2024-02-05 26 瀏覽
今日經過屯門鐵路站,見到西樹泡芙,雪櫃內擺滿各款的泡芙,色彩繽紛,超吸引,忍唔住要試一下。流心奶黃肉鬆泡芙,是新產品,上面鋪滿金黃的肉鬆,裏面是滿滿的奶黃忌廉,有些似吉士醬,冰冰涼涼好好味,肉鬆與奶黃出奇的配合,很獨特。濃朱古力布丁泡芙,整個深啡色,感覺好cool ,上面有朱古力力忌廉,一口咬下,超濃郁的朱古力感覺充斥著口腔,最好的就是不太甜。Oreo 脆脆泡芙,賣相幾吸引,曲奇忌廉加上Oreo 餅,味道很不錯,餅乾碎混和曲奇忌廉,有咬口,而且口感相當豐富。整體而言,幾種口味各有特色,都好好味。

整體而言,幾種口味各有特色,都好好味。
  • 肉鬆奶王泡芙
2024-02-04 23 瀏覽
食完嘢行到屯門西鐵站搭車返屋企,點知聞到好香嘅烘焙味,原來係隔離嘅西樹泡芙啱啱出爐,成個車站都充斥住泡芙香味🤤即刻去望下先,睇下有咩新出爐❤️多咗啲新年限定㗎喎,其中有款賀正嘅黃金滿屋,仲有個迷你泡芙大金桶,太香喇😍一人買一個食下先。咁香又點忍到口,近近哋行去屯門公園解决佢🤤⭐黃金滿屋朋友揀咗新年限定版嘅黃金滿屋,內餡係流心奶黃肉鬆,鹹鹹甜甜仲好流心,泡芙外脆內軟好正🤤⭐榛子tiramisu另外一個就揀咗榛子味,泡芙係朱古力味,忌廉係榛子味,而麵包條吸咗咖啡香,甜中大苦,雖然大大pat cream但一啲都唔膩😍⭐濃朱古力布丁自己就揀咗朱古力口味,上層有朱古力cream同朱古力布甸,泡芙都係朱古力味,而泡芙嘅中央仲有朱古力cream,果然係好濃朱古力味,布甸同忌廉都軟綿綿,又香又甜好正喎🤤30蚊個泡芙確實係小貴,但食完真係充滿幸福感,好滿足喲,間中獎勵下自己都無妨吖。
咁香又點忍到口,近近哋行去屯門公園解决佢🤤
⭐黃金滿屋
⭐榛子tiramisu
⭐濃朱古力布丁
2024-02-04
2024-01-14 35 瀏覽
門面玻璃廚窗放著一個個泡芙好吸引,店舖位置十分方便,位於屯門站內,下車就買到 。臨近晚上八點,賣得七七八八,剩餘可選擇的口味不多。餐牌:包裝精美,紙盒厚實亦有手柄,不會壓到泡芙扁晒 。內有乾冰,拿一段時間回家品嘗都無問題。買了三個不同口味:士多啤梨乳酪:乳酪酸酸甜甜,令人垂涎欲滴 ;士多啤梨紅卜卜,賣相吸引,亦香甜;三個之中是略甜的一個白桃吉士:白桃果肉爽甜多汁,吉士軟滑,甜度不高不會搶走桃味 。橫切面切開,泡芙皮「咋咋」聲,很鬆脆。吉士份量多,爆滿🤭。紅豆抹茶布丁:布丁口感冰涼Q彈,抹茶味濃郁之餘不會甜,所以配搭略甜的紅豆粒一起吃不錯,恰到好處。

臨近晚上八點,賣得七七八八,剩餘可選擇的口味不多。

餐牌:

包裝精美,紙盒厚實亦有手柄,不會壓到泡芙扁晒 。
內有乾冰,拿一段時間回家品嘗都無問題。

買了三個不同口味:

