1K
2024-09-08 453 瀏覽
讚-預訂菜式好味 葡萄葉焗魚好入味 夠晒香口 焗牛扒生熟度正 夠肉味 雞粥好鮮甜 幾樣嘢出色-氣氛幾溫馨 細細間舖頭仔咁 估唔到咁都做唔住彈-部份嘢食不似預期 焗米粉有唔少夾生左 三文魚沙律既汁唔係好夠味

-氣氛幾溫馨 細細間舖頭仔咁 估唔到咁都做唔住

2023-12-19 1709 瀏覽
Set lunch 份量少,正常食量的客人可能吃唔饱。 胡椒雞味道不錯,牛肉酱出前一丁很细很细一份,味道有点过咸。豬手蝦子撈麵真是超出预期的不好吃,豬手很硬又凍冰冰的,麵味道有点太腥太重口味,只有這個比較大碟,但完全難以下嚥,而且猪肉也咬不到。奶茶很淡,他走fusion路線,就算了,也沒什麼預期。最後講返價格,咁细份,连汤都冇,定价98还要再另收加一,真系大把茶记抵食过呢度。创新概念值得鼓励,但执行力不够,不伦不类又不值这个价格,不会再来

2023-12-19
2023-06-22 2493 瀏覽
這間自己人生意,唔係私房,但感覺就好似去咗人哋屋企食飯。雖然無裝修,但可能因為係舊樓地鋪,樓底非常高,感覺還算可以。呢度雖然有餐牌,但如果真有興趣去試,我提議你預先打電話去訂位,一來枱唔多,二來預訂的食物,種類和味道同餐牌的確實有點出入。餐牌有的,味道可以接受,但如果預訂,跟老闆娘傾吓你想食乜,驚喜比較大。這晚我去食,朋友訂好菜,老闆娘自己落手落腳,多國菜式的精粹放在中菜式上,頗出色!相中所見,其中一味鴨胸,真係用血鴨的方式泡製,極惹味。另外一鍋海鮮炒飯,根本上是西班牙炒飯中煮,也不錯。第三幅是蕃茄雞鍋,我本身鍾意食蕃茄(男士到了中年,健康因素更大),所以我特別推介。其他味味都算是合格以上,但性價比不太高。我唔食牛,宴客的朋友唔食豬和羊,所以只點了鴨和雞。聽講老闆娘整豬和羊都有一手,我下次一定會試。飲酒的朋友歡迎自備酒水,聽講話不收開瓶費的,但我唔飲酒,所以無問。
鴨胸
海鮮炒飯(濕炒)
蕃茄雞鍋
鴨胸
海鮮炒飯(濕炒)
蕃茄雞鍋
2022-06-23 3440 瀏覽
一年前訂位10人去食,埋單一萬蚊,超出預算。。味道真係樣樣都差不多,羊扒好生,有點恐怖。。老闆娘的態度很差,永冇下次。。食物,環境,服務完全唔值呢個價,又冇特別食咩貴價材料。
2021-11-16 3690 瀏覽
土瓜灣的隱世小店,裝修有點懷舊也很家庭式,食物烹調中西合碧,從餐牌到製成品都看到廚師的心思心意,味道也很好,不是一般商場或集團的出品,但可能位置問題,人流不夠多,如果喜歡不一般的食肆,也是個不錯的選擇。
2021-11-13
海鮮湯煮蜆
麭鼓焗銀雪魚
  • 海鮮煲
  • 蘋果撻
2021-06-24 3815 瀏覽
超級唔抵食啲嘢亦都唔好食全部嘢都係同一個味道極咸!咸到條脷鞋左!酥皮焗鴨肝唔知點解有湯浸住,然後鴨肝半生熟意大利雲吞個皮唔熟,硬到不得了,海鮮餡做到好似中式鮮蝦雲吞咁海鮮煲有三分之二都係蜆,然後啲蜆有沙其實係食唔飽,不過太油膩食滯咗唯一就係收碟收得快,個侍應係幾好嘅
超級唔抵食
啲嘢亦都唔好食
全部嘢都係同一個味道
極咸!咸到條脷鞋左!

