2024-04-16 23 瀏覽
帶住條魚🐠搵食之旺角《越式小廚》,餐廳位於女人街地舖,餐廳入邊設有上下兩層坐位,環境唔錯💛河內酸辣海鮮檬粉💛有蝦、魷魚、瀨尿蝦、扎肉蝦頭湯底、肥仔芽菜蝦頭湯底香味夠,不會太濃。檬粉吸收了湯底味道啱啱好。海鮮都好足料,竟然發現到有瀨尿蝦肉,小編甚少見越南粉麵會有瀨尿蝦肉。整體味道不錯💛海防手打墨魚餅💛熱辣辣炸起的墨魚餅口感十足,入面的墨魚粒都夠彈牙,增加整體的層次感。加上店員推介的獨特越南辣醬,另有一番風味💛越式香豬頸肉💛豬頸肉片切得薄而均勻,肉質鮮嫩多汁,每一啖都散發出濃濃的豬肉香氣。而豬頸肉經過越式烹調,香料搭配得好好,味道十分獨特。豬頸肉表面經過醃製,滲透左各種香料嘅風味,燒至金黃酥脆,外脆內嫩,口感豐富💛滴滴咖啡💛滴滴咖啡的風味濃厚,口感濃郁,帶有一絲特有嘅甘甜,口感滑順柔和,咖啡滴完之後嘅溫度啱啱好

💛河內酸辣海鮮檬粉💛
有蝦、魷魚、瀨尿蝦、扎肉
蝦頭湯底、肥仔芽菜

💛海防手打墨魚餅💛

💛越式香豬頸肉💛

💛滴滴咖啡💛
2024-04-15 24 瀏覽
今次為大家介紹一間好味既越南菜,位於旺角、Menu選擇都好多,店員都係越南人,好有heart,環境唔算好大,不過都坐得好舒服,今次叫嘅嘢食都係店員推介我哋試既Sen 招牌手打生牛肉湯河生牛肉大大塊入口嫩滑,湯底清而香,河粉吸湯後好惹味,大滿足香茅雞翼香茅味好香,雞翼大大隻外皮香脆,內裏好juicy酸辣海鮮湯檬 湯濛有幾款選擇,今次揀左款海鮮果款,酸辣湯底好清爽,入面內有鮮蝦、瀨尿蝦、扎肉,海鮮好鮮甜,扎肉有咬口,正!

Sen 招牌手打生牛肉湯河
生牛肉大大塊入口嫩滑,湯底清而香,河粉吸湯後好惹味,大滿足

香茅雞翼
香茅味好香,雞翼大大隻外皮香脆,內裏好juicy

酸辣海鮮湯檬
2024-04-11 52 瀏覽
要係香港搵好食既越南菜一啲都唔易,今次係旺角就搵倒間新開的越南菜,味道好似幾好味🤤除咗一般,喺街連鎖餐廳可以食到湯濛河粉等等之外,佢哋都有比較特別嘅冷盤、燒物,價錢都唔算好貴,食得出係用心製作🤭頂級生牛肉睇顏色就知好靚♥️牛肉入口嫩滑,食既時候唔會有腥味,配上醬汁一齊食更滋味,可以一試檸檬葉燒多寶魚多寶魚大大條,唔算多骨但好重魚味,加埋檸檬葉酸酸甜甜好惹味蒜蓉炒通菜通菜不會太油,配上蒜蓉更香更惹味,值得一試。

頂級生牛肉

檸檬葉燒多寶魚
多寶魚大大條,唔算多骨但好重魚味,加埋檸檬葉酸酸甜甜好惹味

蒜蓉炒通菜
通菜不會太油,配上蒜蓉更香更惹味,值得一試。
2024-04-11 24 瀏覽
平時食開白色的檬粉,第一次食到蔬菜麵製成的湯檬。口感都保持到彈牙的感覺👍🏼 麵條算係幾creative 而且湯底有得揀蕃茄湯,味道唔算太濃,太多油脂、清清地。地豬頸肉切出嚟幾靚仔,燒出嚟嘅顏色都幾 ok。原本怕豬頸肉唔夠飽,就另外嗌咗兩隻雞翼。咁其實豬頸肉嘅size都有唔少,大概都有八至10片。咁香茅雞翼就似係氣炸咁,外面幾脆的~ 點埋甜酸汁就幾開胃!但佢杯青檸薑蜜真係好足料😂 冇諗到撈起會有幾片生薑

