2021-09-05 462 瀏覽
朋友上嚟我哋屋企玩呀😁咁我梗係要有嘢招呼人😍買咗我屋企附近嘅加多娜餅店蛋撻👍估唔到我朋友都係買蛋撻😅佢就買咗九龍城嗰間豪華蛋撻😂🤣我哋兩個媽媽忽發奇想不如泥個蛋撻大比拼睇下邊間好食啦 九龍城嗰間豪華賣十蚊一個蛋撻好貴呀😍係酥皮好多層酥皮👏而家多娜蛋撻就賣六蚊一個都係酥皮同埋曲奇皮👍🤩我哋小朋友食先,畀兩個不同餅店嘅蛋撻畀佢哋試下,睇邊個好食d,🤣小朋友不約而同話👍九龍城嗰間好食好多喎💖因為好多酥皮一層層好鬆脆👍啲蛋呢好有蛋味喎💯佢哋仲話加多娜嗰間呢啲蛋甜甜地😅冇咁好味啲皮唔係好酥脆😅😅到我哋大人試下小朋友係咪真㗎啦🤭🤭首先食加多娜蛋撻咬落去啲酥皮都好酥脆嘅😋咁啲蛋呢係甜甜地有陣蛋白味😋跟住就食九龍城豪華嘅展撻woo分別原來好大🤩真係好酥脆同埋啲蛋味好好味呀💯💯加多啲蛋有嗰啲雞蛋蛋白嗰種味🤔同豪華嗰隻差好遠😅所以好話十蚊一個都真係超級抵食👍👍 今次嘅比拼豪華勝出咗🎊

我哋兩個媽媽忽發奇想不如泥個蛋撻大比拼睇下邊間好食啦

九龍城嗰間豪華賣十蚊一個蛋撻好貴呀😍係酥皮好多層酥皮👏

而家多娜蛋撻就賣六蚊一個都係酥皮同埋曲奇皮👍🤩

到我哋大人試下小朋友係咪真㗎啦🤭🤭

加多啲蛋有嗰啲雞蛋蛋白嗰種味🤔同豪華嗰隻差好遠😅

所以好話十蚊一個都真係超級抵食👍👍

今次嘅比拼豪華勝出咗🎊
2021-08-25 397 瀏覽
宋王臺站開咗啦,來九龍城而家真係方便咗好多😍😍一於周圍去行行行吓就發現咗一間好傳統嘅西餅店店舖雖小但五臟俱全有好多古舊嘅西餅忍唔住買咗五件返去兩個雀巢一個花卷同埋朱古力蛋糕仲有朱古力三角 全部都係傳統嘅味道不過價錢有啲貴每件都要$15😂😂試過一次就好啦
宋王臺站開咗啦,來九龍城而家真係方便咗好多😍😍

