😌 依日小編入咗大澳行下chill下,中午時分先去一間可以望到山水風景嘅水上棚屋食lunch。[ 亂闖試飲試食 ]🍜 雞翅膀蝦子麵 😋😋😋😋兩隻雞翼已醃過,佢哋額外加咗少少XO醬喺面,蝦子湯麵整體唔算濃,較為清清地,但都食到淡淡蝦子味。☺️🍰 豆腐芝士蛋糕 😋😋😋😋😋黃豆味出,質地同一般芝士蛋糕好唔同,真係豆腐咁樣!面頭嘅桂花碎增加花香🌼,唔太甜!☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋依款係傳統嘅意式咖啡,面頭有一層奶泡,冇拉花,咖啡豆嘅烘焙味好出!😎午餐 💵💵💵 約港幣$130/人💁🏻‍♀️ 依間水上棚屋小餐館好啱打卡,食物都有質素!算係大澳嘅名店!😉 大家要先喺門口落單畀錢,店員會再安排帶位~ 仲有記得用餐時安靜少少,唔好太嘈呀!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍜 雞翅膀蝦子麵 😋😋😋😋

🍰 豆腐芝士蛋糕 😋😋😋😋😋

☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$130/人

2022-12-31
10 分鐘 (堂食)
2023-01-04 419 瀏覽
✨大澳棚屋特色cafe✨#mayfoodie_lantauisland琴日難得千里迢迢嚟到大澳🙈 當然要試吓一間好多人去打卡嘅大澳cafe… 由於平日嚟嘅緣故, 所以喺餐廳門口嘅排隊人數唔算太多🤓 我哋算好彩🙈——- 環境方面 ——-Rating: 8.5 out of 10呢度餐廳環境一流👍👍😀 望住大澳棚屋嘅景色, 令人心曠神怡, 好chill 好relax 😊呢度環境優美, 可以令你遠離市區繁忙生活,令自己身心放鬆既一個好選擇, 亦都係同朋友來聚會不二之選✨——- 食物方面 ——- (1) 雞翅膀蝦子麵 🍜 & 牛肉蝦子麵🍜 -Rating: 6 out of 10餐牌正餐可以揀嘅選擇唔多, 只有蝦子麵🙈 而蝦子麵本身係一個普通嘅菜式🙈(2) 意大利芝士餅 🍰 - Rating: 7 out of 10甜品比正餐煮得更為出色👍👍 尤其係呢個Tiramisu😋 口感非常鬆軟, 好creamy🍦(3) 熱精品咖啡☕️- Rating 7.5 out of 10呢個speciality coffee 咖啡味道濃郁, 可以選擇加奶, 或者唔加亦都可以🙈另外朋友亦都嗌咗一杯熱朱古力🍫🥛 雖
✨大澳棚屋特色cafe✨
#mayfoodie_lantauisland

——- 環境方面 ——-
Rating: 8.5 out of 10

——- 食物方面 ——-
餐牌正餐可以揀嘅選擇唔多, 只有蝦子麵🙈
而蝦子麵本身係一個普通嘅菜式🙈

另外朋友亦都嗌咗一杯熱朱古力🍫🥛 雖然味道偏甜, 但係好有朱古力味😋

總結, 雖然食物味道唔太突出, 但係呢間餐廳勝在環境優美👍👍👍 已經加咗好多分!❤️

2023-01-03
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • Tiramisu
  • 精品咖啡
2022-12-28 345 瀏覽
本想輕輕鬆鬆入去這店食吓嘢欣賞吓柵屋美景打吓卡,後來終於明白點解要係門口先order和付錢後才可帶位進入:入面地方很細枱也密,可靠海的只有幾張小枱,有的距離超少差不多接近搭枱(但中間沒有膠板隔著的),剩下的幾張便是靠牆看著靠海的其他客人背脊,我哋一看便想走,就係因為比咗錢,無選擇下選了靠牆的那張枱!後來有靠海的枱了,我哋便同店員講想轉枱,佢態度好差的説,選咗就無得轉枱,個個話轉咪唔得掂,我哋覺得即使唔可以轉枱也應該有禮貌同客人解釋,態度好有問題!我咪同朋友講唔比人轉枱咁唔合理嫁,佢就搭嘴話這個世界唔係樣樣嘢都合理,轉頭又語帶恐嚇的語氣説你覺得啱咪轉枱囉!我哋最終也唔敢轉枱,以這店的服務態度,先付錢後帶位的手法,真怕佢哋係我哋的食物加料,得不償失,但一定唔會再幫襯。這裡的食物質素好一般,牛肉蝦子麵得幾粒細細粒的牛肉,跟本唔值這價,還要係服務態度超差,食到一肚氣。