但佢杯青檸薑蜜真係好足料😂 冇諗到撈起會有幾片生薑
  • 豬頸肉
2024-04-05 49 瀏覽
本身唔諗住食呢間,不過誤打誤撞入左黎,叫左豬扒撈檬同埋牛丸河粉。豬扒撈檬幾好食,但係豬扒乾硬左少少,有改善空間。牛丸河粉味道正常,不過不失。總括嚟講,係間幾好既餐廳,如果冇咩野想食都可以食佢。

豬扒撈檬幾好食,但係豬扒乾硬左少少,有改善空間。
牛丸河粉味道正常,不過不失。

總括嚟講,係間幾好既餐廳,如果冇咩野想食都可以食佢。

前排係旺角做完野搵野食,見呢間都好多人食,越南野平時好少食,今次試呢間連店員都係越南人,好有氣氛,值得一試越式香茅燒雞 半隻半隻燒雞大大隻又肥美,雞皮香脆,肉質都好嫩滑Sen 特色木瓜沙律 見好多人推介佢地個沙律當然要試下,木瓜切成絲好惹味,加入牛肉乾及青芒酸酸甜甜,口感爽脆青檸梳打 青檸味重梳打好夠氣好清爽Sen 特式法包🥖好多人叫,法包大大嚿,內有好多餡料包括 焗豬肉、肉鬆、扎肉、青瓜、酸菜,豬肉好香,酸菜有助中和油膩感,值得一試

越式香茅燒雞 半隻
半隻燒雞大大隻又肥美,雞皮香脆,肉質都好嫩滑

青檸梳打
青檸味重梳打好夠氣好清爽

Sen 特式法包🥖
2024-03-22 48 瀏覽
平日唔多去九龍,果日經開旺角女人街就入咗去,當晚環境乾淨,而且食客唔少,就試下啦 。睇咗一輪,我哋叫咗2個主食再加1個小食,諗住咁樣已經好夠食啦 。上餐快,主食份量慷慨,但當小食上時就覺得感覺差,就算係「2份」都唔會係1條春卷再1分為2掛😐…份量就見人見智啦.. 性價比係難過地低嘅,比較就好傷害囉 。整體嚟講,還好吧~食咗大x好多年,未試過有份量問題,同埋成$30賣1條春卷…. 我未好睇得透加上係普通嘅 。

2024-03-20 41 瀏覽
屋企人少食越菜,但朋友推介話呢間新開既越菜好出名,今次就決定去試下,Menu都好多野揀,值得一試,本身想試佢條多寶魚,不過因為得一個人,下次約埋朋友先食睇落去好吸引😍鮮蝦柚子沙律沙律好新鮮,柚子帶粒粒更有口感,鮮蝦大大粒爽口陣牙,好有驚喜Sen 特式法包 好少食越式法包,入面好足料,內有焗豬肉、肉鬆、扎肉、青瓜同酸菜,焗豬肉甜甜鹹鹹,配上青瓜及酸菜酸酸地有助解膩龍眼冰入面真係有粒粒龍眼,味道清爽解膩,最欣賞係唔會太甜,岩曬我想食正宗越南菜既朋友,唔好錯過呢間喔

