BOOK咗7點, 我地早咗10分鐘到, 原本帶位要我地坐入口路邊位, 我唔肯, 明明大把好位, 又未有客, 點解要比張最差嘅枱比我?!! 最後安排咗梳化位, 仲有私人掛牆電視, 5個人可以圍埋一路打邊爐一路睇電視, 咁先係o架嘛~7:15PM 都仲未見人嘅?!! 好少可咁遲喎... 服務員突然走埋o黎問我地用咩名BOOK枱, 答完佢就人影都唔見埋, 都唔知發生緊咩事之際, 朋友就出現, 仲大發雷霆!!! 原來個帶位帶咗佢上3樓之後, 隔咗十幾分鐘, 竟然鬧佢做咩坐咗人地張枱!!! 吓?!! 十幾分鐘前你帶佢上去叫佢坐低o架喎!!! 失憶呀?!!終於人齊, 仲未有o野食... 混醬!!!招牌清湯--仲以為清湯係得2粒X樂牌雞粉開水, 原來都有D材料o架喎... 呢輪真係睇得太多廣告啦, 洗晒腦, 哈哈哈... 嫌呢個湯底太清??? 唔緊要, 仲有16款比你揀, 緊有1款啱你口味...手切鮮肥牛--D肥牛個樣都幾得, 雪花分佈唔及和牛, 但係都還可以啦... 肉嘅色澤都唔錯, 絕對新鮮... 仲一開二咁切到好似大大片咁, 好刀法!!! 食落口都唔韌喎, 都有少少牛肉味, 唔錯, 唔錯...

終於人齊, 仲未有o野食... 混醬!!!
什錦餃子盆, 手打墨魚丸--餃子皮超薄, 睇D皮似係新鮮整, 唔似街外貨, 味道都OK... 手打墨魚丸好膠呀, 都幾彈牙, 仲好新鮮, 總之就係好味啦!!!
鮮付竹--OK呀...
野生黑木耳--點解... 係啡色嘅??? 切得好大塊吓喎... Honey話都食落都OK...

哎呀!!! 最好味嘅超甜粟米冇影相添!!! 我地仲食咗生根, 白菜仔, 手打烏冬... 飲埋幾支啤酒, 再加1 JAR酸梅湯1 JAR竹蔗水... 埋單210蚊1個人, 都唔算平, 不過食物質數都OK, 坐得都幾舒服, 再食都無妨~

吖... 個厠所先經典!!! 入去見到2個鐵水桶扮洗手盤, 厠枱係用鐵皮分隔, 木門嘅鎖係古時一條木打橫"恤", 稱唔上係鎖, 好攪o野~
  • 手打墨魚丸
  • 超甜粟米
2011-07-25 551 瀏覽
剛打完麻雀去消夜上了輝哥打邊爐(灣仔)一行五人開開心心上到輝哥...點知今晚得到不愉快經驗 去到我們進入了VIP房, 先問房間有無最低消費女待應表示$3000但可括免(當晚大廳沒有人), 我們就在VIP房進餐, 特別點了象拔蚌, 當象拔蚌到時服務員表示象拔蚌只得半條, 看起來這碟象拔蚌約20兩之內, 當結脹時脹單收取41兩, 經投訴後改回32兩, 唐生菜$38 又收$48 Total食了$2966 加10%景然是$601, 而九折是$178.6 計都計唔到. 跟住又話VIP房要比$3000問服務員點計,3個服務員都未能比個合理答案, 食物不是差, 但令我地覺得係有心瞞騙!
剛打完麻雀去消夜上了輝哥打邊爐(灣仔)

一行五人開開心心上到輝哥...點知今晚得到不愉快經驗

2011-07-22
$680 (宵夜)
2011-05-22 290 瀏覽
第一次慕名而來,見到有輝哥坐陣,本來心中踏實不少.但係........先來一碟本地肥牛,好有油花,平均分佈,份量不少啊 軟軟的,有牛味!再來四寶丸,試試不同的丸類.蝦丸最好食,其他三款不過不失啦!但不太特別...叫了一個餃子盆,包括雲吞,水餃,韮菜餃及牛肉餃.但係味道好鹹,$78只有八粒,但係又唔出色,令我想到物價唔係真係咁貴呀?????其他有豬腳根,生麵,魚皮,菜菜及鍋底....都係一般行貨,但始終價錢偏貴,非物有所值但係侍應服務慇懃,值得一讚噃!所以希望佢地有所進步啦...

