2019-12-27 10122 瀏覽
見到咁多人讚好!真係超級想試!試過10點前去,係一!定!無!晒!早餐嘅!終於有一次的起心肝早啲起身,9點前黎到!終於俾我試到啦!我都唔係好肯定究竟係因為咁難得先食到先覺得好食丫,定係真仰咁好食🤣但感覺好滿足!第二到食唔到嘅☺️

2019-12-18 6641 瀏覽
今次真係為咗食可以去到幾盡吓,六點起身,仲要兩個病人食完💊就即刻衝過去。我哋去到7:32am,等到8:40am就食得。1️⃣芝士椰菜花生醬咸牛肉炒蛋三文治🥪+熱奶茶 $46呢個比較好食,邪惡指數💯烘底嘅三文治好脆口。我哋就冇其他人咁叻疊得起咁多件三文治🥪啦,佢真係太易掉落來。花生醬隨手一拎就已經湧哂出嚟⚠️記住帶定大量紙巾🧻呢個蛋牛治嘅邪惡版好足料,不過食完真係唔使食下一餐。🙆🏻‍♀️美味指數:7/102️⃣磨菇椰菜花生醬五香肉丁炒蛋三文治🥪+熱檸茶 $46五香肉丁帶微辣,好似配磨菇有少少奇怪添🤭我純粹唔想重複叫芝士咋😂🙆🏻‍♀️美味指數:6.88/10💡整體來講,性價比高,不過可能因為我哋本身唔舒服,所以食完之後又屙又嘔😅裕興咖啡 地址🐾:中環士丹利街82號舖
[中環~裕興咖啡]
1️⃣芝士椰菜花生醬咸牛肉炒蛋三文治🥪+熱奶茶 $46
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
2️⃣磨菇椰菜花生醬五香肉丁炒蛋三文治🥪+熱檸茶 $46
🙆🏻‍♀️美味指數:6.88/10
裕興咖啡
地址🐾:中環士丹利街82號舖
-------📍為咗早餐你會去到幾盡? -- 裕興三文治❤話說小編已經bookmark咗呢間裕興三文治好耐😳 可惜前排老闆因為身體不適而暫停營業😭前排聽到佢終於開返就決定要去朝聖!!好好彩搵到@hungrypiggiess 陪我去❤食呢個三文治真係要幾有決心😂事關真係要好早起身🙈當日我地兩個約左7:30喺中環站等🙈(小編自從升咗大學之後都好耐未試過六點幾就起身😂) 我地7:45去到鋪頭 已經見到有幾枱食客坐喺度等緊啦😳過咗陣都已經坐滿晒 所以真係要早啲去!食物方面就緊係叫咗招牌啦!❤睇下面介紹啦❤-------⭐咸牛肉炒蛋椰菜花生醬三文治餐($40)呢個招牌三文治真係一試難忘❤❤麵包烘過 好香脆😳內餡嘅咸牛肉份量超多 充滿咸香 仲多到一路食一跌出黎😂花生醬非常香濃 我呢個花生醬控表示滿足!三文治入面夾咗椰菜可以中和一下花生醬嘅膩🙈但炒蛋比較薄身 蛋香味唔算好出🙈🙈但整體非常正❤❤-------⭐五香肉丁炒蛋拼椰菜花生醬加芝士三文治餐($45)聽唔少人講過五香肉丁都好正~我@hungrypiggies 當然試埋啦!❤仲加埋芝士 邪惡到一個點😭一拎上檯 就見到啲餡就好似瀑布咁流曬落嚟😂睇見
📍為咗早餐你會去到幾盡? -- 裕興三文治❤
-------
⭐咸牛肉炒蛋椰菜花生醬三文治餐($40)
-------
⭐五香肉丁炒蛋拼椰菜花生醬加芝士三文治餐($45)
聽唔少人講過五香肉丁都好正~我@hungrypiggies 當然試埋啦!❤仲加埋芝士 邪惡到一個點😭一拎上檯 就見到啲餡就好似瀑布咁流曬落嚟😂睇見到流晒口水🙈小編覺得呢個比咸牛肉更濃味 啱晒重口味嘅朋友仔😂五香肉丁帶少少微辣 花生醬濃滑 再加埋半溶嘅芝士一齊食 三種味道嘅交融非常match❤❤不過由於五香肉丁嘅味道比較濃所以都蓋過咗炒蛋嘅味🙈唔係好食得出🙈另外因為肉丁比咸牛肉濕 所以令包體略為變稔咗冇咁脆🙈但整體都係非常讚的!!❤
-------
整體黎講真係好值得試😭 由於食物由老闆一個人自己做 即叫即整 所以想去嘅朋友仔記住早啲起身啦!😂當日我哋7:45去到 等咗半個鐘就有得食啦見到遲少少嚟嘅人已經要等一個鐘或以上先有得食🙊另外老闆娘真係超好 好有禮貌 好有媽媽嘅感覺😭見我地食到手污糟晒就話可以去洗手🙈熱檸水攤凍咗又會問洗唔洗幫我地再加啲滾水😭真係太貼心啦❤ 咁有人情味嘅小店快啲去支持下啦❤但記住要留 更新最新嘅營業時間呀😍
--------
價錢:$40-$45
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
名稱:裕興咖啡
地址:中環士丹利街82號舖
前往方法:香港站C出口
2019-11-28
15 分鐘 (堂食)
2019-11-07 7601 瀏覽
機緣巧合下半年前初嚐其五香肉丁芝士三文治,驚為天人之際,發現檔主因病暫停營業。直至近日喜聞老闆治療康復重新開檔, 馬上趕來報到。喧鬧繁忙中環後街內的小小排檔,座位有限環境也不高尚; 趕時間或太遲來的食客們並不建議前往。是日老闆狀態甚佳,食物在15分鐘左右送到 (根據初次經驗起碼等侍半小時,並且12:30左右便不再接待)食物選擇不多,皆為普遍茶檔供應之腸仔餐肉即食麵及三文治之類。正所謂越普通越簡單的食物越難做好,首先五香肉丁三文治的配搭比較特別,加入炒滑蛋油而不膩,配以薄身即烘多士及椰菜墊底更為清爽。嗜口味豐富者可選擇加芝士, 實為錦上添花,令人回味無窮。食物除了味道,更重要的是吃出廚師的心機和誠意。這裏的出品並非最精美豪華,但卻是最具香港情懷的市井風味;支持小店,也是捍衛我們最自豪的本土核心價值。在此祝願老闆身體健康,食客長食長有!