一於周圍去行

不過價錢有啲貴
每件都要$15😂😂

試過一次就好啦
2021-08-14 344 瀏覽
在九龍城的一家以蛋撻著名的老店,大家也猜到門口一定少不了發哥的照片吧,發哥試過在這裡捧著一大盤蛋撻請街坊吃。很迷你的一隻小蛋撻。以為是我手氣不好?看看盤中每一隻大小都差不多,甚至有些比我這隻更小的都有。都不用說有幾多層皮了,就連最基本的酥皮的模樣也沒有,不相信大家就自己研究一下相片吧,鬆化也還算的,但實在做的太難看了。蛋漿的甜度適中,蛋香也足,也夠滑的,但未嘗真味道已經吃完了,賣相也實在太難看。其它東西都比別的餅店貴了一大截,但領教過這迷李撻皮之後什麼胃口也再沒有。
蛋撻
蛋撻
2021-08-12
2021-08-09 1126 瀏覽
蛋撻源自英國既Custard Tart,係一種以蛋漿做成餡料既西式餡餅,加入本地元素,變成中西合璧、好有香港特色既蛋撻。蛋撻不嬲都係香港人下午茶嘅美食,因為一件熱辣辣新鮮出爐既蛋撻,酥皮鬆脆,蛋漿滑溜,加上一杯熱奶茶,就可以抵銷港人半日嘅辛酸,但一件普通嘅蛋撻,點可以滿足到嘴刁嘅香港人。而鬆香既酥皮同香脆既曲奇皮,更加一直都係一班蛋撻迷既世紀大戰,各有所好。上次介紹咗長沙灣一間人氣高企嘅酥皮蛋撻,今次介紹嘅係人氣長龍老字號麵包店出品既蛋撻,好多明星都係佢哋嘅熟客。豪華餅店係一間喺九龍城衙前圍道同福佬村道交界既著名西餅麵包店,由1970年代開業,開業四十幾年,係九龍城區老字號,一講蛋撻係人都知呢間小店,長期人氣旺盛,高峰期每日可賣3000多個蛋撻。屹立接近半個世紀,大部分客人都係熟客,明星名人客唔小,周潤發、蔡瀾同蘇施黃都係熟客。要數香港最據歷史嘅麵包店,呢間絕對係其中之一,身為香港人嘅你,有冇去過幫襯過?麵包西餅品種非常之多,有多仲要係懷舊款式,好似有海綿蛋糕、花卷、三角朱古力,如果想重拾幾十年前嘅味道,呢度就啱哂。依度嘅招牌係酥皮蛋撻,每次小量製作,烘好即賣,酥皮薄而酥脆、蛋漿又滑又

麵包西餅品種非常之多,有多仲要係懷舊款式,好似有海綿蛋糕、花卷、三角朱古力,如果想重拾幾十年前嘅味道,呢度就啱哂。依度嘅招牌係酥皮蛋撻,每次小量製作,烘好即賣,酥皮薄而酥脆、蛋漿又滑又多,抵食夾大件。除左酥皮,同時提供曲奇皮蛋撻、葡撻,人人一買就買1-2打。

老闆兼糕餅師博有超過40年做餅經驗,對做西餅、蛋撻有堅持,着重用料,用料多年不變,好似發哥必吃既合桃蛋糕,用上美國合桃,口感同比較平價既中國合桃完全不同,食落爽脆;而提子包用既提子係澳洲貨,食落甜而不膩;仲有招牌蛋撻會用上澳洲麵粉做,非常講究。小店前舖後工場,大紅招牌相當醒目。

呢度除左出名酥皮蛋撻,最廣為人知既就係發哥係呢度既常客,老闆娘話發哥係餅舖開業既第二年,即1979年已經開始黎,幫襯左足足40年,非常長情,除非去外地拍戲,如果唔係一星期黎一至兩次,通常都係朝早八、九時,呢家仲會經常出現。

當日係星期六晏晝去,大概二點半到,雖然未到人流如鯽,但每隔兩分鐘,就會見到有人行入去買麵包或者蛋撻。

店舖係傳統舊式老餅店,餅店突出,因為佢好搶眼既紅磚牆身、高掛既大紅招牌,1977年開業至今都無改變過。店面細,基本上只係可以比一個人入去落單玻璃櫃入邊係幾十款唔同款式既麵包蛋糕,一眼睇晒,好似瑞士卷、忌廉蛋糕、提子蛋糕、合桃蛋糕、班蘭卷、朱古力、曲奇、蝴蝶酥、雀巢蛋糕、合桃酥、豆沙酥、花卷、花生等,店內仲有啲小蛋糕、曲奇等。

店面既上方貼有名星食家係報紙、期刊推介豪華餅家既文章,好似有蔡瀾、蘇施黃等,傳媒包括有英文南華早報、蘋果日報等。 店面積雖然不過100平方呎,但廚房有12位師傅同時工作,麻雀雖小五藏俱全。

