2024-05-13 243 瀏覽
上次同契妹去九如坊食Omakase🍣時經過一間主打乳酪鮮果飲品🥤嘅小店 〈Take Your Time〉。可惜因為太飽所以冇試到...今日,二妹(契)難得嚟我公司附近約我食lunch,冇見一排見佢肥咗咁多,lunch後決定帶佢飲返杯健康產品😂。〈Take Your Time〉嘅Yogurt飲品係用新鮮生果🍎製成,不含任何色素或添加劑,所以非常健康😍。芒果熱情果優格蓋茶 $40好香芒果🥭同熱情果味,芒果味🥭比較突出,整體酸酸甜與Yogurt 味道平衡做到啱啱好,最緊要二妹飲落覺得好健康😍。超級水果茶 $40非常非常之大杯😳,可以用巨型嚟形容😂,茶底可以揀烏龍茶或者綠茶,Duck哥🦆今次揀咗綠茶🍵;咁大杯水果味依然濃郁,但又唔會蓋個茶味😋,入面有橙🍊、蘋果🍎 、熱情果、紅火龍哥、菠蘿🍍、士多啤梨🍓等,水果種類十分豐富😍。二妹飲完後大讚非常好飲,話之後要試勻哂小店嘅全部產品🤣.....take your time,慢慢來😂。

芒果熱情果優格蓋茶 $40

超級水果茶 $40

take your time,慢慢來😂。
2024-05-03
5 分鐘 (外賣自取)
其他
趁復活節假期在中環走走逛逛在PMB附近發現一間主打乳酪鮮果飲品的小店店舖名稱是《Take Your Time》加上色彩繽紛的外牆,吸引不少食客打卡~原來他們的飲品都是以新鮮水果製成不含化學添加劑,健康又放心~‣ 草莓優格果昔 ($40)紅白相間非常好看🤩草莓與Yogurt味道平衡的剛剛好喝起來口感純滑!‣ 藍莓優格果昔 ($40)藍白相間賣相很好看能喝出藍莓果肉和藍莓皮,酸酸甜甜的果然夠新鮮,甜度則是來自本身水果的甜味🫐💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟平時常見的飲品店都是售賣珍珠奶茶/檸檬茶這間小店卻與別不同,走健康路線難怪不少食客都專門過來試試~💰Total: $80 ($40pp 無服務費)📍輕時光|@takeyourtime_hk中環威靈頓街166號地下後座🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品 🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 ⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
趁復活節假期在中環走走逛逛
在PMB附近發現一間主打乳酪鮮果飲品的小店
店舖名稱是《Take Your Time》
加上色彩繽紛的外牆,吸引不少食客打卡~

原來他們的飲品都是以新鮮水果製成
不含化學添加劑,健康又放心~

‣ 草莓優格果昔 ($40)
紅白相間非常好看🤩
草莓與Yogurt味道平衡的剛剛好
喝起來口感純滑!

‣ 藍莓優格果昔 ($40)
藍白相間賣相很好看
能喝出藍莓果肉和藍莓皮,酸酸甜甜的
果然夠新鮮,甜度則是來自本身水果的甜味🫐

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
平時常見的飲品店都是售賣珍珠奶茶/檸檬茶
這間小店卻與別不同,走健康路線
難怪不少食客都專門過來試試~

💰Total: $80 ($40pp 無服務費)
📍輕時光|@takeyourtime_hk
中環威靈頓街166號地下後座

🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
2024-04-01
4天前 0 瀏覽
每次行開中環,都會俾呢間茶飲店的店面吸引住🤩🤩小店主打用水果優格製作的健康飲品,並選用自家熬煮冰糖,健康又好味!另外門口仲有塊色彩繽紛的外牆,好啱打卡📸📸🍹芒果熱情果優格果昔(M) $40✨嚟到一定要試佢地的招牌優格果昔!!果昔入口幼滑,每啖充滿芒果同熱情果香🥭!裡面加咗好多yogurt,仲會飲到啲熱情果籽~口感好豐富😋😋🍹超級水果茶 $40✨茶底可以揀桂花烏龍或茉莉綠茶,我就揀咗茉莉綠茶~~綠茶茶味清香,加上蘋果 、熱情果、火龍果、菠蘿等多款時令水果!味道酸酸甜甜,飲完好清爽❤️❤️
每次行開中環,都會俾呢間茶飲店的店面吸引住🤩🤩

🍹芒果熱情果優格果昔(M) $40✨
嚟到一定要試佢地的招牌優格果昔!!

