2天前 0 瀏覽
北海道帆立貝海膽醬扁意粉,大大隻帆立貝好鮮甜,肉身厚實!配埋好濃郁嘅海膽醬,每條扁意粉都好掛汁,口感軟硬適中,都幾彈牙!三文魚籽龍蝦汁意大利飯,有一隻大蝦好新鮮,鮮甜又彈牙!大蝦上面鋪左三文魚籽同埋蟹肉,配料都好足料,仲有蟹棒同埋青口!意大利飯軟硬度適中,粒粒分明,煮得啱啱好,口感煙韌,仲吸滿龍蝦汁嘅味道,鮮味十足!特濃朱古力好多cream啱哂我,朱古力嘅味道都好濃郁鮮奶抹茶,抹茶味好香濃,口感好順滑甘筍湯好creamy,有淡淡嘅甘筍嘅清甜味!蒜蓉包好香脆可口!餐廳舒適,靚靚色彩繽紛嘅特色牆,天花板仲舖滿花,用好多乾花作為餐廳裝飾佈置,見到都心心眼,周圍都係打卡位,好靚

特濃朱古力好多cream啱哂我,朱古力嘅味道都好濃郁

鮮奶抹茶,抹茶味好香濃,口感好順滑

🎉旺角走過十萬八千里❥ 🍲日式原條鰻魚意大利飯鰻魚外皮微脆,內裡鮮嫩多汁,,每一口都是滿滿的海洋風味。而意大利飯則是選用優質米粒,金黃色澤。兩者相結合,簡直是味蕾的極致享受!❥ ☕焙茶拿鐵焙茶的香氣與牛奶的醇厚完美融合,喝一口,就像是被溫暖的陽光撫過一樣,暖洋洋的。,為整杯飲品增添了絲絲甜蜜感,真是午後小憩的最佳選擇!❥ 🎃南瓜湯這道南瓜湯的顏值與口感並存!南瓜經過慢火熬製成綿密的湯底,金黃色的湯汁中漂浮著塊塊南瓜肉,每一口都散發著濃郁的南瓜香氣。
🎉旺角走過十萬八千里

❥ 🍲日式原條鰻魚意大利飯

❥ ☕焙茶拿鐵

❥ 🎃南瓜湯
你寫12點開門,入到嚟好似未營業咁,位妹妹仔好似未訓醒咁發呆望住你坐底話廚師未返,ok咁我坐陣等下無問題都坐到1230先叫野食無煩過你一句,點餐時問你餐湯係乜,答你唔知廚師未返,即係湯都未煮?落完兩杯野飲,十分鐘後同我講,我地無冰,可唔可以轉熱飲真係火都嚟,我問你係咪開門做生意,十二點開,廚師1240都未返,仲話唔知幾點返可能私人有事,你開門把托咩,冰都無又關廚師事?香港食店生意差,你真係唔好怨人咁樣做生意真係祝你生意興隆
坐底話廚師未返,ok咁我坐陣等下無問題
落完兩杯野飲,十分鐘後同我講,我地無冰,可唔可以轉熱飲
香港食店生意差,你真係唔好怨人
咁樣做生意真係祝你生意興隆

2024-11-13
午餐
6天前 0 瀏覽
“走過十萬八千里找到你”!一個浪漫又充滿詩意的店名,成功吸引了我和朋友來打卡兼晚餐。🍝北海道帆立貝海膽醬扁意粉~我和朋友原本點了扁意粉,但上菜時變了貓耳朵。錯有錯着,貓耳朵吸收了海膽汁後,非常入味。口感煙韌,特別。🪱原條鰻魚意大利飯~鰻魚厚肉多汁,醬汁掛滿了每粒意大利飯,非常美味。🍵手工黑芝麻Latte~這杯latte是我暫時飲過最好飲的!生磨黑芝麻的口感十分滑溜香醇,配搭鮮奶而成的latte,令每一啖也充滿creamy的質感。所有單點食品只要加$55便可跟餐(包餐湯,餐包及$60以下的飲品),非常抵食。