在此祝願老闆身體健康,食客長食長有!
2019-11-05
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 五香肉丁炒蛋三文治烘底
2019-10-02 5979 瀏覽
🇭🇰中環👤裕興咖啡📍中環士丹利街82號舖之前就聽過大名 但一直沒有下定決心去拔草🌚畢竟要很早起 才能嘗到一口 這次趁著他剛回歸就趕緊約朋友去嘗了👉🏻7.20到 8.00能吃上👉🏻8.00到 9.15能吃上👆🏻大概情況吧~🥪炒蛋雙拼五香肉丁三明治 38HKD(配熱飲)🧀+芝士 5HKD椰菜和花生醬標配的 芝士加了更誘人 但味道不是很濃郁 特別在他家的五香肉丁混上泡菜的香辣味 配合著煎蛋 吃起來特別有風味 烘脆的包皮夾著很普通的食材卻有了全新的口味🥘炒蛋雙拼咸牛肉三明治 38HKD(配熱飲)這一款稍微沒有那麼喜歡 主要是沒有肉丁出彩 咸牛肉的味道在花生醬下若顯若現 吃起來口味會比較單調我覺得很值得去打一次卡🙈好不好吃都是次要 更重要的是那個環境和店主的心思
🇭🇰中環
👤裕興咖啡
📍中環士丹利街82號舖

👉🏻7.20到 8.00能吃上
👉🏻8.00到 9.15能吃上
👆🏻大概情況吧~

🥪炒蛋雙拼五香肉丁三明治 38HKD(配熱飲)
🧀+芝士 5HKD

🥘炒蛋雙拼咸牛肉三明治 38HKD(配熱飲)

2019-08-10 3209 瀏覽
中環裕興是我朋友推薦我去吃的,她說她去了幾次都沒有吃到! 😂原因是人太多且售完就關門! 我中午12點去到點餐1點才吃上! 因為只有一個叔叔在做,牛肉芝士三文治是招牌必點,真的是我吃過最好吃的三文治了,濃郁的芝士香配上牛肉碎和烤的焦焦麵包的,很好吃!還有就是五香牛肉米線,吃下第一口的時候很有幸福感,我願意再來排隊再吃一次!! tips:寫著下午兩點就關門! 但是售完就關門,所以能盡量12點前到那邊訂餐是最好的。 有早餐,週六日休息。🤫