鮮蝦柚子沙律

Sen 特式法包

龍眼冰
入面真係有粒粒龍眼,味道清爽解膩,最欣賞係唔會太甜,岩曬我

想食正宗越南菜既朋友,唔好錯過呢間喔
2024-03-14 55 瀏覽
朋友第一次帶我黎食,起小巷中發挖到間好野!我地叫左個二人特色大餐~木瓜沙律炭燒秘製汁排骨招牌手打生牛肉湯河越式菠蘿炒飯特色小食拼盤椰汁甜品特飲兩杯滿滿的儀式感☺️
朋友第一次帶我黎食,起小巷中發挖到間好野!
我地叫左個二人特色大餐~
木瓜沙律
特飲兩杯

滿滿的儀式感☺️
外賣送餐
2024-03-13 53 瀏覽
最近去左旺角食越南菜,味道都好好👍🏻店員全部都係越南人,好nice,今次跟左推介食幾款招牌菜,味道都好好,好有驚喜👍🏻越式香茅燒雞 今次叫左半隻燒雞,外皮焦脆,雞肉好香滑,入面仲加左香茅味更惹味,可以配上醬汁一齊食檸檬葉燒多寶魚多寶魚大大條,燒完外皮焦焦地,肉質嫩滑,加上檸檬葉酸酸甜甜好開胃Sen特色木瓜沙律 自己好鐘意木瓜沙律,入面都有好多配料,有齊牛肉乾 、木瓜、青芒,清新同時帶鹹香,作為小食或者輕食都可以呢間整體都真係唔錯丫,會再試,推介

越式香茅燒雞

檸檬葉燒多寶魚

Sen特色木瓜沙律

呢間整體都真係唔錯丫,會再試,推介
2024-03-12 51 瀏覽
旺角前排有間新開既越式餐廳,環境都唔錯,有好多越南風的圖片味道好似幾好食🤤🤤🤤今次叫左幾款CP值高的食物都值得一試💜💜💜分別叫了前菜木瓜沙律,主食烏頭魚、3色湯河,飲品方面則叫了滴滴咖啡及龍眼冰。明爐烏頭魚烏頭魚大大條,魚肉嫩滑冇咩骨,自己平時唔太鐘意食魚不過又幾好食,下次要再食Sen 3色湯河 話明3色佢有3款不同的牛肉,有生牛肉、牛腱同牛丸,湯底幾清甜,生牛肉帶鹹香,自己最鍾意牛腱,有咬口牛味十足Sen 特色木瓜沙律 木瓜沙律酸酸甜甜好開胃😋😋😋,入面仲加左啲牛肉乾、木瓜同青芒,牛肉乾帶鹹香,十分惹味飲品龍眼冰滴滴咖啡今次叫左兩杯都特色飲品,龍眼冰甜甜地好開胃,滴滴咖啡咖啡味濃,如果鐘意咖啡既朋友仔一定要試下😉😉😉
旺角前排有間新開既越式餐廳,
環境都唔錯,
有好多越南風的圖片