酥皮蛋撻
去到店舖得一個店員,我買完蛋撻發覺暖暖地,問店員平時係幾點出爐,佢話由朝早6:30出爐,就嚟賣晒就再出爐,佢話佢都少唔得唔知,證明根本唔需要等蛋撻出爐時間,因為turnover率好高。
1️⃣ 酥皮蛋撻 💰9(👅: 9/10)
酥皮蛋撻
呢度蛋撻係用澳洲麵粉、法國忌廉,而且夠企身既本地雞蛋,每日親手搓麵糰再加入豬油令佢更酥香,高峰時日賣千個蛋撻。
一個好食既酥皮蛋撻,我覺得首先皮要酥香鬆化,厚度要適中,酥皮與蛋漿的比例要恰到好處,食起黎先有層次感,因為酥皮太厚無層次,太薄又好易變實,承受唔到蛋漿重量,未係焗爐裏發起就已經比蛋漿壓扁。而蛋漿口感要滑,唔可以離邊,如果唔係有虛位既蛋漿食落會韌。蛋漿比例要適中,入口先夠滑同帶蛋香,如果蛋分量太少,蛋漿會過稀唔夠蛋香。蛋撻味道又唔可以太甜,如果唔係會搶左酥皮既油香。
酥皮蛋撻大細差唔多掌心咁大,睇落脤卜卜,個個都係色澤金黃色,酥皮比一般麵包舖厚好多,不過比起金園好似無咁多層,聞落好香牛油香味,羅上手足秤重料,價錢上來講$9一個,算係中高價,比喺金園茶餐廳貴一蚊。
一個蛋撻點好食法,凍都唔會係好食,而呢度嘅蛋撻會keep住出爐,而且買嘅人唔小,所以可以買到新鮮出爐嘅蛋撻,而且蛋撻會放喺焗盤上,保持溫度,就算唔係熱辣辣都一定係暖身,如果唔係即場食,一定要返屋企翻焗,因為凍咗嘅蛋撻,酥皮一定係腍身。
蛋撻皮好脆,酥皮睇落有好多層,入口鬆化,連個底都鬆化,層次豐富,有啲人覺得佢好油,我自己就覺得唔油膩,但會食到牛油香,要挑剔嘅係酥皮厚薄程度唔算平均,而且算焗得偏燶。
中間蛋心部份金黃色,聞落有蛋香,食落甜度岩岩好,帶小小蛋香,入口輕巧滑溜,蛋夠晒滑,因為店主不惜工本用貴價既法國忌廉,但唔會太薄身,同時間咬落有韌性,唔會入口即散,質地一流,食落唔油膩。成個蛋漿有厚度,同酥皮嘅比例恰如其分。
2️⃣ 曲奇皮蛋撻 💰9(👅: 8.5/10)
曲奇皮蛋撻
雖然呢度最出名係酥皮蛋撻,但同時有賣曲奇皮蛋撻。
曲奇皮食落牛油味充足,咬落酥香脆口,
蛋漿豐盈,唔會有多餘既氣泡,蛋漿份量控制得啱啱好,而且烘焗時間都拿捏準確,蛋味食落香濃,但唔會過甜,即使係曲奇皮蛋撻都發揮得唔錯。
3️⃣⃣ 花卷 💰15(👅: 8.5/10)
花卷
本身淨係諗住買蛋撻,不過見呢度有唔常見既花卷,雖然唔係我嘅童年回憶,但見幾特別,就買黎左試。
花卷羅上手幾重同大舊,係一款用唔同既材料整成既懷舊小食,以牛油蛋糕質感為主,集唔同既蛋糕組成,好似朱古力蛋糕、斑斕蛋糕、牛油蛋糕、咖啡蛋糕、合桃蛋糕、提子蛋糕同忌廉。
蛋糕咬落質感濕潤,合桃令口感更加豐富,食落去牛油味比較突出,但同時其他蛋糕既味都食得出,係幾特別,而忌廉係鹹忌廉,所以食落係鹹鹹甜甜,忌廉會比較油膩,勝在份量唔算多,不過一件花卷唔細,一個人食哂會有小小濟。
🌟九龍城一直都唔係大家常去既地方,因為交通唔方便,呢度無大型商場,以前要特登過黎買蛋撻確實要好有恆心,不過而家屯馬線開通左,去九龍城唔再嘅夢想,呢家既九龍城除左係泰國菜、越南菜林立既地區,仲開左唔小適合輕鬆一下既CAFE,唔再係一個舊區。