🍹超級水果茶 $40✨
茶底可以揀桂花烏龍或茉莉綠茶,我就揀咗茉莉綠茶~~
6天前 0 瀏覽
去過呢間好幾次, 好鍾意佢哋嘅Yogurt Smoothies!主打用新鮮生果同純乳酪製作嘅飲品, 所有飲品都係即叫即製作, 並選用自家製桂花冰糖, 健康又好味😋~🥤雜莓優格果昔雜莓同乳酪形成扭紋嘅presentation, 顏色好吸引!Yogurt Smoothie 用雜莓🍓、牛奶🥛、純乳酪製成, 飲落有香甜莓味同微酸甜嘅yogurt味, 口感順滑, 甜味主要來自生果, 飲落好清新, 飲完唔會有飽滯嘅感覺~🥤藍莓優格果昔藍莓味道清甜🫐, 酸甜清新冇負擔, 醒胃又解渴!

🥤雜莓優格果昔

🥤藍莓優格果昔
藍莓味道清甜🫐, 酸甜清新冇負擔, 醒胃又解渴!
2024-06-22
  • 雜莓優格果昔
6天前 0 瀏覽
天氣炎熱🥵最岩飲返杯冰凍飲品消暑Take Your Time 輕時光主打優格製作的健康飲品🥤以新鮮水果製作配上自家熬煮冰糖💗不含任何色素増味劑消暑解渴又健康😋💯今日來左中環分店現場擺放多款新鮮鮮果🍓🍊🍍🍎🥤超級水果茶茱底自選~桂花烏龍/茉莉綠茶再配上大量生果🤣橙、火龍果、蘋果、菠蘿等等足料又好飲~簡左茉莉綠茶~帶淡淡茶香🥤芒果百香果優格果昔微酸百香果配上芒果~配上乳酪酸甜又醒胃~非常清新輕時光 總店📍天后電氣道83號地下1號舖分店📍中環威靈頓街166號後座地下九如坊入口
天氣炎熱🥵最岩飲返杯冰凍飲品消暑
Take Your Time 輕時光
主打優格製作的健康飲品🥤以新鮮水果製作

配上自家熬煮冰糖💗不含任何色素増味劑
消暑解渴又健康😋💯今日來左中環分店
現場擺放多款新鮮鮮果🍓🍊🍍🍎

🥤超級水果茶

茱底自選~桂花烏龍/茉莉綠茶
再配上大量生果🤣橙、火龍果、蘋果、菠蘿等等
足料又好飲~簡左茉莉綠茶~帶淡淡茶香

🥤芒果百香果優格果昔

微酸百香果配上芒果~配上乳酪
酸甜又醒胃~非常清新

輕時光
總店📍天后電氣道83號地下1號舖
分店📍中環威靈頓街166號後座地下九如坊入口
2024-06-22 0 瀏覽
炎炎夏日,走訪中環的小巷,尋找一處清新惬意的休憩之所,倒是不錯的選擇。我與太太今日來到了威靈頓街166號地下的「輕時光茶店」,品嚐這裡提供的特色果昔。店舖雖然不大,卻處處透露著一股小清新的感覺。店內裝潢簡約而不失溫馨,太太點了一杯蜜瓜優格果昔~$40,顏色鮮艷誘人,入口後果香四溢,果肉飽滿,乳酪香味恰到好處,不會過於濃郁,回甘爽口。而我則選擇了芒果熱情果優格果昔~$40,同樣色澤艷麗,果凍質地滑嫩,芒果果香濃郁,熱情果提供了酸甜的平衡,口感層次豐富,令人回味無窮。品完這一杯清涼的果昔,我們又漫步在中環的街頭,欣賞這裡昔日的建築風情,感受這座國際大都會獨有的現代氣息。