先來一碟本地肥牛,好有油花,平均分佈,份量不少啊
軟軟的,有牛味!

但係侍應服務慇懃,值得一讚噃!
所以希望佢地有所進步啦...
2011-05-21
  • 本地肥牛
2010-12-20 232 瀏覽
I am not a hot pot fan but I come here once on a while for the excellent beef they have. Fei Gor claims the beef comes from his own range in Northern China. The marbling is even, although unlike Wagyu, the color of the meat is darker red. Other hot pot restaurants have the same type of beef but never as good. The Chinese top grade beef here is so seriously good that it feels like a specialty beef restaurant than anything else for me.What I do is order as plain a soup base as I can find so not to
What I do is order as plain a soup base as I can find so not to over power the beef. And I do not go for heavy dipping sauce either. This is as close as I can get to shabu shabu in a Chinese hot pot restaurant. That is how seriously good their beef is. The other items on the menu are just noise for me.
Fei Gor is usually on hand when we go there. And he would always rush in a special order of the top Chinese beef for us. May be it is just his way of making a regular customer feel special and may be everybody gets the same beef. But it is certainly good enough for me. One serving is close to HK$200, and it is quite easy to manage one per person. Once I brought a sukiyaki sauce base and ordered just beef, onions, tong ho vegetables and tofu. Egg dip. Worked wonderfully. Yes, I know all about the problem of using pre-mixed sauces but they cannot do an authentic Japanese sukiyaki here. The beef is so good I overlook this and would not mind. Be sure to bring your own sake as theirs is very run of the mill.
The decor is very nouvelle Beijing. Not my favorite by a long mile. Service is always good.
The price? I like this beef over Wagyu. So no complaints.
2010-12-19
  • Just the beef
2009-12-04 148 瀏覽
輝哥火鍋手切肥牛,牛味重。。好!四寶丸,冇特別,但是牛肉丸開始發黑。 (附相片)。魚皮餃,可以。啤酒。。。。非常昂貴,HK$25.但是三秒腐皮。。。。好味道,即炸。 沙嗲湯底有噥味,清湯味精超重!!!回家再飲5杯水。。。。價錢可以,因為用料絕對是有水準的。
輝哥火鍋

手切肥牛,牛味重。。好!
四寶丸,冇特別,但是牛肉丸開始發黑。 (附相片)。
魚皮餃,可以。
啤酒。。。。非常昂貴,HK$25.

但是三秒腐皮。。。。好味道,即炸。
沙嗲湯底有噥味,清湯味精超重!!!
回家再飲5杯水。。。。

價錢可以,因為用料絕對是有水準的。
非常昂貴
牛味重
牛肉丸發黑
即炸
2009-11-19
$380 (宵夜)
牛味重
即炸
  • 手切肥牛
2009-05-08 42 瀏覽
同媽咪食生日飯, 一家四口未試過就來試吓...點知得到不愉快經驗食物比一般火鍋店貴, 裝修不錯, 空間感充足, 服務初看來亦不錯, 於是我開始點菜.有一位貌似內地人的女侍應來, 推介他們的手切肥牛, 但我們覺得平常的美國肥牛已不錯, 於是要了美國肥牛, 結果是, 用貴一倍的價錢吃到比平常粗糙無味的"美國肥牛"...很多人吃火鍋都會要各種丸, 看見餐牌上沒有四寶丸這一項, 而丸類那頁下方有一"四寶丸"之圖片, 一碟有四種丸, 每種有四粒,即一共有16粒 我就問那女侍應, "有沒有此圖片內這碟, 價錢多少?" 她說$90, 我便說要一碟吧. 一會兒"四寶丸"來了, 的確有四款丸子, 但每款只有三粒?! 我問那位女侍應, 她說四寶丸是每款三粒沒錯, 當我提出那圖片說不是每款4粒嗎, 另一個面形稍圓的男侍應竟然說"餐牌圖片上的確是每款4粒, 但我們賣的是3粒" 我說"我們一共4個人, 每款有3粒的話我們怎樣分? 既然圖片和實物不盡相同, 那女侍應應該在我點菜時說明才對!!! "他們卻毫無歉意, 不再理會.一直到我結帳是, 我向另一個較瘦而有禮服的男侍應禮貌地說出此事, 以示失望, 他和那個女侍