2019-08-06
2019-06-20 2881 瀏覽
#wings美食分享.🍁鹹牛肉/五香肉丁炒蛋米粉終於去拔草了~雖然不是較有名的招牌三文治,因為還没有勇氣那麼早起床去品嚐,所以就打算先去一試午餐,可試過以後,真的覺得是物有所值,以後要找機會去試三文治!❤️我同朋友各叫了一份,然後share黎食,我地都係比較鐘意鹹牛肉個款,牛肉嘅調味適中,唔會話好鹹而導致蓋過去蛋香,蛋富有蛋香😋~而五香肉丁就比較惹味,可對於不能食辣的我有點嗆了,而且蛋香相較之下亦顯得失色!而且仲有少許菜,感覺上健康左~🙆而飲品方面我地就叫左熱檸水,特別之處在於檸檬係已經篤左先拿過來,很細心~😛當天我地係last order,店主竟送上了一片抹醬多士,店主將一片多士切半,再從中間切半,抹上了煉奶同花生醬,加上外皮脆脆的,簡單地完了我們食三文治的夢~😍感覺這間小店很有人情味,老闆娘會跟客人們閒聊,店要關門了,她還叫我們慢慢吃不用急,非常友善!😙温馨提示~小店只開星期一二四五上午8時至1時!.🌱地點:裕興咖啡中環士丹利街82號舖.價錢:$46滿意度❤️:4/5回頭率👌:4/5..
#wings美食分享
🍁鹹牛肉/五香肉丁炒蛋米粉
温馨提示~小店只開星期一二四五上午8時至1時!
🌱地點:裕興咖啡
中環士丹利街82號舖
價錢:$46
滿意度❤️:4/5
回頭率👌:4/5
午餐
2019-06-19 2443 瀏覽
大老遠跑來早餐,吃了閉門羹,鄰居告知四個月不營業,大家不要跑空了!app信息更新不及時!哭暈好難過呀!!想了好久了哦,超想吃!!!!!下次來不知道什麼時候了!哭哭哭哭哭哭哭哭,就知道哭
app信息更新不及時!哭暈
哭哭哭哭哭哭哭哭,就知道哭
2019-06-13 1814 瀏覽
三年前係中環番工,同舊同事係裕興既超級擁躉,經常早落樓放飯就衝去排裕興,但好多時都係可遇不可求,由於食品數量有限,好快就售罄。之後同舊同事都轉工了,但依然會相約裕興,直到大半年前裕興張貼通告話暫停營業直到另行通知,之後都成一年無食過了最近得知裕興重開,就相約友人去裕興碰運氣,我突登12點正就到,但裕興的三張桌子都差不多坐滿了人,老闆娘已經要數睇下食材份量預備得夠唔夠先敢接我地單,之後非常好彩,我同友人係最後兩碗!!咁多年我都係叫咸牛肉炒蛋撈公仔麵,每次都係食到光盤,咸牛肉炒蛋永遠都係煎得極香脆,同撈麵好夾,食左咁多年都唔會厭同友人吹下水咁等,完全唔覺等左1小時,聽到老闆娘同其他熟客傾計先知老闆身體抱恙,做埋今日既生意,就要休息治療三個月先會再重出江湖了...老闆老闆娘要保重身體,我地3個月後再見!

咸牛肉炒蛋撈米粉

咸牛肉炒蛋撈公仔麵

老闆老闆娘要保重身體,我地3個月後再見!

