2024-12-20 143 瀏覽
之前其實有喺其他分店食過,知道呢間餐廳味道食物都唔錯,所以經過入去食個下午茶,其實有好多款下午茶我都好想食,但我今日真係好想食豬仔包,所以就揀咗呢一個下午茶,味道唔錯,皮脆又軟熟,好吃😋齋啡味道濃郁又香濃好啱我嘅口味👍———————下次經過又去食,仲有好多款可以有排食🤗其實開心🥳簡單就在我身邊😇食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.. 鍾意寫..留下美好回憶😋—————
齋啡味道濃郁又香濃好啱我嘅口味👍

———————
下次經過又去食,仲有好多款可以有排食🤗
其實開心🥳簡單就在我身邊😇
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.. 鍾意寫..留下美好回憶😋
—————
2024-12-06 308 瀏覽
呢一間茶餐廳其實都有幾多分店,不過唔知點解食嚟食去好似只有呢一間好食,同埋水準亦都保持到,其實都有一段時間冇離開上環,所以今日下午茶時間想食少少嘢就諗起佢,坐低見佢下午茶餐嘅餐牌有咖哩吉列豬扒飯,咁易話不說就點咗,飲品就叫凍奶茶少甜少冰,因為我記得除咗佢嘅咖哩吉列豬扒好食之外,佢杯奶茶都唔錯。好開心佢仲保持到個水準,咖哩有椰香,豬扒算係厚身,最重要係雖然係吉列豬扒但係唔會太油,咖哩入面有薯仔粒,好食。

2024-10-26 374 瀏覽
食個早餐好似喺街市一樣,所有侍應都喺度大聲叫幾多位幾多位!其實食個早餐啫,個個係你耳邊大叫,仲嘈過街市,食都食得唔安樂!其實只可以講佢杯咖啡可以keep到個水準,其他嘅食物、服務,同街市大排檔冇分別其實一間餐廳超過10幾個樓面,都唔知點解要用所謂嘅小露寶嚟傳話,喺個場度個個侍應都大叫大叫,我記得佢哋當年啱啱開張嘅時候真係冇咁嘈,而家越嚟越嘈!非常影響食早餐嘅心情!今日仲特別嘈,發現好多樓面都不是本地人!
2024-10-07 541 瀏覽
我支持了嘅午餐外賣經年,今天大失所望:色香味俱欠奉、沙爹湯冇沙爹味、連少許辣味都冇、湯色由橙變黃、牛肉[un]到要咬好耐先可以吞。。。唔會再食啦
我支持了[沙爹牛肉湯河]嘅午餐外賣經年,今天大失所望:色香味俱欠奉、沙爹湯冇沙爹味、連少許辣味都冇、湯色由橙變黃、牛肉[un]到要咬好耐先可以吞。。。唔會再食啦
外賣自取
好愛這家茶餐廳的環境😍寬敞明亮又乾淨,上菜的速度簡直了!每次來七八分鐘全部上齊🐮經典地道港風,閉眼點都好吃!🔥蛋撻蛋撻蛋撻!他家有三款,酥皮牛油皮和芝士,看這油光發亮的撻皮就知道有多好吃!酥皮真的一口下去酥的掉渣渣,牛油皮類似餅乾的撻底又脆又香,芝士濃郁,各有所愛!🍜沙爹安格斯牛肉湯河這口湯太特別了!加了自制的沙爹醬,湯底又濃又香,薄切安格斯牛肉,肉眼可見的新鮮,60蚊就能吃到!🍛咖喱牛肋條飯這家的咖喱狠絕!燉的入口即化的牛肋條,好入味!咖喱奶香奶香的,吃了不口乾!用它下飯我都能幹完滿滿一大盤米飯!🥤港式酒桶奶茶🍦雪糕紅豆冰招牌飲品不能錯過的地道港式奶茶,茶香濃郁,冰鎮一口超滿足!加了雪糕的紅豆冰,狠不錯的飯後甜品🍧