• 芒果優格果昔
2024-06-21 0 瀏覽
行到去中環,只係5分鐘,都已經好熱,就走咗去買嘢飲!啱啱行到斜路就見到輕時光,外面有啲打卡位,雖然細細間,入邊都有坐嘅位!今次我就叫咗草莓乳酪同埋水果茶!我自己就好鍾意飲水果茶,因為佢有得揀茶底,而且好大杯,入面又有好多水果!我揀咗桂花烏龍茶底,都幾濃茶味,水果有橙,紅火龍果,菠蘿等等大杯又抵飲!另外就係草莓乳酪,都係用咗新鮮草莓製成,乳酪唔會好甜,雖然就唔係解渴嘅飲品,但如果鍾意飲乳酪嘅又怕太甜,可以揀半糖!

2024-06-18 0 瀏覽
路經這間位於中環威靈頓街的Take Your Time「輕時光」小店,與一般的飲品手搖店有點不同,於是細看menu,這店堅持使用新鮮水果同乳酪製作,還有自家熬煮桂花冰糖,不含化學添味劑,啱晒注重健康的人士呢!Super Fruits Tea $40:呢杯竟然內有紅色火龍果,好特別,味道相當清新,我揀左桂花烏龍茶底,500ml非常大杯好抵飲!Mango Passionfruit Tea with Yogurt Top$40:YogurtTop 口感豐盈,芒果加熱情果好啱我口味,一啲都唔酸澀,味道清新!

Super Fruits Tea $40:

2024-06-17 0 瀏覽
炎炎夏日.經過中環呢間色彩繽紛嘅店舖裡面擺放著不同新鮮水果係間主打鮮果乳酪嘅茶飲店🥤超級水果茶超級巨大嘅水果茶裡面加入大量新鮮生果西瓜.鮮橙.熱情果.檸檬.蘋果...邊飲邊食.口感豐富啖啖鮮甜.消暑鮮喝 又健康仲可以+$5 追加「寒天晶球」🥤芒果紅火龍優格果色呢杯用芒果 同 紅肉火龍果製成加入乳酪口感幼滑細膩兩種鮮果拼色配埋yogurt 仲有螺旋紋效果飲一杯已經有飽肚感仲有好多口味都好吸引下次再嚟一定要試埋

炎炎夏日.經過中環呢間色彩繽紛嘅店舖

裡面擺放著不同新鮮水果

係間主打鮮果乳酪嘅茶飲店

🥤超級水果茶
超級巨大嘅水果茶

裡面加入大量新鮮生果
西瓜.鮮橙.熱情果.檸檬.蘋果...

邊飲邊食.口感豐富
啖啖鮮甜.消暑鮮喝 又健康

仲可以+$5 追加「寒天晶球」

🥤芒果紅火龍優格果色

仲有好多口味都好吸引

下次再嚟一定要試埋

2024-06-17
下午茶
今日35度🔥,冇乜胃口只想飲下野,最重要清爽零負擔!🍓雜莓乳酪果昔:口感幾滑,莓味濃郁。因為我揀半糖的關係,所以味道好天然😌。🥭芒果熱情果乳酪果茶:茶底有兩款揀(茉莉綠茶/桂花烏龍),我揀左綠茶。芒果同綠茶味幾夾👍🏻,厚滑乳酪奶蓋、熱情果脆脆種子提升了口感。味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

今日35度🔥,冇乜胃口只想飲下野,最重要清爽零負擔!

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-06-10 10 瀏覽
自從上兩次喺中環飲到伏野飲之後,而家都驚驚地試新野!但同事話今次好想飲乳酪,所以就決定挑戰下試新野~紅火龍優格果昔💰HK$45賣相吸晴,顏色好鮮艷!紅火龍果本身味道好清新,再加埋酸酸甜甜嘅乳酪好夾,品嘗到紅火龍清甜嘅味道之餘,又會令人覺得成杯野飲都好輕盈咁~草莓優格果昔💰HK$45呢杯草莓優格果昔同樣賣相都充少女心,打卡able!草莓嘅味道亦唔會酸,同乳酪打成果昔沙冰,絕對係一款好穩陣嘅美味飲品,成杯果昔令人感覺涼浸浸,夏天飲一流~

