貴緣呢間米線舖當時喺紅磡嗰度已經非常之出名,而家搬咗嚟北角,人氣一啲都冇減退到,而且佢哋升級咗佢哋嘅湯底,變咗無味精豬骨湯,所以今次特登嚟食一食😋😋😋同朋友叫咗2碗薯粉,兩個都係唔同湯底,青花椒麻香味啱晒中意麻又唔辣嘅朋友,爽!青花椒麻濃湯獨特嘅香麻味,配以紅薯粉同豬軟骨,湯底豬骨味濃郁。中小辣程度食落恰到好處,讓人感受到青花椒嘅清新同麻辣嘅刺激。加搭咗冬菇皇同紫菜,最推介係佢哋嘅冬菇,夠厚肉,入味又彈牙,必點!招牌酸辣湯我就點咗呢度招牌酸辣湯,酸辣程度適中,而且酸菜有炒過👍所以味道夠香同埋酸味溶入咗去湯底裏邊,湯底酸辣過癮,食落開胃。加配咗必點嘅螺旋藻、手打魚腐和冬菇皇,螺旋藻份量好多,吸哂啲湯,正!。朋友介紹就嗌咗魚腐,估唔到非常新鮮,大大粒,推介👍👍👍貴緣雞絲火山呢樣又係必點,都幾抵食,除咗大量嘅雞絲之外仲有大量嘅榨菜,所以非常香,搭配特製嘅辣椒粉醬,味道更香濃。

青花椒麻濃湯

招牌酸辣湯

貴緣雞絲火山

2024-09-22
這次是帶我來香港的同學在家附近品嘗我的寶藏米綫店😌看著他呼啦呼啦乾飯的樣子我就知道沒有推薦錯!貴緣真的是不知道來吃過多少次了🥹一直是我心目中的米綫之光🤩如果大家某仔吃膩了必須要來換換口味。特色的小吃和湯底真的讓人一口下去就上頭😏還有我得說,價格也是超級親民啊┭┮﹏┭┮。·🌟招牌酸辣湯米線(鹵水豬肚絲, 魚片頭, 木耳絲) $63湯底酸辣開胃,鹵水豬肚絲和木耳絲的組合獨具特色,帶來爽脆口感😁本來以爲魚片頭是魚哈哈哈,是我自己孤陋寡聞🙃原來是類似魚餅的食物,不過放在米綫裏面也意外的搭配🤩喜歡的可以試試看~·🌟元祖金酸魚片雞絲濃湯底 (肥牛) $91金酸魚片和雞絲的搭配口感豐富🐟湯底濃郁鮮美,是他們家近期推出的新品🍜滿滿的酸菜魚真的吃的好開心,魚片也都很新鮮Q彈,愛了愛了!·🌟特濃新鮮蕃茄湯米線(肥牛, 木耳絲) $55超級經典的湯底啦🍅🐮番茄味道濃郁,酸甜味道和肥牛簡直絕配!·🌟貴緣雞絲火山 $28這道菜我覺得可以説是他們家的特色小吃了,以巨量雞絲為主🌋搭配了一些榨菜,搭配火山形狀擺盤,用特殊的香油調味拌匀😋真的特別有一番風味,即使是健康的鷄胸也能吃得停不下來。·🌟甜酸齋 $25甜酸齋算是

🌟招牌酸辣湯米線(鹵水豬肚絲, 魚片頭, 木耳絲) $63

🌟元祖金酸魚片雞絲濃湯底 (肥牛) $91
🌟特濃新鮮蕃茄湯米線(肥牛, 木耳絲) $55
超級經典的湯底啦🍅🐮番茄味道濃郁,酸甜味道和肥牛簡直絕配!

🌟貴緣雞絲火山 $28

🌟甜酸齋 $25
甜酸齋算是香港地道的素菜之一😉之前第一次吃到也是驚爲天人🥰感覺像是酸甜口的油豆腐,總之很開胃,值得一試哈哈
🌟重慶口水雞翼 $28
重慶口水雞翼就不用說啦🤗吃米綫必點小吃,和某仔的不一樣😋他們家的鷄翼都是鹵水的😆但是口味卻一點都遜色于炸鷄翼。
🌟豆漿、黑芝麻豆漿 $10
解膩解辣,居家必備!
人均:$100
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
2025-01-31 0 瀏覽
跟朋友送小朋友去興趣班才知道和富商場地下有個美食廣場,同時發現美食廣場裏面原來有間很高質很具人氣的米線店。招牌酸辣湯配米線($ 32)豬骨濃湯底配紅薯粉($ 30)豬軟骨、滷水大腸、滷水豬肚、爽口魚片頭(各$11)冬菇皇、甜酸齋(各$10)蘿蔔、生菜(各$9)大幕燒豬仔骨($ 28)娃娃菜($14)個湯底很好味,濃厚沒有味精,濃度還可選擇。每一樣餸嘅份量都十足。滷水大腸和豬肚入味軟腍,冬菇皇非常之厚而且很有菇味,甜酸齋另用小碗承載更具誠意。連簡單一碟娃娃菜,也是原棵烚熟再切開,又淋又甜。