2024-11-14 0 瀏覽
今晚約左閨蜜去食晚餐,天文台宣佈晚上 11 時10分改掛8號風球,趁8號風球前相聚晚膳啦。我地在7時許到達旺角彌敦道575號 Ladder Dundas 10樓的《走過十萬八千里找到你》時,餐廳已經是捌玖成滿,環境悠閒舒適,很多乾花點綴著,很適合情侶和好友相聚傾密偈。我點左個 日式原條鰻魚意大利飯 $178,升級套餐 $55(是日餐湯、餐飽及$60以下飲品),餐飲係 凍手工黑芝麻;好友點左個 北海道帆立貝海膽醬扁意 $178,亦都升級套餐 $55(是日餐湯、餐飽及$60以下飲品),餐飲係 熱玫瑰抹茶。原條鰻魚煎得香口,魚肉嫩滑;凡立貝有3隻👍,好好味;是日餐湯係南瓜湯(南瓜味香濃)及蒜蓉包(香脆);熱玫瑰抹茶香濃好飲,凍手工黑芝麻好味。

• 日式原條鰻魚意大利飯
  • 北海道帆立貝海膽醬扁意粉
  • 玫瑰抹茶
  • 南瓜湯
  • 手工黑芝麻
我同朋友最愛食西餐,上網尋找那裡有好味,滿足願望去品嚐,發現旺角有一間特色的「走過十萬八千里找到你」,享受美食的好地方。進入店中以佈滿乾花及乾草為主調,好靚的環境,即時想進入去打卡。是日餐湯是日餐湯是南瓜湯,餐具可愛,南瓜湯味濃郁,蒜蓉包焗到香脆,滋味無比。三文魚籽龍蝦汁意大利飯呢個是我的至愛,原隻青口及大蝦,蝦肉啖啖肉,三文魚籽美味。日式原條鰻魚意大利飯原條鰻魚真的好大條,彈牙豐盈,意大利飯軟硬適中,十分滿足。紅寶石巧克力草莓鮮奶顏色好美,草莓味香,鮮奶幼滑綿密,喝後感到舒適。玫瑰果洛神花茶玫瑰花疏肝解鬱,洛神花能降血壓降血脂,兩者相輔相乘是美顏養生必備之選。走過十萬八千里找到你(旺角)地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas 10樓

是日餐湯

三文魚籽龍蝦汁意大利飯

呢個是我的至愛,原隻青口及大蝦,蝦肉啖啖肉,三文魚籽美味。

日式原條鰻魚意大利飯

原條鰻魚真的好大條,彈牙豐盈,意大利飯軟硬適中,十分滿足。

紅寶石巧克力草莓鮮奶

顏色好美,草莓味香,鮮奶幼滑綿密,喝後感到舒適。

玫瑰果洛神花茶

走過十萬八千里找到你(旺角)
地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas 10樓
2024-10-30 264 瀏覽
呢間餐廳有浪漫花海打卡😍真係好靚,同埋好粉紅色岩哂鐘意打card既大家Chill 下,食下野,打個card✨北海道帆立貝海膽扁意粉 $178北海道帆立貝好大粒,啲海膽汁好香濃每一條扁意粉都會索晒d海膽汁😋✨磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $148魷魚筒好大隻👍🏻熟度岩岩好意大利飯食落去會有好重墨魚汁香味朋友都大讚👍🏻✨焙茶latte $60焙茶超級濃味,唔會過分苦,好好飲✨自家製草莓梳打 $60一杯好有誠意嘅飲品,會自己整士多啤梨醬所以飲落去好香好天然😍
呢間餐廳有浪漫花海打卡😍
真係好靚,同埋好粉紅色
岩哂鐘意打card既大家
Chill 下,食下野,打個card

✨北海道帆立貝海膽扁意粉 $178
北海道帆立貝好大粒,啲海膽汁好香濃
每一條扁意粉都會索晒d海膽汁😋

✨磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $148
魷魚筒好大隻👍🏻熟度岩岩好
意大利飯食落去會有好重墨魚汁香味
朋友都大讚👍🏻