2022-12-17 324 瀏覽
今日與家人去大澳預早食冬至飯同補祝哥哥生日,但大澳實在好難訂一整個蛋糕, 好彩前幾天上網找到這間cafe, -即刻whatspp order左一個豆腐芝士蛋糕🤗。今日取蛋糕好窩心,老闆驚我食晚飯間餐廳冇位雪蛋糕,叫我遲d先取,另外其員工見到今日甘大雨,好用心幫我打包用膠袋包得好好避被雨淋濕。個蛋糕好好食yummy,同埋d士多啤梨雕花'好靚。這間cafe,I highly recommend to everyone
個蛋糕好好食
yummy,同埋d士多啤梨雕花'好靚

2022-12-16
外賣自取
  • 豆腐芝士蛋糕
1K
2022-10-30 569 瀏覽
讚1 環境保持得好,咁多年黎都維繫得幾舒服2 咖啡甘香,芝士蛋糕、布甸都幾有水準,蛋糕既芝士味足夠,布甸軟滑,以一間打卡Cafe黎講係有意外之喜彈1 等食物的確係耐2 店內上菜係有啲混亂

1 環境保持得好,咁多年黎都維繫得幾舒服

1 等食物的確係耐
2 店內上菜係有啲混亂
2022-10-19 573 瀏覽
門口叫左多士,咖啡,雞翼蝦子麵********重點********叫咗雞翼蝦子麵 雞翼黎左4隻,諗住個麵佢分開上坐咗一陣個麵仲未到,佢話煮緊幫我睇睇啦,跟住令外一個女員工就再行返過嚟員工話:個麵餐跟2隻雞翼,依家你枱面有4隻,所以冇麵我:咁即係你落錯左單員工:咁你係咪依家一定要食到個麵呀?係就補返$20我:咁我本身係叫麵員工:跟餐得2隻,咁你見到4隻雞翼你唔出聲?咁你係咪要麵呀?我:唔洗啦員工:好呀完。唔知以為我係度做,我點知你跟幾多隻雞翼?其實補$20好小事,重點係由頭到尾一句唔好意思都冇,好似係我冇話俾佢知出多左2隻雞翼係我錯咁🤷🏻‍♀️食物:多士唔趣,凍嘅雞翼外面微暖,中間凍咖啡正常總結:又唔好食,態度又差,唔會再去👎🏻
門口叫左多士,咖啡,雞翼蝦子麵

********重點********

員工:好呀

完。

食物:
多士唔趣,凍嘅
雞翼外面微暖,中間凍
咖啡正常

總結:又唔好食,態度又差,唔會再去👎🏻

2022-09-17 845 瀏覽
除了漁鄉風味,其實大澳有不少街頭美食,掃街即叫即炸黃金沙翁,🥜花生糯米糍, 炭燒香脆 雞蛋仔, 香滑豆腐花 ,大魚蛋, 大墨魚🦑等等...棚屋 cafe Hea 一下,飲下杯☕、吃件cake,看看舢板船穿梭在水道及棚屋,風景獨一無二,小遊艇會穿過縱橫交錯的水道,可以近距離看到棚屋的獨特建築,偶然會見到居民在煮飯晾衫,生活感滿滿的,明明身處香港,又有一點陌生,邊望住海景邊食cake 好寫意!餐廳特色係。。。。要入去餐廳之前,先order😅簡簡單單叫咗精品咖啡, 柚子特飲同到呢間餐廳必點既terimisu, 正常發揮冇特別, 但係打卡一流, 棚屋cafe 特別之處,可以讓人,慢慢感受下💓慢活❣