咸牛肉炒蛋撈米粉
咸牛肉炒蛋撈公仔麵
2019-06-06 1644 瀏覽
今天一早同母親大人出中環,八點十分就到左,比返工更早,為乜?咪就係為左份邪惡三文治囉 因為晏左去隨時賣哂冇得食。而且一般就算有位都要等45分鐘至食倒。今日我地每人叫左一份五香肉丁三文治,我嗰份加左蛋。等左45分鐘,靚女事頭婆拎左一份三明治放響我地面前,可能因為太肚餓,我同媽咪二話不說即刻九秒九拎起就食,食左兩啖就發現點解係咸牛肉加芝士嘅?原來我地食左隔離嗰份,事頭婆即刻sorry 馬上整過份俾隔離。我地都冇所謂嘅,咁樣反而食多一種味,之後份五香肉丁蛋到,比較之下,都係五香肉丁好食啲。佢份三明治有乜特別?咪就係加左椰菜絲同埋花生醬囉。試幻想吓五香肉丁溝花生醬係乜味道 , 总之好好味!唯一美中不足是夏天坐大排擋好鬼熱囉!
雞蛋拼咸牛肉芝士雙拼三明治
雞蛋拼五香肉丁三明治
凍檸茶同咖啡
2019-06-06
45 分鐘 (堂食)
$42 (早餐)
雞蛋拼咸牛肉芝士雙拼三明治
雞蛋拼五香肉丁三明治
2019-05-31 1054 瀏覽
之前試過十點黎到三文治賣哂今次專登早d 九點幾過黎食黎到order 左一份烘底五香肉丁蛋治朋友就order 左一碗咸牛肉蛋麵雖然老板娘話要等25 mins但今次終於食到 好感動呀野食黎到見到d 花生醬流哂出黎已經忍五住即刻開動花生醬同五香肉丁既味道出奇地夾 花生醬既香滑加埋五香肉丁既微辣成件事提升左至於咸牛肉蛋麵麵底都係普通既公仔麵同湯個咸牛肉蛋少少脆煎到 幾香口不過我都係覺得佢地既三文治較出色
之前試過十點黎到三文治賣哂

至於咸牛肉蛋麵
麵底都係普通既公仔麵同湯
個咸牛肉蛋少少脆煎到 幾香口
不過我都係覺得佢地既三文治較出色
25 分鐘 (堂食)
早餐
2019-05-25 3876 瀏覽
這個早上要到中環辦事,搞掂時已經十點幾,過來裕興碰碰運氣。到達時見食客不多,坐下後數分鐘才見到店員,餓底示意落單,但她似乎忙著照顧其他食客,開頭並沒有理會。又過了一會,有一家大小來到想吃東西,店員連忙說所有食物已售罄,明天請早!餓底此時盤算著是否應該離開,店員似乎感應到,對餓底說:轉頭幫你落單!太好了,有得食蛋牛治!飲住咖啡等呀等,好多食客食完離開了,陸續仍有人來碰運氣,卻失望而回。店員好溫柔同貼心,見餓底抱住背囊,提議轉換位置,那就可以放/掛背囊,坐得舒服些。座位其實是倒轉的膠桶,有特色!等了快半小時,烘底蛋牛治終於到了!😋😋相機食的時候,店員說:疊起來影靚啲架!係喎,影出來又真係靚啲!影完之後馬上吃,嘩!好豐富的味道!烘底,蛋牛再加椰菜,配上濃香花生醬,邊吃邊讚嘆,人間美味呀!要吃就要襯早,而且要耐心等候,但相信餓底,等待是值得的!
這個早上要到中環辦事,搞掂時已經十點幾,過來裕興碰碰運氣。

座位其實是倒轉的膠桶,有特色!

等了快半小時,烘底蛋牛治終於到了!😋😋

要吃就要襯早,而且要耐心等候,但相信餓底,等待是值得的!
40 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
  • 蛋牛治烘底
2019-05-07 1305 瀏覽
這家一人經營的大排檔坐落於中環鬧市中,有別於一般火速上菜的餐廳這家大排檔出的快餐並不快。如果你沒有一個小時的空閒時間,勸你不要光顧了。但是有深度的美食往往是值得等待的。那天我大概等了五十分鐘菜才到。想不到一道簡單的奶醬多士都可以是一道巧手小菜!麵包的厚度剛剛好,烤得脆口得來沒有一點燒焦。花生醬和鍊奶的比例剛好,亦咸亦甜,也可以嘗到花生的香味和奶香味。奶茶苦澀味足夠,不會過甜,所有東西都在恰到好處。在繁忙時間的速度和壓力之下也能保持水準真的很不容易,所以等多久也值得。當人把簡單的事情也發揮得淋漓盡致的時候,一客平凡的多士和港式奶茶也可以嚐出功夫和心機。

