2024-03-04 31 瀏覽
平日晚上放工後去的,人不少,但是有位置,我們選了一個湯河,一個撈檬,換成了紅米的,更有嚼勁,不過我覺得原本的更好!豬頸肉十分的Q彈,春卷則酥酥脆脆,很開胃!下次再去
2024-03-04 22 瀏覽
好耐冇同朋友食飯今次揀左間係旺角既餐廳佢地主打越南菜比較特別係佢地係越南人😚好有風味 值得一試Sen 特色木瓜沙律 越南菜好興呢個木瓜沙律🥗酸酸甜甜好開胃入面仲有牛肉乾、木瓜同青芒味道有咬口 青芒調味剛剛好蟹肉炒飯同朋友都好鐘意食炒飯呢個炒飯好有鑊氣蟹肉份量多鮮味十足入面仲有多款配料 帶鹹香十分惹味Sen 3色湯河必試湯河 入面有多款配料包括新鮮生牛肉、牛腱同牛丸生牛肉好鮮嫩 牛腱好有咬口牛丸大大粒好彈牙佢仲有啲撈濛、焗魚等好多越式菜酸酸地好開胃整體而言 呢間餐廳幾推介新餐廳 環境企理乾淨最緊要野食選擇多 又夠平堅推介比朋友丫 真心正❤️👍
好耐冇同朋友食飯

入面仲有多款配料
帶鹹香十分惹味

Sen 3色湯河
必試湯河
入面有多款配料包括新鮮生牛肉、牛腱同牛丸
生牛肉好鮮嫩 牛腱好有咬口
牛丸大大粒好彈牙

佢仲有啲撈濛、焗魚等好多越式菜
酸酸地好開胃

整體而言 呢間餐廳幾推介
新餐廳 環境企理乾淨
最緊要野食選擇多 又夠平
堅推介比朋友丫 真心正❤️👍
2024-03-04
10 分鐘 (堂食)
2024-02-25 44 瀏覽
可能好多人都以為越南菜都好肥,但越南河粉通常冇落油去製作,所以選擇雞絲河/牛腱河其實都係幾健康嘅選擇!💪🏻 招牌手切生牛肉湯河 ($88)呢間越南店會有手切牛,唔係普通肥牛,所以食落肉質比較嫩滑,有牛香味😋 湯底都好鮮甜!本人最鐘意食湯河都會加埋越南魚露,所以食落酸酸地,更加開胃🤤 另外,我再加咗幾粒牛丸,食落彈牙有牛味!💪🏻 越式鮮蝦豬肉春卷 ($28)越式春卷炸得好香脆,餡料份量充足!點埋越南魚露一齊食更加香口。💪🏻 越式青檸梳打 ($29) 青檸梳打除非青檸,亦都加咗金不換係入邊,所以飲落好清新😆味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5 (Gym Friendly)

💪🏻 招牌手切生牛肉湯河 ($88)

💪🏻 越式鮮蝦豬肉春卷 ($28)

💪🏻 越式青檸梳打 ($29)
青檸梳打除非青檸,亦都加咗金不換係入邊,所以飲落好清新😆

味道:8/10
性價比:7/10
招牌手切生牛肉湯河
招牌手切生牛肉湯河
2024-02-23 19 瀏覽
New Vietnamese Restaurant in the heart of Mong Kok, serving the Vietnam Beef Noodle which diners could enjoy an authentic taste of the flavourful beef soup.旺角通菜街新開的越南餐廳最特別之處是可以一嚐餐廳從越南搜羅回來的特色蔬菜麵、蝶豆花麵、紅麴麵底,不只色彩美美的,即使簡單配牛展已經很好吃!湯底滿滿牛骨香,配搭新鮮清蔥九層塔青檸和紅椒,清新滿足。-想來一點香口的十分推薦豬肉春卷外皮炸得香脆,內餡滿滿。最後還叫了蜜桃紅茶,粒粒珍珠好有口感❤️越式小廚旺角通菜街29號#旺角 #越南菜 #越式小廚 #旺角美食 #通菜街 #女人街 #蝶豆花麵 #紅麴麵 #牛骨湯 #豬肉春卷 #蜜桃紅茶

旺角通菜街新開的越南餐廳

不只色彩美美的,即使簡單配牛展已經很好吃!

