2024-04-27
農耕記 湖南土菜 首先真係要讚一讚呢間湖南菜嘅份量係非常之足料 另外每一道菜嘅辣度都有得選擇 可以根據個人口味 🔶招牌蝴蝶魚 肉質非常之彈牙 有口感 配上蒜頭啊辣椒係非常之香口 ,唔好睇佢加咗咁多辣椒,我揀咗小辣 係唔會好辣,非常容易入口 味道亦都啱啱好唔會太鹹 🔶酸辣雞雜 咁配料呢有酸豆角 香蔥同蒜頭 咁搭配一齊係好香口 同埋酸酸辣辣 咁另外雞雜嘅部份 主要都係油雞腎雞心 同樣係非常之彈牙 冇任何腥味 下飯一流 適合最重口味嘅朋友 🔶蔥燒跳舞蝦,我最鍾意呢一道餸 ,我數過足足有13隻蝦 仲要係新鮮 ,一開始呢係會開個爐,見成日新鮮蝦 到6分鐘嘅熟蝦 ,一開個蓋呢就會渣渣聲非常之香,蔥油完全被煎咗出嚟 ,蝦下邊有粉絲蒜蓉 ,金針菇 配上醬汁,成個粉絲係非常之入味,同充滿蝦鮮味!喺呢度嘅必選主食 🔶昆布苗肉丸湯 係勁大煲湯 食完咁多重口味辣嘢 呢煲湯正正係下火解辣 肉丸同樣彈牙不過相對蝴蝶魚 多咗一份嫩滑 昆布呢口感啱啱好,唔會太煙靭 亦都唔會太過軟爛 十分清甜 解辣下火 解油膩
首先真係要讚一讚呢間湖南菜嘅份量係非常之足料
另外每一道菜嘅辣度都有得選擇