酥皮焗鴨肝唔知點解有湯浸住,然後鴨肝半生熟
海鮮煲有三分之二都係蜆,然後啲蜆有沙
其實係食唔飽,不過太油膩食滯咗

唯一就係收碟收得快,個侍應係幾好嘅
2020-07-14 4245 瀏覽
睇到雜誌介紹,諗住黎試吓個醉蝦⋯⋯⋯叫左個頭盤,鴨胸沙律 $158鴨胸食唔到有whisky 味, 聲稱用whisky 去醃⋯舊鴨唔鞋既,但好一般。 沙律菜得普通生菜同埋一條珊瑚菜,其實收得咁嘅價錢做沙律可以俾多啲唔同嘅菜做選擇黑松露手造意粉 $188好難食呀!!! 又乾又鞋好似食緊豆乾同橡筋咁⋯⋯⋯⋯⋯⋯ 完全唔值收甘既價錢,食咗兩碟野已經好失望最後個醉蝦 $168 ,8 隻完全食唔到有酒味, 仲焗到有啲乾⋯⋯⋯⋯⋯ 初頭都諗緊係咪自己有問題,但係見隔離枱都食到好唔對路, 佢哋叫雞胸飯,舊雞燶到黑哂⋯⋯ 佢哋兩個人食咗$700, 但係我見到佢哋真係食咗3 碟野, 佢哋俾咗錢走咗之後又返番入嚟check單,可能都覺得冇乜點樣食到大菜但係都咁嘅價錢。老實講佢收咁嘅價錢我寧願去酒店度食, 起碼唔會食到🤮🤮🤮🤮真係未食過一間咁難食嘅嘢,只能夠講佢真係太多打手
睇到雜誌介紹,諗住黎試吓個醉蝦⋯⋯⋯

叫左個頭盤,鴨胸沙律 $158
鴨胸食唔到有whisky 味, 聲稱用whisky 去醃⋯

黑松露手造意粉 $188
好難食呀!!!

最後個醉蝦 $168 ,8 隻
完全食唔到有酒味, 仲焗到有啲乾⋯⋯⋯⋯⋯

2020-06-12
2020-07-11 2853 瀏覽
今天慕名而來點了醉雞湯飯,雞肉潤滑入,不過略嫌雞湯味道冇乜雞味及洒味,可以稍加改善,下次會試其他。價錢無加一服務費。店舖門口有咪錶泊車位,店裏整體環境舒適乾淨,牆壁上水彩畫舒適溫暖。

2020-07-11
10 分鐘 (堂食)
午餐
2020-01-05 3769 瀏覽
在土瓜環美善同道隨時經過也不知道的一小店已經開了多年。由一位熱愛廚食的家庭主婦親自主理;由一位熱愛美食又嘴叼、又廚得兩手、兼愛拍靚相的老公協助;掛滿小孩的畫作為佈置,添加不少貓貓的擺設;由一兩位不專業但真誠的店員招待的小店;只有約25個座位,我感覺是一間「幸福小館」!小店主打用自家創作、自家醃製的調味料等用心烹製不同美食的 fushion 菜,烹調需時,很多特別菜需要在訂座時提早預訂。即時點菜還是有不少美食,如梅酒煮蜆、蠔上蠔、海鮮煲加泡飯、油鴨沙律等等。是晚預先訂了冬季限定的低溫焗釀黑松露茵醬粟子雞$428、海鮮湯煮蜆$188、慢煮加拿大放養T骨牛扒大約$888。最終四個人飽到連其他的小菜也沒法再叫了!其實都不用怎樣形容有幾好味,看看我們怎樣食便知道。每次例必叫煮蜆,大大煲又多蜆,超抵食。食完個粟子雞仲要打包個汁回家作之後煮麵用。個T骨都食到想揸住舊骨食埋(不過唔好意思咁做呢)!要食完所有菜式一定要去多「無限次」!ps 主廚偏向以濃味多配料為主,也多加不同酒烹調不同菜式,如有特別要求,可以提前溝通一下。

要食完所有菜式一定要去多「無限次」!

