2023-10-11 10 瀏覽
爸爸上星期六生日全屋人就去咗呢間天后專食海鮮蒸氣食晚餐🥣大家一齊同爸爸一齊慶祝生日🎂🪅大家對整體嘅質素頗滿意下加上海鮮都好新同肥美❤️除咗海鮮外仲有好多嘢食就主要介紹下啦🤭首先係牛肉福袋同墨魚滑😙牛肉福袋嘅饀料都有幾多但要小心爆汁燙親舌頭👅而墨魚滑都係新鮮整成的都算彈牙😜此外係日式京葱醬油配阿波尾雞🐣雞肉就正常但個汁就真係好夾了同雞肉真係冇得頂🙌🏻 蔬菜有一個新鮮野菜盛合🥬都有幾多款唔同嘅蔬菜都算新鮮🥦最後一定要講下法國藍龍蝦🦞真係好好食仲有少量嘅膏不錯👌🏻
📌 虎嘯日式蒸氣海鮮刺身專門店 - 天后電氣道54號亨環‧天后5樓🗓(7/10) 星期六 ⏰ 中午12:30左右 💈特式:今日正日生日,諗食咩好野都諗左幾日,最終選擇左呢間🐯虎嘯蒸汽海鮮,見佢新開,只係開左大約半年左右,價錢又唔貴,食材種類亦都夠豐富。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢間餐廳只有一款套餐,無論午市/晚市都係一樣,相信係餐廳想易d控制貨源同有助保護食材質數穩定,而家等我同大家講下♨️味道先。🇫🇷🔵🦞法國藍龍蝦海鮮蒸氣刺身套餐$5️⃣8️⃣8️⃣/位 - 個餐包左一份餐前小食,刺身拼盤同12味蒸煮食物,最尾仲有雜炊同甜品。餐前小食 - 普通日式枝豆🫛,味道正正常常,無乜特別。刺身拼盤 - 個拼盤入面有花龍蝦刺身/油甘魚/銀鱈魚/象拔蚌/北海道帶子/北寄貝/酒漬赤蝦,每款都好新鮮,店員亦會安排好客人由淡到濃品嚐,當中我就覺得酒漬赤蝦係眾多款入面最出色,酒漬完個鮮甜味比就咁刺身更加有過之而無不及。🔵🦞法國藍龍蝦 - 呢個藍龍蝦每位有半隻,size都幾大隻,我將蝦身d肉份左3截,試左食原味/點刺身豉油/點柚子胡椒醬,3種食法都各有特式。另外,隻龍蝦鉗店員已經做咗處理,所以都好容易
🗓(7/10) 星期六 ⏰ 中午12:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

餐前小食 - 普通日式枝豆🫛,味道正正常常,無乜特別。

🔵🦞法國藍龍蝦 - 呢個藍龍蝦每位有半隻,size都幾大隻,我將蝦身d肉份左3截,試左食原味/點刺身豉油/點柚子胡椒醬,3種食法都各有特式。另外,隻龍蝦鉗店員已經做咗處理,所以都好容易食。
法國藍龍蝦

原隻北海道扇貝(海草配西京麵豉) - 呢隻扇貝超大隻同厚身,因為本身係屬於刺身級別,所以就算唔蒸都可以就咁食,但蒸完之後,d麵豉香味入埋隻扇貝度,又係另一種滋味。
原隻北海道扇貝(海草配西京麵豉)

原隻鮑魚/青口 - 可能因為前兩道食物實在太出色,呢兩款海鮮都係極之新鮮,但相比下就有點普通。
原隻鮑魚/青口

🐟一夜干石特魚/山椒醬油配白鱔 - 呢兩款又有返d驚喜,店員有講個一夜干石特魚係用冰水漏過一晚,所以蒸完會特別嫩滑可口。另外,個白鱔亦係餐廳水準之作,極之爽口,味道又調校得宜,係得一塊有d唔夠喉啫。
一夜干石特魚/山椒醬油配白鱔