湯底滿滿牛骨香,配搭新鮮清蔥九層塔青檸和紅椒,清新滿足。

想來一點香口的十分推薦豬肉春卷

外皮炸得香脆,內餡滿滿。

最後還叫了蜜桃紅茶,粒粒珍珠好有口感❤️

越式小廚
旺角通菜街29號

2024-02-23 22 瀏覽
❣︎ 旺角女人街食肆林立 次次唔想諗食咩都會行下呢條街 成日都有驚喜😋呢間越式小店特別在於有健康蔬菜檬粉食物選擇多 有主食有小食 仲有啲越式special飲品🍹♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.3/5 💚越式香茅雞翼湯檬 $65健康有益蔬菜檬粉 +$5望落五顏六色好靚 心情即刻好好而且係來自100%天然蔬菜色素🫡小朋友見到一定好開心😁雞翼炸到好脆口 一共有4隻💚越式燒豬頸肉 細$45豬頸肉入口彈牙爽口醃得夠入味🫶🏼💚蜜糖柑桔斑斕茶$29斑斕蛋糕食得多 茶就第一次好飲 唔算好甜 柑桔🍊味較突出
❣︎ 旺角女人街食肆林立

斑斕蛋糕食得多 茶就第一次
好飲 唔算好甜
柑桔🍊味較突出
2024-02-14 64 瀏覽
係女人街到有好多小餐廳, 行完旺中過黎呢邊搵野食, 呢間舖光猛乾淨, 都幾多人幫襯。星期六都有下午餐優惠, 就叫左碗湯河同一個小食。越式生牛肉湯河 $49生牛肉既份量都幾多,. 牛肉本身嫩滑, 肉質中上。湯底清甜, 河粉浸左湯一陣都唔會斷開。加埋芽菜同青檸汁會更清新。越式香炸海鮮卷 $40 (2件)平時食得米紙卷多, 有炸物係要食下, 海鮮卷外面炸到好脆身, 但唔會好油, 仲跟左生菜, 醃蘿蔔絲同沙律醬, 單食或者夾住食都好食。招牌青檸酸梅綠茶 +$15青檸同綠茶呢個組合主打就係清爽, 食完野飲係正既。
星期六都有下午餐優惠, 就叫左碗湯河同一個小食。
越式生牛肉湯河 $49
生牛肉既份量都幾多,. 牛肉本身嫩滑, 肉質中上

湯底清甜, 河粉浸左湯一陣都唔會斷開。
加埋芽菜同青檸汁會更清新。

越式香炸海鮮卷 $40 (2件)
平時食得米紙卷多, 有炸物係要食下,
海鮮卷外面炸到好脆身, 但唔會好油,
仲跟左生菜, 醃蘿蔔絲同沙律醬, 單食或者夾住食都好食。

招牌青檸酸梅綠茶 +$15
青檸同綠茶呢個組合主打就係清爽, 食完野飲係正既。

2024-02-13 79 瀏覽
旺角食肆林立,有很多選擇下午食個午餐,都要花一啲時間選擇。今日見到一間越南餐廳又有cafe嘅感覺,就試下啦!越式香茅豬扒飯 $51越式咖哩雞飯 $55香茅豬扒飯豬扒鬆軟,食香味濃。咖哩雞飯咖哩汁香濃有有少許辣,雞肉嫩滑開胃之選。越式檸檬葉串燒雞 $4O 2 pcs雞肉有炭味,伴酒之選~越式鮮蝦豬肉春卷$28 2pcs春卷皮薄料多,炸得香脆可口 。越式香茅雞翼$20 2pcs香茅雞翼水準高,小食裡面既王者。凍越式煉奶咖啡+$15凍白少咖啡+$15越式咖啡好多人都試過亦好出名,今次加左煉奶都都非常之配合,跟餐有手工咖啡 特覺得好滿足 ~

越式香茅豬扒飯 $51
越式咖哩雞飯 $55

越式檸檬葉串燒雞 $4O 2 pcs
雞肉有炭味,伴酒之選~

越式鮮蝦豬肉春卷
$28 2pcs
春卷皮薄料多,炸得香脆可口 。

越式香茅雞翼
$20 2pcs
香茅雞翼水準高,小食裡面既王者。

凍越式煉奶咖啡+$15
凍白少咖啡+$15

在女人街吃美味的獨L餐,今天選擇吃越菜餐。河內酸辣海鮮湯檬這裡的湯粉可以加$5 升級至蔬菜檬粉、紅米檬粉或紅米河粉,而且是天然的蔬菜色素,非常健康。酸辣湯有點似蕃茄湯,不算很辣,怕辣的朋友也可以一試。蔬菜檬粉非常彈牙,口感不錯。 海鮮配料非常豐富,有大蝦、瀨尿蝦、魷魚,還有札肉和豆卜,滿滿的一碗,吃完又暖又滿足。越式檸檬葉串燒雞經典的越式味道,很夠份量的雞肉串,檸檬葉的味道突出,加添了陣陣清新的感覺。順化鹽咖啡(常溫)這裡除了有滴漏咖啡外,還有另外幾款不同的咖啡。今次試的順化鹽咖啡也很好喝:看到三層明顯的分層:奶泡、咖啡和最底層的煉奶。一入口是厚厚的帶有鹹味的奶泡,再喝到越南咖啡獨有的風味,這種味道的混合已經很美味,再把底層的煉奶攪勻,又是另一番滋味😋下次一定再encore
在女人街吃美味的獨L餐,今天選擇吃越菜餐。