酥皮同曲奇皮蛋撻我同樣鍾意,如果你係蛋撻迷,但無黎過呢間40幾年歷史既老餅店,確實枉為蛋撻迷。值唔值得特登黎一試、甚至買一打蛋撻迷返去,就視乎你對蛋撻既熱愛程度。

店主同佢老婆都已經踏入70、80歲,二人鎮守餅店40幾年,由後生做到老,仔女都已經長大成業,雖然已經白髮蒼蒼,長年站立做餅令到雙腳唔好,但佢地都堅持唔退休,為左保住豪華餅店既40幾年金漆招牌。唔知幾時可能無機會再食到呢間歷史悠久既老餅店,如果你鍾情於懷舊西餅,咁呢間可以令你重恰舊時既味道,如果你想跟隨發哥既足跡,可以黎呢度一嚐發哥最鍾意食既蛋撻同合桃蛋糕、會買返去比發嫂既菠蘿包同雞尾包。
👅味道: 9/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: $33 (服務費: NA)
2021-06-26
2021-07-17 608 瀏覽
✨可一不可再✨.屯馬線開通後,就去九龍城土瓜環行下,經過Research 原來有間連發哥都成日食嘅傳統餅店,咁就決定要去下٩(ˊᗜˋ*)و 不過強烈建議,除非你住好近或者順路經過先好買黎食,唔需要特意為咗呢間黎🙈- 花卷$16- 蛋撻$9其實傳統店都知道食嘅係食情懷,所以唔會對味道有期望,咁就叫咗最出名嘅花卷及酥皮蛋撻,前者都還可以,但酥皮蛋撻比預期更難食,蛋撻黎講都叫below average,個酥皮有少少燶,亦冇咩蛋香,整體都幾Overpriced如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚.🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 順帶一提,係買餅過程中我都保持友善及有禮貌,但可能天氣太熱又或者我唔係發哥,老闆娘全程冇同我有過任何Eye contact 或講一句說話,老店果然份外有性格😝
✨可一不可再✨

- 花卷$16

- 蛋撻$9

🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛

2021-07-08 328 瀏覽
去到九龍城,行行吓見到一間餅店有周潤發嘅照片,所以就買咗六個蛋撻,我見到有蛋撻牛油皮或者酥皮,不過整體來講蛋撻都係一般,值得一讚嘅係酥皮咬落去唔係好油,但唔係鬆軟😂,不過去買嗰陣都要排隊,講緊係平日嘅下午兩,三點😳

2021-07-04 375 瀏覽
屯馬線新開張,Fatbrown 都趁住紅日去朝聖一下難得去到九龍城寨,一定要試名物-豪華餅店之前已經想食好耐,但係要去九龍城真係好考耐性難得屯馬線開張,朋友們都想去朝聖,先有機會去花卷$15最出名的花卷,有舊香港的味道花卷就係由唔同口味嘅蛋糕同埋合桃組合而成,口感都幾特別,不過拎到返屋企,其實都已經變咗一pat 野蛋撻$9朋友就叫咗一個牛油蛋撻仔,不過外層做得幾有牛油味,又香又脆,熱辣辣食一流蛋漿有蛋味不過呢老實講,覺得有啲overall price,可以試一次咁嘅
屯馬線新開張,Fatbrown 都趁住紅日去朝聖一下
難得去到九龍城寨,一定要試名物-豪華餅店

花卷$15
最出名的花卷,有舊香港的味道

蛋撻$9
蛋漿有蛋味

2021-06-03 688 瀏覽
差到我即刻開account點評,我好鍾意食蛋糕,依個蛋糕係我人生之中最難食嘅蛋糕。諗住朋友生日附近買個蛋糕,附近關曬店得佢開。難食都唔緊要,價錢完全唔正比,又貴又難食。真係完全買黎掉,我都唔好意思買咗咁嘅蛋糕比朋友!首先,個奶油係牛油味質地,超級漏,每啖都好似食緊牛油,本來想整走啲牛油(真係唔係cream)再食入面個蛋糕算,點知入面蛋糕又咸又口感粗糙,算!咁我食櫻桃囉!點知,個櫻桃想做到冰糖葫蘆嘅feel,但係完全係糖漿未結,食少少都覺得自己就黎有糖尿病!無諗過終於食到我人生中食過最難食嘅蛋糕!好伏啊,完全感受唔到懷舊嘅情懷,只係feel到好難食好難受好唔好意思!

