2024-02-05 19 瀏覽
#清邁蕉葉燒魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#黃咖哩雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#特色菠蘿飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次比我係元朗搵到一間高質又好食嘅泰國菜,本來只係想飲杯野,點知個食物都咁有驚喜!⭕️個魚必點好香好好食⭕️個魚仲配埋醬汁喜歡濃味人士可以加埋⭕️唔食辣可以選擇黃咖哩⭕️佢有好多唔同種類嘅咖喱有辣有唔辣適合返唔同嘅人⭕️一定要配佢個薄餅點咖哩好正⭕️菠蘿炒飯足料又好味⭕️食泰國野一定要配番個椰青⭕️鍾意飲嘢嘅都可以叫返杯酒慢慢嘆
#清邁蕉葉燒魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️一定要配佢個薄餅點咖哩好正
⭕️菠蘿炒飯足料又好味
⭕️食泰國野一定要配番個椰青
⭕️鍾意飲嘢嘅都可以叫返杯酒慢慢嘆
.📍 薄荷葉泰國菜呢度嘅環境好闊落,而且仲有戶外可以坐,出咗顏色嘅玻璃燈感覺好chill,食物質素仲幾好添☺️🥢木桶菠蘿炒飯第一眼俾個餐牌呢個木桶吸引咗,即刻試吓呢個菠蘿炒,米飯粒粒乾身,肉鬆鹹香令到菠蘿味更加出,份量真係超級多,認為足夠三至四個人食。🥢咖喱軟殼蟹加薄餅CP值超級高,起碼有兩至三隻脆卜卜嘅軟殼蟹,普遍餐廳都係提供一隻,黃咖喱味道突出,帶點香辣,四片完整薄餅,沾咖喱食一流。🥢串燒拼盤(6串)分別係雞肉豬肉牛肉各兩串,呢個串燒拼盤有驚喜,並沒有燒到乾噌噌,豬肉燒到外脆內軟,帶點香茅味,雞肉嫩滑多汁 ,沾沙嗲醬好食。🍴菠蘿特飲味道酸酸may may 好開胃,一啲都唔似現成菠蘿果汁,因為有新鮮菠蘿嘅鮮甜味,非常推介。🧉椰青食泰國菜必點,大大個仲好清甜添!——————————————- 📍 薄荷葉泰國菜🏠 元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖#hkfoodstep#hkfoodstep元朗#hkfoodstep泰式 #hkfood #hkfoodie #hkcouple#元朗美食
📍 薄荷葉泰國菜

🥢木桶菠蘿炒飯

🥢咖喱軟殼蟹加薄餅

🥢串燒拼盤(6串)

🍴菠蘿特飲

🧉椰青
食泰國菜必點,大大個仲好清甜添!

——————————————-

• 菠蘿炒飯
  • 菠蘿特飲
  • 串燒拼盤
2024-01-28 20 瀏覽
餐廳係正圖書館對面,用盡左個腦既力量,肚仔空空😌餐廳有多款啤酒比人簡,所以平時夜晚都好熱鬧,而且佢仲宜家仲做緊prom,叫牛小排送2杯黑啤,好抵👏🏻一坐低就會送上一碟小食,今日係涼拌青瓜🥒落單個姐姐會同客人講下今日有咩新鮮番,推介一下💯🔸鮮蝦粉絲沙律上層係肉碎、香料、魷魚、大蝦,下層係滿滿既撈好哂汁既粉絲,酸酸辣辣咁,好開胃👍🏻好欣賞餐廳d海鮮唔係用急凍野,食落超有咬口🔸椰汁雞湯(S)雞湯酸酸辣辣之間夾雜椰香,雞粒件數唔少,但唔會煲到老哂,細細煲咁,我地都每人飲到3碗😋🔸馬拉選炒通菜通菜嫩口,入哂味,但又唔會過油🔸特色菠蘿飯用木桶裝上好igable,份量充足,有餡料多過飯既感覺😂而且海鮮量都好多,除左蝦、魷魚,仲有青口,菠蘿炒飯加肉鬆真係王道😌🔸石榴汁飲到石榴沙沙既口感

🔸鮮蝦粉絲沙律

🔸椰汁雞湯(S)

