2022-09-29 202 瀏覽
有別於義式、美式早午餐,泰之初提供了早午餐的另一種選擇。雖然沒去過泰國,不知道正宗泰味的呈現風味,但歪歪覺得餐點都還不錯,值得一試。但覺得服務人員缺少了一點接待客人的用心,異常地冷漠。⚠️ 純屬歪歪當日用餐體驗,不一定符合所有人的口味喜好。-👉🏻 #綠咖哩雞肉拉綠咖哩的口味層次很豐富,富含多種香料的香氣,非常濃郁。結合著椰奶的甘甜香醇,氣味在口腔裡久久無法散去。綠咖哩裡面的雞肉也很嫩很入味。泰式拉餅則是有點像台式抓餅,外酥內軟,不過與台式抓餅相比更為Q彈。沾著綠咖哩一起食用,還蠻好吃的。👉🏻 #椒麻雞古巴三明治椒麻雞炸得很好吃,外皮的麵衣炸得酥脆,裡面的雞肉多汁軟嫩。不過覺得古巴三明治的麵包本體還好,不是特別好吃。👉🏻 #泰式檸檬紅茶 👉🏻 #泰式奶綠 飲料部分,因為歪歪對於泰式飲品比較不熟悉,不確定是不是泰國跟台灣使用的茶葉有差異,或是有額外添加香料?這部分要請懂泰式飲品的朋朋來回答我了。但整體喝起來有種有別於台灣茶葉的特殊香氣,而且也比較甜一些。
有別於義式、美式早午餐,泰之初提供了早午餐的另一種選擇。

但覺得服務人員缺少了一點接待客人的用心,異常地冷漠。
⚠️ 純屬歪歪當日用餐體驗,不一定符合所有人的口味喜好。
👉🏻 #綠咖哩雞肉拉

👉🏻 #椒麻雞古巴三明治
椒麻雞炸得很好吃,外皮的麵衣炸得酥脆,裡面的雞肉多汁軟嫩。
不過覺得古巴三明治的麵包本體還好,不是特別好吃。

👉🏻 #泰式檸檬紅茶
👉🏻 #泰式奶綠
2022-07-08 489 瀏覽
十分差 book左等於無book 要同walk in 一樣等食物與價錢不值 十分難吃!失望 小曼谷仲好食得多!而且食物質素都差一點,後悔吃了這間餐廳 員工態度十分惡劣不會再來
食物與價錢不值 十分難吃!
不會再來
2022-05-24 706 瀏覽
今次好耐冇幚襯呢間泰國菜 嚟到門口睇緊個餐牌 食咩好 想問下門口D侍應有咩好推薦 揮左手當我透明咁 4個員工好似企鵝咁 企係門口都唔識主動招D客 有錢入你地袋都唔識收 聼口音有個大陸女人員工仲話去食支煙先 淨系識係度食煙 個老闆不如請你地反黎食煙夠啦 聼佢哋好似叫佢阿敏 之後我地就入左去 叫左個二人套餐 入到嚟仲系得2台客 仲要黃金時間 咁樣嘅服務態度 怪唔之得冇客嚟食啦 記得上一年都好多人 坐爆場 招呼又好 仲有一對一男一女經理 有個女經帶勞力士男經帝駝 都幾好傾 而家換曬呢班不倫不類又唔識做野嘅人 之後等左5個字左右 見我地野食仲未到 就問我地野食得未 點知留咗單 我心想都冇客了喔 都可以漏單 火都嚟埋 10分鐘你地都應該問我地叫左野食未 但呢個基本知識都冇 之後我話唔等了 走前都仲見個大陸婆系門口食煙 煲電話 一睇淨系識擦鞋 真係好野 冇下次 怪唔得D人系網上系咁講呢間野變左 原來系呢班人 真系失望
2022-04-29 730 瀏覽
本身諗住去食其他泰國餐廳,點知已經執咗,又嚟到屯門,就搵咗間都幾多人坐嘅餐廳,諗住多人無死呀嘛,點知無揀錯,又平好食二人套餐可以揀三款,特飲仲有半價,埋單加埋一都係$301,真係抵到爛黃咖哩蟹包真係勁好食,加咗蛋嘅咖哩,唔辣,蟹肉炸得香脆再點埋咖哩真係一絕以為佢呢個價錢會係細細舊麵包,點知大size,咖哩汁一啲都唔吝嗇,雖然最後有啲滯口食唔哂,但呢個的確係必食之選明爐花甲鍋入面有滿滿新鮮花甲,豬肉碎,最底仲有粉絲,粉絲吸哂酸辣湯汁,非常開胃,花甲份量大方,全部都係新鮮打開哂!! 完全無死花甲同或者唔新鮮甩哂肉不過事前唔知佢咁多綠色配料,好多我唔喜歡食,要慢慢挑返出嚟都幾嘥時間新鮮打開哂,大大隻豬頸肉通菜煲揀咗馬拉盞通菜,每一啖都食到馬拉盞嘅咸香,送飯一流!!菜又新鮮不過我哋無叫飯,所以食到尾都真係幾咸,所以最後食剩少少