生日
2021-06-01 594 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5接連幾天的天色都滂沱大雨,來一客像太陽般的港式蛋撻 🥧 來喚醒精神吧!☝🏻 只愛曲奇皮而不愛酥皮蛋撻的我,繼續支持曲奇皮,繼續支持九龍城區老字號,連發哥都大愛的豪華餅店~店舖是傳統舊式老餅店,店面小小的,陳列櫃裡是幾十款不同款式的麵包蛋糕,味蕾享受前先來躺眼睛👀利誘。好吧!暫時忘記老闆娘長久以來帶點不善的服務態度,好好享受那份僅有的懷舊之味吧!🥰💋 蛋撻 - 曲奇皮 ($6)蛋漿豐盈,沒有多餘的氣泡,是材料份量與烘焗時間拿捏準確之象徵;蛋味香濃亦不會過甜,味道剛好,曲奇皮牛油味充足,果真做到酥香而脆口,大啖指數激增 👍🏻
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 蛋撻 - 曲奇皮 ($6)
2021-05-14
  • 蛋撻
山長水遠,又新界區走過來,真係好失望,呢間野除咗舊之外,冇嘢值得來,好難食。蛋糕類別,一係太乾,一係太濕,忌廉好假好難食,如果唔係因為呢間係老鋪,我估新式嘅麵包店買啲咁嘅嘢,一定執笠!提子包正正常常,似係人哋$3個嗰種質素,不過佢買貴人哋幾倍!完全冇提子嘅,食晒成個包先發現兩粒提子乾😂唉!呢個蛋捲,佢講到幾勁,講佢自己研究出嚟,我食完真係得啖笑,完全係將啲頭頭尾尾捲埋一齊,真係唔知自己食緊乜🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️啲忌廉好假所有嘢都好難食,唔係一般嘅難食,我哋每樣食咗一啖,真係呑唔到落去!夾硬食都得嘅,不過真係唔想浪費自己食嘢嘅quota!最正常係個蛋撻,唔記得$8定$9不過只係剛剛合格的質素,唔食都冇損失。一個咁嘅蛋撻又係俾人哋賣貴,但係質素有一半,點解要排隊買呢,相信大家都係同我一樣,俾佢老字號呢個名呃咗!本來我淨係想買3樣嘢,佢又無啦啦叫我買大蛋捲,講到好好食,一食落口真係唔知講乜好。買咗五樣嘢,佢收咗我$66,公道啲講,真係有啲貴,一般去其他舖頭不論係連鎖定係獨立店舖,都比佢平。

完全冇提子嘅,食晒成個包先發現兩粒提子乾😂唉!

2021-04-27 589 瀏覽
見講到酥皮蛋撻咁出名,我就買左酥皮同牛油皮,仲買埋合桃酥同合桃杯仔蛋糕酥皮唔夠脆身,偏乾,蛋漿係夠多同有蛋香甜反而我欣賞牛油皮,夠香夠脆$9一隻,偏貴合桃酥一般般,$12合桃杯子蛋糕又好ok 喎,蛋糕仔唔過鬆,食得實在,最緊要少甜主要食老店情懷,細個的味道
酥皮唔夠脆身,偏乾,蛋漿係夠多同有蛋香甜
反而我欣賞牛油皮,夠香夠脆
$9一隻,偏貴
合桃酥一般般,$12
主要食老店情懷,細個的味道
合桃蛋糕仔,牛油蛋撻
2021-04-25
15 分鐘 (外賣自取)
合桃蛋糕仔,牛油蛋撻
 豪華餅店係九龍城都算係做左好耐,最出名既就係佢既酥皮蛋撻,聽聞連發哥都係佢熟客😳咁出名緊係要試下佢!1⃣️酥皮蛋撻($9)個蛋撻皮係真係好脆🤤食落一啲都唔油,蛋幾滑幾香,值得一試!  2⃣️花卷($15)本身淨係諗住買蛋撻,但係見到呢個花卷,幾靚幾特別咁,又忍唔住買黎試埋。一件花卷,用作唔同既材料整成,包括有斑斕蛋糕、牛油蛋糕、朱古力蛋糕、同埋忌廉,食落係幾特別,唔同既味都食到😯