紅火龍優格果昔💰HK$45

草莓優格果昔💰HK$45

草莓優格果昔
2024-06-07
30 分鐘 (外賣送餐)
草莓優格果昔
2024-06-09 12 瀏覽
中環好多特色小店,前幾日行到天時暑熱,飲番杯解下暑咁嘆就去咗輕時光,主打新鮮水果乳酪飲品!我自己叫咗一杯草莓優格果昔同水果茶!首先超級水果茶,非常之大杯,而且有得選茶底,你可以選擇桂花烏龍或者茉莉綠茶,我就揀咗桂花茶底!佢嘅超級水果茶,入邊有唔同嘅水果,有橙檸檬熱情果紅火龍果等等!超足料另外佢嘅乳酪唔會話好酸,我自己叫咗一半糖,佢嘅糖一啲都唔會好甜,啱啱好!除咗乳酪味,都會食到草莓嘅莓香味!唔係好濃,鍾意飲乳酪嘅人會鍾意!

2024-06-04 13 瀏覽
Pitaya yogurt smoothie (Medium) 🍦紅火龍果優格果昔 (中) $40經典嘅紅火龍果優格好睇又好飲,而且係最受歡迎嘅飲品✨奶白色嘅乳酪🥛同火龍果smoothie 梅花間竹咁樣,影相出嚟好吸睛📸,味道唔會太甜,冰冰涼涼好適合而家嘅天氣飲😋,相當唔錯🤍➌ Blueberry yogurt smoothie (Medium) 🫐 藍莓優格果昔 (中) $40藍苺味回smoothie 原來都係熱門之選,用一堆新鮮嘅藍苺、香滑濃郁日本牛奶🥛、homemade 乳酪整成,真係充滿誠意,入面飲到有粒粒藍莓果肉😍、少少燕麥糠,好健康又靚,值得推介呀👍🏻
紅火龍果優格果昔 (中) $40

藍莓優格果昔 (中) $40
接近30度的悶熱天氣,在中環街頭逗留不到幾個小時已熱很燥底,需要凍飲降溫。與其買Coffee或廢水,作為奶類製品愛好者更愛這間以鮮果打造的Yogurt Smoothie。地點很就腳,就在舊蓮香樓附近,從大館、PMQ步行幾分鐘就到。看到店員用新鮮生果加上一大匙Yogurt,沒有色素和添加劑,過程簡單又整潔,喝得健康又安心。除了Yogurt Smoothie,還有優格蓋茶、水果乳酸飲料、超級水果茶及水果冰茶昔,種類太多,下次可以再試其他。紅火龍優格果昔 | M $40Pitaya Yogurt Smoothie芒果優格果昔 | M $40Mango Yogurt Smoothie兩款Yogurt Smoothie的賣相吸睛,鮮艷的紅火龍和芒果顏色與Yogurt的白色相間,Sharp醒非常!味道方面也很討好,鮮果味突出,加上Yogurt的酸酸甜甜,非常融合。M Size份量足料,沒有多餘的碎冰,凍度也適中。由於是以新鮮水果製成,當中會夾雜一點點水果肉微粒,健康感加分。根據個人口味,可以加$6要加倍Yogurt,個人認為預設的比例已很不錯。
紅火龍優格果昔 | M $40
Pitaya Yogurt Smoothie
芒果優格果昔 | M $40
Mango Yogurt Smoothie

芒果優格果昔
我同朋友去了中環行街,我們購物之餘,看見威靈頓街有間色彩繽紛的「輕時光」,飲品俘虜了我們,打算進去外賣覓食。這間飲品店主打乳酪及鮮果飲品,所有飲品均以新鮮水果,即叫即製,自家製桂花冰糖,喝得非常健康。木瓜優格果昔顏色分別是黃白色,顏色好美,用了鮮木瓜豐富營養,木瓜肉食落綿密,滑溜可口,讓人回味無窮。芒果紅火龍優格果昔三種顏色分別是黃紅白,入面是乳酪,芒果十分香甜,紅火龍感覺清爽,質感幼滑,喝後感到舒適,仍然保留了誘人的味道。輕時光(中環)地址:中環威靈頓街166號地下後座

木瓜優格果昔

芒果紅火龍優格果昔