招牌酸辣湯配米線($ 32)
豬骨濃湯底配紅薯粉($ 30)
豬軟骨、滷水大腸、滷水豬肚、爽口魚片頭(各$11)
冬菇皇、甜酸齋(各$10)
蘿蔔、生菜(各$9)
大幕燒豬仔骨($ 28)
娃娃菜($14)

2025-01-26
3 分鐘 (堂食)
2025-01-26 0 瀏覽
係北角做完野,同事話如果唔介意行多幾步,係和富有間好食米線,抵食之餘味道都唔錯,作為米線抵又點可以錯過呢。唯一美中不足係豬軟骨、冬菇皇等出色的配料已售罄,下次都要再黎食過先得。魚肉春卷·秘製腩肉·扎肉·娃娃菜酸辣湯小小辣湯底有唔同濃度揀,可以跟個人喜好淡味定濃味,好貼心,而小辣好微微,岩哂唔食得辣的朋友,魚肉春卷夠哂彈牙,有三條好足料。腩肉肥瘦適中,入口油香滿滿但又唔會油膩。扎肉爽口。娃娃菜好多,超級抵食。滷水豬肚·手打魚腐·炸響鈴·蘿蔔蕃茄湯走辣蕃茄湯酸味味好開胃,真材實料,味道唔假。蘿蔔超甜超入味,完全無渣,仲大大件。響鈴好脆口,索哂蕃茄湯,精華所在。魚腐好滑身得黎又夠爽口。豬雞切成細絲,食得好方便,爽口入味。巴蜀狂野雞翼(黑椒味)蜜糖汁配上黑椒,甜甜辣辣無得輸,雞翼皮脆肉嫩,仍然保持到肉汁,食唔停口。菜心新鮮翠綠,健康之選。📌貴緣小窩米線地址:北角和富道21-53號和富B樓B15-16號鋪🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfood

魚肉春卷·秘製腩肉·扎肉·娃娃菜酸辣湯小小辣

滷水豬肚·手打魚腐·炸響鈴·蘿蔔蕃茄湯走辣

巴蜀狂野雞翼(黑椒味)

菜心
新鮮翠綠,健康之選。

📌貴緣小窩米線
地址:北角和富道21-53號和富B樓B15-16號鋪

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#貴緣 #貴緣小窩米線 #guiyuansiuwokmixian #米線 #北角美食 #美食推薦 #香港好去處 #小鍋米線 #米線關注組
2025-01-21 271 瀏覽
這裡簡直是米線控的天堂,湯底超級濃郁鮮味,每日用大量豬骨新鮮製作,另外有多四款湯底選擇,酸辣,麻辣,特濃新鮮蕃茄,青花椒麻,正宗雲南風味,不加味精。🍅特濃蕃茄湯米線配螺旋藻大量新鮮蕃茄,湯頭超濃郁鮮甜。點了中小辣,辣度剛好,很惹味。螺旋藻超多,爽口又健康。加$1多葱增倍,葱控必加😆🐟元祖金酸魚片濃湯底鯛魚片超鮮嫩,大大片,也是份量充足。金湯湯頭很甜,不小心整碗喝完了😋🐤貴緣雞絲火山去皮雞絲加上榨菜和麻油,一座山那麼高,小小辣,麻麻香香,蛋白質爆燈,健康大滿足👍🏻🐤蒜香醬油雞翼蒜味香濃,四隻開邊雞翼,重口味之選😍🥬娃娃菜🥬菜心$14的清菜份量也太多了吧😆差點吃不完。⭐️每碗米線都超大碗,配料充足,即叫即煮,用料上乘,用心製作。麵底仲可以選擇紅薯粉,芽菜,不用另外加錢,性價比超高。

