2025-01-24 10402 瀏覽
🍖招牌蒜蓉豬手 m $400 (8.5/10)韓國人開餐廳真係勁有效率,我當日星期五6點拎飛,排12張飛等左35分鐘就可以入座🫶🏻,入到座落單唔洗兩分鐘已經上曬菜!!大家記得一定要叫蒜蓉豬手!雖然食完個口會好臭( ・᷄ὢ・᷅ ),但蒜泥嘅濃郁度真係可以令到成件事昇華曬,d豬手沾上蒜泥就唔洗再點任何醬汁,豬手豬皮本人都好夠入味,個皮超煙韌(稍微有少少難咬😝,份量方面我就覺得唔算多,m size兩個人輕鬆ko,食完好滿足🤟🏻,同係韓國食嘅味道差唔多豬手本身附送一大盤沙律,幾款小菜,我覺得兜沙律唔錯😂,可以比你食食下解膩,同埋唔怕食太多肉便秘🤨🍖蟹籽紫菜飯 $50 (8/10)係我係韓國食豬手嘅必叫item😎,一定要捏到一個個波咁食先好食,超愛d黃蘿蔔碎!成件事非常夠味又有口感回頭指數:🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)-好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)人均:$200~服務:(7/10)-希望熱潮過去後會易d食到😳,想食真係要6點前黎拎飛

🍖招牌蒜蓉豬手 m $400 (8.5/10)

🍖蟹籽紫菜飯 $50 (8/10)

回頭指數:🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

人均:$200~
服務:(7/10)
希望熱潮過去後會易d食到😳,想食真係要6點前黎拎飛
呢間餐廳係位於銅鑼灣嘅豬腳小姐,佢喺金朝陽中心二期嘅Midtown地下C號舖。嗰日夜晚食飯等咗一陣就有位。今次我去試咗佢哋嘅大份蒜味豬腳同埋吞拿魚飯,真係好正。
首先講下個蒜味豬腳,豬腳嘅肉質真係好腍,一啲都唔韌,食落去好容易咬開。蒜味好重,成個口感好豐富,不過我覺得蒜味仲可以再重啲,咁就可以更加滿足我對蒜味嘅追求。豬腳嘅份量都好足,啱晒我呢啲大食嘅人。
再嚟講下個吞拿魚飯,呢個飯係可以自己DIY,即係你可以帶手套自己搓飯團,有時整吓細細個又整吓大大個,都幾好玩。吞拿魚嘅質素都好高,新鮮又唔腥,同紫菜飯、沙律醬一齊食真係一流。
總言之,呢間豬腳小姐真係唔錯,無論係蒜味豬腳定係吞拿魚飯,都做得好出色。如果你鍾意食豬腳同埋吞拿魚,呢間餐廳一定唔會令你失望。下次我仲會再去試下佢哋其他嘅菜式。
餐廳嘅環境都好舒服,服務態度都好好,值得一讚。如果你喺銅鑼灣搵緊一間好食嘅餐廳,我一定會推介你去豬腳小姐試下。

今次我去試咗佢哋嘅大份蒜味豬腳同埋吞拿魚飯,真係好正。

豬腳小姐📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown地下C號舖┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄開業一排都仲要排長龍😯用餐時間只有60分鐘店舖入面比較迫 所以無點影到個環境但豬手(定腳?😂) 味道幾滿足!▫️ 原味豬手 - Size M ($380)中size分量細韓國一個圈🥲三個人係唔夠食的但味道不錯!!相對韓國切得比較厚少少豬皮好Q彈 滿滿膠質👍🏼肉質嫩滑 肥肉部分不油膩 點麵豉醬好正有唔同嘅前菜都可以無限refill特別中意呢個天使草沙律 口感咬落極爽 仲有大大盤沙律菜 完全唔怕滯🥗▫️ 蟹籽紫菜飯糰 ($50)必叫!!滿滿嘅紫菜同蟹籽 加麻油好香口正確食法其實係握做一球球飯糰食但太懶撈埋就咁食 送豬手一流👍🏼┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
豬腳小姐
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
開業一排都仲要排長龍😯
用餐時間只有60分鐘
店舖入面比較迫 所以無點影到個環境
但豬手(定腳?😂) 味道幾滿足!