✨焙茶latte $60
焙茶超級濃味,唔會過分苦,好好飲

✨自家製草莓梳打 $60
一杯好有誠意嘅飲品,會自己整士多啤梨醬
所以飲落去好香好天然😍

之前食過杏花邨分店嗰日同朋友放飯嚟食lunch 先知原來旺角係原店主要食意粉同risotto▶️ 鮮茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉 ($148)上枱好香龍蝦湯味🦞上面兩隻巨型虎蝦,肉質爽彈,蝦頭有蝦膏扁意粉質感可以🍝硬少少可能好啲幾鍾意佢個鮮茄龍蝦汁味道,香得來唔會太鹹稀杰度啱啱好,令意粉入味但唔會太多醬食到個口好污糟😋另外仲食到啲蕃茄渣同洋蔥粒▶️ 日式原條鰻魚意大利飯 ($178)好大條鰻魚!黏口無幼骨有鰻魚香,無被蒲燒醬蓋過意大利飯整得好好👍🏻有質感咬口唔水汪汪,調味都好足夠個人覺得risotto出色過意粉❤️▶️ 抹茶紅豆Affogato ($48)成件事好日式,將咖啡倒落抹茶雪糕,慢慢望住佢溶抹茶味超濃郁🍵同時帶有少許咖啡苦味面頭仲有紅豆粒🫘又係嘢飲又係甜品▶️ 藍莓白茶($48) 好有誠意嘅擺盤,上面有朵假花用茶包開,放入壺中自己倒出嚟略略飲到少少藍莓香🫐不過較淡-Risotto同意粉都整得唔錯,調味好,款式夠多而且配搭特別 (有貓耳朵粉,上次食過都幾好咬口)Cafe位於10樓,環境清靜舒服😌用上乾草裝飾,大地feel服務唔錯,侍應有禮貌,上菜快手價錢上貴少少,平均$200/人,不過成個以餐
之前食過杏花邨分店
嗰日同朋友放飯嚟食lunch 先知原來旺角係原店
主要食意粉同risotto

▶️ 鮮茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉 ($148)
上枱好香龍蝦湯味🦞
上面兩隻巨型虎蝦,肉質爽彈,蝦頭有蝦膏
扁意粉質感可以🍝硬少少可能好啲
幾鍾意佢個鮮茄龍蝦汁味道,香得來唔會太鹹
稀杰度啱啱好,令意粉入味但唔會太多醬食到個口好污糟😋
另外仲食到啲蕃茄渣同洋蔥粒
鮮茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉

▶️ 日式原條鰻魚意大利飯 ($178)
好大條鰻魚!黏口無幼骨
有鰻魚香,無被蒲燒醬蓋過
意大利飯整得好好👍🏻
有質感咬口唔水汪汪,調味都好足夠
個人覺得risotto出色過意粉❤️
日式原條鰻魚意大利飯

▶️ 抹茶紅豆Affogato ($48)
成件事好日式,將咖啡倒落抹茶雪糕,慢慢望住佢溶
抹茶味超濃郁🍵同時帶有少許咖啡苦味
面頭仲有紅豆粒🫘又係嘢飲又係甜品
抹茶紅豆Affogato

