道挑戰了味蕾,但始終還是蕃茄湯底的麵食最能俘虜人心。湯底濃郁,每一口都是對味覺的一次慶祝。環境方面,這家餐廳比較適合小型聚會。空間較為狹小,但氛圍親近舒適,最適合兩至三人共享美食。如果你是一大群人,那麼這裡可能會讓你感到有些擁擠。總的來說,這是一家擅長營造酸甜與素食美味,同時考慮到環境和氛圍的餐廳。若你正在尋找一道開胃的料理,這裡絕對不會讓你失望。

🌶️炭烤風味雞扒麻辣蕃茄濃湯刀削麵💲80少辣都幾辣但好香好食 雞扒係最好食嘅餸 🍅加拿大豚肉片自家鮮茄濃湯刀削麵💲80重豬味 麵量唔多食得晒 飲埋濃湯就飽🍐無花果香雪梨茶💲12聞落去好香 飲落清清地唔甜冇乜味打卡方面:簡單裝修有啲圖幾qq 茄湯界最濃湯嘅代表 可揀多蔥&乾蔥環境方面:聽到人話地下有曱甴🪳好彩(?)我望唔到以前次次嚟都要排隊等位 而家可以直入小店得2個staff 忙但都nice QR code落單📍蕃茄仔銅鑼灣希雲街5號地舖💰cash only
🌶️炭烤風味雞扒麻辣蕃茄濃湯刀削麵💲80

小店得2個staff 忙但都nice QR code落單

📍蕃茄仔
💰cash only
2023-10-09 919 瀏覽
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️今次去食𝑹𝒆𝒅 𝑶𝒃𝒋𝒆𝒄𝒕!其實已經係二刷,男朋友知道我鍾意食番茄味嘢食,所以帶我嚟食呢間麵店🍅呢間店主打番茄味湯底,其他湯底/餐點都做得唔錯,番茄愛好者經過銅鑼灣呢頭可以一試!😍✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 炭燒風味雞排|自家鮮茄濃湯佢叫得做濃湯係有原因的!呢個湯底好杰撻撻,好似用番茄直接打成泥咁,唔講仲以為係番茄蓉🥹好正!🍜麵就正正常常,可能因為湯太好飲,完全冇認真留意麵好唔好食🤣番茄湯萬歲!🍅🍅🍅2️⃣ 炭燒風味雞排|麻醬惹味拌麵呢個都幾好食!感覺雞排係佢哋嘅招牌,做得真係唔錯🐣不過汁唔係好夠,拌起上嚟唔夠過癮,同埋比起拌麵,我更鍾意佢哋嘅番茄湯麵!如果第一次嚟呢間店食飯,一定要試咗番茄湯麵先!話曬都叫Red Object,唔食蕃茄湯太唔俾面了吧✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎呢間嘅麵係幾好食,但!係!店面太細了!落雨天/要同隔離枱膊頭貼膊頭咁坐真係好鬼煩😫希望老闆生意興隆,快快帶住佢嘅蕃茄湯底擴闊業務/搵個大啲嘅鋪面啦!❤️

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

炭燒風味雞排|麻醬惹味拌麵
炭燒風味雞排|自家鮮茄濃湯
炭燒風味雞排|麻醬惹味拌麵
2023-09-11 988 瀏覽
鍾意食蕃茄既注意😍😍今次去左銅鑼灣小店蕃茄仔食麵🍅呢間既蕃薯湯超濃店舖位置唔多 要等一陣但好快都安排到 呢到係QR code落單同枱但唔同位置落佢識分返邊碗方便左大家😙鍾意佢既蕃茄雞扒葛絲雞扒口感夠滑嫩,有得揀少見既葛絲就試下呢款索哂蕃茄汁好正幾位朋友都覺得好食😛😛唔想食太heavy既時候可以考慮下佢地仲可以加冷泡茶添原來開左幾間分店🤤鍾意蕃茄湯必試🍅📍 蕃茄仔地址: 銅鑼灣希雲街5號地舖
鍾意食蕃茄既注意😍😍
今次去左銅鑼灣小店蕃茄仔食麵🍅
呢間既蕃薯湯超濃
店舖位置唔多 要等一陣
但好快都安排到 呢到係QR code落單
同枱但唔同位置落佢識分返邊碗
方便左大家😙

鍾意佢既蕃茄雞扒葛絲
雞扒口感夠滑嫩,有得揀少見既葛絲
就試下呢款
索哂蕃茄汁好正