🔸馬拉選炒通菜
通菜嫩口,入哂味,但又唔會過油

🔸特色菠蘿飯

🔸石榴汁
飲到石榴沙沙既口感

2024-01-26 21 瀏覽
180幾蚊甜酸魚都幾大份,但係多骨咗啲。餐牌$48一杯紅酒都知道唔會係啲貴嘢,飲得出新世界Yellow tail啲friend。其他菜不過不失,無論兩條友或者成班friend都係一個聚腳之地。不過佢係近元朗劇院同圖書館,即係朗屏站都要行10幾分鐘,地點係有啲唔方便。不過耐冇入嚟元朗,散吓步都OK。
2024-01-25 19 瀏覽
今日同朋友去咗大劇院附近嘅泰國餐廳食飯😎😎 主要係俾佢嘅泰式風情外觀吸引😍😍😍 裏面有室外加室內,室外嘅話比較有feel一點,因為今日比較凍,所以就選了室內來坐。叫咗三個小食😋😋酸辣鳳爪沙律-$98大大碟嘅酸辣鳳爪沙律😳😳,口感酸酸美味10分爽脆,開胃一流😍😍馬拉盞炒通菜-$78 正常發揮鑊氣較重☺️☺️ 唔會話太辣甜酸魚-$188 我對呢個甜酸魚都幾期待😙😙因為自己非常之喜歡,佢嘅配料亦都非常之多,除咗甜椒之外,仲有大量菠蘿啱晒口味😍😍酸酸美味嘅配搭,一定要加碗飯😌😌最後我哋都叫咗一杯紅酒($48)再加個柚子蜜($25)地點十分之方便喺元朗嘅市中心嘅位置,朗屏站過去都只係10分鐘左右食完飯可以喺元朗市中心行吓或者元朗劇場出邊行吓😙人均:$250地址:薄荷葉泰國菜 (元朗)元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖

叫咗三個小食😋😋

酸辣鳳爪沙律-$98

馬拉盞炒通菜-$78
正常發揮鑊氣較重☺️☺️ 唔會話太辣

甜酸魚-$188

最後我哋都叫咗一杯紅酒($48)再加個柚子蜜($25)

人均:$250
地址:薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖
2024-01-25 12 瀏覽
這間位於元朗的泰國餐廳裝修非常有特色而且設有半露天座位座位非常寬敞舒適讓人感到放鬆且愜意感覺很chill✨✤ 肉碎生菜包以新鮮的生菜🥬包裹碎肉配上泰式的調味料和自家種的薄荷葉味道清爽又多層次✤ 泰式燒豬脾仔燒過的豬脾仔🐖配上辣式辣醬很惹味✤ 椒鹽魔鬼魚經過特殊的處理和烹調方式使外皮炸至酥脆入口時非常香脆最令人驚喜的是連魚骨也可以吃加上椒鹽🧂調味是一道不錯的下酒菜✤ 馬拉盞炒通菜通菜份量十足很爽脆加入微辣🌶️的馬拉盞咸香惹味✤ 冬陰功湯非常足料的冬陰功湯有大大隻的鮮蝦🦐和菇酸酸辣辣好適合現在凍冰冰的天氣喝總括而言這家泰國餐廳菜式豐富多樣充滿了泰國菜的獨特風味而且環境舒適無論你是想要享受室內舒適的用餐環境還是想在半露天座位上感受自然氛圍都是一個不錯選擇✨
這間位於元朗的泰國餐廳裝修非常有特色