一直到我結帳是, 我向另一個較瘦而有禮服的男侍應禮貌地說出此事, 以示失望, 他和那個女侍應也道歉了(難為了這個和此事無關的男的)... 我也打算就此罷了... 不料那面圓圓的男侍應突然打開餐牌指著那四寶丸圖片跟我說這兒其實寫明"圖片只供參考"~~~

火都嚟埋!!!
你以為我沒看到嗎?! "圖片只供參考"?! 實物當然可以有輕微不同: 碟子可以不同, 伴碟裝飾可以不同, 丸子的排位可以不同, 甚至丸子大少可以有些少不同無法量度, 但丸子的數量少了25%, 這就不是輕微不同, 這與參考相差太遠了!!! 既然侍應明知此圖片誤導食客, 亦不說明, 那他們就是全心暪騙食客, 手段非常惡劣!!! 事後更一再絞辯, 意圖反咬客人一口! 我唔係唔鬧你ar ma?!

太可惡了, 我唔出聲的話太便宜他們了, 大家不相信可以去試試, 但本人認為那兒的食物即使新鮮亦不值那價錢... 與其隨時在它的餐牌不同角落受騙, 不如去吃"德興火鍋" , 起碼好吃又實際~~~
2009-05-07
2009-01-07 58 瀏覽
香港輝哥的食材,質素沒有可挑剔。龍蝦刺身不但鮮活,肉是淡玫瑰紅色,非常稀有,來年好兆頭,老夫開心的。日本牛肉粒是迄今老夫喫到最鮮活,肥美的,其他火鍋店的相關産品,不能和他相比。鵝肝鮮嫩,華滋,要暸2份,就著法國pomerol産區的1999chateau gezin,驚嘆世間如此美食。湯底當然選海底椰,椰汁足料,超讚。自己帶酒,收60元一瓶。買單價格相當公道。成3000不到。問起老闆輝哥,才知道上海輝哥已經不是他們的直營。怪不得,其他不說,自己帶酒,開瓶要收200人民幣,搶錢啊?

香港輝哥的食材,質素沒有可挑剔。
湯底當然選海底椰,椰汁足料,超讚。
自己帶酒,收60元一瓶。
買單價格相當公道。成3000不到。
2008-12-29 31 瀏覽
12月21日2008年聽過輝哥火鍋很多次, 還看過晚上類似宣傳宜的評價廣告. 終於有機會嘗試朋友曾說會特意到輝哥買回家吃的靚牛肉.點了火鍋料中最好的是:手切肥牛 - 好吃. 大概是最好吃的料其他都很普通:豬肉片肥牛粒牛百葉四寶丸兩種蔬菜魚皮餃(沒有點飲料)本來都可以給"笑臉"評分, 但有普通中有點不足.清湯湯底還可以, 但沙嗲湯底有點奇怪(可能只是本人口味), 而且只吃了五分鐘很快就燒焦(噥)了. 侍應不承認焦了, 只說味道是這樣的. 加水方面有點欠佳, 有兩次都是我自己去拿水. 可能生意不好, 服務也變差了.再提一點, 現在高級火鍋店都有調味料提供給客人自己調配. 輝哥就沒有, 但"小吃"費用照樣收$40. 我問過侍應, 但只有蔥花和蒜粒.當然價錢貴, 但可能因為聽過很多次, $350一位結帳也毫不驚奇.可能是個人偏見, 可能期望過高, 但輝哥火鍋絕對不是特出貨色. 如果只點手切肥牛或許能接受.
12月21日2008年

四寶丸
兩種蔬菜
魚皮餃

(沒有點飲料)

本來都可以給"笑臉"評分, 但有普通中有點不足.