🍅特濃蕃茄湯米線配螺旋藻

🐟元祖金酸魚片濃湯底

🐤貴緣雞絲火山

🐤蒜香醬油雞翼
蒜味香濃,四隻開邊雞翼,重口味之選😍

🥬娃娃菜
🥬菜心
$14的清菜份量也太多了吧😆差點吃不完。

2025-01-17
  • 貴緣雞絲火山
  • 元祖金酸魚片濃湯底
  • 特濃蕃茄湯米線
2025-01-14 238 瀏覽
夜晚諗吾到食咩就求其搵間見好評幾多就試吓 外賣自取2碗返歸一開 嘩 我個芝士腸消失得無影無蹤得返我冇嗌&吾食嘅大腸同$10 一隻雞翼only想打返去問 商家又冇電話真心無語咗查實啲麵OK好食 湯底吾錯但係體感好差
夜晚諗吾到食咩就求其搵間
查實啲麵OK好食 湯底吾錯
但係體感好差
外賣自取
2025-01-12 237 瀏覽
招牌酸辣湯米綫 豬軟骨/墨魚丸/魚肉春卷湯底酸酸辣辣 好開胃客人可以選擇酸辣度豬軟骨兩大舊 燜得好軟腍軟骨幾爽脆 口感豐富墨魚丸大大粒,好彈牙魚肉春卷口感似魚片特濃蕃茄湯米綫 鷄肉絲/肥牛/魚皮餃蕃茄湯鮮甜 米綫爽口彈牙肥牛同雞肉絲份量都好多魚皮餃都幾大粒 餃皮偏厚 巴蜀狂野雞翼 有2款口味可以選擇 黑椒味同原味 揀左黑椒味雞翼焗到外脆内嫩雞皮上撒滿黑胡椒,好惹味蒜泥白肉 無想象中甘辣白肉肥瘦均匀蒜泥味道濃郁
招牌酸辣湯米綫
豬軟骨/墨魚丸/魚肉春卷
湯底酸酸辣辣 好開胃
客人可以選擇酸辣度
豬軟骨兩大舊 燜得好軟腍
軟骨幾爽脆 口感豐富
墨魚丸大大粒,好彈牙
魚肉春卷口感似魚片

巴蜀狂野雞翼
有2款口味可以選擇
黑椒味同原味 揀左黑椒味
雞翼焗到外脆内嫩
雞皮上撒滿黑胡椒,好惹味

蒜泥白肉
無想象中甘辣
白肉肥瘦均匀
蒜泥味道濃郁
2025-01-10 244 瀏覽
黃昏在北角海旁散步後,來到和富商場「貴緣小鍋米線」吃雲南風味的車仔麵。 小食:烤豬髀仔~豬髀仔烤至金黃色,雖然表面烤得比較乾身,但吃到滿滿的香炸蒜、乾辣椒、辣粉,十分冶味,咬落肉質鮮嫩,還帶有少許肉汁,真的越食越開胃。黑椒味巴蜀狂野雞翼~雞翼是滿滿的黑椒香味與鮮味,非常可口。主食:豬骨濃湯米線配肥牛、芝士腸~豬骨湯濃郁醇厚,伴米線吃很爽。招牌酸辣湯配紅薯粉配料豬紅~微酸少辣湯很合我味道,晶莹剔透的紅薯粉,口感有少許嚼勁,我喜歡這份配搭。特飲黑芝麻黑豆漿、泰式凍奶茶。

小食:

黑椒味巴蜀狂野雞翼~雞翼是滿滿的黑椒香味與鮮味,非常可口。

主食:
豬骨濃湯米線配肥牛、芝士腸~豬骨湯濃郁醇厚,伴米線吃很爽。

特飲黑芝麻黑豆漿、泰式凍奶茶。

2025-01-10
2025-01-01 328 瀏覽
好食嘅米線唔一定要去到荃灣,呢間位於北角,大角咀都有分店,主打平靚正嘅米線,喺米線關注組大受好評,自行選擇湯底、辣度、主食、配料,仲有小食同飲品供應。最近新出酒煮醉香鮮雞豬軟骨湯,雞件嫩滑多汁,帶淡淡酒香氣,米線Q彈,入口滑順,另搭配滷水雞翼、墨魚丸、菜心同蘿蔔。蘿蔔超大塊,完全無渣,吸滿湯汁,健康又飽肚。不過食完走埋先記得漏咗俾豬軟骨... 唯有下次再試。另有特濃新鮮蕃茄湯走粉轉芽菜底,芽菜份量仲多過米線,好誇張、冬菇皇有三大塊,菇味突出,令人一試難忘、雞肉絲有成碗咁多,唔嚡口,健身人士必點,整體性價比高,會回訪。

