2008-01-12 16 瀏覽
我的選擇是這樣的:半熟Toro壽司:嘩!信嗎?入口便化了鰻魚壽司:甜,肉質結實,很好!三文魚子壽司:正貨,這點很重要!味道當然係好..立魚壽司:最近我的口味有點改變,不再只吃舌拿魚,這裡的立魚很新鮮!最好既係d壽司飯真係好味!!
我的選擇是這樣的:

半熟Toro壽司:嘩!信嗎?入口便化了

鰻魚壽司:甜,肉質結實,很好!

三文魚子壽司:正貨,這點很重要!味道當然係好..

最好既係d壽司飯真係好味!!

2007-12-30 9 瀏覽
好好味ga....點講呢...佢\每樣用料都係新鮮上乖同切得好靚,佢\將d魚生放係個飯上面,好似整藝術品咁...你地話係咪喇? 個蒸旦好滑呀.. ^_^ 入面有一片菇同銀杏,雞...好好味呀..個飯係..deluxe ...唔記得0左個名tim...不過唔緊要..你地睇下佢\個盒裝到咁full..就知勁la.. 入面有希靈魚,帶子,三文魚子,魷魚,蝦...等...最值得一讚既係...佢\地d野好食之餘,d waitress仲好好..我地想改其中一個魚,佢\會直接問日本師傅..咁緊係..hehehe..改到la~
好好味ga....

2007-12-15 7 瀏覽
食物需貴, 但物有所價, 仲不時撞到d明星添^^
食物需貴, 但物有所價, 仲不時撞到d明星添^^
2007-12-14 2 瀏覽
那天和網友去試這間日本老店既中午...因為一早做哂功課所以即刻點了壽c定叫了油甘,左口,3文魚子,海膽,木魚,池魚,中吞,bb吞油甘魚真係好味,雖則未去到入口即溶..但無乜"聲"味3文魚子和海膽都係遇料之事...十分甜..海膽更少有地方可比....其他都不錯...再加上鐵火卷作最後食物到也十分滿意...下次想去試...壽c廣既16件自選...
那天和網友去試這間日本老店既中午...

因為一早做哂功課所以即刻點了壽c定

叫了油甘,左口,3文魚子,海膽,木魚,池魚,中吞,bb吞

油甘魚真係好味,雖則未去到入口即溶..但無乜"聲"味

3文魚子和海膽都係遇料之事...十分甜..

海膽更少有地方可比....其他都不錯...

再加上鐵火卷作最後食物

到也十分滿意...

下次想去試...壽c廣既16件自選...
(非會員)
2007-12-12 2 瀏覽
同個friend 去食晚飯7 點幾去到都ok 多人坐bar 都坐幾幾舒服師傅問食乜都無咩idea 所以就叫佢fit最後食around 15 款花膠魚/ 針魚/靖魚/ / 燒魚跤壽司/ 帶子壽司/ 吞拿手卷都係推介
同個friend 去食晚飯

師傅問食乜
都無咩idea 所以就叫佢fit
最後食around 15 款
2007-12-05 5 瀏覽
久聞見城的大名, 但一直未沒有機會嘗試。趁平日放假去食一頓豐富的午餐\吧! 午飯時間人不太多, 坐於司吧台前。問侍應有何推介, 她介紹自選sushi。但當我見到三井飯後, 馬上轉駄。侍應很快地送上蒸蛋, 很滑又有料, 十分喜歡。看見各位師傅的工作態度很認真和嚴謹, 亦會指導小師傅要注意細節, 增添不少信心。小師傅為我準備三井飯, 看著他將海膽放上去, 心急得想馬上想食。小師傅將三井飯送到我面前後, 急不及待為它拍了一張照片, 然後馬上開動。賣相很好, 用料十足, 海膽和墨魚非常鮮美。整個定食有蒸蛋、麵豉湯和芝麻雪糕, 非常滿足。唯一影響心情是資深女侍應於身後教訓了新人很久, 又話她要用腦思考, 真的很想叫她收聲。個人認為她不應於客人面前教訓新人, 始終教導新人是內部事情, 不應於顧客面前高聲談論, 影響店舖形象。下次必試自選sushi!!