河內酸辣海鮮湯檬

越式檸檬葉串燒雞

順化鹽咖啡(常溫)
這裡除了有滴漏咖啡外,還有另外幾款不同的咖啡。
2024-02-12 43 瀏覽
呢間地道越南野位於食肆林立嘅通菜街入面,可以係食lunch/dinner嘅其中一個選擇~招牌手切生牛肉湯河 $88揀左最高級嘅牛肉,有得揀生啲/熟啲,我就揀生啲,一上檯都有少少紅色,浸一浸湯就變粉紅色了,肉質肉味偏重,油脂較少,咬落較實在,湯底係好正常嘅牛肉湯,食到中途可以加辣椒同青檸轉換下口味~越式香茅雞翼 $20/2隻炸得好香脆,肉質juicy~越式蜜糖青檸薑茶 $10病病地想飲下薑茶暖下胃,好足料😆

招牌手切生牛肉湯河 $88

越式香茅雞翼 $20/2隻
炸得好香脆,肉質juicy~

越式蜜糖青檸薑茶 $10
病病地想飲下薑茶暖下胃,好足料😆
2024-02-10 32 瀏覽
旺角花園街內有一間人氣旺盛越南餐廳.全店越南員工,環境乾淨企理.多款小食更加少見.餐廳似乎要做出越南地道風味.下午茶時段更加抵食,途中人來人往,可見食物質素有一定水準~🔸越式香茅豬扒飯($51)🔸越式咖哩雞飯($55)香茅豬扒軟熟不乾身,滲出濃厚香茅味道.咖喱雞飯更見到好多枱食客都會叫,咖喱不似港式味道,微辣帶椰香,惹味好送飯🔸越式檸檬葉串燒雞($40/2pcs)🔸越式鮮蝦豬肉春卷($28/2pcs)🔸越式香茅雞翼($20/2pcs)小食可以分2件或4件下單,非常有彈性.人少少可以每樣叫兩件,樣樣都可以試一下.炸物全部不乾身或太油膩.特別喜愛檸檬葉串燒雞,香料味重,入口檸檬葉味道湧出,惹味同時清新,雞件亦嫩滑,必叫小食之一!春卷內裡有蝦,豬肉,粉絲和蘿蔔絲.酥酥脆脆,好香口🔸凍越式煉奶咖啡(+$15)🔸凍白少咖啡(+$15)越南咖啡貴為越南名物之一,必然要嚐嚐.煉奶咖啡雖甜味較重,但非常順滑.白少咖啡味道香濃,同味帶有越南咖啡獨特性,喜愛咖啡人士一定要試下

🔸越式香茅豬扒飯($51)
🔸越式咖哩雞飯($55)

🔸越式檸檬葉串燒雞($40/2pcs)

🔸越式鮮蝦豬肉春卷($28/2pcs)

🔸越式香茅雞翼($20/2pcs)

🔸凍越式煉奶咖啡(+$15)
🔸凍白少咖啡(+$15)

2024-02-07 33 瀏覽
越式小廚旺角通菜街29號地舖經開旺角超多選擇,老友想食生牛河,推介女人街入面嘅越式餐廳,果然冇介紹錯。😋招牌手打生牛肉湯河手打生牛肉新鮮嫩滑,肉汁豐富,面層加了蔥花和香草增加香氣,洋蔥夠鮮甜。湯底好屈機,大廚調配得恰到好處,可以直接飲用,河粉夠爽滑,吸收了湯底的精華,一試難忘,吃到中段可以加芽菜、青檸、辣椒和酸汁提升層次,必食!🤤越式鮮蝦豬肉春卷春卷即叫即炸,炸油新鮮,外層香脆,內層口感煙韌,充滿香濃的鮮蝦和豬肉味,唔使點醬汁已經好正,推薦!😍招牌青檸酸梅綠茶(凍)清香的綠茶底,加了新鮮的青檸和香甜的酸梅,好fresh,飲完好舒暢,好醒神。😽越式小廚 食材新鮮,沒有味精,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
越式小廚

旺角通菜街29號地舖

招牌手打生牛肉湯河

越式鮮蝦豬肉春卷

招牌青檸酸梅綠茶(凍)

2024-02-07
2024-02-07 25 瀏覽
旺角好味越南菜明爐烏頭魚☺️ 真心正!烏頭魚大大條好嫩滑,外皮有焦脆,用左越式方法整味道更惹味,比較欣賞唔會有太多骨,值得一試Sen 3色湯河見倒好多人推介佢地個湯河,入面果然好足料有齊新鮮生牛肉、牛腱同牛丸,生牛肉好新鮮,入口嫩滑,好鐘意個牛丸,大大粒又彈牙,牛味好濃 ,值得一試香茅雞翼雞翼外皮香脆,雞肉嫩滑又夠juicy,最特別係個香茅味幾出,比出面既更加好食😘招牌青檸酸梅綠茶店員好Friendly推介我地一定要試下,酸梅酸度剛剛好,面頭有大大粒酸梅,果然真材實料,味道清爽,影相又靚,呢個夠曬特別,一定要試呀!!!
旺角好味越南菜

明爐烏頭魚☺️ 真心正!