🐮牛肉福袋/🦑鮮製墨魚滑 - 呢兩個都係比較普通,但都係好食的。
牛肉福袋/鮮製墨魚滑

🦐新鮮大虎蝦 - 呢隻時令大虎蝦夠晒新鮮,所以就咁清蒸出嚟都非常美味。
新鮮大虎蝦

🐥日式京蔥醬油配阿波尾雞 - 呢個蒸雞好濃味,但略嫌有些微過咸,但肉質蒸完都係好嫩滑。
日式京蔥醬油配阿波尾雞

🫕櫻花蝦芝士烏冬 - 呢個烏冬細細碗,蒸完之後d芝士呈拉絲狀態,芝士味濃,就連我唔鐘意食芝士嘅另一半都讚不絕口。
櫻花蝦芝士烏冬

新鮮野菜盛盒 - 就係普通蒸什菜,當中最好食係件蒸沙葛,爽口得嚟又唔硬身,入口感覺清爽。

🍲日式雜炊 - 入座時店員已經係個蒸鍋底放左龍蝦頭/珍珠米係個底度,個雜炊亦吸收晒之前蒸嘅食物嘅精華落晒去,店員臨尾再放隻雞蛋撈勻,份量都有5~6小碗,味道香濃,米身蒸到啱啱好,唔會過爛。

🎂日式甜品 - 有伯爵茶同士多啤梨兩款口味蛋榚,我地各叫左一件,味道不過不失,但質地就算幾軟滑,都合格。
伯爵茶蛋榚

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳有售幾款清酒,2款燒酌,2款啤酒同其他大約10款非酒精飲品,我地就叫左杯Suntory啤酒同1杯洛神花茶,杯洛神花茶入面仲有一隻用洛神花茶做成龍蝦形嘅冰,相當特別。
洛神花茶

🍽環境:餐廳裝修類似私房菜風格,簡潔之餘好多地方都會見到餐廳嘅主題🐯,大部分都係卡位設計,坐位闊落舒適,地方亦乾淨衛生,餐廳整體都好光猛企理,坐窗邊仲會睇到少少風景。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳會安排店員專責幫忙處理蒸煮食物,仲會好好控制每款食材嘅蒸煮時間,確保客人食到最完美嘅食材。

💰💸價錢:個套餐只係$5️⃣8️⃣8️⃣/位,食材新鮮,仲有我未食過嘅法國藍龍蝦,我覺得同等級嘅蒸汽海鮮餐,佢個價錢算係偏平同抵食。

🐲💬總結:我對今次呢餐蒸氣海鮮鍋生日飯都十分滿意,不過我覺得餐廳只做單一一款套餐,並唔係長遠之計,因為始終客人會覺得沉悶,未必能夠留得住回頭客。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-10-07
慶祝紀念
生日
法國藍龍蝦
原隻北海道扇貝(海草配西京麵豉)
原隻鮑魚/青口
洛神花茶
  • 酒漬赤蝦
  • 日式雜炊
2023-10-06 33 瀏覽
朋友生日大家一齊去天后食飯慶祝,喺度我哋食咗一個非常豐富嘅龍蝦海鮮大餐,套餐入邊有各種海鮮,仲有其他好豐富嘅食物。呢餐生日飯非常完美。法國藍龍蝦🦞呢個主角當然唔少得啦,大大隻食落去又彈牙又鮮甜,龍蝦又灰黑色慢慢蒸到變深紅色,過程非常吸引,好味到爆!海葡萄原隻鮑魚,鮑魚大大隻,越嚼鮑魚嘅味道越鮮甜。再加上新鮮海葡萄,令鮑魚嘅鮮味更濃郁,食到舔舔脷。😋時令海螺🐚,呢度啲海鮮全部都大大隻,真係超抵食,海螺肉爽口Q彈,鮮甜無比。一夜干石特魚,濃郁嘅魚味,鍾意食魚嘅一定唔可以放過。石特魚干魚肉結實,越食味道越鮮甜,好好味!草莓芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕酸酸甜甜,食落去好開胃,冰冰涼涼好易入口,蛋糕充滿草莓味,入邊仲食到草莓嘅果粒,好正!