下次必試自選sushi!!
三井飯
2007-11-23 3 瀏覽
又是一年一度為我的最好朋友波哥慶祝生日, 他挑了日本菜, 我負責挑地方, 當然選最多笑臉的見城啦, 我只食過中午, 也想看看晚上的見城。波哥公務繁忙遲到, 我自己先坐下, 叫了杯梅酒, 看著menu等他來, 梅酒是自家製的, 果味濃但不醉人, 飲完一杯都沒什麼感覺, 反而是後來叫的凍sake, 飲到我一直暈暈地.......見城的刺身理所當然地新鮮, 是晚叫了:最最最肥的拖羅, 赤貝, 牡丹蝦, 帶子(還是全店最後一份呢), 海膽壽司, 三文魚籽壽司, 蒸蛋, 鹽燒油甘魚頭, 安康魚鍋, 紅豆雪糕(我食的, 嘻嘻)拖羅有些令我失望, 比起上次在雲海食的, 還是差些, 沒有那入口即溶的鮮甜, 但大家價錢是一樣的。牡丹蝦就很滿意, 蝦頭及殼還炸來食, 幾得意。帶子鮮甜, 可惜不能再encore, 因為已沽清。海膽是我最喜愛的食物之一, 今次的海膽很正, 我們後來頗飽都encore了一次。最差就是那安康魚鍋, 食不出特別之處, 整個鍋是極淡的, 完全沒有落鹽的, 然後有一碗酸酸的汁作調味, 但真是頗不好食。整體都算是滿意的一餐, 今晚不算食得很多, 可能波哥想顧住我的荷包啦, 明年再找好地方
整體都算是滿意的一餐, 今晚不算食得很多, 可能波哥想顧住我的荷包啦, 明年再找好地方再慶祝! 生日快樂!!
後話: 多謝波哥太座Joyce的大方賢淑, 令今晚的生日飯能順利完成。

2007-11-17 10 瀏覽
今天妹妹心血來潮, 要吃一餐尚好的午餐, 就豪豪地, 食見城吧!點了:1.松丼: 係剌身丼, 有三文魚籽, 玉子, 蟹腳, 油甘魚, 熟蝦, 希靈魚, 明太子, 魷魚…是妹妹點的, 所以只試了toro, 蝦和魷魚. Toro實在太棒了, 入口即溶, 魚香良久不散. 魷魚也是軟綿綿的, 正. 蝦一般啦. 2.三色丼: 係海胆, 三文魚籽和魷魚.但本人不好魷魚, 跟日本師傅要求, 改了油甘魚, 正呀! 三文魚籽, 平日的有點鹹, 但這裡的是甜的,很清甜那種, 不懂怎形容. 海胆, 簡值滿分, 色澤金黃, 甜甜的. Oh….當然有跟愛海胆的妹妹分甘同味啦!下次下次, 一定要試壽司定食, 正!

點了:

下次下次, 一定要試壽司定食, 正!

2007-10-17
一個人悶悶地, 想食好D, 本想近近地食孝勢, 但一想到孝勢的服務, 即刻行人止步, 寧願去遠些, 朝拜一下久仰的見城, 幸好今次沒有失望而回。剛入內時覺得地方不大, 但可能是我沒有看到所有的地方, 被安排坐在bar檯, 看著師傅們努力的工作, 又真是一道風景。叫了一個三色井, 有海膽, 三文魚子及魷魚, 食物當然是新鮮啦, 但若說是極之出色, 我又覺得不至於啦。不過, 三文魚子又真是十分鮮甜的, 是近期食過最好的, 比孝勢好。又叫了一個蛋刺身, 全是因為食友的推介, 但就頗失望了, 因為它只不過是一個蛋刺身, 與其他地方的一樣, 味道方面並無特別, 唯一得意的, 是它有"見城"字樣, 若本身是不喜歡食蛋刺身的, 可以不必特意試, 因為都是一樣的........我個人反而最欣賞見城的氣氛, 師傅們雖然十分忙碌, 但又很客氣的努力工作, 有些日本餐廳的師傅會當著客人的面前, 將手下罵個狗血淋頭, 客人看又不是, 不看又不是..........女侍應們亦值得一讚, 十分有禮貌但又不過火, 很nice,不會令人太緊張, 食得很舒服, 一定會再去!!

2007-10-01 8 瀏覽
第一次幫襯午餐,叫左一個三色井($150), 一個自選壽司set($170)三色井有魚子,海膽以及魷魚海膽十分新鮮甜美,份量亦算多魷魚亦很新鮮自選壽司set 壽司選了toro, 海膽,baby tuna, 海鰻, 池魚, 目魚,魷魚等.卷物選了tuna roll,除了toro入口有根,其他都非常新鮮好吃,在香港食壽司算是不錯,應該會再光顧以上每個set都包蒸蛋,湯,甜品或茶
第一次幫襯午餐,叫左
一個三色井($150), 一個自選壽司set($170)
三色井有魚子,海膽以及魷魚
海膽十分新鮮甜美,份量亦算多
魷魚亦很新鮮

以上每個set都包蒸蛋,湯,甜品或茶

1K
2007-09-29 4 瀏覽
上回的set lunch經歷沒舍特別,是晚趁爸爸去飲,拉了媽媽及男友前來狂刷一番。我們一行3人,坐在壽司吧枱,櫈都無坐暖便急不及待向師傅落order:-目魚配蒜蓉汁,超鮮味,份量generous,忍唔住encore-曰本螺肉,將爽、鮮、甜集於一身-牡丹蝦,重拾兒時水準,肉貿黏牙,味帶甜-毛蟹凍食,軟膏甘香,肉不夠實,在香港有此水準已算不錯-油甘魚刺身,平價美味之選-燒帶子,用脆紫菜包着超厚肉帶子,比「三生」好吃很多-海鰻壽司,肉質很梅,是全晚唯一不滿意的食物-中拖羅壽司,不及對面的「道」出色,沒驚喜-三文魚手卷,有別於一般雪糕筒形包法,這裡的呈長筒形,吃很來很方便-牛肉烏冬,牛肉一般,烏冬煙韌,還是「達」做得出色吃了這麼多刺身壽司,埋單每位$900元,合理。