2024-12-27 389 瀏覽
聖誕節日,好友約我去北角行街,順道去位於北角和富道21-53號和富B樓B15-16 號舖的貴緣小鍋米線用膳,環境簡潔,坐得舒服。我點左個湯底係 豬骨鮮濃湯(內含:韮菜、芽菜及葱,不可選辣)$30,粉底係紅薯粉,配豬軟骨 $12;好友點左個 秘制元祖金酸魚片濃湯底米線 $70,加購快閃小食係 秘制大漠烤豬仔脾2隻 $28(原價$56),另外點左 蒜泥白肉肉 $28,貴緣雞絲火山(少辣)$28,健康油菜(菜心)$14。豬骨鮮濃湯鮮甜好飲,豬軟骨有2大塊,肉質軟腍好味;金酸魚片薄切鮮甜,份量不少,湯底酸麻有辣;豬仔脾好惹味;貴緣雞絲火山好抵食,雞絲堆到火山模樣,拌有榨菜,好味道;蒜泥白肉肉好好味,菜心灼得青綠好食。

• 秘制大漠烤豬仔脾
  • 秘制元祖金酸魚片濃湯底米線
  • 豬骨鮮濃湯紅薯粉
  • 豬軟骨
  • 蒜泥白肉肉
  • 貴緣雞絲火山
見留言話呢間米線好味,就黎左北角試。本身我唔好米線,但酸辣湯同酸菜魚都好有興趣,就叫左個元祖酸菜金湯米粉, 加左雞絲同蘿蔔。 一黎到d雞絲成座小山咁,但一聞有d怪味,食落又冇變味,就照食。 一路食一路睇open rice 留言,先知呢d叫雪櫃味,冇下次。3件蘿蔔都大大件,好入味,唔怪得係👍到個湯,好唔突出,食唔到似酸菜魚湯,冇酸味, 成碗食完只見到一細條酸菜,下次都係食返招牌酸辣湯。食到中途見餐牌仲店內充電服務,電話支架借用,加$3一包tempo, 自助斟水, 原來小店都有服務,櫃檯仲有4部外賣機,都好方便。
見留言話呢間米線好味,就黎左北角試。

3件蘿蔔都大大件,好入味,唔怪得係👍

2024-12-22 320 瀏覽
✨北角和富貴緣小窩米線主打不加味精湯底,店子的座位舒適,空間感十足。米線選擇很多,最後揀咗一個比較特別的酸魚湯底。***** ***** ***** ***** ***** 元祖金酸魚片豬軟骨米線🍜大大碗嘅米線上枱,第一口試試啖湯,濃香帶酸鮮魚的味道,材料非常豐富份量好多,淡淡魚肉、淡淡豬軟骨,兩樣都軟綿綿超好咬口,而且非常入味;最後連湯底飲埋,難得的沒有味精而且真係好好飲,酒香脆雞翼🐥外脆內軟的醉香雞翼,酒味唔會太濃烈,剛剛恰到好處,清幽的酒味同雞翼好夾。健康油菜🥬同樣是大大份量的生菜,淡淡爽脆新鮮。最後叫了支裝豆漿🧋這餐營養很豐富。
米線選擇很多,最後揀咗一個比較特別的酸魚湯底。

***** ***** ***** ***** *****

元祖金酸魚片豬軟骨米線🍜

酒香脆雞翼🐥

健康油菜🥬
同樣是大大份量的生菜,淡淡爽脆新鮮。

最後叫了支裝豆漿🧋這餐營養很豐富。
2024-12-22 357 瀏覽
今日去開北角,就嚟試下米線關注組有提及過嘅貴緣小鍋米線啦,呢度有唔同嘅米線同小食,價錢都唔貴,幾抵食雞絲火山呢個係必叫嘅,招牌菜,份量好多,雞絲好細,不過係偏辣嘅,唔食得辣嘅朋友可以食米線加餸的蒜香青瓜爽脆加上蒜蓉,餐前小食一流甜酸齋開胃入味份量多,正酸辣米線平時食開大辣,係度叫中辣都可以接受,豬紅係我鐘意個種,幾好食,墨丸彈牙,仲有滿滿嘅芽菜,正涼皮條煙煙韌韌,同普通食嘅涼皮唔一樣,口感有趣,幾得意蒜泥白肉好正,滿口蒜蓉,又唔係好辣醉雞好入味,好香花雕味,但又唔會去到苦,雞嫩滑