海鮮煮蜆
  • 海鮮煲
  • 蠔上蠔
  • 梅酒煮蜆
2019-12-11 3018 瀏覽
一行11個大人三個細路去食私房菜,叫到成枱都是食物。全部精緻菜式,看得出每一道都需要很多功夫,多得表哥提早預訂。平日早市午市都有做散客,但當然就吃不到這些招牌菜。前菜是三文魚刺身沙律,超級厚身,按人頭一人一件不用搶。一啖咬落,滿口都是澎拜的彈牙感覺,頓時覺得:「三文魚就是要這麼切!」另一道沙律是燒牛肉沙律,牛肉像是威靈頓牛排那種菲力牛排,牛味及牛肉質感也很重。Meat eater應該會很喜歡。海鮮煲是有點像葡國餐廳的那種調味,味道不淡但也不會蓋過海鮮味。松露栗子焗雞賣相一般,黑黑的,但其實這個配搭真是冬天首選,感覺好暖胃。這道焗魚只可以用「好痴線」形容,這樣焗還是很嫰,但那個酥皮的形狀!!!那個廚師是不是要考級或是要成為廚神?為什麼要這樣?我心存感激🙏🏻就像看到工藝品一樣…生炒糯米飯,我那碗是一粒都沒有粘成一團。因為前面很厲害,所以到這道中廚考牌菜,我心裡確實很期盼,慢慢小口小口食看她炒得怎樣。對,是「她」,老闆兼大廚是位女性。這到由生米開始炒的糯米飯,一位女性竟然炒得這麼好。雖然老闆很謙虛說自己不是專業,只是興趣,但他實在是太謙虛了。最後甜品蘋果批,從選料,刀功,火喉,五星酒店也不外
最後甜品蘋果批,從選料,刀功,火喉,五星酒店也不外如是。
表哥是熟客負責預約,真的不知道有多少是隱藏菜式。雖然到最後是表哥請,不知道價錢,但我認為這值得一個酒店價位。
三文魚沙律
松露栗子焗雞
焗魚
生炒糯米飯
2019-03-20 3109 瀏覽
數數手指頭,小弟好像已有非常久沒有來到"蘇三"吃東西了....沒來的主因,除了是現在已不再住在附近以外,其價格偏貴當自是另一因素....今天偷閒可以抽身過來接小友下課。下課時剛好是午飯時候,忽地裡就想起這兒,也就來了....主事人蘇三小姐仍在,而且還親自掌勺,水準自然有保證....小友點了一份煙雞韓國版烏冬。我不知道所謂的韓國版的和平常日式的有甚麼分別,只知這個韓式的也不錯的,嚼下去甚見煙齦;湯底很甜很清,在有點油份保護底下熱度很夠,入口熱熱的令胃挺舒服的;拆雞肉的份量一點都不吝嗇,味道真也還smoky的,口感都沒有很嚡....小弟的香煎咖喱牛肉餅飯,味道竟比料想中更辣更刺激,故小友就無緣欣賞了....不要看餅表面本身好像乾乾焦焦的,但一嚼下去卻覺肉汁非常澎湃,同樣在熱度足底下肉香自也四溢;肉餅搓得成形結實沒有一夾即散之弊,而且調味鹹鹹辣辣的非常惹味,著實是明符其實的送飯王....縱然相比起同區相類型的店子,這兒仍是屬高消費的,但吃過後,您仍是會覺物有所值....

主事人蘇三小姐仍在,而且還親自掌勺,水準自然有保證....

2019-03-04 2427 瀏覽
平時好少踏入土瓜灣這個地方要用一個小時才能到達朋友介紹這個餐廳很值得一試兩星期前已預約同預訂6人餐一踏入間餐廳,有種好溫暖的感覺佈置得有種家的感覺個人可以好放鬆咁同朋友係這裡傾計🍲焗原個洋蔥湯真係整個洋蔥裏面有湯,仲會有芝士拉絲味道原汁原味,清淡洋蔥味可以整個洋蔥食晒,一些都唔浪費不過份量比較多,一個人食唔晒一個🍗慢煮胡椒雞一上菜就有香香胡椒味些雞超滑超入味,只是有些油🍚蠔上蠔意大利飯($188)蠔汁,雜菌,洋蔥作醬汁煮出來的意大利飯上面仲鋪左隻肥美的蠔🦀海鮮煲裡面有好多海鮮蟹,蜆,蝦,魷魚超鮮味,食極都唔見底食完些海鮮個湯仲可以煮泡飯,加左炸蒜同蔥🍎蘋果批超喜歡這款蘋果批有一片片薄薄蘋果片係撻上面重重肉桂味加埋爽爽甜甜蘋果片😍只係上菜比較慢大家要預多少少時間慢慢享受這餐有心思的飯
平時好少踏入土瓜灣這個地方
要用一個小時才能到達
朋友介紹這個餐廳很值得一試
兩星期前已預約同預訂6人餐