Sen 3色湯河
見倒好多人推介佢地個湯河,入面果然好足料
,值得一試

香茅雞翼

招牌青檸酸梅綠茶
2024-02-07 28 瀏覽
好耐冇食越南野,見最近旺角開左間越南餐廳,賣相好似好好就決定黎試下,味道都有驚喜,感覺係好正宗既越南菜,真心唔錯!!!Sen 招牌手打生牛肉湯河湯底清甜,河粉吸收左湯汁好滋味,生牛肉份量好多,牛味香濃又好嫩滑,大滿足酸辣海鮮湯檬 鐘意食海鮮既朋友一定要試下,酸辣湯底好清爽,入面都好足料,有鮮蝦、瀨尿蝦同扎肉,蝦肉彈牙,瀨尿蝦好少見,扎肉有鹹香小食拼盤 選擇都好多,有齊鮮蝦豬肉卷4件,墨魚餅2件,鮮蝦米紙卷4件,豬肉餡好鮮味,墨魚入口彈牙,鮮蝦大大粒好彈牙,同朋友share剛剛好滴滴咖啡必點咖啡,越南咖啡味道香濃,入口順滑,平時好少有地方可以飲,值得一試

2024-02-04 41 瀏覽
係香港要好食既越南菜真係好少見,今次去左呢間位於旺角既越南餐廳,佢地連店員都係越南人,不過佢地啲廣東話都okay又友善,唔怪得呢度既越南菜咁好味咁正宗啦! 蒜蓉炒通菜炒通菜唔會油淋淋,加入蒜蓉炒香更惹味,入口爽脆,值得一試! 蟹肉炒飯炒飯好有鑊氣,調味好好不會太鹹,啖啖蟹肉鮮味十足,另外仲有啲配料更豐富,飯粒好分明,同朋友share剛剛好,仲有quota試埋其他小食。 明爐烏頭魚烏頭魚大大條唔算好多骨,外皮有少少焦香,魚肉嫩滑,加入配料調味好好食,成條魚係越式煮 呢個值得encore,抵食又好味!!!

蒜蓉炒通菜
炒通菜唔會油淋淋,加入蒜蓉炒香更惹味,入口爽脆,值得一試!

蟹肉炒飯

明爐烏頭魚

2024-02-04 29 瀏覽
旺角抵食越南菜《越式小廚》通菜街一帶有很多餐廳這次選了食越南菜河內酸辣海鮮湯粉(+$5轉紅米檬粉)餐廳還提供紅米檬粉/蔬菜檬粉/紅米河選擇 更加健康有益選了第一次試的紅米檬粉無添加 無色素 無防腐劑口感比一般檬粉更滑溜 亦都更粗湯粉的湯底無味精熬製酸酸辣辣很開胃 但又不會太辣配料有賴尿蝦、蝦和魷魚賴尿蝦和蝦各有三隻 很足料雖然是酸辣湯 但湯底仍很清酸度主要來自蕃茄湯裡還有很多香菇 很讚👍河內鮮蝦豬肉春卷酥酥脆脆的炸春卷非常香口內裡有蝦、豬肉、粉絲和蘿蔔絲配少許辣椒醬很有風味店舖乾淨舒適有越南風味👍👍
旺角抵食越南菜《越式小廚》
通菜街一帶有很多餐廳
這次選了食越南菜

河內酸辣海鮮湯粉(+$5轉紅米檬粉)
餐廳還提供紅米檬粉/蔬菜檬粉/紅米河選擇 更加健康有益
選了第一次試的紅米檬粉
無添加 無色素 無防腐劑
口感比一般檬粉更滑溜 亦都更粗

湯粉的湯底無味精熬製
酸酸辣辣很開胃 但又不會太辣
配料有賴尿蝦、蝦和魷魚
賴尿蝦和蝦各有三隻 很足料
雖然是酸辣湯 但湯底仍很清
酸度主要來自蕃茄
湯裡還有很多香菇 很讚👍

河內鮮蝦豬肉春卷
酥酥脆脆的炸春卷非常香口
內裡有蝦、豬肉、粉絲和蘿蔔絲
配少許辣椒醬很有風味

店舖乾淨舒適