雞絲火山

蒜香青瓜
爽脆加上蒜蓉,餐前小食一流

甜酸齋
開胃入味份量多,正

酸辣米線

涼皮條
煙煙韌韌,同普通食嘅涼皮唔一樣,口感有趣,幾得意

蒜泥白肉
好正,滿口蒜蓉,又唔係好辣

醉雞
好入味,好香花雕味,但又唔會去到苦,雞嫩滑
2024-12-18 299 瀏覽
位於北角的小鍋米線店,港島區也有間分店,主打豬骨熬製的湯底,配上各款配菜、麵底。只須掃二維碼便可下單,非常方便。小食:巴蜀狂野雞翼(黑椒味)5隻雞翼,雞皮沾滿辣汁及黑椒,惹味香口,雞肉入味,肉質嫰口。小食:貴緣雞絲火山雞肉絲,堆積成一座山似的,份量滿滿,沒有雞皮或肥肉,較乾身,拌上酸菜及秘製辣椒醬,更添惹味。湯底:青花椒麻濃湯粉底:米線配料:魚肉春卷、滷水大腸、螺旋藻青花椒湯底較少見,值得一試。湯底味道麻香辣,其獨特麻香的程度更明顯及有層次。本身已有韭菜、芽菜及蔥;配料方面,滷水大腸大大塊,沒有異味。米線順滑,有嚼勁。湯底:招牌酸辣湯粉底:米線配料:魚肉春卷、腐竹、甜酸齋、螺旋藻招牌酸辣湯入面有炸醬肉碎、酸菜、韭菜、芽菜及蔥。辣度可以自選,酸菜爽口酸酸的。魚肉春卷大大條。甜酸齋另上,味道甜甜酸酸,很開胃。螺旋藻鋪滿半個湯碗,爽彈口感,吸收湯汁精華。
位於北角的小鍋米線店,港島區也有間分店,

小食:巴蜀狂野雞翼(黑椒味)

小食:貴緣雞絲火山

拌上酸菜及秘製辣椒醬,更添惹味。
湯底:青花椒麻濃湯
粉底:米線
配料:魚肉春卷、滷水大腸、螺旋藻

米線順滑,有嚼勁。
湯底:招牌酸辣湯
粉底:米線
配料:魚肉春卷、腐竹、甜酸齋、螺旋藻

甜酸齋另上,味道甜甜酸酸,很開胃。
螺旋藻鋪滿半個湯碗,爽彈口感,吸收湯汁精華。
今日我媽北角半日遊,行街睇完有咩買之後就梗係去醫肚,行到和富中心醒起有間連米線關注組都大推嘅雲南米線店,冇理由唔試試佢呀嘛🤭 🐖豬軟骨濃湯紅薯粉 配 炸醬、酸菜可以選擇湯底濃度(3分濃/5分濃/7分濃/10分濃)我唔係食太多叫少粉,但可能紅薯粉太易煮淋溶咗啲喺湯,實質份量少過半碗,但係紅薯粉幾吸湯質感帶煙韌感幾好食廚師絕不手軟放咗好多清脆鮮嫩嘅芽菜同韭菜呢度嘅酸菜對得住嗰名,真係超級酸仲帶輕微辣炸醬比想像中乾身,味道濃郁但唔會過鹹🍅特濃新鮮蕃茄湯米粉 配 冬菇皇、豆腐卜、生菜、生根冬菇皇好厚身,入口甜甜哋,幾香冬菇味蕃茄湯夠鮮甜,同米粉一齊食真係好味🍗巴屬狂惹雞翼(原味/黑椒味)雞皮唔係脆身,似係焗出嚟,所以唔會好油膩,輕微黑椒味唔會好辣但都惹味🥩蒜泥白肉肉薄切五花腩層次分明,蒜泥略帶微甜,唔會喧賓奪主蓋過五花腩嘅肉味🥤芬達橙汁🥤冷萃蜜香紅茶

🐖豬軟骨濃湯紅薯粉 配 炸醬、酸菜
可以選擇湯底濃度(3分濃/5分濃/7分濃/10分濃)
廚師絕不手軟放咗好多清脆鮮嫩嘅芽菜同韭菜
呢度嘅酸菜對得住嗰名,真係超級酸仲帶輕微辣
炸醬比想像中乾身,味道濃郁但唔會過鹹

🍅特濃新鮮蕃茄湯米粉 配 冬菇皇、豆腐卜、生菜、生根
冬菇皇好厚身,入口甜甜哋,幾香冬菇味
蕃茄湯夠鮮甜,同米粉一齊食真係好味

🍗巴屬狂惹雞翼(原味/黑椒味)

🥩蒜泥白肉肉

🥤芬達橙汁