餐廳: 越大哥越式小廚
資訊:

2019-06-01 1104 瀏覽
曾經食過幾次佢地啲捞檬係幾好味 ,但係有次叫外賣坐喺度等嘅時候, 有個職員撞跌咗啲外賣膠盒 ,啲外賣盒全部跌曬落去佢哋紅色好污糟嘅地氈,照執返上去擺好,我已經唔想食啦
2019-04-09 909 瀏覽
係鴨利洲大街行左一個圈睇下今晚晚餐食咩好,又唔食小菜,越南野又好似好耐冇食過,就食呢間啦。同老公兩個人好好彩一去到就可以入,最後一張2人枱,整間餐廳都幾多客人。裝修簡單,牆上掛左幾幅越南刺繡,而啲燈亦加左越式嘅帽子做燈罩,都幾特別。香茅豬頸肉撈檬份量超級大碗呀,豬頸肉件數亦幾多呀!豬頸肉濃郁嘅香茅味,炸到皮脆肉又爽口。檬粉除左平時配菜外,亦加左蔥油,配埋酸汁,非常開胃。唯一美中不足係檬粉比較碎。香茅豬扒飯豬扒size都幾大塊,炸得岩好,一啲都唔乾身,味道仲唔錯添,旁邊仲附送隻太陽蛋,岩曬老公杯茶,飯亦加左蔥油係面,份外好食。每人5x蚊埋單,夜晚簡簡單單食一餐,街坊小店小本經營要的確要支持一下。

香茅豬頸肉撈檬

香茅豬扒飯

2019-04-07 738 瀏覽
今日同太太去鴨脷洲食晚飯,行到街尾見到間越南野好似幾多人食~就試試佢啦!我地order左兩碗越式粉加一碟小食~食左$200唔駛春卷越式撈檬:分量超大碗,春卷炸得好香脆料好足~檬粉配上越式酸汁,好惹味~食完成碗都好飽豬扒湯檬:都係好大碗,太太都食唔曬~豬扒都炸得幾好味~湯底唔會好油,清清地甜甜地嘅牛骨湯底~炸蝦紙米卷:太多檬粉,隻蝦好似蝦米咁細又無乜蝦味~配料太少全部都係檬粉喱碟真係麻麻地~食物尚可,價錢合理~

我地order左兩碗越式粉加一碟小食~食左$200唔駛

食物尚可,價錢合理~
2019-04-07
2019-04-04 614 瀏覽
用Food Panda叫外賣,叫左撈檬,但係外賣嚟到無撈檬汁,致電比店家,店家竟然叫我自行落店取回,咁我又洗乜叫外賣?之後個女人問我住邊,我都係住鴨脷洲,佢講左一句: 咁。。遠? 。 聽完都唔想再講,乾食撈檬算,以後唔會再食呢間野!之前叫其他食店,比漏野都會搵人專程送過嚟,因為係佢地錯誤,而家比$62個撈檬,無汁叫人點食?仲要道歉都無句,求其乎顯我就算,Black List!!!!!!!!!!!!!!!!!

外賣送餐
2018-05-13 1356 瀏覽
My Favorite Vietnamese restaurant in HK after having travelled to Vietnam for a over 10 times. This restaurant is by far the most authentic Vietnamese joint in HK I’ve come across that is run and cooked by a Vietnamese chef. The crab meatballs in tomato soup is to die for and the thick noodles with meatball wrapped in leaves in tomato soup is also excellent. The locomotive style beef pho is the best and most authentic in town hands down.
2018-05-13
5 分鐘 (堂食)
  • 101
  • 102
  • Locomotive  style  beef  pho
當兩個懶人放工返到屋企,又唔想煮飯諗住去大街行個圈,求其食個小炒算數,點知嗰間好有水準嘅張記排晒隊,打消左食小炒呢個念頭。。。其實住喺鴨脷洲,去親大街來來去去都係食嗰幾間野,張記,食記,同埋市政大樓嘅熟食檔,今晚行行吓就比我發現左呢一間越大哥,先喺門口睇咗餐牌有咩食,發現價錢同埋食品(餐牌上面嘅相片)都唔錯,入咗去一試,兩個人唔係叫咗好多野,三食一飲。香茅豬扒碎米飯豬扒夠厚身,半肥瘦有骨香,味道啱啱好唔會太咸,碎米飯簡直得不得了,我相信佢煮之前打碎左,細細粒又有口感,飯上面仲有蔥油,送飯一流。牛油雞翼雞翼算大隻,炸到好香口,食到有牛油味,唯一唔好嘅就係面頭炸蒜蓉唔脆,淋嘅。。。其實唔落都可以,可能仲好食。蒸粉包上枱熱辣辣,好好食,不過有啲油,材料有木耳絲,肉碎,紅蘿蔔絲等等,一碟有四件啱啱好。最後埋單一百七十幾蚊,價錢相當合理,比得開心