▶️ 藍莓白茶($48)
好有誠意嘅擺盤,上面有朵假花
用茶包開,放入壺中自己倒出嚟
略略飲到少少藍莓香🫐不過較淡
藍莓白茶

服務唔錯,侍應有禮貌,上菜快手
價錢上貴少少,平均$200/人,不過成個以餐飲體驗嚟講值得嘅
好適合同朋友嚟談心吹水
鮮茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉
抹茶紅豆Affogato
2024-10-28 334 瀏覽
旺角樓上《走過十萬八千里找到你》裝潢雅緻,天花板掛滿乾花,店內每個角格都係打咭位。今次嚟嗌左✨️《北海道凡立貝海膽醬扁意粉》凡立貝共3粒、大大隻。扁意粉中還有很多小元貝。海膽醬味香濃,又不會太鹹。碟菜上面灑滿香草,非常惹味。✨️《日式原條鰻魚意大利飯》鳗魚醬很惹味,鳗魚肉質鲜嫩、冇骨。魚邊位燒到焦脆,很香口。意大利飯大粒和軟腍。✨️《是日例湯及餐飽》今次是南瓜湯嚟。用了隻好得意的杯子盛著,南瓜味香濃,湯底有南瓜蓉。餐飽是蒜蓉包,切到不規則,脆卜卜、好香蒜蓉味。✨️《自家製草莓梳打》草莓醬在杯嘅底部,飲之前要攪拌一下。草莓味香濃的。✨️《桂圓紅棗茶》在杯底部有很多桂圓紅棗,養生養顏,味道是甜甜的。📍旺角

今次嚟嗌左

✨️《北海道凡立貝海膽醬扁意粉》

✨️《日式原條鰻魚意大利飯》

✨️《是日例湯及餐飽》

餐飽是蒜蓉包,切到不規則,脆卜卜、好香蒜蓉味。

✨️《自家製草莓梳打》
草莓醬在杯嘅底部,飲之前要攪拌一下。
草莓味香濃的。

✨️《桂圓紅棗茶》
在杯底部有很多桂圓紅棗,養生養顏,味道是甜甜的。

📍旺角

2024-10-23 423 瀏覽
呢間餐廳名稱好有台劇feel,好浪漫,好易入腦。一入到餐廳,好似入咗花海咁,天花及窗邊佈滿乾花及乾草,而牆壁畫上浪漫嘅風景,有摩天輪,有夜景等,天毛掛上月亮吊燈,整個氣氛充滿詩意。午市套餐可選意粉,意大利飯或主菜。惠顧以上任何一款菜式,可加$55跟餐,包餐湯,餐包及$60以下飲品。🌸是日餐湯:南瓜湯餐具非常可愛,湯碗係動物造型😆南瓜湯熱辣辣送上,好香南瓜味同埋香草嘅味道,湯汁濃稠度適中,唔係太杰。伴有香脆蒜蓉包,麵包焗到超香脆,仲有好濃嘅牛油蒜蓉味道,好香呀!🌸明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $148菜式名字好可愛,吸引咗我嗌呢道菜式。蟹棒經過火炙,口感焦香。鹹香嘅明太子及鮮甜三文魚子拌入忌廉醬汁,濃稠到適中,每一顆貓耳朵都有醬汁,貓耳朵質感柔軟彈牙,入晒味😋🌸三文魚籽龍蝦汁意大利飯 $178顏色鮮艷,大蝦放喺最頂,擺盤賣相幾靚。大蝦多肉,烤得好香。龍蝦汁濃郁,米飯吸收咗醬汁精華,加上有三文魚籽點綴,粒粒鮮明,口感卜卜脆爆汁。飯入面,加入咗瓜類,及意大利飯上,放咗沙律菜,增添咗色彩同營養,令菜式更健康。🌸藍莓白茶 $48一見到呢壺茶就即刻叫因為藍莓係有抗氧化成份,一定要補充吓!白茶淡香,入口清新
午市套餐可選意粉,意大利飯或主菜。