▫️ 原味豬手 - Size M ($380)
中size分量細韓國一個圈🥲三個人係唔夠食的
但味道不錯!!
相對韓國切得比較厚少少
豬皮好Q彈 滿滿膠質👍🏼
肉質嫩滑 肥肉部分不油膩 點麵豉醬好正
有唔同嘅前菜都可以無限refill
特別中意呢個天使草沙律 口感咬落極爽
仲有大大盤沙律菜 完全唔怕滯🥗

▫️ 蟹籽紫菜飯糰 ($50)
必叫!!
滿滿嘅紫菜同蟹籽 加麻油好香口
正確食法其實係握做一球球飯糰食
但太懶撈埋就咁食 送豬手一流👍🏼
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
到韓國必食的豬腳小姐,如今竟然在香港開分店,真是太興奮了!🌟- 單點豬腳還會送沙律,完美解膩!🍃- 我每次都點「招牌蒜蓉豬腳」,上面堆滿了超級多的蒜,甜而不辣,特別適合我這種重口味的人!🧄- 肉質鮮嫩:豬腳煮到軟嫩,肉質彈牙,皮膚則充滿膠質,入口即化,完全不油膩!✨如果你和朋友一起來,可以選擇大份的分享,還可以點其他小食一起享用!🍽️快來試試這道必食的韓式蒜蓉豬腳吧!你一定會愛上它!❤️

- 單點豬腳還會送沙律,完美解膩!🍃

快來試試這道必食的韓式蒜蓉豬腳吧!你一定會愛上它!❤️
2025-05-14 78 瀏覽
『香港美食』對於食肉獸的我黎講,韓國豬手真係無敵,上次去韓國滑雪食左間好好食的豬手,即刻愛上;最近無得飛,見到香港開左韓國非常有名的豬手小姐,仲要成日排隊,咁多人食,即刻想試下,我大概6點開始排隊,基本上咁早都唔使點排,只要齊人就入得,但有因為好多人等朋友未入得先6點就要排隊。入到去,店員同我地解釋2人餐份量比較多,如果胃口較細建議散叫,散叫都一樣有哂成盤前菜及沙律,聽完我地都係決定叫2人餐;上菜速度係超快,基本唔使點等,成盤出現,見到都覺得正,我地揀左蒜泥版,不過重口味的我覺得佢的蒜咪唔算好濃,但豬手好食,唔係淋哂,好溶的口感,佢比較厚切,有少少咬口,但唔難咬開!佢個2人餐送蒸蛋,但個蛋我覺得普通,無咩味,但佢的前菜好食,我鐘意個海草沙律,個樣好似炸米粉咁,但口感好爽,好好味,整體我覺得幾好,店員都有禮貌,但下次2個女仔真唔使叫餐,要個中豬手都夠!
2025-04-19 0 瀏覽
每次去親韓國都會食豬腳小姐,而家竟然嚟香港開分店,必須要去試吓同韓國嘅味道一唔一樣。餐廳單點豬腳會送沙律俾你解膩。喺韓國食除咗會有沙律,仲會有辣湯俾人煮埋公仔麵。感覺比較豐盛。🐖每次去我都只會叫一個口味—蒜味佢有超級多蒜鋪喺隻豬腳上邊,而且啲蒜味比一般嘅甜,唔會因為太多而變得好辣。最啱我呢啲重口味嘅人。豬腳都有分大細,我哋得兩個人食,所以叫中size已經可以。如果人多去嘅話,可以叫大size,另外都可以叫其他小食share食。豬腳已經煮到好腍,啲肉好爽口彈牙,皮嘅部份就充滿膠質。我哋都算好早去到,大概6:30已經坐咗喺入面食。食食吓7:00之後出邊已經好多人排隊,所以如果要去嘅話記得早啲到啦。總括而言,除咗無喺韓國飲咁划算之外,味道或者感覺都同韓國一樣。得閒可以嚟食吓一解思鄉之愁😂😂