士多啤梨乳酪:
乳酪酸酸甜甜,令人垂涎欲滴 ;
士多啤梨紅卜卜,賣相吸引,亦香甜;
三個之中是略甜的一個

白桃吉士:
白桃果肉爽甜多汁,吉士軟滑,甜度不高不會搶走桃味 。

橫切面切開,泡芙皮「咋咋」聲,很鬆脆。
吉士份量多,爆滿🤭。

紅豆抹茶布丁:
2024-01-11
  • 白桃吉士
  • 紅豆抹茶布丁
2024-01-10 17 瀏覽
今日一出西鐵站就見到好靚嘅泡芙🥰咁啱下午茶時間到💕食甜品tea一tea就最醒神--------------------------西樹泡芙有多間分店有好多吸睛嘅泡芙除咗樣靚,仲好有內餡㗎‼️✨芒果乳酪泡芙大大粒嘅芒果肉🥭配上順滑豐盈嘅乳酪餡泡芙口感外脆内軟✨士多啤梨乳酪泡芙顏色鮮艷♥️士多啤梨酸酸甜甜中和乳酪餡料嘅香味咬落空氣感十足👍🏼✨白桃吉士泡芙豐厚吉士醬,甜而不膩白桃爽脆又香甜面層加咗粉紅色粉末💕襯托出粉嫩可愛感覺
今日一出西鐵站就見到好靚嘅泡芙🥰
咁啱下午茶時間到💕
甜品tea一tea就最醒神
--------------------------

西樹泡芙有多間分店
有好多吸睛嘅泡芙
除咗樣靚,仲好有內餡㗎‼️

✨芒果乳酪泡芙

顏色鮮艷♥️士多啤梨酸酸甜甜
中和乳酪餡料嘅香味
咬落空氣感十足👍🏼

✨白桃吉士泡芙
豐厚吉士醬,甜而不膩
白桃爽脆又香甜
面層加咗粉紅色粉末💕
襯托出粉嫩可愛感覺
2024-01-08 23 瀏覽
西樹泡芙可說是近年我太太最愛的泡芙專門店,她研發的鬆化泡芙口感,既獨特又吸引,所以我們常常會來光顧呢😜✏️位置(9/10):屯門店位於屯門站內,十分方便✏️環境(8/10):泡芙放在展示雪櫃內,乾淨衛生✏️服務(8/10):店員會細心介紹不同口味的泡芙✏️食物(9/10):口感佳味道好🌟芒果乳酪 - $32這款泡芙有真正芒果肉,味道酸酸甜甜,滿滿芒果肉,配上不少香濃的忌廉,以及面層的糖粉,非常開胃,加上本身泡芙鬆化的口感,越食越想食😋🌟白桃吉士 - $29個人最喜歡的泡芙,用上獨特的酥皮,特別香脆及鬆化,試過後就知有幾特別。而且吉士醬飽滿、白桃白甜,味道調節得剛剛好😍🌟北海道牛奶 - $28比較特別的口味,竟然使用了牛奶味布甸,配上奶味香濃的牛奶忌廉,同時有雙重口感,配上同樣鬆化的泡芙,太太很喜歡🥰🏠西樹泡芙 (屯門)📬屯門港鐵屯門站54號舖

✏️位置(9/10):屯門店位於屯門站內,十分方便

白桃吉士

🌟白桃吉士 - $29
北海道牛奶

🌟北海道牛奶 - $28

🏠西樹泡芙 (屯門)
📬屯門港鐵屯門站54號舖
2024-01-05
5 分鐘 (外賣自取)
芒果乳酪
白桃吉士
北海道牛奶
你聽過10個有8個女仔都鍾意食甜嘢未呢?我開頭以為自己係其中嗰兩個原來諗真啲 我只係對甜品比較挑😛我鍾意啲唔太甜 朱古力 或者 雪糕類嘅甜品而泡芙就係我其中一個唔錯嘅選擇相信大家經過港鐵都成日見到呢一間店 西樹泡芙今日心血來潮想一次過食多幾舊試吓唔同嘅味道 我一次過揀咗3款泡芙🟣一款白桃吉士⚪️一款北海道牛奶🟤一款榛子Tiramisu我覺得三款都各有千秋我自己就最愛榛子Tiramisu 因為有多啲層次感期待下次再試多啲味 試哂全部味再同你哋講 我覺得邊個味最好食啦🤭😍
你聽過10個有8個女仔都鍾意食甜嘢未呢?
我開頭以為自己係其中嗰兩個

