餐廳: 逸逸居 (黃埔天地美食坊)
資訊:

於2024年9月17日,中秋正日吃晚餐。中秋佳節,餐廳滿座乃是高興的事,和家人開心吃個晚餐。由見及此我一家難得16個人齊齊整整,知道日子和人數問題,也特意訂了座。雖不是晚上第一輪時間,但也好運訂到了8時。可是,已經在餐廳等到8時15分,才忍不住問我們何時有位。怎知道職員說還未有位置,上輪食客未願走。請問餐廳不是有責任說明節慶日子有進食時間限制,且餐廳有責需提醒食客最後還桌時間。哪有理由是食客要因餐廳不善,而我要受罪無了期的等。老實說等15分鐘,還可以接受,但沒了期且餐廳沒有妥善安排是不能容忍。除此之外,在等位的時間看到有同樣排隊的食客,雖比我們晚來,人數差不到,但他們只需和侍應聊了幾句就先入座,難免引起可插隊的疑雲。到了8時30分,我們終於可入座,但餐廳雖安排我們要分開坐,且兩桌之間的距離很遠。我們當然不接受,如果要分開坐,哪為何要訂座?還叫慶祝節日?在對話中,餐廳女經理什至一副嘴臉,還當着大庭廣眾罵作為客人的我們。最後,他在一張八人桌上強行加了一大個圓板,我們勉強坐得下。只是每次夾菜都要先站起身才可動輪盤上的食物,且侍應每次上菜都要在我頭上飛過。老實說,食物質素幾好,只是店面上的侍應
[逸逸居食評]

於2024年9月17日,中秋正日吃晚餐。

中秋佳節,餐廳滿座乃是高興的事,和家人開心吃個晚餐。

老實說,食物質素幾好,只是店面上的侍應好像沒受過專業訓練的,在大時大節的壓力下工作也會亂發脾氣,更沒有妥善安排訂座問題。

到後來飯後,我們問了餐廳的總經理才知悉罵我們的女侍應竟是經理級別,且後來不認曾對我們沒禮,說只是對同事大喝。
2024-08-04 360 瀏覽
我哋叫咗炸鮮奶,發覺入面個心有啲凍,要求更換,職員即刻話:係咁㗎喎,唔會全熱。食完飯後,我哋準備在酒樓切蛋糕,叫職員清潔一下枱上的東西,職員即刻話:你想我點清潔?用咩清潔?大家可以參考吓圖片,圖片顯示桌面有食物需要職員清走,職員就反問我哋點樣清潔。另外,圖片中的桂花糕,賣相極差,又不明的泡沫在桂花糕裏,見到都唔想食。大家亦可參考吓圖片。呢間酒樓要backlist,基本的服務態度及食物水平都做唔到。

2024-08-03
2024-06-22 466 瀏覽
勁難食父親節 晚飯 ,大概340幾蚊一個人。你睇間酒樓呢啲日子都唔滿嘅。等執笠。全部嘢食都係味精同鹽。其實酒樓呢啲餐好少真係咁難食。呢個時勢生意難做,但係差到咁執咗佢好過。啲龍蝦 同雞 咬唔到,要用膠剪剪, 呢個價錢 冰格貨預咗嘅, 但係劣質 到一個點 ,肉質極鞋。食完隻帶子成個口都係鹽食幾啖真係腎虧, 啲侍應 質素非常惡劣, 叫咗攞熱水攞極都攞唔到。一路食飯, 天花個冷氣機一路滴水, 個天花發曬毛, 勁污糟。祝佢快啲執笠, 害人不淺。
勁難食
父親節 晚飯 ,大概340幾蚊一個人。
你睇間酒樓呢啲日子都唔滿嘅。
等執笠。
全部嘢食都係味精同鹽。
其實酒樓呢啲餐好少真係咁難食。
呢個時勢生意難做,但係差到咁執咗佢好過。
食完隻帶子成個口都係鹽
祝佢快啲執笠, 害人不淺。

2024-06-16
2024-04-01 676 瀏覽
食晚飯, 勁咸, 勁多味精, 條魚好腥, 啲菜苦嘅, 乳豬正常. 服務差。 唔會再去, 黃埔有好多其他選擇。 記得帶多啲水去 食完會腎虧。 價錢一般 繁忙時間 都只係得四分一滿。 枱布都算乾淨。
2024-01-29 1029 瀏覽
同屋企食團年飯,試下呢間未食過嘅餐廳。 去之前睇到呢度啲食評有啲擔心,尤其係本人本身好着重服務同衛生 - 但今次試過又覺得唔錯。尤其係服務有驚喜,侍應傳菜同我地有傾有講,都幾親切殷勤。當我哋食翅要求攞醋嘅時候,佢哋都即時去攞,亦有叫我哋食得開心啲。 我哋影大合照嘅時候,職員仲主動埋嚟幫忙我哋影相添。食物份量足夠,味道都唔錯,鹽燒鮑魚尤其好食,乳豬都好脆好香口, 其他嘢全部都正正常常,總括嚟講食得幾開心!覺得間餐廳有努力,下次會再嚟 😁