🐖每次去我都只會叫一個口味—蒜味
豬腳已經煮到好腍,啲肉好爽口彈牙,皮嘅部份就充滿膠質。

小編今日來到銅鑼灣一間韓國豬腳專門店「豬腳小姐미쓰족발」,餐廳已經進駐銅鑼灣‼️本店在韓國弘大開店超過30年,採用韓國產新鮮豬隻滷煮豬腳,招牌必食蒜蓉醬豬腳🐷 餐廳提供豐富的韓式小食,包括泡菜辣蘿蔔、芽菜及,沙律醬拌刀削麵🧡 午市套餐性價比高,在香港也吃到正宗韓國豬腳的幸福滋味🇰🇷 招牌「招牌蒜蓉豬腳套餐」豬腳上面淋上滿滿的蒜蓉醬🧄 豬腳滷至軟嫩入味,帶偏甜口味,沒有半點豬肉的膻味🙌🏻 豬皮充滿膠質,入口即化而不覺油膩,整體蒜頭味不嗆不辣,豬腳肉汁配上白飯一流,加上沙律解膩🥗 必食推介的韓式蒜蓉豬腳🐷💜 🍽️菜式:招牌蒜蓉豬腳套餐(午市)👅好味指數:8.25/10💰消費:HK$95📍地址:豬腳小姐 (銅鑼灣) 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown地下C號舖🈹推介優惠:N/A

🍽️菜式:招牌蒜蓉豬腳套餐(午市)
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$95
🈹推介優惠:N/A
2025-04-05 1110 瀏覽
今天是公眾假期,到豬腳小姐吃午餐,不用排隊。地方不是很大,大多是三人、四人枱,凳是可以揭起,把背包或其他物品放在凳底內,不怕被人拿掉銀包或背包。地方很特別,不停播放着音樂,歌曲也算輕鬆愉快。看餐牌主打是豬腳,有原味有蒜蓉也有辣的,有大和中的選擇,今次叫了一個蒜蓉豬腳,侍應提議我們蒜蓉另上,先吃原味,再把蒜蓉鋪上面便可以吃過兩種味道。豬腳很美味,皮和肥膏都肥美。也有一次性的手套可以用來吃豬骨。一個中號的豬腳已經是頗多,價錢是$400,加埋伴菜,兩個人一定夠飽。伴菜有多款,有蘿蔔、洋蔥、海藻等等,還有一碟大菜沙律。而且盆菜可以免費加添,我覺得最好吃的是那些海藻做成幼絲加上沙律醬很彈牙美味。今次亦叫了一個紫菜飯,價錢是$50,侍應提議我們,先把配料撈勻再手握造成一個個波波的伴飯。但覺得反正也是吃落肚,就把所有配料全部撈勻,當炒飯吃,更加可口、更加自由。店內應該有酒牌,日本啤酒和韓國白酒。計及加1服務費,今次共$495,有多種付款方法,食物份量頗多,要用外賣盒走吃剩的豬腳,下次不用叫紫菜飯,那麼兩人份量便剛好。