我自己就最愛榛子Tiramisu 因為有多啲層次感
期待下次再試多啲味 試哂全部味
再同你哋講 我覺得邊個味最好食啦🤭😍
2024-01-04 11 瀏覽
我今天下班搭港鐵回家的路上,注意到了一家叫做西樹泡芙的店,它廚櫃裡的泡芙看起來相當吸引。😍北海道牛奶泡芙 $28首先是北海道牛奶口味,它的內餡是用北海道牛奶製成的忌廉,加上牛奶味的布丁,讓口感變得層次豐富。整體來說,牛奶的味道非常濃郁。白桃吉士泡芙 $29接下來是白桃吉士口味,這款泡芙外觀非常吸引人,上面還灑了一些粉紅色的粉末,給人一種可愛的感覺。吉士醬的甜度適中,不會太膩,而白桃果肉則香甜多汁,非常美味。士多啤梨乳酪泡芙 $31最後是士多啤梨乳酪口味,士多啤梨的酸甜味加上濃郁的乳酪,讓這款泡芙的味道非常迷人。而且乳酪的味道將酸味中和了,更突出士多啤梨的香甜。這家西樹泡芙在很多港鐵站都有分店,所以當我想吃的時候很方便就能隨時買到。而且他們還非常細心地提供冰包,方便保持泡芙的冷藏狀態,這點我覺得非常貼心。

北海道牛奶泡芙 $28

白桃吉士泡芙 $29

士多啤梨乳酪泡芙 $31

2024-01-03
2024-01-02 8 瀏覽
周圍朋友成日話西樹泡芙嘅泡芙好出名,所以我都索性嚟試吓。一入去就留意到牆上嘅菜單,五顏六色嘅泡芙,仲可以單買,勁方便!首先點咗個芒果乳酪泡芙,嘩,一啖萬能啲芒果味真係幾夠哂鮮,個泡芙又脆又軟,正到流晒口水🤤。之後試咗個榛子TRAMISU泡芙,呢款應該叫做「香滑得滯」,每一口都係滿滿嘅幸福感,榛子味出晒嚟,真係過癮!再黎啲提子乳酪泡芙,清新哂!喺提子與乳酪間嘅搭配上面,佢哋做到好平衡,涼快提子味,與滑嫩乳酪,唔甘唔甜,正!白桃吉士泡芙就一般啲,桃香唔算係好襲人,但吉士味就算得,個泡芙質感仲保持得好好😋。啲北海道牛奶泡芙同粉紅脆皮泡芙都唔錯嗰唧,尤其果粉紅脆皮,有啖啖士多啤梨味,吊!話時話,朱古力脆皮與抹茶紅豆泡芙就更加驚喜,朱古力幾濃厚,啱晒朱古力控,而抹茶紅豆就幾正宗,每次一試,心情靚晒!總括嚟講,西樹泡芙嘅每款泡芙都有佢獨特嘅味道,每一啖都係一種享受,值得再嚟多幾轉。下次一定要約多幾個朋友一齊嚟試,一齊舌尖上嘅盛宴!🎉🍰🥳

2023-12-13 22 瀏覽
有人話甜品係第二個胃,剛好路過屯門西鐵站,遇到好耐冇食嘅西樹泡芙,於是買咗以下3款返屋企同家人慢慢嘆💕《特濃吉士芭芙》$22:回憶的味道返哂嚟👅經典得嚟由仍然keep 到高水準👍🏻泡芙外皮酥脆,吉士醬好順滑!《芒果乳酪芭芙》$32:甜甜酸酸的芒果🥭,芭芙裡填滿乳酪忌廉,口感豐富,外脆內軟,難怪係人氣之選🏅《士多啤梨乳酪芭芙》$31:🍓士多啤梨當造的季節,香甜果肉同樣配上乳酪忌廉,甜而不膩😋