蒸粉包

最後埋單一百七十幾蚊,價錢相當合理,比得開心
2018-01-25
2017-12-28 942 瀏覽
點了招牌湯粉- 越大哥招牌香葉燒肉鮮茄蟹肉湯越南粉蟹湯只聞其味卻不能在湯底反映到它應有的鮮味,是失望的札肉和豆卜看似是來貨,味道正常唯有值得讚的是越南粉是十分彈牙。如能改善湯底問題,會回頭試多一次!

點了招牌湯粉- 越大哥招牌香葉燒肉鮮茄蟹肉湯越南粉

蟹湯只聞其味卻不能在湯底反映到它應有的鮮味,是失望的

札肉和豆卜看似是來貨,味道正常

2017-12-26 674 瀏覽
家住南區,趁假日同朋友坐船到鴨脷洲,沿大街街5 分鐘左右便到越大哥吃正宗越南莱,店舖細細,食物質素👍🏼朋友吃到😋😋今次吃了蕃茄牛肉湯米,湯底原汁原味,濃淡適中,加埋一杯越式🍋茶,回味無窮

2017-12-25
2017-11-27 811 瀏覽
叫左呢碗湯粉非常滿足, 老闆話湯底係用牛骨炮制,食完晒有浸淡淡的香留在嘴裏,出邊好少食到呢種味道。 份量也足夠大食男士飽肚。此外手打肉丸食落有口感, 值得一試。一定會再返來再食!
, 值得一試。一定會再返來再食!
2017-10-22 738 瀏覽
朋友推薦這小店,今天與老公去試試,南港島線利東站出,交通很方便。點了生牛河和火車頭。生牛肉很滑,沒有騷味,對不太好洋蔥的我來說,洋蔥多了點。要讚那個湯底,很鮮味,清甜,不油膩,沒有味精。火車頭有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸,沒有牛雜,這樣更好。滴漏咖啡必定要試,很香滑和有很濃郁的咖啡香味,老闆說咖啡豆是從越南入貨。有幾款在其他越南食店未見過的小食,由於午餐不能吃多,只點了這個蒸糯米粉棵。見有生菜和青瓜,問怎麼吃,待應姐姐意然不知道,由老闆親自出來介紹。夾生菜和點魚露吃,配軟綿綿的糯米餡料,真的很特別,一定要試。
2017-10-22
2017-10-18 399 瀏覽
晚上家人無煮飯,係攞完郵件後經過呢間越南野,睇落唔錯,就試下,叫左個雞絲牛肉檬加個櫻花蝦芥蘭,共$110,我一個人食哂,好飽,份量都好足下,賣相好靚(太肚餓關係無影相,到諗起影已經搞亂哂唔靚了,第一淡飲左一口湯,要知越式粉麵精華在湯中,好好味唔似味精湯,食完口唔會乾,唔錯唔錯,雞絲好足,唔似坊間甘幾條敷衍了事,值得一贊係個芥蘭,好好味唔油,芥蘭爽嫩鮮甜,再配埋個豉油同櫻花蝦,你會見到佢每棵芥蘭框都批了少許皮,唔會因太老食到攝牙啦,好欣賞呢個菜,我食到呢餐共$110 美味足料不兒戲,值得再三光顧。推介越大哥俾各位!
再三光顧。推介越大哥俾各位!
2017-10-17
  • 櫻花蝦拌芥蘭
2017-10-12 366 瀏覽
Xa quê hẳn ai cũng nhớ hương vị Việt, nhớ bát phở bò nóng, nhớ cây chả nem thơm lừng, hay tô bún thịt nướng hương vị ngào ngạt.... chỉ có quán Phong Cách Việt mới đưa quý vị cảm nhận đúng hương vị quê hương. Đến với quán Phong cách Việt tại 46 Ap Lei Chau, bạn sẽ được thưởng thức được những món đậm đà quê hương Việt Nam

