餐廳: 藍山食坊
資訊:

2024-03-28 150 瀏覽
#藍山食坊 最近病咗不停咳,多數都係食粥同麵包,想食返幾啖飯,咁啱自己晏咗起身,就想試吓附近有冇茶餐廳嘅下午茶。喺大道西上高知道呢間餐廳從來都未試過,門口見到下午茶餐牌$45,自己覺得有啲貴。唔記得係咪曾經有人介紹呢度嘅西炒飯幾好食,係唔係都好就決定入去試下。客人唔算好多,聽到廚房不停快炒,估計應該係整我個飯。果然出到嚟係非常夠熱,調味係非常好,配料就無須再多講,火腿腸蝦仔都係正常水準,飯嘅份量係正常。整體食落係幾好食嘅一碟西炒飯。都係叫咗熱檸水,正常發揮。後來發現佢嘅午餐$47,有四款,似乎午餐相對比較抵食,但今次呢碟西炒飯我都幾滿意,會繼續幫襯👍@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #下午茶 #西炒飯 #熱檸水 #西營盤 #茶餐廳
#藍山食坊

都係叫咗熱檸水,正常發揮。

西炒飯
下午茶
西炒飯
___________🏖店鋪狀況🏖___________ 在附近上學的街坊們都必定有聽過「藍山食坊」,他是一間經濟又實惠,大家都喜歡打躉的茶餐廳。由於🌶📝 分別光顧過早餐跟下午茶,所以就一起評論吧😌- _____________🍽食物🍽_____________🐟 吉列魚柳餐肉煎蛋配薯餅 $42 (下午茶推介指數 ■■□□□魚肉是鯰魚柳,分量少得只得半條🥹餐肉油冧冧,煎蛋正常偏油, 跟平常的三角薯餅味道一樣,炸得香脆。整體味道還可以,但可見以下照片,份量少得可憐,非常凋零。-🐷 冬菇貢丸米粉 $33 (下午茶推介指數 ■■■□□貢丸味道正常,有兩大粒,冬菇有炆煮調味過,有一pat濃濃芡汁依附著,本身湯頭已經夠味而且香濃,而冬菇芡汁為米粉湯添了另一番風味。-🍳 吉列魚柳炒蛋薯餅 $xx忘記了 (早餐推介指數 ■■□□□魚柳一樣也是只有半條,炒蛋是全熟蛋皮那種🤢超吸油而且口感差,三角薯餅一樣香脆。-________🌶辣椒紙總結📝__________整體:🌶🌶.5環境:🌶🌶員工:🌶🌶🌶食物:🌶🌶(滿分為五隻🌶)- 總結,藍山食坊應該算是附近街坊或學生哥成長的回憶,但絕對稱不上好吃,價錢亦不是
___________🏖店鋪狀況🏖___________

整體:🌶🌶.5
環境:🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,藍山食坊應該算是附近街坊或學生哥成長的回憶,但絕對稱不上好吃,價錢亦不是太出色,🌶📝不太推薦給大家了,因為就連自己也未必會回頭。
下午茶之選

📍 藍山食坊
西環西營盤皇后大道西420號地舖
每人消費:~$45/人

#快餐 #常餐 #人情味 #街坊 #茶餐廳 #皇后大道西 #西營盤美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-02-09
2021-08-18 1048 瀏覽
酒店野唔好食,就係附近覓食下啦~環境就普通茶記裝修,值得一提係佢嘅卡位非常闊,袋放後面都唔會掂到枱,少有嘅舒適蛋牛治,包包非常鬆軟,蛋嘅比例雖然比咸牛肉少,但係配埋包包一齊食味道岩岩好唔算咸,只不過整體餡料太少啦,只係中間見到位置有料,同便利店嘅三文治一樣吉利豬扒公仔麵,豬扒脆身,同埋佢係落單先會炸,所以等餐等左15分鐘左右,公仔麵味道ok,冇咩特別紅豆冰,花奶沖非椰汁檸檬茶,冇反茶,茶底唔苦,檸檬算係少有嘅夠味

紅豆冰,花奶沖非椰汁
檸檬茶,冇反茶,茶底唔苦,檸檬算係少有嘅夠味
2021-08-15
$40 (早餐)
2020-08-27 1016 瀏覽
平時返工趕時間出門,都好難慢慢嘆個靚早餐。今日放假一於叫個外賣食下啦😜漢堡扒煎蛋麵🍳🍜💥💲43配熱飲一杯,凍飲加$3外賣送到屋企啲麵無淋到,同埋仲熱辣辣架‼️👍🏻 出前一丁麵口感彈牙,煮得啱啱好。漢堡扒肉汁豐富,鹹度適中。至於隻煎蛋好好食,係我平時屋企煎既模樣😍 蛋黃係好似糖心甘既狀態💛湯底係另上既,甘樣就唔會浸到個麵腍哂。不過略嫌個湯底鹹得滯🤦🏻‍♀️我本身好怕食到個蛋黃係生既,一督就爆哂出嚟。今次食到糖心蛋黃,好有驚喜,好感動🥰屋企人就揀左漢堡扒炒蛋配薯餅,薯餅炸到金黃色,香脆之餘,薯蓉好足料❣️😍
漢堡扒煎蛋麵🍳🍜
💥💲43配熱飲一杯,凍飲加$3