2023-12-11
外賣自取
$32 (宵夜)
1K
📍位置:在屯門西鐵站,旁邊是包點先生。🏠環境:淺色的門面,有一個大玻璃櫃展示多款泡芙,上方掛有餐牌。🤵🏻服務:人手下單,只限外賣,不設堂食。🍰下午茶:提供多款鮮果味泡芙。🍓士多啤梨乳酪泡芙 $31泡芙內餡塞滿乳酪奶油而挺身,有片片士多啤梨🍓裝飾,奶油重乳酪味😍,清新而不膩,草莓🍓帶點微酸😚,推薦這款口味。🥭芒果乳酪泡芙 $32同樣挺身,今次用熟甜的芒果🥭肉🤤,好似吃芒果乳酪😋,配合脆脆的泡芙,👍很讚!🍑白桃吉士泡芙 $29這款外賣較精緻,🍑桃肉作花瓣,忌廉作花蕊,不過桃肉味道較清淡,這款顯得普通😉。
📍位置:在屯門西鐵站,旁邊是包點先生。
🏠環境:
淺色的門面,
有一個大玻璃櫃展示多款泡芙,
上方掛有餐牌。
🤵🏻服務:
人手下單,
只限外賣,不設堂食。
🍰下午茶:
提供多款鮮果味泡芙。
🍓士多啤梨乳酪泡芙 $31
士多啤梨乳酪泡芙
草莓🍓帶點微酸😚,推薦這款口味。
🥭芒果乳酪泡芙 $32
同樣挺身,
今次用熟甜的芒果🥭肉🤤,
好似吃芒果乳酪😋,配合脆脆的泡芙,👍很讚!
🍑白桃吉士泡芙 $29
2023-12-03
2023-12-03 17 瀏覽
白桃吉士(White Peach Custard):這款白桃吉士甜點展現了對白桃的精湛運用和吉士的柔滑口感。白桃的天然甜味和清新果香與柔滑的吉士相結合,呈現出一種濃郁且平衡的口感。甜點的質地細膩,入口即化,讓人感受到甜蜜和滑順的享受。這款甜點帶來了一種清新而不失豐富的味覺體驗,絕對是甜品愛好者不能錯過的選擇。榛子TIRAMISU(Hazelnut Tiramisu):這款榛子TIRAMISU以榛子為主角,展現了一種豐潤和濃郁的口感。榛子的香氣和堅果的鮮味與TIRAMISU的咖啡和朱古力的風味相結合,形成了一種令人著迷的滋味。甜點層次豐富,榛子的香濃與咖啡的苦甜相互襯托,令人回味無窮。這款甜點展現了對榛子的獨特運用和TIRAMISU的經典風味,絕對是甜品愛好者必試的佳餚。朱古力三重奏(Triple Chocolate):這款朱古力三重奏甜點是朱古力愛好者的夢幻之選。甜點結合了三種不同口感的朱古力:濃郁的黑朱古力、香醇的牛奶朱古力和滑順的白朱古力。每一口都能品味到朱古力的濃厚和豐富,展現出一種令人陶醉的甜蜜滋味。甜點的質地細膩,口感豐富,帶來了一種啜飲朱古力的奢華享受。這款甜點絕對能滿足朱

白桃吉士(White Peach Custard):