黃咖哩蟹包
但呢個的確係必食之選
明爐花甲鍋
新鮮打開哂,大大隻
豬頸肉通菜煲
不過我哋無叫飯,所以食到尾都真係幾咸,所以最後食剩少少
題外話/補充資料: 食緊嘅時候都聽到附近客人讚緊好食,呢間真係值得一試
2022-04-24
  • 黃咖哩蟹包
  • 豬頸肉通菜煲
2022-01-26 778 瀏覽
之前試過堂食這間店,感覺大碟抵食,味道又好,性價比高,現在疫情之下,就試一試外賣。我們一共點了4樣菜。2個主菜,1個小食及1個併盤小食。冬陰公海鮮湯金邊粉 $86蝦算大隻,菇類蔬菜類質素都OK,湯底唔算好辣但味道幾好,吃不到辣的人也可以吃兩口試一試,麵口感適中。泰式菠蘿海鮮炒飯 $108炒飯夠乾身,入面有幾款海鮮,如青口,蝦,尤魚等。另外配料都很豐富,有菠蘿,提子,腰果,肉鬆,青豆,粟米等。飯是黃色,但本身不太重味,反而是配料及海鮮的味搭夠。總體來說都可以的。配料多為炒飯加分。燒菠蘿 $35正常的燒菠蘿,好食。一份有6件。象泰小食併盤(小) $119這個併盤是我最推介的。一共有4款食物,雞翼,魚餅,春卷,肉串。併盤配有2款醬,一款是雞醬,另一款不太清楚是否泰式醬,但2款醬都好好味。真的好味。不但只配肉串,其他小食都忍不住添這款醬來食!炸物脆,雞翼味道好。肉串有少韌但可接受。加起來連服務費全單$360。主要配料豐富,味道都幾好食!份量都飽肚!值得再食!

我們一共點了4樣菜。2個主菜,1個小食及1個併盤小食。

冬陰公海鮮湯金邊粉 $86

泰式菠蘿海鮮炒飯 $108
配料多為炒飯加分。

燒菠蘿 $35
正常的燒菠蘿,好食。一份有6件。

象泰小食併盤(小) $119
這個併盤是我最推介的

一共有4款食物,雞翼,魚餅,春卷,肉串。
。真的好味。不但只配肉串,其他小食都忍不住添這款醬來食!
炸物脆,雞翼味道好。肉串有少韌但可接受。

加起來連服務費全單$360。
主要配料豐富,味道都幾好食!
份量都飽肚!值得再食

• 象泰小食拼盤(小)
2021-12-30 586 瀏覽
哩間餐飯好多人,成日要排隊,真係要book定好d。哩間係朋友介紹,屯門區都算岀名,3個人食左5個菜,好正真係可以再去食,記得提前排隊。我地叫左生蝦,有青辣椒同紅辣椒,我中意紅辣椒味多d,味道比較濃,1打都吾夠食😂😂😂之後叫左泰式鳳爪,正常水準,不過我覺得有d少,另外叫左冬陰功烏頭同軟殼蟹咖哩麵包,因為烏頭下邊有個蠟燭慢慢熱,本身條魚都熟既,所以冬天去食未必夠熱😂夏天都重ok,個咖哩面包有d膩,後尾都不沾醬直接食都已經好多味,再沾醬就有d過,之後叫左芒果糯米飯,個糯米飯麻麻地,岀邊好食d,比較奇怪但個芒果好甜😂😂好正。吾知係咪人太多,服務員要叫好多聲先過黎,而且叫加水都要叫幾次。
哩間餐飯好多人,成日要排隊,真係要book定好d。