2023-10-06 21 瀏覽
✔️法國藍龍蝦龍蝦當初以為係成隻😗再望望下Menu先發現原來係半隻(^_-)但係龍蝦都好大隻而且仲有好多食物所以都足夠的😜龍蝦冇加任何嘅調味料都已經好夠味^*^✔️海葡萄原隻鮑魚我個人係唔鍾意食罐頭鮑魚的ಠ_ಠ但係我會食新鮮嘅鮑魚😂就算係清蒸乜都冇加我都鐘意所以呢個超適合我🈴️✔️時令海螺大多數都係食自助餐嘅海螺比較少會食到蒸嘅海螺估唔到都幾好食🤌🏻✔️時令海蝦蝦就咁蒸都係好好食😋可以食到蝦嘅鮮味個人覺得唔使點豉油食都好夠味p(^_^)q✔️日式京葱醬油配阿波尾雞雞肉對比起海鮮就輸蝕少少唔係唔好食而係海鮮出色太多o(≧v≦)o雞肉就正常沒有太大特別✔️草莓芝士蛋糕食完咁多嘢仲有一個甜品係一個完全句號講真唔係太食得落因為太飽了( ̄∇ ̄)芝士蛋糕士多啤梨好出不錯👍🏻
✔️法國藍龍蝦
龍蝦當初以為係成隻😗
再望望下Menu先發現原來係半隻(^_-)
但係龍蝦都好大隻

唔係唔好食而係海鮮出色太多o(≧v≦)o
雞肉就正常沒有太大特別
✔️草莓芝士蛋糕
食完咁多嘢仲有一個甜品係一個完全句號
講真唔係太食得落因為太飽了( ̄∇ ̄)
芝士蛋糕士多啤梨好出不錯👍🏻
想食海鮮蒸氣鍋的話,一定要bookmark 低天后📍虎嘯~佢哋推出《罕有法國藍龍蝦海鮮蒸氣剌身套餐》,由前菜至甜品共16項菜式,滿足不同胃口嘅你哋✌🏻首先有一份《刺身頭盤》7款刺身包羅萬有👏🏻花龍蝦刺身爽口彈牙;酒漬赤蝦蝦頭充滿膏;北寄貝有嚼口;象拔蚌刺身新鮮透薄👍🏻《海葡萄原隻鮑魚》有驚喜,鮑魚大隻但唔韌,簡單調味令鮑魚獨有嘅鮮味大大提出,面頭一串海葡萄海洋味強,使鮑魚更重海水味🌊罕有《法國藍龍蝦》產量少,今次食到十分難得🌟 藍龍蝦鉗爆肉,輕輕一剝肉殼已分離,食落龍蝦嘅湯汁充斥整個口腔,果然係非一般法國藍龍蝦☄️
2023-10-04 15 瀏覽
我其實都幾鍾意呢間餐廳,特別中意食海鮮!我今天試左一道獨特的龍蝦粥,其中包含了原只法國藍龍蝦、海葡萄原裝鮑魚、時令海螺和時令海蝦。@@@@@龍蝦粥==粥的質地細膩,口感絲滑,散發著濃鬱的龍蝦香氣。😎每一勺都帶有龍蝦的鮮美味道,讓人回味無窮。粥中的配料鮮嫩多汁,與粥的濃稠度恰到好處。@@@@@海葡萄原裝鮑魚=====鮑魚的肉質鮮嫩,口感豐富。😎為粥的味道增添了一絲奢華。@@@@@時令海螺和時令海蝦=====海螺肉質鮮嫩,有一種獨特的嚼勁,海蝦的鮮甜和彈性增添了更多的層次感。😌整體而言,龍蝦的鮮美、海葡萄原裝鮑魚的奢華、時令海螺和時令海蝦的海鮮風味,它們在粥中相互融合,創造出一種獨特的味道體驗。清清地既味道,同日本做法口味一樣咁正宗。呢度所有既食物都好唔錯,食到我哋非常滿足👍🏻👍🏻