朱古力三重奏(Triple Chocolate):
這款朱古力三重奏甜點是朱古力愛好者的夢幻之選。甜點結合了三種不同口感的朱古力:濃郁的黑朱古力、香醇的牛奶朱古力和滑順的白朱古力。每一口都能品味到朱古力的濃厚和豐富,展現出一種令人陶醉的甜蜜滋味。甜點的質地細膩,口感豐富,帶來了一種啜飲朱古力的奢華享受。這款甜點絕對能滿足朱古力愛好者的味覺渴望。
2023-12-03 13 瀏覽
我好中意食呢間既特濃吉士泡芙和抹茶紅豆泡芙。特濃吉士泡芙充滿濃郁的吉士甜甜香氣,泡芙外皮酥脆,內裡滿滿的特濃吉士餡料,口感豐富濃郁,讓人愛不釋手。抹茶紅豆泡芙則以抹茶cream和紅豆餡料填充,帶有濃郁的抹茶香氣和紅豆的甜度,口感絲滑順口。兩款泡芙都結合了不同的味道和質地,給予味蕾多重享受。
2023-11-05
下午茶
2023-11-27 14 瀏覽
在屯門行山後, 於屯門西鐵站看到西樹泡芙有些之前未吃過的泡芙款式, 很吸引, 於是買了幾個回家吃. 店員細心包裝好後還放上一包乾冰, 回到家吃仍可保存鬆脆口感濃朱古力布丁 $29外型已經夠吸引, 跟其他幾款泡芙外型完全不同, 最上層很多朱古力粒粒於於朱古力奶油上, 中層是相當軟滑的朱古力布丁, 底層為非常鬆脆的朱古力泡芙, 每一口都充滿濃濃的朱古力味道, 口感亦非常有層次, 實在令人一試難忘😍紅豆抹茶布丁 $29綠茶粉灑滿差不多整個泡芙, 甜度適中, 綠茶控必試白桃吉士 $29大大粒的白桃果肉新鮮清甜

濃朱古力布丁 $29

紅豆抹茶布丁 $29
綠茶粉灑滿差不多整個泡芙, 甜度適中, 綠茶控必試

白桃吉士 $29

大大粒的白桃果肉新鮮清甜
2023-11-26 15 瀏覽
平時落西鐵站經過這間店鋪,已經很想試。今次終於把心一橫,一次過買三款試一試。店舖門面凍櫃陳列著很多款不同口味,😋🤤見到都流晒口水!選揀困難症又出現!雖然見到雙十一優惠,不過都係想先試泡芙。店員說買兩個用袋裝,買三個可以入盒及放冰包入去保冷,所以買了三個。首先這款榛子口味,見到都心郁,入面有厚CRRAM,插著一塊手指餅,CREAM面放了很多NUTS碎,滿滿榛子味,配上朱古力泡芙,😋食完未夠喉!這款三重朱古力味,只看外表都FEEL到香濃朱古力味。底層是朱古力慕絲忌廉,上面白色忌廉再加合桃碎及朱古力醬,配上朱古力泡芙,😌😋鐘意食朱古力的人不要錯過!最後這款也是不得了的朱古力布丁口味。布丁放在頂部非常特出,入口滑溜,布丁上面再有朱古力慕絲忌廉,這個都好好食!每件朱古力泡芙表面,都有層類似菠蘿包皮的,但是朱古力味,都很好味!😍😍總之食完會再想食!👍
平時落西鐵站經過這間店鋪,已經很想試。
今次終於把心一橫,一次過買三款試一試。

雖然見到雙十一優惠,不過都係想先試泡芙。

😍😍總之食完會再想食!👍
冰凍鬆化口感減淡膩的感覺
而泡芙表面有粒粒朱古力碎
配合手指餅香脆感覺,幾有咬口

2.濃朱古力布丁泡芙
特濃朱古力味好香,而且布丁好creamy細滑,整體味道唔會過甜
軟滑朱古力同布丁配合鬆軟泡芙,口感幾豐富

3.朱古力三重奏泡芙
一層朱古力外皮、cream、朱古力碎
cream唔算太勁朱古力味
反而係朱古力外皮同碎濃郁d整體甜苦度岩岩好,幾香滑濃郁
外脆內軟口感超滿足
每次經過西鐵站都聞到超香泡芙味
今次買咗三種朱古力味
榛子、濃朱古力布丁、朱古力三重奏

1.榛子泡芙

3.朱古力三重奏泡芙
一層朱古力外皮、cream、朱古力碎
cream唔算太勁朱古力味
反而係朱古力外皮同碎濃郁d
整體甜苦度岩岩好,幾香滑濃郁
外脆內軟口感超滿足