Bún  Riêu
Rau  Kate  xào
Xiên  Bò
2017-10-12
Bún  Riêu
Rau  Kate  xào
Xiên  Bò
2017-10-01 427 瀏覽
南區好推介又泥啦🤓 今次去到鴨脷洲大街食越南菜🇻🇳😋 呢間小店係由正宗越南師傅主理🇻🇳👨🏻‍🍳 口味非常正宗😳😳-1️⃣) 🐮生牛肉湯檬🍜 💲4️⃣8️⃣整體感覺不錯,牛肉份量頗多 亦唔韌👍🏻-2️⃣) 🔥🐮越大哥牛柳沙律🥗💲7️⃣8️⃣如果齋食啲洋蔥牛肉 的確感覺有啲重口味🙊同有啲辣🌶 所以一定要同佢附上既炸麵包🍞一齊食 望落似蒜蓉包 但佢比蒜蓉包更香騷更脆口😳😳😳 好好味囉痴線😳😳😳-3️⃣) 🐟越大哥魚餅🍘💲5️⃣2️⃣好大舊😂😂😂 咬落好扎實😳😳😳 而且我地放左成15-20分鐘先食都仲好熱辣辣🔥🔥 好神奇😂😂
[今年今日系列] [2017.09.30]
1️⃣) 🐮生牛肉湯檬🍜 💲4️⃣8️⃣
整體感覺不錯,牛肉份量頗多 亦唔韌👍🏻

2️⃣) 🔥🐮越大哥牛柳沙律🥗💲7️⃣8️⃣

3️⃣) 🐟越大哥魚餅🍘💲5️⃣2️⃣
2017-10-01
5 分鐘 (堂食)
2017-09-17 410 瀏覽
今日兩口子慢遊鴨脷洲,由利東邨穿過時光隧道(港鐵通道)進入鴨脷洲大街,其實由港鐵開通之前來過,今次係港鐵通車後第一次再進入這範圍,店舖隨著港鐵的開放,很多之前光顧過的食店已不再,有約滿被加租迫遷,不過港鐵又帶來了唔同種類的店舖。就像今次行過感到簡潔的越南餐廳,進入店內感覺乾淨,員工熱情招待 ,我們望了一陣餐牌,員工也主動介紹餐廳的特色食物 。因為朋友想食牛肉,於是就叫了碗 火車頭湯河好似什麼都有咁。一個人食份量剛好,兩個人食就更加好,可叫點多一兩款其他小食。火車頭入面的材料有,煮得軟腍的牛肉牛根,肉丸扎肉,河粉爽滑。這個是店員推介的牙車快,話說是正宗做法,食材配料都好豐富,賣相一上桌,顏色配搭吸引,真的有齊牙車快的材料,有主要的嫩滑雞肉絲、椰菜絲、紫椰菜絲、紅蘿蔔絲、香脆花生粒、香草葉,在沙律菜底還有大大片有些黑芝麻似的蝦片,沙律淋上酸酸甜甜的沙律汁,好開胃呀!還有另一道店舖推介,唔係間間越南餐廳有的,綠豆茸蝦烤餅,食入口剛烤好暖暖的綠豆煎餅配上蝦,炸香乾蔥放在蝦底,用油煮過的青蔥放蝦面,有層次的,調味唔算濃,清新的,作為小食前菜,唔錯的。我們食完這早飯都只是七點未到,門外開始有客人排

我們食完這早飯都只是七點未到,門外開始有客人排隊等待了!

2017-09-16
2017-09-11 327 瀏覽
真係唔同一般嘅港式越南菜,識食梗係嚟呢間啦佢哋嘅蟹肉番茄做湯底同牛骨湯㡳嘅檬粉、河粉真係好鮮味 !仲有叫牙車快嘅雞絲沙律好特別,我本人唔係好鍾意食菜,但係食完佢果份農家菜之後,好想再食仲有咖哩蟹要預訂先有得食。
真係唔同一般嘅港式越南菜,識食梗係嚟呢間啦
仲有咖哩蟹要預訂先有得食。
10 分鐘 (堂食)