🔥蛋撻蛋撻蛋撻!
🍜沙爹安格斯牛肉湯河
🍛咖喱牛肋條飯
🥤港式酒桶奶茶🍦雪糕紅豆冰
2024-05-19 1162 瀏覽
I always go to this Cha Chan Tang, but I think after this time, I might not consider to go anymore because I had a terrible experience today.I am sure I said my order item clearly, however, they sent the wrong food to me. I explained the manager lady took the order wrong then the manager lady came to me with the food and questioned me that this is the item I told her. I said to her one more time, I am very sure I did tell her what I want very clearly. Then, she left not to take the right food to
I am sure I said my order item clearly, however, they sent the wrong food to me. I explained the manager lady took the order wrong then the manager lady came to me with the food and questioned me that this is the item I told her. I said to her one more time, I am very sure I did tell her what I want very clearly. Then, she left not to take the right food to me but bring the menu to my face saying my finger was pointing the picture hence she took the food from the picture. So again, I had to clarify one more time to her that I did say the item number I want very clearly.
 This whole experience really annoys me because she obviously did not listen to me clearly and took the wrong order, what's more funny is instead of apologizing or admitting it, she tried two times to questioning me which kind of like blaming me back...I really can't believer she is the manager with that awful attitude to customers...Very disappointed!
題外話/補充資料: What a rude manager.......
2024-05-19
2024-03-30 1089 瀏覽
2呢冰室食過3次,2次在好運,1次在上環,真心講,好運呢間野食唔係特別好,而且好鹹,座位仲窄過紅茶,枱面細到離譜,2人枱放唔到2個碟頭飯,食多汁野或辣野或粉麵要小心,隨時要食埋對面位彈過黎啲口水,紅茶都已經坐得唔舒服,2號更差,真係可一不可再。如果外賣,雖然未買過,但既然堂食體驗咁差,我唔會為左避開咁差嘅環境而堅持幫襯你。飲食體驗差到人再食都會想越起傷心嘅體驗。外賣都唔值。第日仲要浪費垃圾袋裝佢啲垃圾?no way啦。咁嘅環境咁嘅格局,用咁嘅價錢,我寧願去大快活坐啦,仲有coupon添。上環果間一樣窄,又係勁鹹。我幫襯佢2次算係施捨了。

上環果間一樣窄,又係勁鹹。

我幫襯佢2次算係施捨了。
2023-08-23 2844 瀏覽
8月23日中午開開心嚟排隊食lunch, 四個人齊晒人,排隊等入座,阿姐不停話齊人入座,後面一個有得入,兩個有得入。終於排到Quene 頭,另一朋友話嚟,馬上加多個人,五人未齊人冇得入,之後嘅4人入咗兩枱,等到五人齊人時,有位啦,點知佢竟然係俾張4人枱我哋然後加張櫈,為何要我哋喺出面排到身水身汗呢!
2023-08-19 1820 瀏覽
上環貳號冰室落雨天中午在中上環搵食,門口招迎的女侍應已拎定雨傘袋叫我入座。中午有套餐,包餐湯飲品:蒜蓉汁珍寶雞扒、咖喱牛利、麻婆豆腐、豉汁豆卜蒸排骨和豬軟骨木耳餃米線,餐湯仲有中或西湯選擇。選擇了中湯,當天是粉葛紅蘿蔔豬骨湯。湯上枱單看顏色已經有好感,一啖入口完全是住家老火湯的味道😋好驚喜👍主菜上枱,蒜蓉汁珍寶雞扒意粉,珍寶雞扒很大件,伴有紅蘿蔔和椰菜,值得一讚👍 雞扒本身有醃味,肉質嫩滑,蕃茄蒜蓉汁煮得很美味,配意粉一流😋👍餐廳環境整潔,仍然保留透明膠板分隔不相識的食客,感覺良好,侍應在忙碌中仍然態度良好,食物質素超出預期,物有所值,下次再來光顧。
上環貳號冰室

選擇了中湯,當天是粉葛紅蘿蔔豬骨湯。

餐廳環境整潔,仍然保留透明膠板分隔不相識的食客,感覺良好,
  • 蒜蓉汁珍寶雞扒
朝早打定電話買早餐。收銀呀姐同啲客吹水,夾緊包,我等比錢拎早餐。係收銀企係度等左一陣間。一個呀叔sip左自己張單擺係枱,但我係企係呀叔前面。我講左自己飛號,呀姐走去收呀叔錢。大佬!我點企係呀叔前面,點解可以收呀叔錢先呀?!結論係大家想打尖就打,想快直接插張單係枱上面 ,個呀姐係睇到單就失控收錢,唔會理你企係邊,唔好排隊哂時間!直接打尖就得,個呀姐會照收!!!!晨早流流一肚火!大家記得唔好排隊直接打尖!!!!!!真係十級嬲!!!!完全唔推薦呢間餐廳,包你食到一肚火,我比人打完尖比完錢成個早餐想扔咗佢!見到就有火!!!!
朝早打定電話買早餐。
收銀呀姐同啲客吹水,夾緊包,我等比錢拎早餐。
係收銀企係度等左一陣間。

大佬!我點企係呀叔前面,點解可以收呀叔錢先呀?!