餐廳特色係。。。。
要入去餐廳之前,先order😅

簡簡單單叫咗精品咖啡, 柚子特飲

2022-09-12
  • Tiramisu
😫😫😫店內送餐的店員不戴口罩。在客人用餐時,男店長不戴口罩會不停來撩同枱女仔傾計,友人已不想理會,而且個男店長 啲口水不停飛.😖😖😖😖勁惡心咖啡,評價真心唔得,明顯啲咖啡豆唔靚。飲品賣$50/杯,真心無問題,如果你想坐下有個靚環境,但杯飲品真喺垃圾好難飲。甜品無特別,食得落口囉。店員態度勁差,🤣🤣🤣除咗開始在門口收你錢嗰一個店員態度好好,😖😖😖收咗錢入到店內,其他店員態度勁差。🥲🥲🥲因在門口已俾咗錢,想走都唔得。
😫😫😫店內送餐的店員不戴口罩。
咖啡,評價真心唔得,明顯啲咖啡豆唔靚。
甜品無特別,食得落口囉。
2022-09-17
2022-09-11 470 瀏覽
蘇盧應該算是大澳最出名的cafe室外位置可以看到對面的棚屋和河景每位設有最低消費一杯飲品+一份食物+一份甜品$125一杯飲品+一份食物/甜品$95雞翼蝦子麵+凍咖啡蝦子麵不會有太大的梘水味麵的軟硬度適中上面有少許蝦子和蝦米雞翼味道亦剛剛好檸檬柚子特飲夏天喝柚子清涼又不會太甜十分適合Tiramisu蘇盧最出名的tiramisu不只賣相漂亮味道也一流木糠布丁難得不會被木糠粉哽到裡面的開心果餅乾很好吃呢
蘇盧應該算是大澳最出名的cafe

木糠布丁
難得不會被木糠粉哽到
裡面的開心果餅乾很好吃呢
2022-09-06 463 瀏覽
夏日炎炎️☀️大澳一日遊行到攰又熱焫焫🥵揀左呢間有棚屋海景嘅Cafe飲杯野休息下Cafe係棚屋入面入去前要先落單⚠️呢到有限時 亦只有套餐選擇⚠️➡️ 揀左2 set $95/1 hour package包一杯飲品☕️+甜品🍰☕️ 冰釀精品咖啡咖啡香濃 入口唔會太酸配上自家製橙皮飲啖咖啡、食條橙皮🤣風味與別不同🍴New York Cheese Cake芝士味濃郁 甜度剛好不會太膩👍🏻🍴Tiramisu 口感軟滑creamy有濃厚咖啡味酒味唔會太濃烈我地嘅座位向海風景望向對面棚屋望住水鄉景色休息下~幾寫意又可以欣賞到大澳嘅靚景☺️﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎食物比較普通之前睇其他人嘅評價店員態度唔太友善我地都覺得🤭🤭炎炎夏日坐室外無咩風規矩多多當食景cafe 打下卡休息下都ok嘅🤔
夏日炎炎️☀️大澳一日遊

