招聘中
$60-$75
時薪 (面議)
$60-$75
時薪 (面議)
餐廳: 譚仔雲南米線 (凱豪商業中心)
資訊:

2017-04-18 910 瀏覽
講到係香港食米線,通常都會諗起兩間大型嘅連鎖米線店,聞說佢哋係兩兄弟分左家。至於我呢,就一定會去三哥度啦!個人比較喜歡去三哥度,因為三哥既湯底取勝,除咗選擇多之外仲好好味。今次我就點左麻辣湯底,10小辣。其實我都唔算好食得辣,不過10小辣其實都唔算好辣,可以再辣d!因為好想食佢個重口味汁嘅青瓜,所以餸就清清地揀咗雞肉同埋木耳。份量都算合理,令我滿意。最後想推介下依個一人份量嘅重口味汁青瓜,$12嘅價錢大約有¼條青瓜倒啦,雖然未算好超值,但相比起其他20幾蚊一個嘅小食,一個人食飯嘅話加依個小食都係唔錯嘅選擇,重口味汁都唔會話好辣,所以每次我一個人食米線嘅時候都必定會點依個青瓜,誠意推介俾大家試吓!
至於我呢,就一定會去三哥度啦!
2017-04-04
  • 一人小食,重口味汁青瓜
2017-02-05 724 瀏覽
今天在趕時間的情況中,不是茶記就是譚仔了。剛好旁邊就有一間譚仔,真係總有一間在左近。取了飛,不到3分鐘就有位。雞肉炸醬清湯這間的清湯比起其他譚仔淡味,以我多年吃清湯的經驗。雞肉也是比較碎炸醬裡的硬塊也是很常咬到,這是我比較討厭的。不過少米了以後還是差點吃不完,這樣算是抵食??這間譚仔非常忙,阿姐也來不及執枱和落單,但也是很有禮貌解釋人手不足,也看出了他們的無奈。
今天在趕時間的情況中,
不是茶記就是譚仔了。
剛好旁邊就有一間譚仔,
真係總有一間在左近。
取了飛,
不到3分鐘就有位。
雞肉炸醬清湯

這間的清湯比起其他譚仔淡味,
以我多年吃清湯的經驗。
雞肉也是比較碎
炸醬裡的硬塊也是很常咬到,
這是我比較討厭的。
不過少米了以後還是差點吃不完,
這樣算是抵食??
這間譚仔非常忙,
阿姐也來不及執枱和落單,
但也是很有禮貌解釋人手不足,
也看出了他們的無奈。
3 分鐘 (堂食)
2017-01-18 498 瀏覽
今日4點幾入到去,都無咩人,環境都幾好我見枱面濕左,甘我就叫人話幫我抹抹枱,佢求其甘抹左抹就走開,之後我話可唔可以俾塊布我自己抹,佢就問我要抹邊到,我就話成張台都要,之後個阿姐用d好難睇既表情瞪住我,仲問我個邊要唔要抹,我話唔洗請問甘既態度係對客人有善嗎?如果你出去食野人地用呢個態度你會點?請好好教導員工既態度吧!不過我覺得除左個位姐姐外,其他都好友善希望如果個位姐姐仲想繼續喺度工作,希望改善一下對客人既態度吧!另外食物方面我覺得都可以,同區既話算抵食
今日4點幾入到去,都無咩人,環境都幾好
請問甘既態度係對客人有善嗎?
如果你出去食野人地用呢個態度你會點?
請好好教導員工既態度吧!
不過我覺得除左個位姐姐外,其他都好友善

另外食物方面我覺得都可以,同區既話算抵食
2017-01-18
下午茶
2016-09-28 740 瀏覽
講真,我平時食開另一間,好小機會食呢間。曾晚放工行到個都,又肚餓,於是都行入去,覺得只管試下,味道應該都唔會差~今次我order了之前冇試過的湯:重慶酸辣湯,辣度總有的選,我選了大辣,因為我係無辣不歡噶。果然有驚喜喔~味道都幾好,抵得個like~某人萬年不變的,食開米線都係酸辣湯(固定辣度個款)木耳同生腸都好味,生腸而家搞緊promo,15$一碟架,快點去試啦~