無論你是想要享受室內舒適的用餐環境
還是想在半露天座位上感受自然氛圍
都是一個不錯選擇✨

2024-01-21 20 瀏覽
🌿好耐冇同豬生食泰國菜, 呢晚突登過嚟元朗食呢間特色泰菜😇 餐廳好有泰國style風情, 仲有長期播泰國歌手嘅mv, 真係好有feel啊!!! .我哋嗌咗:🔸️ 泰式炸蠔 $198🔸️ 沙嗲豬&牛 6串 $108🔸️ 泰式炒金邊粉 $128🔸️ 馬拉盞炒通菜 $78🔸️ 咸檸7up $38炸蠔係店員特別推介俾我哋食架, 冇諗過係大大隻四隻, 佢炸完唔油, 配埋店舖特色秘製配料, 包住生菜食好fresh😙~ 沙嗲6串放咗係啤酒杯內, 食時加配迷迭香同好有花生醬嘅沙嗲汁係超正! 而且佢嘅肉係好嫩滑, 唔似平時係出面食嘅沙嗲咁乾身, 大讚🫡 金邊粉上碟時好吸引, 冇諗到中間會插住一串大蝦, 份量夠多, 仲炒得有鑊氣~ 側邊仲有砂糖, 辣椒粉, 花生碎同芽菜~ 最後唔少得食泰菜必嗌嘅馬拉盞炒通菜!!! 好滿足🥰 值得一提嘅係佢哋餸菜配搭嘅香草都係自家制有機架🌿 食得夠哂健康.📌薄荷葉泰國菜元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖.#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback
🌿
🔸️ 馬拉盞炒通菜 $78
🔸️ 咸檸7up $38
📌薄荷葉泰國菜
元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖
#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #yuenlong #thai #thaifood
元朗覓食🇹🇭呢間泰國菜扎根係元朗都一段時間 係元朗劇院對面 有室外用餐位 夜晚同朋友飲下野都幾寫意🍻小食拼盤(小)🍽️因為想試曬大部分小食 拼盤正好做到呢個要求蝦餅 泰式魚餅 春卷 雞肉豬肉串燒 蝦片超級脆 蝦餅同串燒都不錯🍤————————————————————馬拉盞炒椰菜苗🥬椰菜苗嫩 馬拉盞恰到好處 味道唔會偏咸上枱冇耐已經食曬😋😋豬肉生菜包🐖泰式香料加上魚露 加上辣度剛好 推介👍🏻👍🏻泰式燒豬髀仔🐖啖啖肉 配上泰式酸甜汁沙律醬汁相信係紅酒醋 酸酸甜甜好開胃 車厘茄爽甜 不知不覺就食晒碗沙律🥹欣賞用錫紙包住串串 享用時方便啲唔怕整污糟👍🏻廚師特色蝦醬炒飯經理推薦招牌菜! 聽到有魔鬼魚乾 加上Menu圖片都好有熱帶風情🏝️上枱後店員就講解食法先搣碎魔鬼魚乾 再整碎啲蛋 將所有嘢撈勻一齊食好濃蝦醬味 當中有辣椒 亦有提子乾甜味 加埋魔鬼魚乾脆脆 青瓜絲等等 雖然味道口感好唔同 但配搭得相得益彰加上賣相不錯 建議必點🫰🏻椰青好大個🥥🥥餐廳會播放泰文歌 裝飾同環境都睇到有花心思整個用餐感覺截然不同🇹🇭
元朗覓食🇹🇭

2024-01-15
  • 廚師特色蝦醬炒飯
  • 肉碎生菜包
  • 馬拉盞炒椰菜苗
Happy Friday 當然要chill 下~ 呢間喺元朗嘅泰菜,喺元朗劇院附近,唔算太難搵。坐落好舒服,裝修有種異國風情味道~💡 冬蔭功湯 $108冬蔭功好香,都夠辣,重點係唔會太酸,個人口味好怕太酸嘅冬蔭功~ 呢個就剛剛好,不過怕辣嘅朋友自己要注意啦~💡 蝦醬炒飯呢個賣相真係勁吸睛,店員有提我哋要整碎雞泡魚乾,再同其他辣椒、蝦醬等配料撈埋一齊。我敢講係我食過最口感豐富嘅蝦醬炒飯,以前食過都就只係蝦醬就咁炒飯,濕濕地冇咩特別,但呢個口感有層次,雞泡魚乾脆脆地又辣郊地令呢道菜式更升華。💡生菜包肉碎炒得夠香,唔會太濕底,因為太濕包住食會非常狼狽,相信試過食到成手污糟晒嘅人一定知我講緊乜。💡馬拉盞炒通菜 $78鍾意食泰菜係因為連菜都係重口味底哈哈~ 💡椰青 $50 & 麒麟生啤 $75椰青清新好飲,麒麟生啤夠氣!