• 手切肥牛
2008-12-16 34 瀏覽
爬過文睇過別人的食評,覺得有些食評應該要平反.有d人覺得貴,唔抵食,只是觀點與角度,去酒店飲杯汽水起碼收你三五十蚊一杯,又無人話貴.如果想平,去快餐店大牌檔,任食火鍋都係一百蚊有找.言歸正傳,昨晚同老婆去食飯,原先打算食大閘蟹,行下行下,見到輝哥火鍋咪試下,入到去一睇個環境,就知唔會係平,唔係豪華裝潢,而係地方舒適,座位與檯不多,每檯都保持一定距離.至於食物就點了肥牛 (例)很好味很嫩四寶丸 爽口 鮮冬菇黑栢葉 較硬白蘿蔔粟米豬肝酸梅湯一勺食物份量雖然不多,都仲有少少黑栢葉和粟米食唔晒.總結,可能係星期一,比較人少,環境地方寬敞,食物品質一流,值得再光顧.最後就係衛生問題,老婆去完洗手間返呢,講洗手間仲用橫木條做門鎖,很復古.男洗手間也很整潔,星鐵桶做洗手盆很特別.
爬過文睇過別人的食評,
覺得有些食評應該要平反.
有d人覺得貴,唔抵食,
只是觀點與角度,
去酒店飲杯汽水起碼收你三五十蚊一杯,
又無人話貴.
如果想平,去快餐店大牌檔,
任食火鍋都係一百蚊有找.
言歸正傳,
昨晚同老婆去食飯,原先打算食大閘蟹,
行下行下,見到輝哥火鍋咪試下,
入到去一睇個環境,就知唔會係平,
唔係豪華裝潢,而係地方舒適,
座位與檯不多,每檯都保持一定距離.
至於食物就點了
白蘿蔔
粟米
豬肝
酸梅湯一勺
食物份量雖然不多,都仲有少少黑栢葉和粟米食唔晒.
總結,可能係星期一,比較人少,
環境地方寬敞,食物品質一流,
值得再光顧.
最後就係衛生問題,
老婆去完洗手間返呢,
講洗手間仲用橫木條做門鎖,很復古.
男洗手間也很整潔,星鐵桶做洗手盆很特別.
  • 肥牛
  • 豬肝
(非會員)
2008-12-03 41 瀏覽
本人是火窩常客,銅鑼灣、九龍城一帶的火窩名店都經已試過好多間。坦白講,每次打完邊爐之後,總是怕了全身由外到內果陣油煙味,尤其是上班的日子,冬上穿件冷衫去食火窩就必定遭殃。所以好多時打邊爐都會留番放假先去。昨晚去灣仔輝哥,覺得好OK喎,非一般的火窩店。環境很舒適,不似得一般的火窩店嘈吵,檯與檯之間保持適當的距離,我與朋友都覺得好有privacy。香港很多火窩店的格局都是行大眾化飯店路線,此處很明顯不是大眾化路線。如果你同我一樣喜愛乾淨及不會打完邊爐之後成身味的火窩店,這是我的推介。款式可能不是什麼花臣,火窩用料很講究,不是平價貨,識食之人一試就知。我同朋友一行六位女士點了以下食物:小食:椒鹽鮮魷芫茜皮蛋湯特級肥牛蝦丸 (超爽)貢丸牛肉菜餃脆肉鯇魚腩墨魚滑 (超彈牙)竹笙 (超爽)四款菜什菇竽片汽水、啤酒六個人埋單$1400,OK啦。舒適的環境,服務又好,仲有廳房,我一定會再去。輝哥火窩,你值得我為你平反!

我同朋友一行六位女士點了以下食物:
小食:椒鹽鮮魷
芫茜皮蛋湯
特級肥牛
蝦丸 (超爽)
貢丸
牛肉菜餃
脆肉鯇魚腩
墨魚滑 (超彈牙)
竹笙 (超爽)

• 竹笙
  • 蝦丸
  • 墨魚滑
2008-11-09 27 瀏覽
約了人在灣仔, 毫無準備之下, 去了這間 ...o野食唔係話劣, 一般大路o野: 牛肉餃子, 一碟蠔, 6隻蝦, 菜.咁樣就已經 $950 ... 2個人 ... 嘩!最差係蝦, 唔好, 其他都只是一般.
約了人在灣仔, 毫無準備之下, 去了這間 ...

咁樣就已經 $950 ... 2個人 ... 嘩!