某人萬年不變的,食開米線都係酸辣湯(固定辣度個款)
2016-09-27
  • 紅油木耳
  • 生腸
2016-09-06 542 瀏覽
繼譚仔加入賣早餐行例之後譚仔又有新意思 就係有生腸食 小妹除左中意食譚仔既米線之外其實都好鐘意食佢既小食 除左招牌土匪雞翼外 仲有蒜泥白肉,麻辣豬耳,拍青瓜每次都會例牌點一款黎食因為中意佢果個獨特既麻辣醬汁 同小食搭埋一齊食,好惹味 照舊點了豬膶米線少米(五小辣) 米線依舊一直保找水準 豬膶唔腥煮得岩岩好,唔會韌 係唯獨是譚仔既辣一直都好睇阿姐手神 有時會太辣太時又唔夠味 係哩樣野要認真改改 巴蜀風爽口生腸 生腸的確爽口,加上麻辣汁 味道不俗,但小妹還是比較偏愛 肥姐既滷生腸
繼譚仔加入賣早餐行例之後

譚仔又有新意思

就係有生腸食 小妹除左中意食譚仔既米線之外

其實都好鐘意食佢既小食

除左招牌土匪雞翼外

仲有蒜泥白肉,麻辣豬耳,拍青瓜每次都會例牌點一款黎食

因為中意佢果個獨特既麻辣醬汁

同小食搭埋一齊食,好惹味

照舊點了豬膶米線少米(五小辣)
豬膶米線 五小辣
 米線依舊一直保找水準

豬膶唔腥煮得岩岩好,唔會韌

係唯獨是譚仔既辣一直都好睇阿姐手神

有時會太辣太時又唔夠味

係哩樣野要認真改改

巴蜀風爽口生腸
巴蜀風爽口生腸
 生腸的確爽口,

加上麻辣汁 味道不俗,

但小妹還是比較偏愛 肥姐既滷生腸
2016-08-10
豬膶米線 五小辣
2015-07-09 1076 瀏覽
曾經有段時間好中意食譚仔, 不過主要係食三哥果間, 因為聽人講話三哥果間好食d不過我都好耐冇去過, 非三哥嘅譚仔就自然更加少食呢晚細妹帶左我去食譚仔, 無論係裝修格局定餐牌選擇都同三哥好似, d阿姐嘅廣東話都係唔鹹唔淡,不過冇左我食開嘅煳辣湯底.細妹推介叫一碟麻辣豬耳大家share嚟食,而我碗米線就揀左清湯底+生菜+豬膶 (少米線) 清湯底其實都好夠味, 面頭都好多配料 生菜份量幾多, 不過好多芯, 而其實我中意食葉多d...豬膶都幾好, 唔會腥或者有怪味少米線可以減一蚊, 但其實份量都唔少, 算係剛剛好麻辣豬耳嘅豬耳軟滑爽脆, 加埋d麻辣口水醬汁同蔥一齊食好惹味撈落碗米線食, 個湯底辣辣地, 都唔使再叫麻辣湯底 (如果你唔係食得好辣)我地叫左兩杯清水, 不過d阿姐話雖然唔使收錢, 但order清水都要入落電腦, 結果等左好耐, d水先嚟到....今次食譚仔, 發現原來佢同三哥嘅水準都差唔多以後如果想食米線, 都唔使指明食三哥了~
曾經有段時間好中意食譚仔, 不過主要係食三哥果間,
因為聽人講話三哥果間好食d
不過我都好耐冇去過, 非三哥嘅譚仔就自然更加少食

呢晚細妹帶左我去食譚仔,
不過冇左我食開嘅煳辣湯底.