2023-09-29 47 瀏覽
🩵法國藍龍蝦每人半隻既藍龍蝦夠晒大隻,肉脆爽甜,鮮味十足,多肉到爆,好飽滿,海鮮既鮮味爆裂,蒸係最好保存精華既方法!💛日式京葱醬油配阿波尾雞雞肉口感十足,低脂味濃,唔會太肥,油脂岩岩好,用日本京葱醬油去配,鮮甜既咸味,更加帶出雞肉既肉香,肉汁鎖住,鮮嫩好味!🧡時令海蝦海蝦味道鮮美,肉質爽彈,鮮甜入味,蒸完出黎食到海蝦本身既鮮味,唔駛調味都夠!❤️櫻花蝦芝士烏冬烏冬本身麵質好好,配上香濃既芝士,濃稠既芝士沾滿烏冬,面頭再灑滿櫻花蝦,味道更香,口感味道麵好豐富既烏冬!全部既食材麵好靚,食之前打下卡都得!
🩵法國藍龍蝦
💛日式京葱醬油配阿波尾雞
🧡時令海蝦
❤️櫻花蝦芝士烏冬
全部既食材麵好靚,食之前打下卡都得!
2023-09-28 23 瀏覽
又係為食姊妹出動嘅時間,喺享環天后5樓有一間食海鮮蒸鍋好出名嘅餐廳,當中一個男龍蝦海鮮套餐非常豐富,入邊足足有16道菜。+1服務費每人$650有找,食得非常豐富。法國藍龍蝦🦞龍蝦大大隻,超級無敵鮮甜,每一啖都食到龍蝦嘅鮮味,龍蝦好似喺口到跳緊。超讚嘅龍蝦。新鮮蔬菜盛盒,滿滿蔬菜🥬🥕🥔🥒🥬,非常豐富,入邊仲有我最鍾意食嘅金菇和秋葵,又健康又滋味。日式京蔥醬油配阿波尾雞,雞肉又滑又嫩,阿波尾雞雞味特別濃郁,配上日式京蔥和醬油,清新得來又夠味,果然阿波味雞零舍夠鮮味👍龍蝦粥係由開始食第一道餸開始蒸,由頭熬到落尾而成嘅粥,不單止有龍蝦味,仲有其他海鮮味,肉味和蔬菜鮮味。係成個蒸鍋嘅精華,鮮甜又好味!