最差係蝦, 唔好, 其他都只是一般.
2008-09-24 38 瀏覽
I personally is the biggest fan of hot pot, but this one is ridiculously expensive, the portion is super small, the services is extremely terrible. 8 of us went last time we had to order 12+ orders of beef plus a load of other stuff that show the portion is too small and this place is an extreme rip off... the bill came to like around 6000+ .. why would you wanna come here with this price, the quality of food is just average.
2008-09-23 14 瀏覽
Yesterday 跟朋友去食輝哥火鍋, 幾正, 果然係識得輝哥同唔識輝哥有好大嘅分別,之前去過, D食物一般, 肥牛都係一般, 仲學得非常貴, 唔係物有所值, 要成$400一個人.但yesterday終於知道佢同其他嘅分別, 實在係物有所值, 貴D都抵.- 栗米蘿白豬骨窩 & 清雞湯窩 (豬骨窩和粟米好正, 雞湯冇料比較齋D同醋D- 肥牛 (牛肩超好味好滑, 牛頸脊牛味重, 我覺得牛肩好味D)- 貴妃蚌 (好爽, 輝哥話係冰鮮, 唔同出面嘅雪藏)- 四寶丸, 魚皮餃OK- 炸菜牛肉餃, 餡唔錯夠濃味, 皮厚咗少少- 牛管 (輝哥話最多客叫, 因為唔係度度有得食, 我覺得好爽日但冇乜味, 冇特別)- 雲吞拼水餃 (雲吞OK, 水餃好味好新鮮)- 紅豆奶凍 (輝哥每日自己做, 所以好咗賣哂, 口感唔錯)大部份都唔錯, 肥牛最好味, 不過識得輝哥牛同唔識得輝哥牛會有分別

- 貴妃蚌 (好爽, 輝哥話係冰鮮, 唔同出面嘅雪藏)
- 四寶丸, 魚皮餃OK
- 炸菜牛肉餃, 餡唔錯夠濃味, 皮厚咗少少
- 雲吞拼水餃 (雲吞OK, 水餃好味好新鮮)

2008-02-27 17 瀏覽
有好多食肆好出名,但食物就好一般。又或者係,未出名既時候不錯,一旦出左名水準就keep唔到。輝哥,以前在九龍城口碑不錯,還開分店,我最近九龍城和灣仔兩間分店都去過,感覺一樣是要不得。灣仔這間店,裝修是下了點功夫,還有大量明星的合照放在牆上,實行以明星效應去吸引顧客。我們一人五人被安排上一樓,坐在最近門口的一張台,更有幸遇到輝哥本人。是但嗡,求其點,又牛柳粒、手切肥牛、墨魚滑、炸魚皮、鯇魚片、泥猛、黑豚肉、金菇、菜等等,鍋底要麻辣湯,實行刺激一下。麻辣湯底好普通,沒有四川那種麻辣的味覺刺激。配料大多不合心水,如鯇魚片"梅"、墨魚滑沒應有的口感,肥牛算是較好,但$168只得幾片,也不是什麼靚牛,叫人有點失望。其實之前來過,也是不行,今次俾多次機會佢又係咁。輝哥,永別啦!

2007-12-11 44 瀏覽
2007年11月23日,輝哥呢餐是朋友請吃飯。共四人。打開menu,樣樣都貴,真係有D唔好意思。最後叫了:鴛鴦鍋($50):清湯和沙嗲。友人不滿為什麼refill用的不是湯,而是開水。鮮肥牛(大$188):係幾好食,但不知為何有一邊較厚,另一邊較薄,但厚邊又有D薄,好奇怪。四色丸($90):只有相片,卻沒有列出餐牌中,我們要問,侍應才說有。但問題是相片的丸子每款四粒,來時每款只有三粒,侍應也沒有早說,有點被騙的感覺。但四種丸的味道都幾好。炸魚皮: 鬆脆。豆腐($20): 好似百福豆腐。魚肚($80): 好滑脆肉鯇魚片: 我一向不愛吃鯇魚片。雜菜籃: 有幾種菜,但份量很少。食物不是差,但都係太貴喇,食得好不暢快。間的空間多,挺舒服。但張細又唔係好放到。
2007年11月23日,輝哥

最後叫了:

炸魚皮: 鬆脆。
豆腐($20): 好似百福豆腐。
魚肚($80): 好滑
脆肉鯇魚片: 我一向不愛吃鯇魚片。
雜菜籃: 有幾種菜,但份量很少。

食物不是差,但都係太貴喇,食得好不暢快。
間的空間多,挺舒服。但張細又唔係好放到。