包一杯飲品☕️+甜品🍰

☕️ 冰釀精品咖啡
咖啡香濃 入口唔會太酸
配上自家製橙皮
飲啖咖啡、食條橙皮🤣
風味與別不同

當食景cafe 打下卡休息下都ok嘅🤔
冰釀精品咖啡
New York Cheese Cake
2022-08-19 413 瀏覽
星期二都要等半個鐘以上 出面熱到飛起只同你講要等 完全冇同我哋講過入去坐住等 講緊天氣係30幾度太陽曬到頭都痛 喺等位嘅過程不停同我哋講要等好耐 其實唔想我哋等可以講 唔使喺度講廢話 態度真係非常惡劣 要我哋企喺出邊曬住太陽等
星期二都要等半個鐘以上 出面熱到飛起
只同你講要等 完全冇同我哋講過入去坐住等
2022-08-01 460 瀏覽
我又去咗大澳行山啦。。行完山梗係要搵啲好嘢食㗎啦。。但最終我都係搵返同一間嘅ᑕᗩᖴE。。因為上次佢嘅TIᖇᑌᗰIᔕᑌ賣晒我都食唔到。。因為我嘅堅持所以再去多次睇下有冇得食😏咁當然呢次我就真係食到啦😁😁拿‼️係好好味架。。軟綿綿。。食完都好點味😋😋再加上好辛苦咁行完山。。食咩都更加好味。。超級滿足😊..🍰ᑎEᗯYOᖇK ᑕᕼEESEᑕᗩKE🍮TIᖇᗩᗰISᑌ 🍹SᗩᒪTEᗪ ᒪIᗰE ᗪᖇIᑎK..📍 蘇廬大澳吉慶街86-88號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoo
我又去咗大澳行山啦。。
行完山梗係要搵啲好嘢食㗎啦。。
但最終我都係搵返同一間嘅ᑕᗩᖴE。。
因為上次佢嘅TIᖇᑌᗰIᔕᑌ賣晒我都食唔到。。
因為我嘅堅持所以再去多次睇下有冇得食😏
咁當然呢次我就真係食到啦😁😁
拿‼️係好好味架。。軟綿綿。。食完都好點味😋😋
再加上好辛苦咁行完山。。食咩都更加好味。。超級滿足😊
🍰ᑎEᗯYOᖇK ᑕᕼEESEᑕᗩKE
🍮TIᖇᗩᗰISᑌ
🍹SᗩᒪTEᗪ ᒪIᗰE ᗪᖇIᑎK
📍 蘇廬
大澳吉慶街86-88號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#solo#solobalcony#solocafe#taio#taiosolo#hiking#taiofood#大澳美食#蘇廬
🍰ᑎEᗯYOᖇK ᑕᕼEESEᑕᗩKE 🍮TIᖇᗩᗰISᑌ 🍹SᗩᒪTEᗪ ᒪIᗰE ᗪᖇIᑎK
👅 #yumyunmfood大澳✨呢間𝚌𝚊𝚏𝚎喺棚屋內 入去前要先落單 但留意番呢度係有限時 亦只有套餐選擇🫣我地既座位向海 望到好多水上棚屋 都幾寫意🌊✨簡左份脆多士 有三款𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜分別有羅勒蕃茄🍅蜂蜜芥末鮪魚🐟青木瓜XO蝦醬蟹肉🦀另外仲簡左雞翼蝦子麵 份量唔算多 兩款味道正常 但就唔太特別~✨𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞見好多人都會叫🤭食落幾𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 口感軟滑👍🏻但酒味濃啲會更好~整體性價一般 食物質素普通 唔太驚艷 但如果純為打卡/有個靚景望下𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下都可以一試既☕️~不過座位唔多 建議平日先好去🫣🍴意式脆多士 配飲品 甜品 $𝟷𝟸𝟻🍴雞翼蝦子麵 配飲品 $𝟿𝟻📍 蘇廬🔍 大澳吉慶街86-88號地舖
👅 #yumyunmfood大澳

🍴意式脆多士 配飲品 甜品 $𝟷𝟸𝟻
🍴雞翼蝦子麵 配飲品 $𝟿𝟻

📍 蘇廬
🔍 大澳吉慶街86-88號地舖
2022-07-10 340 瀏覽
悠閒。自在。大澳。咖啡☕️今日趁Dayoff,入大澳郊遊一下,嚟到呢間叫"蘇廬’嘅咖啡館☕️☕️,古色古鄉,大澳漁港風情,一邊嘆咖啡,一邊享受大澳風景,十分自在,寧靜😉😉
悠閒。自在。大澳。咖啡☕️

特濃咖啡☕️

意式雪糕咖啡☕️
2022-05-21 669 瀏覽
唔知點解openrice一面倒讚好依間野好惡劣既體驗😡一入門口要order左野食先個男侍應坐門口打機 完全唔想招呼人又話食景既cafe 但收左錢先可以入坐 入到去完全唔俾海景位你 仲要無得揀我淨係見到人頭背脊餐牌寫最低消費$125 per head其實係:$95 1hr noodles/toast + drinks$125 1.5hrs noodles/toast + drinks + cake🦐蝦子麵偏淋🐷豬肉係厚切豬頸肉ok🥖Toast 好難食 無烘過 好淋 軟包咁 同配料完全唔搭 又咸又酸又甜食物速度算快但問待應拎多一對碗筷俾左個裝左1/4 洗碗水我😨
唔知點解openrice一面倒讚好依間野
好惡劣既體驗😡