天后蒸氣鍋🔴虎嘯🔴口碑一向唔錯,主打優質新鮮食材,令食客可以享用一頓原汁原味嘅蒸氣鍋😻🔥法國藍龍蝦🔥披著寶石藍色嘅甲殼,藍龍蝦堪稱龍蝦界嘅王者,奢華罕有😻套餐每人半隻,一嚐藍龍蝦嘅美味後,已返唔到轉頭,一入口就感受到濃郁豐美嘅龍蝦味❗️🔥一夜干石特魚🔥一夜干後,石特魚鹹鮮味更濃縮,魚肉又細又綿,蒸完後濕潤度提高,食到啖啖魚鮮味❗️🔥山椒醬油配白鱔🔥肥美充滿魚油,魚肉滑嫩無骨,沾山椒醬油可以中和白鱔嘅肥油感,十分之夾😻食完眾多海鮮,甜品以草莓芝士蛋糕作一餐之結🍓草莓配芝士蛋糕酸酸甜甜,清新美味,為今餐蒸氣鍋寫上完美句號😽
🔥法國藍龍蝦🔥
🔥一夜干石特魚🔥
🔥山椒醬油配白鱔🔥
今日去開天后,想食下海鮮,咁岩經過呢間“虎嘯”,就想試下。一食都幾有驚喜。🥬野菜盛盒野菜盛盒入面有沙葛、粟米芯、秋葵同靈芝菇,味道鮮甜爽口,每一款野菜都保持住原汁原味,令人回味無窮。🦪扇貝用兩個細碗裝住相當精緻。扇貝鮮甜彈牙,肉質鮮美,帶著淡淡嘅海洋風味。一口咬下去,滋味滿溢口腔。🐚海葡萄原隻鮑魚海葡萄係好似啲珍珠咁嘅細圓球,顏色透明。食落去口感爽脆,有微微咸嘅海味。所以將海葡萄配喺鮑魚上面真係令鮮味更加提升。當然鮑魚真係原隻新鮮啦。🦞法國藍龍蝦原隻鉗法國藍龍蝦原隻鉗,賣相色澤誘人。鉗子肉質豐滿,肉味鮮甜,入口即溶。蒸熟後展現出藍龍蝦嘅獨特風味,讓人愛不釋手。
🥬野菜盛盒
🦪扇貝
🐚海葡萄原隻鮑魚
🦞法國藍龍蝦原隻鉗
2023-09-22 28 瀏覽
呢度嘅海鮮都係由老闆親自為食客挑選,唔新鮮唔揀㗎👍🏼環境方面好似都感覺企理乾淨,咁啱我早到,見店嘅整體環境都打理得唔錯。每樣海鮮都新鮮十足,而且很多海鮮在相處的時候還是在動的。龍蝦個蝦肉都好正!食得出係即劏即蒸嘅感覺!係好新鮮㗎!再配埋蝦頭嘅蝦膏汁真係好好味,雖然隻龍蝦唔算好大隻,但係勝在個肉質係非常之爽嫩,真心推介!食海葡萄原隻鮑魚之前,要先品嚐一下海葡萄微鹹海水味道與鮑魚好夾鮑魚好彈牙而且厚肉結實,多汁爽彈帶鮮甜味,口感十足💋成張枱都放得好精緻 擺盤一流,食物品質上盛,而且服務非常周到。但這類蒸鍋是非常講求食材的新鮮,更能吃出食物本身的味道,我會寧願選擇貴精不貴多。一夜干石特魚同山椒醬油配白鱔用左風乾嘅方式處理,可以提升魚嘅鮮味。而白鱔就魚鮨比較豐富。餐廳嘅海鮮套餐亦會按來貨供應,為食客揀選最合時令嘅海鮮作當日食材✨食物質素有一定信譽保證🙆🏻‍♀️仲有殷勤有禮嘅服務態度,令人有賓至如歸嘅感覺,讚👍🏻
鮑魚好彈牙而且厚肉結實,多汁爽彈帶鮮甜味,口感十足💋