外賣送餐
2019-11-04 845 瀏覽
香港人日忙夜忙都無咩時間好好食個早餐有時間當然要好好嘆番餐啦今日經朋友推薦專登去左呢間藍山食坊都食返個靚早餐今日我就叫左一碗餐蛋麵同一杯凍檸啡個餐蛋麵睇落好似同一般嘅無咩分別但係個湯底就零舍唔同 一般外邊嘅茶餐廳都不外乎係用味精粉沖湯 而呢到個湯雖然好濃食完又唔頸渴加埋杯凍檸啡真係無得頂我諗都冇乜人聽過凍檸啡 因為真係唔多地方有所以如果大家真係有行過真係要去試下檸檬加咖啡真係別有一番風味~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~作為一間平民茶餐廳真係冇得頂
香港人日忙夜忙都無咩時間好好食個早餐

所以如果大家真係有行過真係要去試下
檸檬加咖啡真係別有一番風味
作為一間平民茶餐廳真係冇得頂
2019-11-04
$33 (早餐)
餐蛋麵&凍檸啡
2018-06-26 989 瀏覽
藍山食坊是西營盤一帶比較有誠意的茶餐廳,眾所週知西營盤食店多,但人愈多,名氣愈大,食物質素愈叫人失望。藍山一直係即叫即整,食物就算是快餐,下午茶炒粉面,都會熱騰騰端上餐,一點不馬虎。重點價錢平民,30多元一個下午茶餐包飲品,性價比高。相比同區名氣大的茶餐廳,我更喜歡藍山......推薦大家吃乾炒牛河,熱騰騰,而且份量夠,係好多工人哥哥既好選擇。大家要留意一下,藍山只開到晚上7點半左右,別晚上時候去哦,免得碰壁....

藍山一直係即叫即整,
食物就算是快餐,下午茶炒粉面,
都會熱騰騰端上餐,
一點不馬虎。

重點價錢平民,
30多元一個下午茶餐包飲品,
性價比高。
相比同區名氣大的茶餐廳,
我更喜歡藍山......

推薦大家吃乾炒牛河,
熱騰騰,而且份量夠,
係好多工人哥哥既好選擇。

大家要留意一下,
藍山只開到晚上7點半左右,
別晚上時候去哦,免得碰壁....
乾炒牛河
下午茶餐
奶茶
2018-06-21
乾炒牛河
下午茶餐
2018-03-21 607 瀏覽
作為一間街坊茶餐廳,藍山食坊嘅優勢勝在鋪頭員工態度親切。佢哋成日都:你好、唔該、多謝曬,唔係機械式嘅語氣,小妹食個晏仔唔駛影響心理情緒,唔會黑口黑面離開。午餐嗌咗個黑椒雞扒火腿飯加杯熱咖啡,雖然個飯唔係好特別周街都食到,但$37個飯包杯熱飲,算係平價價錢,真係街坊小店先做到。佢哋認得啲客,好記得熟客嗌開啲咩,就算只嗌杯野飲都好好禮貌。午飯時候好多附近嘅中學生去食,店員都會以「細佬」去稱呼,而且同佢哋有好多互動。個種親切感,令第一次入去食嘅我都覺得好窩心。

2012-12-05 951 瀏覽
近年西環急速豪宅化, 單棟式的新樓都賣過萬蚊一呎, 地鐵建成後更不敢想像, 舊式陳年老店必定買少見少. 這間不起眼, 平常過平常的茶餐廳, 由香港大學經水街往下走, 轉入皇后大道西, 門口設計為窄三角凹入的店, 玻璃窗廚並非水平而建, 而是大約二十度的角度切入店內, 莫非與風水有關?下午茶炒粉麵有六項, 炒飯只得一種: "西炒飯", 胃口唔多好, 西炒飯正合心意, 少少酸和鹹味結合.先來一杯奶茶, 不喜歡金屬杯, 冷冰冰的感覺, 話我主觀也好, 點都覺得唔及瓦杯來得夠風味, 飲港式奶茶唔同飲西茶, 個人口味認為, 濃而奶重的飲品要用厚身杯, 淡而味香的飲品宜用薄身杯, 所以, 飲”伯爵茶”, 適宜用薄薄的骨瓷杯,飲港式奶茶一定要用厚身耳仔瓦杯, 重係傳統重手有條紅邊款式, 飲餐酒都有分不同杯, 不同味道, 窄口和闊的味覺不同, 奶茶都有分別噢選用鮮藍色的圓碟, 裝上橙紅色的西炒飯, 養眼宜神, 香氣騰騰,相貌相當吸引, 不知色香之餘是否味美? 炒飯材料有蝦仁, 洋蔥, 雜菜, 火腿, 腸仔, 蕃茄, 蛋絲. 蝦仁夠大粒, 去除蝦腸, 一讚!唯師傅炒得唔夠乾身, 不過此仍”西炒蛋”的通