味道好似幾好食🤤🤤🤤
今次叫左幾款CP值高的食物都值得一試💜💜💜
分別叫了前菜木瓜沙律,主食烏頭魚、3色湯河,
飲品方面則叫了滴滴咖啡及龍眼冰。

明爐烏頭魚

烏頭魚大大條,
魚肉嫩滑冇咩骨,
自己平時唔太鐘意食魚不過又幾好食,
下次要再食

Sen 3色湯河

話明3色佢有3款不同的牛肉,
有生牛肉、牛腱同牛丸,
湯底幾清甜,
生牛肉帶鹹香,
自己最鍾意牛腱,
有咬口牛味十足

Sen 特色木瓜沙律

木瓜沙律酸酸甜甜好開胃😋😋😋,
入面仲加左啲牛肉乾、木瓜同青芒,牛肉乾帶鹹香,十分惹味

飲品

龍眼冰
滴滴咖啡
今次叫左兩杯都特色飲品,
龍眼冰甜甜地好開胃,
滴滴咖啡咖啡味濃,
如果鐘意咖啡既朋友仔一定要試下😉😉😉
  • 烏頭
2024-03-06 63 瀏覽
泰國菜食得多越南菜就比較少食,成日諗住剩係得湯粉麵,不過其實佢哋都有好多小菜,特色飲品,好正宗好好味💥 最緊要係樣樣都感覺好健康,食多多都唔覺邪惡😂😂😂滴滴咖啡越南咖啡好出名,店員有同我地介紹下,入口順滑,咖啡味香濃,鐘意飲咖啡既朋友仔要試下酸辣海鮮湯檬 湯濛入面有鮮蝦、瀨尿蝦、扎肉,鮮蝦好彈牙,瀨尿蝦爽口滿足,自己好鐘意個酸辣湯,清新開胃,檬粉好吸汁勁好食Sen 特色木瓜沙律木瓜酸酸甜甜好開胃, 入面都有好多料,包括牛肉乾 、木瓜、青芒,值得一試下次再黎試下其他野先,大大推介呢間

滴滴咖啡

酸辣海鮮湯檬

Sen 特色木瓜沙律
下次再黎試下其他野先,大大推介呢間
2024-03-04 39 瀏覽
好耐冇係香港食過越南菜,最近見網上好多人推介就決定去試下,見menu唔算好貴,選擇都好多,今次叫左幾款都冇驚喜,佢地既店員仲要係越南人,不過都識講廣東話既,好有善,值得一試Sen 特式法包 法包外皮香脆,入面有焗豬肉、肉鬆、扎肉、青瓜、酸菜,好多餡勁足料,特別係焗豬肉甜甜鹹鹹好開胃,值得一試,大大個可以同朋友開心share 小食拼盤 有多款野食,包括鮮蝦豬肉卷4件 / 墨魚餅2件 / 鮮蝦米紙卷 4件😍豬肉餡好鮮味,鮮蝦大大粒,墨魚餅好彈牙,米紙卷好薄,可以配上酸甜醬汁一齊食更惹味地點方便,野食高質,無錯過既理由呀😆😆😆😆😆

Sen 特式法包

小食拼盤

地點方便,野食高質,無錯過既理由呀😆😆😆😆😆
2024-03-04 17 瀏覽
平日晚上放工後去的,人不少,但是有位置,我們選了一個湯河,一個撈檬,換成了紅米的,更有嚼勁,不過我覺得原本的更好!豬頸肉十分的Q彈,春卷則酥酥脆脆,很開胃!下次再去
2024-03-04 19 瀏覽
好耐冇同朋友食飯今次揀左間係旺角既餐廳佢地主打越南菜比較特別係佢地係越南人😚好有風味 值得一試Sen 特色木瓜沙律 越南菜好興呢個木瓜沙律🥗酸酸甜甜好開胃入面仲有牛肉乾、木瓜同青芒味道有咬口 青芒調味剛剛好蟹肉炒飯同朋友都好鐘意食炒飯呢個炒飯好有鑊氣蟹肉份量多鮮味十足入面仲有多款配料 帶鹹香十分惹味Sen 3色湯河必試湯河 入面有多款配料包括新鮮生牛肉、牛腱同牛丸生牛肉好鮮嫩 牛腱好有咬口牛丸大大粒好彈牙佢仲有啲撈濛、焗魚等好多越式菜酸酸地好開胃整體而言 呢間餐廳幾推介新餐廳 環境企理乾淨最緊要野食選擇多 又夠平堅推介比朋友丫 真心正❤️👍
好耐冇同朋友食飯

入面仲有多款配料
帶鹹香十分惹味

Sen 3色湯河
必試湯河
入面有多款配料包括新鮮生牛肉、牛腱同牛丸
生牛肉好鮮嫩 牛腱好有咬口
牛丸大大粒好彈牙

佢仲有啲撈濛、焗魚等好多越式菜
酸酸地好開胃

整體而言 呢間餐廳幾推介
新餐廳 環境企理乾淨
最緊要野食選擇多 又夠平
堅推介比朋友丫 真心正❤️👍
2024-03-04
10 分鐘 (堂食)