2019-01-09
45 分鐘 (堂食)
2021-12-29 344 瀏覽
嗌左個4人套餐 5樣食物 另外套餐嗌冬陰功湯有優惠上菜都上得算快同埋價錢公道生蝦都吾錯 配埋個辣都幾開胃冬陰功湯比較酸 辣多少少會開心啲肉碎生菜包 肉碎偏乾身菜吾夠食想加菜要20蚊略貴左少少出名嘅軟殼蟹麵包個人覺得一般另外嗌多咗個紅咖喱羊反而比預期中好食😋
嗌左個4人套餐 5樣食物 另外套餐嗌冬陰功湯有優惠
上菜都上得算快同埋價錢公道
生蝦都吾錯 配埋個辣都幾開胃
冬陰功湯比較酸 辣多少少會開心啲
肉碎生菜包 肉碎偏乾身
菜吾夠食想加菜要20蚊略貴左少少
出名嘅軟殼蟹麵包個人覺得一般
另外嗌多咗個紅咖喱羊反而比預期中好食😋
食物: 分量合理味道: 好味、夠辣。完全吾食得辣嘅人請止步服務: 有個企喺門口嘅男人(吾知系米老闆)、睇得出佢好勤力。把口非常冇品- 講嘢帶刺。不時同伙記講「我最中意冇帶腦反工嘅人」。睇得出員工處於非常緊張嘅心情狀態。客人入門口未整安心出行就會話:「我尼度吾系茶餐廳呀!枱上面冇得嘟架」真係好野、講嘢不停噴針拮傷人。Bye bye, 下次去另外一間喇。
食物: 分量合理
味道: 好味、夠辣。完全吾食得辣嘅人請止步
真係好野、講嘢不停噴針拮傷人。
Bye bye, 下次去另外一間喇。
2021-11-28
13 分鐘 (堂食)
  • 招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹
2021-09-18 361 瀏覽
主打帶有西式風格的泰國菜,有多款創意菜式及海鮮供應例如招牌焗黃咖哩面包軟殼蟹、青咖喱流心蝦球等屯門都有好食既泰國菜喇!呢間好高評價 百幾個好評應該不差~泰式串燒 牛豬雞各3串, 炭燒豬頸肉 ,月亮蝦餅月亮蝦餅 鮮蝦打成蝦膠再包酥皮炸脆 中間蝦肉鮮甜爽彈 外皮酥脆 雙重口感一流 點少少泰辣醬食一流炭烤豬頸肉 原片大豬頸肉香茅醃香,燒香厚切放小火爐上保溫食到最尾都熱辣辣 肉既外皮好脆 豬頸肉既肉汁仍然好豐富~好有彈性!新鮮牛豬雞肉做串燒 切到大大件 燒熟帶點焦香 大大件食落好鮮味有肉汁!加埋惹味沙爹醬汁一流!平均消費$300評分8/10屯門青善街康景花園8-10號舖
主打帶有西式風格的泰國菜,有多款創意菜式及海鮮供應
例如招牌焗黃咖哩面包軟殼蟹、青咖喱流心蝦球等
屯門都有好食既泰國菜喇!呢間好高評價 百幾個好評應該不差~
泰式串燒 牛豬雞各3串, 炭燒豬頸肉 ,月亮蝦餅
月亮蝦餅 鮮蝦打成蝦膠再包酥皮炸脆 中間蝦肉鮮甜爽彈
外皮酥脆 雙重口感一流 點少少泰辣醬食一流
炭烤豬頸肉 原片大豬頸肉香茅醃香,燒香厚切放小火爐上保溫
平均消費$300
評分8/10
屯門青善街康景花園8-10號舖
2021-09-11 325 瀏覽
置樂有一間好出名既泰菜,不過個間野長期多人排隊,所以今日試試呢間,象泰。2人餐有3道菜,都係$238,唔算太貴。叫左個招牌黃咖喱麵包軟殼蟹,豬頸肉椰菜苗,小食拼盤。三款野食都正常,都算大碟,十分夠飽。配嘢飲半價,埋單都唔洗$300。
2人餐有3道菜,都係$238,唔算太貴。
2021-07-03 811 瀏覽
在某apps 見到這餐廳有折扣優惠,就book 枱去試一試。但出發前都上openrice 睇下人哋嘅食評,點解嘅?點解好似講到好差咁嘅(食物和服務)心諗是否要轉地方呢?算吧!既然book左位又想帶埋媽媽近近地食餐飯,就抱住一試心態啦!打開餐牌都好多嘢想食喎,今日4人用餐,叫下叫下叫左好多嘢泰國金柚子蝦沙律小食拼盤(大)香蔥蒜蓉包蕉葉烤焗烏頭招牌去骨豬手煲去骨海南雞配油飯(半隻)鐡板蠔仔炒蛋焗黃咖哩麵包軟殼蟹芒果椰汁糯米飯珍多冰泰式奶茶泰國金柚子蝦沙律🥗主要成份就係金柚,金柚唔酸帶甜,可惜蝦只得3-4隻,好似就少左啲。小食拼盤,4個人食當然叫大拼啦。拼盤有6款小食,包括蝦餅x4, 魚餅x4, 春卷x4, 香葉包雞x2, 雞翼x2, 豬雞肉串各1。蝦餅、魚餅係整個拼盤最好味,而雞翼係最差,串燒同葉包雞肉就有點乾。香蔥蒜蓉包好味,蒜蓉牛油🧈都滲入包入面而又唔會焗得太乾蕉葉烤焗烏頭味道不錯,但就焗得唔太夠乾身,而醃料沒有放入魚身入面,食每一口時都要點一點汁至夠好味招牌豬手煲入面有芥蘭、豬手同雞蛋,豬手皮食落勁多骨膠原,豬手肉好林好入味,連雞蛋都好味去骨海南雞配油飯,一望已經覺得好靚,雞好滑,雞