2023-07-07
500 分鐘 (外賣自取)
$41 (早餐)
2023-07-02 1530 瀏覽
呢間嘢屹立咁耐真係有嘅原因啲嘢大件夾抵食員工服務態度好同埋佢哋好有團隊精神好合拍落單快嘢食快👍我覺得呢間嘢嚟到一定要食佢個咖喱吉列豬扒飯啲肉唔會乾爭爭飲品方面:冰鎮奶茶甜咗啲有糖尿病嘅朋友千祈唔好飲凍檸茶個茶做得非常好有茶味又唔會澀不過食完會有些少口乾
呢間嘢屹立咁耐
凍檸茶個茶做得非常好
有茶味又唔會澀
不過食完會有些少口乾
2023-05-13 1688 瀏覽
由中環行到上環文咸東街, 發現有間貳號冰室, 就入去一試。晚飯時間,但唔算好肚餓, 點鮮茄炒蛋牛肉飯$64、 大蝦木耳餃米線$56、 油菜$22、 凍檸茶$11。 ▫️鮮茄炒蛋牛肉飯🍛 ~ 牛肉只得三塊, 鮮茄炒蛋味道好淡, 好一般。 ▫️大蝦木耳餃米線🍜 ~ 湯底酸酸辣辣幾開胃, 大蝦有三隻夠爽口, 木耳餃味道普通。 ▫️油菜🥬 ~ 油菜只得菜心可以揀, 味道普通。 ▫️凍檸茶🥤 ~ 正常 整體一般, 叫做食得飽。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

鮮茄炒蛋牛肉飯

大蝦木耳餃米線

▫️油菜🥬 ~ 油菜只得菜心可以揀, 味道普通。

▫️凍檸茶🥤 ~ 正常

油菜

整體一般, 叫做食得飽。

2023-05-11
2023-02-07 1653 瀏覽
本來係想食下午茶,而5:30-6:00仲有下午茶的茶餐廳唔係好多間,大家樂冇野食,蘇杭截左單,華星好大機會都截,所以直接嚟呢間.不過呢間下午茶選擇唔算多,如果係就㨂常餐,但6:00好尶介,我和朋友都好肚餓,咁不如直接食晚餐算.落單時女侍應好有禮貌,問我地要咩湯主動介紹中湯有雪梨燉的,於是我們都㨂左中湯,好好飲,飲左唔口渴.左邊係蝦球炒蛋,蝦球大隻但唔夠蝦味. 蛋滑整體都ok.右邊係炒豚肉,棘椒都有d棘但就好惹味.湯好好飲👍

左邊係蝦球炒蛋,蝦球大隻但唔夠蝦味. 蛋滑整體都ok.

右邊係炒豚肉,棘椒都有d棘但就好惹味.

湯好好飲👍

2023-02-04
2022-12-09 1507 瀏覽
14:22 落單 14:37吹單(話整緊)下次打電話落定單我:打咗,電話冇人聽可以WhatsApp落單我:第一次食,唔知等咁耐14:49 同我講落漏咗14:50問佢要等幾耐我取消就咁行開左又唔算係多客 員工好多 都唔知係咪做嘢
14:22 落單
14:37吹單
(話整緊)
下次打電話落定單
我:打咗,電話冇人聽
可以WhatsApp落單
我:第一次食,唔知等咁耐
14:49 同我講落漏咗
14:50問佢要等幾耐我取消
就咁行開左

又唔算係多客
員工好多
都唔知係咪做嘢

外賣自取
2022-10-05 1862 瀏覽
以前貪佢位多,中午唔洗等位,我本身中。午趕時間,對食沒什麼要求,只要食得飽我都唔會點出聲,但真係好差架食物啦!仲要佢比其他茶餐廳貴,可以令我覺得難食到不再幫襯,真係非一般咁差公仔麵口感overcook ,個豬扒鞋到咬唔開,個所謂炒蛋,蛋無蛋味仲要唔嫩乾身架!真係常餐都做到難以下嚥,零廚藝架人都整得好過佢啦,連個,toast 都係放左好耐,唔再脆中間吸曬廚房油煙濕氣,吃一口己要吐返出來個焗豬扒飯,用蕃茄膏調味,無乜層次感可言,一樣是塊用盡牙力都咬唔架豬扒