1⃣️酥皮蛋撻($9)
酥皮蛋撻
個蛋撻皮係真係好脆🤤食落一啲都唔油,蛋幾滑幾香,值得一試!

2⃣️花卷($15)
2021-04-07 594 瀏覽
上星期去呢間嘢訂左個牛油蛋糕,今日14:30去攞,佢叫我晏啲,我話約左3點攞喎,跟住佢話個整餅師父今日唔舒服,又叫我今晚去攞,我話住屯門喎,點專登今晚出嚟,點知個肥師奶爆響口,今朝賣左個比人,唔係就有得比你啦。明白晒,原來你賣左我嗰個比人🤬🤬🤬
明白晒,原來你賣左我嗰個比人🤬🤬🤬
  • 牛油花餅
2021-04-06 513 瀏覽
之前成日會因工作關係去九龍城,而每一次一定會帶豪華的餅同蛋撻回家同家人分享,今日做完嘢經過心思思去買返個蛋撻同斑斕卷蛋食下先平日去排就冇咁多人,不過老闆同老闆娘態度依舊😅今日問老闆娘有冇酥皮蛋撻,佢依舊係粗粗冷淡一句 ‘無啊’然後繼續用佢對手執啲大麥包呀提子包出嚟,全程係冇帶手套,執執下啲包就收錢,其實依家睇落都幾驚😅 咁我唯有買牛油皮同斑斕蛋捲牛油皮好實,冇以前嗰個鬆化感覺,蛋漿也較,而且不甜,冇咗以前果種濃濃嘅蛋香味斑斕卷蛋 仲有濕潤鬆軟口感,不過呢個略太甜,而且甜入邊係冇咩斑斕味😅以後不用成日心掛掛了
之前成日會因工作關係去九龍城,
平日去排就冇咁多人,不過老闆同老闆娘態度依舊😅

咁我唯有買牛油皮同斑斕蛋捲

以後不用成日心掛掛了
2021-04-06 555 瀏覽
朋友雪櫃壞咗慶祝生日就要揀一個冇cream嘅蛋糕古早味蛋糕嘅舖頭開到成行成市但係呢間懷舊小店先係我嘅「古早味」細個時weekend都會去九龍城嚟呢度食一個紙包蛋糕或者蛋撻🤩班蘭海綿蛋糕($70)我估係因為九龍城好多賣東南亞嘢嘅鋪頭所以舖頭除咗原味蛋糕之外仲會整斑蘭蛋糕(?)份量唔算太大件,不過幾個分,飯後一人一件仔啱啱好,超濃嘅斑蘭味,淡淡嘅甜,唔會太膩當然價錢嚟講係略貴,不過都唔緊要,始終呢啲舖頭買少見少🥺趁有得食嘅時候應該要食
朋友雪櫃壞咗
慶祝生日就要揀一個冇cream嘅蛋糕
古早味蛋糕嘅舖頭開到成行成市
但係呢間懷舊小店先係我嘅「古早味」
細個時weekend都會去九龍城
嚟呢度食一個紙包蛋糕或者蛋撻🤩

班蘭海綿蛋糕($70)

我估係因為九龍城好多賣東南亞嘢嘅鋪頭
所以舖頭除咗原味蛋糕之外仲會整斑蘭蛋糕(?)

題外話/補充資料: 提提大家!!! 去豪華係一定要食蛋撻呀!
2021-04-05
2 分鐘 (外賣自取)
生日