🌸是日餐湯:南瓜湯
餐具非常可愛,湯碗係動物造型😆

🌸明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $148
菜式名字好可愛,吸引咗我嗌呢道菜式。

🌸三文魚籽龍蝦汁意大利飯 $178
顏色鮮艷,大蝦放喺最頂,擺盤賣相幾靚。
大蝦多肉,烤得好香。

🌸藍莓白茶 $48
一見到呢壺茶就即刻叫因為藍莓係有抗氧化成份,一定要補充吓!
白茶淡香,入口清新回甘,飲落去好舒服,成個人relax咗。

🌸玫瑰鮮奶咖啡 $56
拉花好靚,乾燥玫瑰花瓣均勻晒喺面,成個賣相好優雅好靚💞
入口香滑,帶有清新玫瑰花香,覆蓋咗本身咖啡嘅苦澀味。咖啡味道沈穩香醇,十分出色。
餐湯
明太子岩燒蟹棒貓耳朵
玫瑰鮮奶咖啡
餐湯
明太子岩燒蟹棒貓耳朵
玫瑰鮮奶咖啡
2024-10-22 423 瀏覽
發覺呢間餐廳「買食評」既情況好嚴重,d食評全部一色一樣,每項食品全部都「影曬相,比曬名,比曬價錢,全部比曬6粒星星滿分」耐心詳細地吹到每一項食品有幾咁好食😡大家小心比佢地呃到!話說回頭,上星期一晚上同朋友去食,人唔算太多。分別叫左魚同牛,魚硬得來帶點乾,size比我拳頭還小,相信就算一個女仔都吃不飽。另外牛肉很大問題,很多筋好柴口,切出來已全熟,所以很像湯渣,吃了一一口便放棄。準備走時,人開始多,叫買單,叫了三次才有人應我,細心看看,完來店裡只有一個服務員。俾錢近700。好很貴。————————————————————-!!!!!!!十分不推薦!!!!!!!!!!————————————————————

————————————————————-

!!!!!!!十分不推薦!!!!!!!!!!

————————————————————
2024-10-22 564 瀏覽
其實想黎打卡好耐,今日終於黎到!喺到食野真係好舒服,今晚播緊周興哲嘅歌,好舒服、好浪漫~加上啲佈置實在太靚,只係怪自己部電話影相唔夠靚……🔹餐湯、餐包🔹 南瓜薯蓉湯 - 濃濃嘅南瓜味,配埋好幻滑嘅薯仔蓉~口質好好~蒜蓉包 - 又香又脆,點埋湯食一流~🔹慢煮阿根廷穀飼西冷配阿根廷香辣醬🔹西冷外面煎到好香口,入面就好嫩滑~雖然話係香辣醬,但係就唔太辣~反而覺得清清地,食到牛味~🔹慢煮豬肋骨配燒烤醬🔹一上枱呆左,全份原來好大份~未食過咁大嘅ribs~但内又夠淋,加埋BBQ醬,無得輸~🔹玫瑰抹茶🔹濃濃嘅抹茶,加埋香噴噴嘅玫瑰花瓣~又有拉花~ 賞心悅目~🔹手工黑芝麻latte🔹有芝麻漿喺底,飲落好香芝麻味,但又唔會有燶味~口感係滑漏添~唔錯~
[旺角 - 打卡Cafe]