💡 冬蔭功湯 $108

💡 蝦醬炒飯

💡生菜包

💡馬拉盞炒通菜 $78
鍾意食泰菜係因為連菜都係重口味底哈哈~

💡椰青 $50 & 麒麟生啤 $75
椰青清新好飲,麒麟生啤夠氣!
2024-01-11
2024-01-11 36 瀏覽
不時過來元朗劇院外放狗,每次經過「薄荷葉泰國菜」見裝潢展現泰國文化元素,都很想一試,這天趁朋友過來,終於可以一試,果然十分驚喜!泰式生蝦($198)新鮮的蝦子以整尾盛裝上檯,配以辣椒、檸檬汁、魚露等泰式調味料進行調味,賦予蝦肉微辣和酸爽的風味,每一口都帶來鮮明的泰國風味,令人回味無窮。蝦子大大隻,品嚐得更有口感。泰式燒蠔($198)上檯的蠔全都肥卜卜,燒烤後帶有微焦外層,而內部仍保持鮮嫩口感。泰式調味料為這道菜增添了一些酸爽和香料的風味,帶來令人愉悅的辣味和微妙酸度,與蠔肉的鮮甜相得益彰,每一口都帶來豐富而平衡的味覺體驗,非常值得一試!甜柚鮮蝦沙律($108)一道涼爽的沙律,由鮮蝦和柚子組成,柚子果肉切成小塊,加入到沙律中與煮熟的鮮蝦一起拌勻,帶有甜、酸、辣的風味,非常清爽開胃,是一道美味又健康的菜品。清邁蕉葉燒魚($198)這道菜使用蕉葉包裹魚肉並進行燒烤。蕉葉的香氣融入魚肉中,魚肉吸收了蕉葉和香料的香氣,燒烤過程中魚肉變得鮮嫩多汁,並帶有泰式獨特的調味料和香料,十分香口,滋味豐富,創造出令人難以抗拒的美味,配送白飯一流!椰青($50)將新鮮椰子打開,好好享清涼又天然的甜味汁液,除了

泰式生蝦($198)

泰式燒蠔($198)

甜柚鮮蝦沙律($108)

清邁蕉葉燒魚($198)

椰青($50)
將新鮮椰子打開,好好享清涼又天然的甜味汁液,除了消暑解渴外,還有豐富的營養價值。

菠蘿特飲($35)
一款以菠蘿為基礎的特飲,由新鮮菠蘿果汁調配而成。既有菠蘿的香甜口感,又十分清爽冰涼,非常適合搭配泰國美食。

薄荷葉泰國菜 (元朗)
地址:元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖
2024-01-02 44 瀏覽
ෆ⃛ 薄荷葉泰國菜 ෆ⃛又係一間食過幾次嘅泰國菜,有outdoor 位置裝修同燈飾都有特色的🌴仲有個projector 播住泰國嘅歌好有氣氛🎼♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 冬陰公湯 $108(s)♪ 係泰國菜必嗌之一٩ ۶整體口味好平衡,唔會偏向特別酸或者辣,仲有海鮮同菇菇配料🌶️ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 泰式檸檬魚 $168 ♪ 原本想嗌明爐烤魚但店員推薦我哋嗌呢個仲好食😹🧚🏻‍♀️ 證實係冇介紹錯的!魚肉鮮嫩冇乜骨連同下面嘅生菜食落酸辣清脆ლ ლ)ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 冬陰公炒飯 $128 ♪ 連炒飯都係冬陰公味的🫑調味同香氣非常足夠,仲有蝦仁魷魚同菇菌♪(´ε` )ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 青咖哩雞 $118 ♪ 雞肉份量都唔少,仲有小茄子食落爽脆但咖哩偏稀同椰奶味比較重🍼ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿ / 5 青檸梳打 $38 ♪ 重口味嘅泰國菜配上超fresh的薄荷青檸,涼爽解渴🧊ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5✎ 總
ෆ⃛ 薄荷葉泰國菜 ෆ⃛

 冬陰公湯 $108(s)♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 泰式檸檬魚 $168 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 冬陰公炒飯 $128 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 青咖哩雞 $118 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿ / 5

 青檸梳打 $38 ♪
重口味嘅泰國菜配上超fresh的薄荷青檸,涼爽解渴🧊

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

✎ 總括:環境好有氣氛的,食物味道都好喔🧚🏻‍♀️
✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ 薄荷葉泰國菜 (元朗)
✇ 地址:元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖

2023-12-28 12 瀏覽
泰式炸蠔 $198呢度嘅店員推介我哋要試吓,一於就點來試試。佢嘅外表同酥炸蠔餅非常相似,配咗個特色醬汁,味道會稍酸,係幾開胃!炸蠔算係幾乾身!非常大隻飽滿!食落鮮甜飽滿。搵埋生菜倒埋汁包住食!完全唔會覺得Heavy,仲好清爽!什錦小食(小)$128每次食泰國菜 都一定會食小食拼盤,貪佢乜都有d,咩都可以食下 ,包括有泰式魚餅、蝦餅、米紙春捲、仲有雞肉同豬肉串燒,旁邊又有蝦片😼抵食泰式炒茄子$88呢個小編就覺得同魚香茄子非常相似,不過味道同層次就更加豐富,同樣都係茄子同肉碎嘅組合,但係就多咗三色椒增加甜味,另外辣味亦更加突出。小編非常推薦呢味菜!豬頸肉金邊粉 $118成日食泰式炒金邊粉,今次就一於換口味。金邊粉炒得乾身,芽菜汁水飽滿撈埋一齊食,完全唔會乾,層次仲非常豐富,豬頸肉爽嫩。小編同樣都好鍾意食!
泰式炸蠔 $198