細妹推介叫一碟麻辣豬耳大家share嚟食,
而我碗米線就揀左清湯底+生菜+豬膶 (少米線)
清湯生菜豬膶米線
清湯底其實都好夠味, 面頭都好多配料
生菜份量幾多, 不過好多芯, 而其實我中意食葉多d...
豬膶都幾好, 唔會腥或者有怪味
少米線可以減一蚊, 但其實份量都唔少, 算係剛剛好
麻辣豬耳

結果等左好耐, d水先嚟到....

今次食譚仔, 發現原來佢同三哥嘅水準都差唔多
以後如果想食米線, 都唔使指明食三哥了~
2015-07-04
清湯生菜豬膶米線
麻辣豬耳
2014-08-25 799 瀏覽
The soup noodles tried this afternoon was not bad. Broth was clear and not too salty, a good portion of soup, mixed veggies and fish tofu. There was no aftertaste of MSG. Unfortunately, condiments like pepper and chili oil were nowhere to be seen on the tables so I had to ask for them. The food arrived quickly but the waitress who served me could have been more hospitable. Unfortunately, her impatience whilst taking down my order was disheartening. The whole place was quite empty which might explain the lack of good manners amongst the staff.
2014-08-21
今日同朋友去食譚仔,阿媽ge朋友話好食,我地1:30去到,被侍應鬧我地唔搭檯,話我地阻住做生意,好我地忍,有位la我地叫左兩份清湯米線,加凍〇茶,結果等左20分鐘都無,我地催侍應,侍應話煮野食要時間,我地忍,ok野食到左時朋友食先,他話勁難食,湯頭淡而無味,我飲左一淡,哇真係無味,我地再加一碟炸醬,lum住整沙爹湯,叫左好耐都未嚟!D湯白色ge,都唔知囉mud去整,勁驚走左
2014-05-27
午餐
用餐優惠
試食活動
  • None
2014-05-14 450 瀏覽
譚仔係我中學時代既良伴,lunch又係佢,晚餐又係佢,譚仔可以話係我中學既best friend lol. 不過隨着畢業到而家做嘢,呢段期間都好少食,今晚一於回一回味叫左我之前成日食既雞肉米線三小辣,不消5分鐘,一碗熱騰騰既米線上場了,我唔客氣啦味道同回憶一樣,雞肉滑且鮮味,配以其辣簡直一流而且份量足,很飽肚。食完青春既回憶返哂黎

味道同回憶一樣,雞肉滑且鮮味,配以其辣簡直一流
而且份量足,很飽肚。食完青春既回憶返哂黎
譚仔食過好多次,第一次為佢寫食評,抱歉,好食左咁多次都冇寫,係今次難食真係忍唔住要寫。我叫左墨丸酸辣米線,墨丸完全唔爽口彈呀,米線煮得硬,酸辣湯底完全不酸只有超少的辣,比清湯更加冇味,府皮亦煮得硬。呢間分店我不會再光顧,我一向都會食非三哥的譚仔,絕唔會差成咁,相信只係呢一間問題,但無損我對其他分店的愛
2014-04-28
2014-04-29 227 瀏覽
之前佐敦得一間三哥譚仔, 近日附近再開多間譚仔....係附近工作的我就過去試試~裝修有別於舊時譚仔風格,無晒圓檯變了一張張長方形檯, 終於可以唔使食食下野俾D 阿姐姐係甘將D人迫入黎LU...加上服務形式亦變左, 一坐埋位就有阿姐姐俾本MENU (不過都係個一般譚仔D野黎) 同埋隻碟仔&對筷子。坐得舒服左同檯面無甘多雜物!!GOOD!!!而野食水平係我食甘耐譚仔(三哥AND 非三哥) 之中覺得最好味,D 麻辣夠香, D辣係愈食愈出, 正!以家還算新店LUNCH時候亦唔使等好耐...希望可以KEEP 住D食物水平......甘我就要同佐敦個間三哥譚仔講BYE BYE啦!!

坐得舒服左同檯面無甘多雜物!!GOOD!!!

D 麻辣夠香, D辣係愈食愈出, 正!

以家還算新店LUNCH時候亦唔使等好耐...

2014-04-15
  • 麻辣湯底