-曰本螺肉,將爽、鮮、甜集於一身
-牡丹蝦,重拾兒時水準,肉貿黏牙,味帶甜
-毛蟹凍食,軟膏甘香,肉不夠實,在香港有此水準已算不錯
-油甘魚刺身,平價美味之選
-燒帶子,用脆紫菜包着超厚肉帶子,比「三生」好吃很多
-海鰻壽司,肉質很梅,是全晚唯一不滿意的食物
-中拖羅壽司,不及對面的「道」出色,沒驚喜
-牛肉烏冬,牛肉一般,烏冬煙韌,還是「達」做得出色

吃了這麼多刺身壽司,埋單每位$900元,合理。
2007-09-05 6 瀏覽
同事極力推介此店, 星期六中午終於有機會試菜, 但必須訂位因非常多人,入到店鋪都幾有日式感覺, 被安排坐bar枱可見到師父親手做的壽司, 杯子亦印上日籍師父的樣貌, 好可愛。我們一行三人柯打2個壽司套餐(每份$170)及一個燒牛肉定食($110), 壽司包括自選8件壽司及1份卷物, 我們選擇”BB拖羅, 海膽, 池魚, 三文魚子等, 味道非常新鮮, 好好味, 牛肉定食都幾好味。套餐包括麵豉湯及燉蛋, 本人以住對這兩種食物無特別感覺, 因好多食店都不太好味, 但在此店食後會令你改變, 麵豉湯不是好咸還很熱騰騰, 而燉蛋也很熱而且很滑”正”。我們還加了燒帶子($60)及甜蛋剌身($30), 帶子肉身好厚好厚, 用紫菜包住食, 味道好似食零食”元貝”, 而甜蛋是非一般的甜蛋, 好香蛋味而且好似食緊一個好鬆軟的蛋糕, 蛋面亦印有”見城”字樣, 賣相已很吸引, 埋單共$720, 我們有機會必定再去。
2007-08-24 5 瀏覽
今次係第二次去見城食Lunch 晚飯就唔敢去,lunch 就可以食多幾次,每人$170,去板前食豪d都差唔多.冇訂位,下午1點去到,當然冇4 位咁多俾你,結果叫你等多45分鐘.專登黎呢度食好嘢,既然冇乜野做,等就等啦!最後個Waitress不情願地俾左個房我哋!哈哈!講到食物,當係要食佢個壽司Set,池魚好味,吞拿魚新鮮,toro好好味,沙甸魚就...都係咁啦,冇乜特別.甜蝦同三文魚都係冇乜特別(當然都有番咁上下水準)嚿海胆好鮮,三文魚子亦不俗.總括而言,新鮮又有口感(即係夠大件).一般都不太懂欣賞蒸蛋,見城亦然.只覺得d蛋好滑.我諗咁就算係好掛.同枱叫了一個是日定食,鯖魚燒得十分靚,豆腐又好食.$90又真係好抵.不過最後佢地杯咖啡就唔係太掂.$170壽司定食,不只抵在食物質素,仲係環境,服務,同對日本料理的認真.抵讚!!
今次係第二次去見城食Lunch
最後個Waitress不情願地俾左個房我哋!哈哈!

甜蝦同三文魚都係冇乜特別(當然都有番咁上下水準)
嚿海胆好鮮,三文魚子亦不俗.
總括而言,新鮮又有口感(即係夠大件).

不過最後佢地杯咖啡就唔係太掂.

(非會員)
2007-08-17 5 瀏覽
I enjoy our dinner tonight very much , with past experience . I order sashimi platter with $1500 budget for 3 persons . then 4 kinds of wonderful sushi ,BBQ scallops, BBQ beef ,cod fish , tempura of eel , cold sake , many many , so full so enjoy .....I feel only we eat what we want , & ask we cost , we can enjoy everything. tonight HK$3600 for 3 persons . 100 marks

100 marks

2007-08-16 6 瀏覽
晚飯成日訂唔到位,今次嚟食lunch先知原來咁抵。見佢個lunch menu只係百幾蚊個set,D嘢食個樣都好ok,兩個人就叫咗一個set,其他再逐件叫。雖然超忙碌但服務態度都好好,对食物是否合季節都介紹得好清楚,令我食得好滿意。每次嚟都必食蛋壽司,真係第二度食唔到!! 海胆可能唔係好季節,所以唔夠濃同鮮味。Toro 及池魚王超美味! 其他壽司都好有水準,唔似有D日本舖午市就賣尋晚用剩D貨咁。燒帶子也是必食的一環,加埋松茸茶壺湯,香氣撲鼻,真係滿足的一天! 平日晚市咁食法起碼過千一位,今次午餐只係半价左右,好開心!! 下次淨係食set就抵上加抵啦!!!