2009-08-04 28 瀏覽
每次看見長長的人龍,總會打窒我試飲之心,但又慶幸有條人龍,證明香港人無禮極都重有條訂得唔太低嘅底線,未被污染,希望遲一兩年唔會見到人人一窩蜂去打尖或排隊時係踎喺度吧!撞啱少人(條隊得三四人),買了一杯珍珠奶茶,唔駛點等就拎到手,一揸上手已感到"少少不同",個杯同飲管較其他台式飲品店硬身,像高級了一點,呢度要加分唔客氣,大啖大啖啜呀啜,唔~~茶味夠但唔夠甜(我極度嗜甜),珍珠細細粒冇味之餘又太太太腍冇"趙"頭,平凡之作而已,如果真係要飲台式飲品,我寧願幫襯台式,平均一點又平三蚊雞!!聽講招牌奶蓋乜乜唔錯,下次再試多次先~~
聽講招牌奶蓋乜乜唔錯,下次再試多次先~~
2009-08-01
2009-08-04 29 瀏覽
談到貢茶,我也會向朋友推薦,因為是我是一飲愛上,它就像全英一叮的蘇珊,聽第一粒音就知她的魅力。自它開業後,我沒有飲過輕鬆飲了。我飲了三次,有兩次是奶蓋紅茶,第三次是奶蓋烏龍茶。先談奶蓋紅茶;一上手,我是想跟著面層的指示做,開杯蓋,杯蓋很薄,開時要非常小心。多做一步,第一口是把那個面層白色creamy的奶泡滑入口中,是一種濃和杰的cream,咸咸的有點樣芝士,給我一種強烈的感覺,記得只要試一兩口就好了,因為試得多會口腔的感覺就會太濃。之後把紅茶滑入口,輕重的關係,只要斜多少少,就只會少少的cream 入到口中,紅茶也很香滑,是第二種層次的享受。很困難地,我把那薄薄的蓋蓋在杯上,就開始試飲了。口腔還有第一口奶泡在回味,開始試第一口紅茶,紅茶味道不錯,不過未有紅茶觸動我,這個也是,再把飲管放在紅茶與面層的cream 中間的位置,那個cream 再次輕進我口中,和那紅茶配合,cream 沒有那麼重,紅茶也變成奶茶的味道,但香滑很多。最後把兩者完全結合,立即變成一杯珍珠奶茶,部份的cream 還在頂,所以面層特別香滑。我把飲管時放高時入低,濃一點又淡回一點,到最後一刻也是好飲。配角的珍珠,不是淋

最後把兩者完全結合,立即變成一杯珍珠奶茶,部份的cream 還在頂,所以面層特別香滑。我把飲管時放高時入低,濃一點又淡回一點,到最後一刻也是好飲。配角的珍珠,不是淋的,有了它是加了口感,沒有了它就是少了一點哨口,就好像戲入面總要有出色的配角一樣,不能忽視它的存在價值。

再次試的是烏龍茶。當日因為下雨,免得麻煩,今次沒有開蓋了。第一口就把飲管放入茶裡去,一試那烏龍,非常正,很甘淳,對茶不講究的我也試得出是好茶,少有地忍不住多飲幾口茶。結合後也是不錯,有上兩次的效果,不過如果是烏龍茶,我還是喜歡它自我引發的威力。

對這店的奶蓋系列非常喜歡,打著打著,就已經心思思想要一杯了。
值得跟
奶蓋~一試愛上
這是第一次的紅茶
等幾耐都等
$14 (其他)
值得跟
奶蓋~一試愛上
這是第一次的紅茶
等幾耐都等
  • 奶蓋紅茶,烏龍茶
2009-08-03 4 瀏覽
又想飲珍珠奶茶 又想試招牌奶蓋結果點了珍珠奶茶加奶蓋剛叫了就後悔了 因為加奶蓋要五元現在總數十七元 豈不是不抵飲了?茶來了先跟從指示飲一口奶蓋果然 鹹鹹的 感覺好特別奶茶亦濃淡適中 更不會說太甜至於珍珠量也頗多 不愁喝到一半就沒剩但 問題來了喝不到三分一 已經覺得好飽因為當時已吃過午飯 買杯貢茶只為了解渴但都沒到一半 就快要喝不下去一杯貢茶頓變雞肋 食之無味棄之可惜結果勉勉強強 再多喝三分一就扔了雖然十多元的價錢已經很相宜但假若貢茶能多推個小杯裝然後再把價錢調低一元半塊相信對顧客或店舖本身也有得益
又想飲珍珠奶茶 又想試招牌奶蓋
結果點了珍珠奶茶加奶蓋
剛叫了就後悔了 因為加奶蓋要五元
現在總數十七元 豈不是不抵飲了?