其實想黎打卡好耐,
今日終於黎到!
喺到食野真係好舒服,
今晚播緊周興哲嘅歌,
好舒服、好浪漫~
加上啲佈置實在太靚,
只係怪自己部電話影相唔夠靚……

🔹餐湯、餐包🔹
南瓜薯蓉湯 -
濃濃嘅南瓜味,
配埋好幻滑嘅薯仔蓉~
口質好好~

蒜蓉包 -
又香又脆,
點埋湯食一流~

🔹慢煮阿根廷穀飼西冷配阿根廷香辣醬🔹
西冷外面煎到好香口,
入面就好嫩滑~
雖然話係香辣醬,
但係就唔太辣~
反而覺得清清地,
食到牛味~

🔹慢煮豬肋骨配燒烤醬🔹
一上枱呆左,
全份原來好大份~
未食過咁大嘅ribs~
但内又夠淋,
加埋BBQ醬,
無得輸~

🔹玫瑰抹茶🔹
濃濃嘅抹茶,
加埋香噴噴嘅玫瑰花瓣~
又有拉花~
賞心悅目~

🔹手工黑芝麻latte🔹
有芝麻漿喺底,
飲落好香芝麻味,
但又唔會有燶味~
口感係滑漏添~
唔錯~

2024-10-07 976 瀏覽
都好耐冇落嚟旺角啦,今日同阿仔🙋🏻‍♂️去旺角上堂想搵個地方晚飯,上網見到呢間好多人like,等我帶阿仔黎食飯打卡先~一齊去一個充滿花花嘅世界😄一直被花花💐🌸💐圍繞着,由天花板到牆身都係好靚好靚嘅乾花,令人忘卻世間嘅煩惱❤️🫖玫瑰果洛神花茶 $52想飲啲酸酸嘅花茶,開一開胃。玫瑰同洛神花都係好養顏㗎要多啲飲🥰🥤紅寶石巧克力 $68阿仔指定要點嘅飲品,由士多啤梨同埋巧克力製成,有紅濃郁嘅忌廉朱古力味唔會太漏🦀明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $148由於阿仔好鍾意食粒粒嘅魚子蟹子,我哋就點咗個充滿明太子嘅貓耳朵。貓耳朵柔軟好食入哂味。每一次反開貓耳朵,都會有滿滿嘅明太子🐟三文魚子籽龍蝦汁意大利飯 $178另外一款就係充滿爆多三文魚子嘅意大利飯。首先要做嘅就係將所有魚撥晒俾Gabriel,然後我專心咁食呢個龍蝦汁意大利飯。龍蝦汁都好香濃,龍蝦肉彈牙🧇草莓自家窩夫 $88Gabriel 指定要點嘅甜品,窩夫好脆身,加上大量草莓🍓同好好味嘅雪糕🍦

一齊去一個充滿花花嘅世界😄

🫖玫瑰果洛神花茶 $52

🥤紅寶石巧克力 $68

🦀明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $148

🐟三文魚子籽龍蝦汁意大利飯 $178

🧇草莓自家窩夫 $88

2024-10-02
2024-09-28 1152 瀏覽
餐廳天花都掛滿了乾花💐🌿 牆上壁畫好有意境..係月亮下晚餐既感覺🌕☁️ 浪漫感UP!!!! 🤍🥢和風醬燒牛肉扁意粉🍝醬燒牛肉汁好惹味😌 配意粉意想唔到咁夾! 送上枱面木魚仍在跳動既感覺..見倒都開心✨🥢三文魚籽龍蝦汁意大利飯🍚TOPPING 有蟹棒🦀x大蝦🍤x 青口🦪 好足料!龍蝦汁🦞意大利飯 好濃郁呀🤍 配埋酸酸既三文魚籽..夠晒特別. 🥢紅寶石巧克力草莓鮮奶🥛推介哩杯特色飲料🥤 朱古力🍫 草莓漿🍓鮮奶層層疊. 上面滿滿的忌廉☁️. 啱晒用黎打卡. 又唔會太甜🫶🏻🥢手工黑芝麻Latte ☕️美美的拉花. 很吸睛✨ 記得要攪勻先好飲呀. ((唔好似我咁🥹))

🥢和風醬燒牛肉扁意粉🍝

🥢三文魚籽龍蝦汁意大利飯🍚
TOPPING 有蟹棒🦀x大蝦🍤x 青口🦪 好足料!

🥢紅寶石巧克力草莓鮮奶🥛

🥢手工黑芝麻Latte ☕️
2024-09-27 1104 瀏覽
食店想盡辦法讓客人記得自己,改一個特別的名字是辦法之一,這間位於旺角的「走過十萬八千裡找到你 」就是好例子。浪漫的店名加上佈滿乾花的浪漫裝修,讓人印象深刻。餐牌上的飲品比食物選擇多,這裡的確是三五知己談天暢飲的好地方。先來餐湯和餐包,甘筍湯很Creamy幼滑《北海道帆立貝海膽醬扁意粉》$178有兩粒帆立貝,煎的香脆,超多的木魚絲灑在意粉上增加口感,意粉軟硬適中,帶有香濃的海膽味。《日式原條鰻魚意大利飯》$178原條鰻魚份量足夠,底下的意大利飯飽滿綿密,飯粒分明,令人滿足。《洋甘菊茶》$52洋甘菊口感清甜,帶有獨特淡雅清香,而且對健康益處多多,可以細細品嚐。《柚香菠蘿檸檬梳打》$58清新解渴宜人的一杯飲品

先來餐湯和餐包,甘筍湯很Creamy幼滑

《北海道帆立貝海膽醬扁意粉》$178

《日式原條鰻魚意大利飯》$178