店內應該有酒牌,日本啤酒和韓國白酒。

• 蒜蓉豬腳
2025-03-24 2368 瀏覽
韓國弘大人氣豬手店「豬腳小姐미쓰족발」開到黎香港,唔洗飛韓國都可以試到,開心❤️上年十一月開嘅時候經過見到門口排哂長龍,而家知道可以經佢IG book位唔洗等,而且都唔難book,搞到我食完已經想即刻再book🤩🥢招牌蒜蓉豬手 $400已經包咗沙律同前菜,前菜全部都好!好!食!而且仲有得refill,有一款店員話係海藻有沙律醬嘅前菜,好味到我哋仲refill多咗一碟,前菜全部有得refill就唔怕食豬腳會食到好漏啦!主角豬腳真係超級好味,有口感嘅豬皮入口越咬越出味,連埋豬腳嘅肉,又煙韌又淋,完美咁平衡番皮嘅油膩,食下一件食下又一件,2個人食2-3人份量都唔會話食唔哂鍾意食蒜蓉嘅一定要叫蒜蓉呢款,佢個蒜蓉係又香又滑勁match豬腳🥢招牌魚糕湯 $128充滿濃濃胡椒味嘅湯底,冬天飲一啖真係成個人即刻暖哂,魚糕魚蛋魚片全部都唔會話係硬實嘅質地,出色!🥢蒸雞蛋 $50一上檯雖然好熱,但一定要襯佢熱辣辣嘅時候打卡同食,入口好鬆軟,耐咗蓬鬆嘅雞蛋就會慢慢倒塌啦😂本身都會擔心過江龍黎到香港通常無幾間會覺得好食,雖然我無喺韓國食過,但係我覺得呢間好好味,未食過嘅你一定要比次機會佢呀!而且舖頭氣氛好好,見

招牌蒜蓉豬手

🥢招牌蒜蓉豬手 $400

招牌魚糕湯

🥢招牌魚糕湯 $128

蒸雞蛋

🥢蒸雞蛋 $50

本身都會擔心過江龍黎到香港通常無幾間會覺得好食,雖然我無喺韓國食過,但係我覺得呢間好好味,未食過嘅你一定要比次機會佢呀!而且舖頭氣氛好好,見到有幾檯有人生日,店員會熄燈仲會全部一齊唱歌送上蛋糕,真係…只要你唔尷尬尷尬嘅就係壽星本人😂

豬腳小姐Myth Jokbal
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期- Midtown地下C號舖。

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
員工友善指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦𖤐:招牌蒜蓉豬手、招牌魚糕湯
人均消費:$318.5
2025-03-19
$318.5 (晚餐)
招牌蒜蓉豬手
招牌魚糕湯
蒸雞蛋
上次經過勁多人就無去食,今次特登5點去食就無人,晚餐係無set,得lunch有。因為得2個女仔,所以我哋只係叫咗個海螺猪手,其他都係附送,個沙律菜好新鮮開胃,酸酸甜甜,猪手係原味,都幾軟,唔會鞋,而個海螺下面原來係拌冷麵來一開始以為全部都係蔥哈哈,食到後面先發覺有冷麵,味道份量都,打算下次揾多幾個fd一齊食,嗌多幾個小食試下
上次經過勁多人就無去食,今次特登5點去食就無人
一開始以為全部都係蔥哈哈,食到後面先發覺有冷麵,味道份量都
,打算下次揾多幾個fd一齊食,嗌多幾個小食試下
海螺拼猪手
2025-03-11
海螺拼猪手
2025-03-03 4404 瀏覽
🧭豬腳小姐(銅鑼灣)⭐️骨膠原之選⭐️🇰🇷過江龍💸招牌蒜蓉豬手(L) $450聽落$450食豬手好似唔平但其實份量十足當日兩條仔去食淨係嗌一個L size豬手已經好飽好滿足🫃蒜蓉豬手香得嚟一啲都唔膩滿滿嘅骨膠原豬手好腍好入味啖啖都係肉好爽🍖嗌豬手附送沙律同配菜豬手配泡菜同醃蘿蔔夾雜住嚟食唔會覺得肥膩嗌埋支真露就perfect💯💰人均 ~$250🍗食物:8.5/10👨‍✈️服務:7/10🪑環境:7/10💯總分:7.5/10總結: 豬手係值得一試,但排隊時間過長係事實,當日5:30 到,差唔多9:00先有得食,新開張只有實體籌,排隊冇得行開扣少少分,要有心理準備有排等⏱️
🧭豬腳小姐(銅鑼灣)