茶來了

但假若貢茶能多推個小杯裝
然後再把價錢調低一元半塊
相信對顧客或店舖本身也有得益
2009-08-02 27 瀏覽
只是做外賣生意賣飲品的店鋪也能上openroce的十大令我非常感興趣今天去油麻地一帶逛特意走去旺角買杯試試我買的是珍珠奶茶買一杯飲品要等超過5分鐘還是第一次其實店鋪人手不是少但有男職員在跟女職員「打牙骹」使輪候時間加長飲品非常大杯算是蠻值的之前見各位兄弟也說過飲品很甜但我不信邪要了一杯正常甜一飲之下我就知我錯了真的很甜完全蓋過了茶香和奶味下次我想要半甜/微甜好了但細味之下仍感受到很微的茶香(真的很微)值得一讚的是珍珠粒非常多而且size剛好, 不會塞著飲管衛生方面, 比起旁邊的小食店算是非常好了12元用作解渴及行街時解悶還可以啦…
只是做外賣生意賣飲品的店鋪也能上openroce的十大
令我非常感興趣
今天去油麻地一帶逛
特意走去旺角買杯試試

我買的是珍珠奶茶
買一杯飲品要等超過5分鐘還是第一次
其實店鋪人手不是少
但有男職員在跟女職員「打牙骹」
使輪候時間加長

一飲之下我就知我錯了
真的很甜
完全蓋過了茶香和奶味
下次我想要半甜/微甜好了
但細味之下仍感受到很微的茶香(真的很微)
值得一讚的是珍珠粒非常多
而且size剛好, 不會塞著飲管

衛生方面, 比起旁邊的小食店
算是非常好了

12元用作解渴及行街時解悶
還可以啦…
珍珠奶茶
2009-08-01
2009-07-31 6 瀏覽
中七畢業, 5月頭開始旺角返工,同公司個阿姐食lunch個陣, 請我地飲珍珠奶茶。第1杯就係<貢茶>買喇~~ (唔經過都唔知個條街咁多台式飲品店 =] )當時10蚊大大杯已經好興奮, 而且咁多珍珠又好飲喎~ 正 自此上哂癮~ 每個星期都飲兩杯左右~ 所以身型都日益澎漲了...XD到而家都8月頭喇, 呢數個月Lunch時間, 全條街既台式飲品既珍珠奶茶全部俾我飲過哂。貢茶D珍珠奶茶既水準真係每況越下.... 特別係D珍珠...雖然份野仍然多,但好散+冇味... 奶茶又唔似奶茶...跟前兩三個月買的差一大截...= =作為一個珍珠奶茶FANS, 希望<貢茶>可以改善下啦, 唔好覺得生意唔憂做先至得架.....而家飲<貢茶>都轉飲奶蓋系列了~ 唔錯丫! 冰咖啡頭幾啖會覺得好飲, 不過之後就覺得太濃, 唔係個個都受得到, 可能須要叫多冰...題外話: 全條街最好味既珍珠我覺得係<日船>... 美中不足既係,佢地D飲品真係激甜...(少甜都好甜)orz<輕鬆飲> D品質時好時壞啦~ 第1次好似飲奶水, 第2次唔錯,
中七畢業, 5月頭開始旺角返工,
同公司個阿姐食lunch個陣, 請我地飲珍珠奶茶。

當時10蚊大大杯已經好興奮, 而且咁多珍珠又好飲喎~ 正

貢茶D珍珠奶茶既水準真係每況越下....
..而家飲<貢茶>都轉飲奶蓋系列了~ 唔錯丫!