一踏入間餐廳,有種好溫暖的感覺
佈置得有種家的感覺
個人可以好放鬆咁同朋友係這裡傾計

🍲焗原個洋蔥湯
真係整個洋蔥裏面有湯,仲會有芝士拉絲
味道原汁原味,清淡洋蔥味
可以整個洋蔥食晒,一些都唔浪費
不過份量比較多,一個人食唔晒一個
焗原個洋蔥湯

🍗慢煮胡椒雞
一上菜就有香香胡椒味
些雞超滑超入味,只是有些油
慢煮胡椒雞

🍚蠔上蠔意大利飯($188)
蠔汁,雜菌,洋蔥作醬汁煮出來的意大利飯
上面仲鋪左隻肥美的蠔
蠔上蠔意大利飯

🦀海鮮煲
裡面有好多海鮮
蟹,蜆,蝦,魷魚
超鮮味,食極都唔見底
食完些海鮮
個湯仲可以煮泡飯,加左炸蒜同蔥

🍎蘋果批
超喜歡這款蘋果批
有一片片薄薄蘋果片係撻上面
重重肉桂味加埋爽爽甜甜蘋果片

😍只係上菜比較慢
大家要預多少少時間
慢慢享受這餐有心思的飯

2019-02-12 1903 瀏覽
在下又來了人說看醫人是人夾人的在下說餐廳也是人夾人為什麼喜歡這家店?因為夾啊記得去年新年後也有來而且又再一次交給店主安排食物人稔醬豆腐帶有小辣的好可愛的器皿之後吃個沙拉再喝小碗熱熱燉湯把胃暖好這次湯好像不夠入味失了些層次感而鴿鴿可能是因為跟湯一起燉的關係味道不濃之後是什麼雞?滑滑的雞肉啊重重的香料味很多不一樣的集合在一起是味覺的沖擊啊蠔上蠔下面是炸蠔上面是蠔製醬汁這次也炸久了。。天啊還有蟹煲完隻松皮蟹加上檸檬草椰子大蛤又要幸福到飛上天了不過太飽了這個打包。。超迷你糯米飯哈哈知道在下飽了面頭的飯有小許乾不過下面的又香又滑熱辣辣的還有在下最愛的蘋果批來到必點又是飽飽的大滿足不過長假期後第一天開巿店裡很忙好像有點影響到質素加油啊~
在下又來了
人說看醫人是人夾人的
在下說餐廳也是人夾人
為什麼喜歡這家店?
因為夾啊

蠔上蠔

蠔上蠔
下面是炸蠔
上面是蠔製醬汁
這次也炸久了。。

私皮蟹椰子煲

好像有點影響到質素
加油啊~
2019-02-12
2019-01-20 1910 瀏覽
剛剛搬嚟土瓜灣試過蘇三, 已經係12年前嘅事, 當年覺得佢價錢太貴,所以一路冇再黎食。 適逢朋友睇完李錦聯介紹, 話呢間海鮮煲超正,於是一行八人來到再試一次。除了圖片顯示菜色,還點了一個煙燻拼盤、咖哩牛肉餅及黑松露意大利飯。 每碟菜式的份量也十分足夠, 但就正如其他食家都曾經提出過, 呢間飯店個餐牌係幾特別, 但係做出嚟嘅賣相及味道真係一般, 再加上價錢真係超貴, 八個人食左$4100,真心覺得有少少中伏的感覺。下次有機會再嚟,都係專心食過海鮮煲好過,其他餸菜米搞我
下次有機會再嚟,都係專心食過海鮮煲好過,其他餸菜米搞我
煙燻原個法國鴨肝
低溫焗黑松露菌栗子雞
泡飯
2019-01-19
2019-01-11 1112 瀏覽
終於試到 蘇三茶室啦! 聽朋友說這是一間私房菜,而我未食過私房菜,所以一直都想找個機會試一下!他們家的餐單都很特別,私房菜就是有驚喜! 很多菜式我都想試試,最後揀了胡椒雞湯麵線(午餐$88)可能是期望太高,有點大失所望! 胡椒味不夠突出,雞湯也不夠濃郁,而且也覺得有點油膩!不過雞肉都算滑,麵線搭配夠新鮮的,出面餐廳很小有麵線可以食到! 但整體來說,連加一$96食個午餐,太貴了,餐單有驚喜,但味道不特別出色,不值得!