🚩中環🥪裕興大排檔-這個小店 我想是會介紹給來香港的遊客一來可以訓練他們早起 九點前到達 因爲他家的三文治在九點前就會售罄!!二來賣相吸引 味道邪惡 更富香港人情味💞-選了炒蛋雙拼系三文治蛋, 椰菜, 花生醬都是鐵膽 然後再選一樣配料跟熱飲共$38 每一份都是一人人手製作 所以每次老闆娘會通知客人等多久( 8:30到達 等了約35-40分鐘)-🥪鹹牛肉+蛋+椰菜+花生醬+芝士($5) 三文治新鮮熱辣辣 烘得香脆 這幾個配料出奇的夾 咸牛肉配蛋一定好吃 但加上椰菜絲解膩及增加口感味道豐富又互不搶味!!花生醬是甜口味 感覺它carry整個包 滿滿的花生醬及芝士邊吃邊溢出來 吃得狼狽又滿足!!(芝士味道不重 為了影相才點吧)老闆娘更提醒可以灑上黑椒 味道更吸引!-🥪五香肉丁+蛋+椰菜+花生醬+芝士($5) 多士同樣即製 香脆可口想不到五香肉丁可以放進三文治辣而惹味 很好吃!!這個大概只吃到肉丁跟花生醬味雖然搶味 我卻更愛這個香辣三文治推介!!!-真的好吃 卻沒有很大驚喜 (可能期望過高)而且吃得太飽 濟了一整天覺得一定要試一次 但又未必再會故意早起去中環吃不過小店人情味濃厚老闆娘很貼心 會
🚩中環🥪裕興大排檔
這個小店 我想是會介紹給來香港的遊客
一來可以訓練他們早起 九點前到達
因爲他家的三文治在九點前就會售罄!!
二來賣相吸引 味道邪惡
更富香港人情味💞
選了炒蛋雙拼系三文治
蛋, 椰菜, 花生醬都是鐵膽 然後再選一樣配料
跟熱飲共$38
每一份都是一人人手製作
所以每次老闆娘會通知客人等多久
( 8:30到達 等了約35-40分鐘)
🥪鹹牛肉+蛋+椰菜+花生醬+芝士($5)
三文治新鮮熱辣辣 烘得香脆
這幾個配料出奇的夾
咸牛肉配蛋一定好吃 但加上椰菜絲解膩及增加口感
味道豐富又互不搶味!!
花生醬是甜口味 感覺它carry整個包
滿滿的花生醬及芝士邊吃邊溢出來 吃得狼狽又滿足!!
(芝士味道不重 為了影相才點吧)
老闆娘更提醒可以灑上黑椒 味道更吸引!
🥪五香肉丁+蛋+椰菜+花生醬+芝士($5)
多士同樣即製 香脆可口
想不到五香肉丁可以放進三文治
辣而惹味 很好吃!!
這個大概只吃到肉丁跟花生醬味
雖然搶味 我卻更愛這個香辣三文治
推介!!!
真的好吃 卻沒有很大驚喜 (可能期望過高)
而且吃得太飽 濟了一整天
覺得一定要試一次 但又未必再會故意早起去中環吃
不過小店人情味濃厚
老闆娘很貼心 會跟客人聊天又關心所需
香港原來仍有小店情懷🥺
40 分鐘 (堂食)
$43 (早餐)
  • 五香肉丁炒蛋三文治烘底
2018-10-19 2151 瀏覽
中環鐵皮屋裡的裕興排檔,他的早餐不是容易食到的。一來佢八點半成九點先開工,二來由於每份多士都是老細收到order先開始製作,等上半個鐘是等閒的事。如果要返九點準時,基本上係無可能食到。今日有會議喺呢頭開,特登過嚟試下佢有乜吸引力。呢張餐牌係幾年前影的,而家應該加咗價了。鍾意重口味嘅我叫咗『炒蛋雙拼三文治』配鹹牛肉,加椰菜,盛惠$36蚊。隨手搵張膠凳坐低,靜候佳音。等足25分鐘後,終於可以開餐。烘得微脆嘅麥方包中間有誘人嘅咸牛肉炒蛋,夾雜椰菜絲,同埋『流心』嘅花生醬。一入口,熱辣辣要飲返啖凍奶茶。如果唔係裕興,我大概唔會知道炒蛋、椰菜同花生醬係可以擺埋一齊的。事實證明,咁多年嚟都無第二間食肆做到佢嘅味道,抵佢要等咁耐。
$37 (早餐)