題外話:
<輕鬆飲> D品質時好時壞啦~ 第1次好似飲奶水, 第2次唔錯,珍珠好好味~ (雖然都好甜)...
2009-07-31
$12 (其他)
2009-07-28 17 瀏覽
未試過都唔知奶蓋咁好味!原來真的需要進食指導的提示呢!一杯奶蓋茶在手都不知如何開始但又要跟著杯蓋的指示,就能品嘗茶和奶的味道,絕不忽略任何一部份呢!而且每一步都充滿驚喜,可以話有得玩又有得食!初時還以為奶蓋只是一般的鮮忌廉,誰知奶蓋的奶泡比鮮忌廉來得清新,非常細密,仲有一陣陣的茶香!奶泡香濃幼滑,空口食也非常美味呢!像雪糕般透心涼。下一步就試茶了。茶帶微甜,不帶苦的烏龍茶非常美味!然後就把奶蓋和茶混合一起飲用。味道就成了香滑的奶茶了!奶蓋奶茶的茶香味比一般的珍珠奶茶香。甜味也較自然, 係一杯好fresh的奶茶, 一點也不覺膩呢!邊喝也邊吃著杯邊的奶泡, 更加美味!奶泡不像鮮奶忌廉易於溶在液體中,所以奶泡過了一段時間後也維持原味、原狀,不會因此而影響味道和口感,很欣賞這一點呢!
未試過都唔知奶蓋咁好味!
原來真的需要進食指導的提示呢!
一杯奶蓋茶在手都不知如何開始
而且每一步都充滿驚喜,可以話有得玩又有得食!
初時還以為奶蓋只是一般的鮮忌廉,
奶泡香濃幼滑,空口食也非常美味呢!像雪糕般透心涼。
下一步就試茶了。茶帶微甜,不帶苦的烏龍茶非常美味!
然後就把奶蓋和茶混合一起飲用。
味道就成了香滑的奶茶了!
奶蓋奶茶的茶香味比一般的珍珠奶茶香。
邊喝也邊吃著杯邊的奶泡, 更加美味!
不會因此而影響味道和口感,很欣賞這一點呢!
  • 奶蓋烏龍茶
2009-07-27
一心見貢茶大獲好評 想試好耐於是點了珍珠奶茶難飲: (比大家樂的更難飲D珍珠唔Q..無味..茶味唔足...全杯得奶味點搞?!飲左半杯已經唔想飲,要扔..好失望仲差過TW既COMEBUY..點解仲會有咁多人去排隊去買?
一心見貢茶大獲好評 想試好耐
於是點了珍珠奶茶
難飲: (比大家樂的更難飲
D珍珠唔Q..無味..
茶味唔足...全杯得奶味
點搞?!
飲左半杯已經唔想飲,要扔..
好失望
仲差過TW既COMEBUY..
點解仲會有咁多人去排隊去買?
2009-07-27
2009-07-26 3 瀏覽
路過旺角去掃街, 首先係要揀野飲. 以前喜歡去山東街7元珍珠奶茶, 而家開呢D台式飲品, 貴了, 又大杯了, 試了咁多間, 品質又唔一定好.貢茶出名, 路過唔多人就去試. 買既人唔多, 等既人好多. 好在, 五分鐘就拎得, 大有可能係因為買左大路的珍珠奶茶.無揀任何少乜少乜, 好大杯, 夠凍, 不過係太甜, 唔夠茶味. 12蚊, 係可以再試.或者下次試下少糖, 又或者試下隔離多人D既輕鬆飲啦.

或者下次試下少糖, 又或者試下隔離多人D既輕鬆飲啦.
2009-07-26
2009-07-26 23 瀏覽
同個FRIEND好口乾, 見貢茶條隊今次少過輕鬆X, 又想試貢茶, 就排隊啦, 排左一陣, 我樣樣都想試, 不過最後要左個最普通既珍珠奶茶。珍珠奶茶都等左幾耐下, 不過黎到時, 見到佢地既杯同其他飲品店既唔同, 比較硬身, 好揸手D, 感覺亦高檔D。杯野有好多珍珠, 好正, 奶茶雖然都係茶味比較少, 不過亦很好飲, 幾解渴。(唔係好甜JEI)見佢咁多好評都係無錯既, 下次一定再黎試第2樣~!!!