什錦小食(小)$128

泰式炒茄子$88

豬頸肉金邊粉 $118
2023-12-19 19 瀏覽
元朗呢間泰國野都算係近市中心。舖頭好開揚,夜晚都幾舒服。先食個前菜:#酸辣鳳爪沙律 HK$98估唔到都幾多隻,唔算太辣幾岩香港人口味。#馬拉盞炒椰苗 HK$98香口,椰菜苗好香馬拉盞味。#炭燒牛小排 HK$198切好曬一片片牛小排,好方便。可以點少少鹽食,不錯。#青咖哩雞 HK$118青咖哩唔辣的,甜甜地配薄餅食一流。雞肉好滑的,不過就細粒左少少。#薄餅 HK$55薄餅係偏硬身少少,不過都好食的。
元朗呢間泰國野都算係近市中心。
舖頭好開揚,夜晚都幾舒服。
先食個前菜:
#酸辣鳳爪沙律 HK$98
估唔到都幾多隻,唔算太辣幾岩香港人口味。
#馬拉盞炒椰苗 HK$98
香口,椰菜苗好香馬拉盞味。
#炭燒牛小排 HK$198
切好曬一片片牛小排,好方便。
可以點少少鹽食,不錯。
#青咖哩雞 HK$118
青咖哩唔辣的,甜甜地配薄餅食一流。

雞肉好滑的,不過就細粒左少少。
#薄餅 HK$55
薄餅係偏硬身少少,不過都好食的。
2023-12-18 19 瀏覽
今日嚟到元朗「薄荷葉泰國菜」,呢度裝修有好多燈飾,環境優美,嘢食非常美味,特別推介椒鹽魔鬼魚,非常鬆脆連骨都可以食埋。* 泰式炸蠔(辣)$198* 外面鬆脆入面軟熟,又鮮又甜,辣度剛好。* 自家制炸蝦餅$88* 外皮酥脆,內裡鮮嫩。* 馬拉盞炒椰苗$98* 椰苗的清香和馬拉盞的辣味完美結合。* 椒鹽魔鬼魚(時價)* 這道菜的魚肉非常鮮美,椒鹽的味道也很好,讓我一試難忘。* 沙嗲(豬/牛/雞)(6串)$108* 這道菜的肉質非常嫩滑,沙嗲的味道好正宗。薄荷葉泰國菜元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖

* 泰式炸蠔(辣)$198
* 外面鬆脆入面軟熟,又鮮又甜,辣度剛好。
* 自家制炸蝦餅$88
* 外皮酥脆,內裡鮮嫩。
* 馬拉盞炒椰苗$98
* 椰苗的清香和馬拉盞的辣味完美結合。
* 椒鹽魔鬼魚(時價)
* 這道菜的魚肉非常鮮美,椒鹽的味道也很好,讓我一試難忘。
* 沙嗲(豬/牛/雞)(6串)$108
* 這道菜的肉質非常嫩滑,沙嗲的味道好正宗。

薄荷葉泰國菜
元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖
2023-12-15 16 瀏覽
招牌火焰燒雞($168) + 肉碎生菜包($108) + 冬陰功湯($108/細) + 泰式炒金邊粉($128) + 泰式特飲菠蘿($35) + 泰式特飲石榴($35) (晚餐/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​印象中元朗呢間泰菜都開咗至少十幾年,今晚係第三次回頭幫襯🤭餐廳有室內同室外地方,開放式設計,牆上有投影機不停播住泰國流行曲,員工有禮貌;點咗招牌菜火焰燒雞🔥🐔原隻燒雞上枱後店員會即席點火🔥幾有氣勢,記得要準備定相機📷🤣雞皮夠脆,雞肉唔鞋,唔錯👍🏻泰式炒金邊粉炒得乾身有鑊氣,上碟色澤好靚,唔會太油;食親泰菜都叫冬陰功,飲啲重口味嘢開開胃,酸香辣度適中,掂👍🏻肉碎生菜包,肉碎偏辣,份量仲要幾多,生菜都唔夠包🤭

• 招牌火焰燒雞