2023-09-21 38 瀏覽
今日黎呢度食蒸氣火鍋,原來成個套餐仲有埋刺身,仲有上其他野食,相當豐富。最難忘之一就一定係刺身頭盤,花龍蝦刺身夠晒鮮甜,龍蝦肉好嫩滑,象拔蚌刺身又鮮又爽脆,油甘魚又肥美又豐腴,北海道帶子大大粒好嫩,銀鱈魚魚肉肉質爽口,酒漬赤蝦酒味濃郁彈牙,北寄貝鮮甜✅(^.^)另外難忘當然有法國藍龍蝦,龍蝦肉蒸熟之後緊實勁韌,非常鮮甜,龍蝦鉗好大隻好多肉,龍蝦身仲有膏,鮮甜甘美,精華完全保留✅(^V^)其他食材好似牛肉福袋同墨魚滑都好食,福袋入面係滿滿既牛肉,肉味好濃,牛肉有醃過,惹味香口,墨魚滑都彈牙有口感,爽脆清甜✅(^_^)a甜品既草莓芝士蛋糕都係仙女之作,威化餅底好脆口,芝士蛋糕好軟綿,香濃士多啤梨味混合芝士味,香甜可口✅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-09-21 24 瀏覽
天后呢邊開左好多特色日本菜🇯🇵🇯🇵今日同Fd子學完瑜珈就來食日本菜,食物水準好高、價錢都好合理👛👛呢間餐廳由菜餚嘅配襯都充滿著格調❤。🦪海葡萄原隻鮑魚超級大隻,蒸完完之後幫我地切好,加上特質醬汁,非常正,酸甜之餘又好惹味,材料好新鮮。肉質鮮嫩淋身,好入味👍🏻食落口仲有淡淡酒香味🌟值得推介!🦈🐠時令海螺都唔錯,肉紮實彈牙,醬汁開胃健康。🦪牛肉福袋 ,墨魚滑🤞🏻賣相非常吸引,色彩斑斕而且好足料好大碟。🍶🍶扇貝都唔錯。🥩最後係原隻法國藍龍蝦(每位半隻),因為切到一件件,所以好快熟,又容易入口,油香滿意。流曬口水😁。一夜幹石特魚稍微曬乾左少少,煙煙韌韌好正。呢度環境舒適食物質素高,🙌🏻有機會再叫多D朋友來食。

呢度環境舒適食物質素高,🙌🏻有機會再叫多D朋友來食。
2023-09-20 30 瀏覽
爸爸生日🎂同佢黎呢度食海鮮餐,㊗️他生日快樂,健健康康,過得開心。我地一家四口都食得好開心,實在太豐富好味啦!海葡萄原隻鮑魚,鮑魚係我最喜歡的海鮮,每一啖都咬都鮑魚的質感,每一口都係鲜甜味,海葡萄更係味道的點綴,令整個味道提鮮。扇貝柔軟爽口,配上特製醬汁,令扇貝更濕滋好味,醬汁入面有海苔和蔬菜,非常鮮甜。法國藍龍蝦🦞,彈牙的蝦肉令人一食愛上,而且味道又甜又有肉汁,正到核爆。時令海螺🐚海螺鮮甜又大隻,Q彈好有咬口,越食越甜,越食越滋味。自製洛神花茶,洛神花茶酸酸甜甜,好刺激食欲,而且佢凍冰冰,食熱辣辣嘅蒸鍋飲,佢就啱晒啦!塊冰仲係龍蝦狀嘅非常吸引,冰仲係用100%洛神花汁凍結而成,原汁原味嘅洛神花汁健康又好味🤤
2023-09-18 26 瀏覽
今日喺灣仔附近見完客👛👜,然後約咗朋友食飯,決定來呢間虎嘯試下。我地本身系好鐘意去日本玩嘅,🛫但系因為而家比較忙冇得去,就唯有嚟試下呢間日本野滿足下。首先~~~~~~~~櫻花蝦芝士烏冬。烏冬面韌性十足,搭配著鮮美的櫻花蝦和濃鬱的芝士醬,🍋簡直是一種完美的組合。接下來~~~~~~~~原只法國藍龍蝦。🍋每一口都讓人感受到來自海洋的味道和享受。無論是蘸醬還是單獨食用,都能品味到藍龍蝦的鮮美。再來~~~~~~~~一夜幹石特魚🍋。這種特別的魚類以其鮮美的味道和獨特的風味而受到喜愛。魚肉鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的調味料,讓人回味無窮。最後~~~~~~~~新鮮椰菜盛合。🍋每一種蔬菜都保持了它們的原始風味和口感,展現了大自然的美味。呢間餐廳仲周圍都佈特色裝修,有一種神秘高貴既感覺,😝系裡頭食野特別有feel.