見佢咁多好評都係無錯既, 下次一定再黎試第2樣~!!!
2009-07-26 22 瀏覽
the bubble tea here may be big for hk standards but it is just average if you're in taiwan. the price is expensive compared to other shops in the same area but the taste is NOT proportional to the price. it was bland, tasteless AND it wasnt cold the que was really long too and i just dont think its worth the wait or the price.
2009-07-26 21 瀏覽
最近天氣很熱,特別在旺角人來人往街道,少不了要飲些冰凍飲品解渴一下,選擇了大熱的台式飲品,購買的人很多,基本上購買後都要再等十分鐘以上,一直覺得在大熱天時站在路旁等候是很辛苦的事,如果可以改善的話更好!點了奶蓋烏龍茶,大大杯份量$12不過如果少甜會更好啊~
最近天氣很熱,特別在旺角人來人往街道,
少不了要飲些冰凍飲品解渴一下,

點了奶蓋烏龍茶,大大杯份量$12

不過如果少甜會更好啊~
奶蓋烏龍茶
2009-06-15
奶蓋烏龍茶
2009-07-25 8 瀏覽
超愛珍珠奶茶, 由第一次見到openrice 啲 post 已經好想試, 係咁問身邊飲過嘅朋友, ,好壞參半, 所以決定親身試試!喺美國好容易飲到好飲嘅台式奶茶, 但香港就好難! 貢茶比其他嘅好飲, 比較有茶味, 但奶唔夠香, 珍珠唔夠彈口. 但我下次經過嘅都會再飲~

2009-07-25 16 瀏覽
睇左OPENRICE 決定都去探一探呢間貢茶..叫左必有既珍珠奶茶仲叫左杯仙茶奶凍..相就冇影啦.. 不過大家見到其他食評相信都知幾大杯啦..唔錯.. 真係幾大杯... 係可以飲得飽我呢個未食飯既人 味道都唔錯.. 不過茶味就唔算太夠啦.. 大概奶粉太多掛.."珍珠就好好味..好有口感... 奶凍姐係JELLY... 都幾好.."確實以咁既價錢... 咁既出品真係唔差..物有所值就最岩形容貢茶出品!
睇左OPENRICE 決定都去探一探呢間貢茶..
叫左必有既珍珠奶茶仲叫左杯仙茶奶凍..
相就冇影啦.. 不過大家見到其他食評相信都知幾大杯啦..
唔錯.. 真係幾大杯... 係可以飲得飽我呢個未食飯既人

確實以咁既價錢... 咁既出品真係唔差..

物有所值就最岩形容貢茶出品!
2009-07-24
2009-07-23 18 瀏覽
雖然食完韓燒好飽...但有d口乾見又唔太多人所以去左買~原本男友想試奶蓋綠茶..不過我係珍珠奶茶粉c....都係覺得珍珠奶茶吸引d..最尾男友就我要左杯珍珠奶茶!珍珠奶茶 ($12) : 叫左半糖半冰..但仍然好多冰..~ 好多珍珠..粒粒都好煙un..正=] $12甘大杯..隻杯既quality又甘好甘靚..抵!其實我本身都好想試奶蓋系列既野...唔知下次有無機會試..抑或我又係繼續做我既忠心珍珠奶茶粉c呢? haha....

$12甘大杯..隻杯既quality又甘好甘靚..抵!

2009-07-22
2009-07-22 15 瀏覽
成日經過旺角見到門口堆滿人, 以為會好好味啦, 今日下晝又經過, 決定一試!見佢size咁大, 就同朋友share一杯奶蓋綠茶少糖少冰一飲, 哇好彩有嗌少糖姐!! 都幾甜下!!攪幾下再飲, 覺得都唔錯....旺角街頭夏日炎炎消下暑都幾好!不過個奶蓋太甜啦!!! 仲要攪極都撈唔晒落去d綠茶度....整體: 普通啦!應該出多幾款唔同size....宜家真係太大杯啦...一個人點飲得晒......

見佢size咁大, 就同朋友share一杯
奶蓋綠茶少糖少冰

一飲, 哇好彩有嗌少糖姐!! 都幾甜下!!
攪幾下再飲, 覺得都唔錯....
旺角街頭夏日炎炎消下暑都幾好!

整體: 普通啦!
2009-07-21