打開餐牌都好多嘢想食喎,今日4人用餐,叫下叫下叫左好多嘢

泰國金柚子蝦沙律
招牌去骨豬手煲
去骨海南雞配油飯(半隻)
鐡板蠔仔炒蛋
焗黃咖哩麵包軟殼蟹
芒果椰汁糯米飯
珍多冰
泰式奶茶

金柚子蝦沙律

小食拼盤(大)

香蔥蒜蓉包好味,蒜蓉牛油🧈都滲入包入面而又唔會焗得太乾

去骨豬手煲

去骨海南雞配油飯,一望已經覺得好靚,雞好滑,雞唔會好肥,油飯勁香但又真係有點油,但
無骨海南雞配油飯(半隻)

鐡板蠔仔炒蛋,炒蛋用左芽菜墊底,蠔🦪仔份量都唔少,蛋又唔會炒得太乾
鐵板蠔仔炒蛋

黃咖喱麵包軟殼蟹,咖哩唔會辣,麵包唔會好硬連汁一齊食,咁大個包都食得晒,但軟殼蟹就少左啲,我諗佢應該有一隻掛,但
黃咖喱麵包軟殼蟹

芒果椰汁糯米飯,賣相同平時食嘅唔一樣,糯米飯有點實,微暖,好似腸仔
芒果🥭唔可以話好甜,少甜囉,似係用左水仙芒,都可以接受嘅
芒果糯米飯

泰式奶茶一定同港式唔同,比效甜,無咩茶味,但都好飲

珍多冰無飲,但應該都唔會難飲掛

睇人哋食評話職員態度差,我用餐太約90分鐘入面,職員態度都好正常,好有效率,整體都滿意,我覺得最有問題可能係這個似老闆嘅男士
態度真的好麻麻

金柚子蝦沙律
去骨豬手煲
無骨海南雞配油飯(半隻)
鐵板蠔仔炒蛋
黃咖喱麵包軟殼蟹
2021-06-30 330 瀏覽
送餐時倒瀉飲品落我身到,全身濕晒都算,但事後無人拿紙巾給我抹,沒人拿毛巾抹枱及地下,叫都無人理,食到最後枱及地下都是濕,服務態度極之惡劣,下次都不會再幫襯,各位食之前三思。
2021-06-25 368 瀏覽
今日忙裡偷閒就黎食個lunch環境:3/5有點迫,座位距離都近,但好彩樓底高,有點裝修食物:4.5/5好惹味,馬拉盞炒通菜好惹味,蒜辣椒等調味料落到好足,係真係有d辣既!呢到所有餸既調味都好出色串燒又燒到岩岩好食左個撈蒙!好fresh,有紅蘿蔔絲青瓜絲生菜!好食👍🏻👍🏻服務:4/5服務態度好好,會周圍行黎行去望下有無野要執,出飲品果時佢竟然仲幫我打開罐7喜,好難得呢個價錢都有咁既服務性價比:5/5無可挑剔,好食,又平,套餐加小食加18,加通菜28,每人加小小已經係超飽!
今日忙裡偷閒就黎食個lunch

環境:3/5
有點迫,座位距離都近,但好彩樓底高,有點裝修

食物:4.5/5

咸7
馬拉盞炒通菜
蝦餅撈蒙
2021-06-20 350 瀏覽
食物味道OK嘅,我哋三個人嗌咗八碟野,係好飽嘅,不過最搞笑係熱食來晒,不過就唔係好熱囉,明顯睇到係有好多台客一齊叫,跟住將啲嘢分翻開比唔同嘅人,啲冷盤反最後先來,食嘢嘅次序有啲怪怪的感,其他都算OK,加上父親節,都有得訂枱7:00 ,早咗到仲比我哋入,知我哋喺出邊好熱,我哋都準時8:30前交枱,其實我覺得招呼都唔錯,尤其係出面嗰個唔知係經理定老細,好識照呼人,一坐低就送甜品,下次等平日再嚟一次,希望佢哋會做得更加好

印度薄餅
泰式鳳爪
飛天通菜
泰式生蝦
2021-06-06 267 瀏覽
門口個人態度差都算,等個花甲等左成個半鐘,啲侍應係咁話幫你跟跟,跟到最後直程舉手都唔show你。真係等到成肚火。成間鋪8成人走去整外賣。當啲堂食客唔係客咁。外賣真係咁好搵咪成間野摺左佢淨做外賣算囉。呢間野真係冇下次!