⭐️骨膠原之選⭐️

👨‍✈️服務:7/10
🪑環境:7/10
💯總分:7.5/10

2024-12-20
220 分鐘 (堂食)
2025-02-25 4123 瀏覽
來自首爾的 豬腳小姐 正式登陸銅鑼灣,無需遠赴韓國,亦可以回味最愛的 招牌蒜味豬手。中份豬手足夠兩至三人共享,經細火滷製的豬腳肉質軟嫩並富含膠質。特別之處在於鋪滿大量蒜蓉,蒜香濃郁但不嗆辣,口味微甜,配上彈牙豬皮,入口即化而不覺油膩。套餐附上韓式泡菜、酸蘿蔔絲及沙律,清爽解膩,口味更多元。Straight from Seoul, Myth Jokbal has officially landed in Causeway Bay! Now, you can savor the authentic flavors of its Signature Garlic Jokbal - slow-braised to perfection, the pork trotter is tender, collagen-rich, and melts in your mouth without feeling greasy. What sets it apart is the generous layer of garlic, which is intensely fragrant yet mild,
招牌蒜味豬手
Straight from Seoul, Myth Jokbal has officially landed in Causeway Bay! Now, you can savor the authentic flavors of its Signature Garlic Jokbal - slow-braised to perfection, the pork trotter is tender, collagen-rich, and melts in your mouth without feeling greasy. What sets it apart is the generous layer of garlic, which is intensely fragrant yet mild, with a hint of sweetness that complements the chewy, gelatinous pork skin.
2025-02-22 3968 瀏覽
今天三人前來吃lunch。點了一份M size蒜味豬腳,一份煎餅,一個紫菜飯糰。三個人吃,買單658,非常飽,綽綽有餘。食物方面,豬腳非常嫩,口感好,但是蒜味稍甜。雖然不會甜到膩,喜歡鹹口的朋友需要點他們提供的醬。還有沙拉在一旁解膩。三個人吃也夠,cp值比我想像中好。煎餅賣相十分吸引,味道一般。banchan伴餐小菜能添加,不過辣蘿蔔只有辣粉味,沒有其他味道略寡淡。酸蘿蔔還好。飯糰是一大盤飯自己mix,味道好又抵食。老夥計的態度良好,很是親切。看得出來年輕的員工們(無論本地與否)還在培訓中,進門後沒人安排座位,直到老一點或有經驗的本地店員安排,我們才順利入座。地點方便,下次還有興趣嚐其他菜。

煎餅賣相十分吸引,味道一般。

飯糰是一大盤飯自己mix,味道好又抵食。

老夥計的態度良好,很是親切。

地點方便,下次還有興趣嚐其他菜。
本來見到呢間新餐廳滿心歡喜,諗住去試吓佢啲lunch set,點知食到我一肚氣!銅鑼灣午飯時間我地一行人由13:09分入座到13:45分夠膽上齊最後一個set lunch,可以漏單超過40分鐘,係40分鐘!都上唔齊菜,仲要連水都冇杯,要我地提醒佢先拎瓶水同啲杯嚟比我地自己斟水比自己飲,食物質素完全對唔上咁長既等待時間,一齊食飯既同事上咗兩個凍過凍飲既湯,後邊上既湯係熱既,仲要好唔情願咁先肯換過碗熱既比佢地,小菜上得一半,後邊乾脆連碟都唔分,直接話裝大碟啲,要我地自己分,後廚韓國人員工態度惡劣,友人用韓語同佢催餐,佢用愛理不理既態度射波叫返個前台阿姨處理,完全無想跟進既意思,完全冇心做生意!各位要小心!PS: 我最後冇食到佢個餐,走咗去對面食個麵就算!人地由點單都上菜用咗5分鐘!對比極之鮮明,高下立見!假如閣下時間多又犯賤既話觀迎去呢間餐廳一試!
2025-02-06
40 分鐘 (堂食)
2025-01-22 7155 瀏覽
睇韓劇成日見到主角食豬腳,今次終於可以食到喇!搵到個都鍾意食豬腳既朋友一齊黎左呢間豬腳小姐試試。嘩好味呀!份量好足,基本上食完一定夠飽!配埋泡菜同生菜,一啲都唔覺得油膩!值得再來!