選擇題: 六揀一
你會選擇鋼杯奶茶還是瓦杯奶茶?
即叫即炒, 上檯熱辣辣, 茄香撲鼻,橙紅色炒飯, 配上藍色碟身, 色香味尚佳.
西炒飯需要蕃茄汁佐料, 炒出來少不免濕濕地.
唯師傅炒得唔夠乾身, 不過此仍”西炒蛋”的通病, 西炒飯與其它炒飯不同之處, 炒時需要落蕃茄醬,導致水份增加, 其他炒飯便不需要, 縱使如此, 這碟飯炒得尚算粒粒分明,絕無黏著一舊舊和濕淋淋的感覺, 反而飯身粘滿蕃茄汁, 口味鹹中些少酸, 酸中些少甜,開胃醒神.
2012-12-04
  • 西炒飯
2011-07-21 494 瀏覽
天氣酷熱不太想吃飯,今夜選擇了<特餐>。一碗足本香噴噴五香肉​丁公仔麵,一份熱辣辣火腿奄列,裡面半生熟雞蛋隱藏香滑火腿絲,​乃小耳朵至愛喔! 老板娘手勢真的永無失拖!還有少不了一杯清新冰​凍的凍檸茶少甜,這份讓我吃得心滿意足的一餐,也只是HK$27​!還有必需一提的是~套餐本來還有餐包,只是小耳朵的鵪鶉胃真的​吃不下,所以自動要求<走包>。
等餐
天氣酷熱不太想吃飯,今夜選擇了<特餐>。

2011-07-21
等餐
  • HK$27 特餐
2011-07-17 260 瀏覽
我這一生從未嚐過涼瓜滋味,這天全因店員推​介才決定一試。原來涼瓜才不是想像中的難吃,說它苦,不如說甘,​可能心理準備做得太好,所以覺得一點都不難入口。店員話<食苦瓜​好呀!排毒呀!要食晒D苦瓜呀!>,然後老板娘又說<衰女包,咁​少飯,要食晒佢呀!>。藍山就是這樣的一個飯堂,感覺就好像<返屋企開飯>的感覺。是日快餐C +涷飲 HK$29
豉汁涼瓜雞球

藍山就是這樣的一個飯堂,感覺就好像<返屋企開飯>的感覺。

是日快餐C +涷飲 HK$29
2011-07-17
豉汁涼瓜雞球
  • 是日快餐
2011-07-06 214 瀏覽
每次幫襯藍山 入面都係坐滿哂人兩個人想坐卡位真係有難度平日黎藍山多數食麵餐因為廿蚊唔洗就有 對我呢D窮苦學生黎講真係填飽肚既不二之選不過今次同男朋友黎食 著校服所以就叫左午餐著校服可以加兩蚊就有紅豆冰/菠蘿冰紅豆冰係我至愛WO 點可以唔食我食既係煎雞扒飯不過塊雞扒一D都唔似係煎既仲要好肥 食左兩啖就比埋男朋友幫我食左佢lu但係杯紅豆冰真係好正D冰唔會太多阻住你食D豆男朋友食XO醬豬頸肉撈公仔麵同飲菠蘿冰幾時都話佢識食 我忍唔住係咁夾走佢D公仔麵食囉XDD但係佢話杯菠蘿冰似係糖水再加幾粒菠蘿咁@@總括黎講藍山都係幾好味同抵食既
每次幫襯藍山 入面都係坐滿哂人

但係佢話杯菠蘿冰似係糖水再加幾粒菠蘿咁@@

總括黎講藍山都係幾好味同抵食既
  • 紅豆冰
2009-06-24 170 瀏覽
二月十四‧晴 又來找西環朋友吃飯,在三間他輪流吃的地方,今天輪到來這裡。也不要少看這三間茶餐廳,在午飯時候,人是不少的,至少是座無虛席。還好朋友是熟客仔,我們等了一會就可以坐在四人卡位,不然的話,要跟另外的客人搭檯坐四人檯,都幾迫。 對午市套餐沒有興趣,見有另外的焗飯餐廳,就試試這裡的焗豬扒飯。 朋友吃的叉燒炒河轉頭侯有得吃,我的焗飯,等了差不多15分鐘,即叫即焗的,也可以理解。這裡的焗飯,熱辣辣的,醬汁有芝士在內的,雖然份量不多,聞起上來也幾香。以焗飯來說,這裡的很乾身,套用朋友的觀察,是「唔夠汁」。豬扒本身硬硬的,只是帶肥的才會軟熟一點。炒飯則幾香口,也炒得乾身又不油,加上據報朋友的叉燒炒河也幾好吃,感覺上這裡的炒粉麵飯也吃得過的。 埋單39蚊,朋友的炒河連飲品30蚊有找,比我的經濟抵食…
二月十四‧晴

埋單39蚊,朋友的炒河連飲品30蚊有找,比我的經濟抵食…
算交了功課的焗豬扒飯
算交了功課的焗豬扒飯