2024-01-29
慶祝紀念
團年飯
2024-01-23 822 瀏覽
野食夠熱,唔咸唔重味精,價錢起區內唔算貴(正價計),算多點心選擇。不過係要QR code落單,對老人家唔太方便。另外,炒粉麵價錢都唔平,$78有碟雪菜火鴨絲炆米,見到對面枱叫左碟,size都大碟。下次會試佢嘅晚飯,睇過價錢都唔算太貴。
下次會試佢嘅晚飯,睇過價錢都唔算太貴。
2023-10-23 1367 瀏覽
千其唔好黎呢間食!一定唔好黎食!記住啊!星期日同屋企一齊行下街,諗住今晚食飯去邊食好,見到呢間餐牌大大個字寫住:四餸一湯,先588蚊,都幾好哦。我哋4個人都唔算太貴呀,考慮左一下。於是乎決定入去啦。個前台帶我哋入位都幾有禮貌,以為幾好啦,點知呢個先係惡夢開始⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯突然有個超級高男嘅侍應唔知係咪經理,拿4個人既碗過嚟又唔講嘢,排成一行,然後就走人,落單又冇禮貌,叫人讀號碼俾佢!唔該都冇聲!跟住有人上菜先知原來係粟米羹,第一啖都算ok,越食越鹹,鹹到我成碗幾乎無食咁制⋯⋯松子魚酸到我要捏住個鼻,太酸了,叉燒拼盤冇特別,唯一小炒王正常小小,雞煲都係非常鹹⋯⋯然後叫左4個白飯⋯⋯已經60蚊!正常12蚊一個!食好已經唔早,跟住去埋單,一望哇!wtf⋯⋯咩事,800幾蚊嘅⋯⋯嬲到單都掉左佢即刻,星期六日個餐已經加60蚊,茶位又要幾十蚊,仲要加一服務費!都冇服務🙄️人均消費220幾蚊我洗鬼食呢間咩!又話自己少鹹少甜餐廳,好意思講,笑死人!自己煮都仲好過!
千其唔好黎呢間食!一定唔好黎食!記住啊!

。我哋4個人都唔算太貴呀,考慮左一下。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

排成一行,然後就走人,落單又冇禮貌,叫人讀號碼俾佢!
唔該都冇聲!

松子魚酸到我要捏住個鼻,

又話自己少鹹少甜餐廳,好意思講,笑死人!自己煮都仲好過!
2023-10-22
2023-10-22 808 瀏覽
今晚咁岩行街經過,見到間野就試下,點知中左大伏,食個陣已經發現d野好重口味,例如松子魚比一般既甜同酸,d燒味本身已經鹹再淋上好多鼓油,食完個喉嚨好乾,睇餐牌588蚊套餐2樣小菜,1樣海鮮,1樣燒味,1樣湯羹,無包白飯,星期日加60,茶位又每人15,白飯15蚊1碗又鬼咁細碗,再另加一服務費,最後埋單8百幾蚊,d無謂既額外收費佔左成餐飯好大部份,抵唔抵就見仁見智,不過感覺間野都好唔老實,另外食完先發現間野係藍店同明白點解係咁既質素,唔會再有下次
2023-10-22
2023-10-01 547 瀏覽
服务态度差,喊了好几次都不来,要个酱油醋也没,服务员都不耐烦🙄️!这就是香港茶餐厅的服务态度吗?可怕😱!味道也是很一般,性价比很低,不推荐,希望大家来之前好好考虑!难得吃一次茶餐厅,真的对大陆人那么不友好,恶心,
一家人去出去玩成日返屋企附近搵嘢食點知伏到一個點lor望落去好似唔錯,其實d菜出品極差胡椒豬肚雞-可能街邊小攤檔都好食過呢到,唔夠熱,唔入味,d雞唔靚 / 滑蛋炒蝦仁-第一次鹹到苦,第二次炒先有d鑊氣正常味道 / 清蒸沙巴-蒸太老 / 燒鴨-鹹到死,唔似新鮮嘢,好彩無叫片皮鴨跟著埋單,原來588套餐要加一ga,都算啦3大人2個BB都要計4個茶位,講咩2個B等於一個大人。BB飲茶水? 而且帶位部長/經理完全無解釋收銀更一問三不知就話2B=1大,唔清楚唔會搵經理求證,買左兩個盒,見我一個蓋無用都要收翻走,真黑衣唔會再來食,難食服務又差
一家人去出去玩成日返屋企附近搵嘢食
點知伏到一個點lor
望落去好似唔錯,其實d菜出品極差

BB飲茶水?

而且帶位部長/經理完全無解釋

唔會再來食,難食服務又差
胡椒豬肚雞煲/滑蛋炒蝦仁/燒鴨/清蒸沙巴/木瓜雪耳豬骨例湯
2023-08-18
2023-07-17 1044 瀏覽
行街行到2點鐘... 啱啱到咗下午茶時間即刻醒起 逸逸居 🤤🤤🤤其實已經食過好多次 … 但係而家先寫食評😂 首先 必須要講下佢嘅下午茶有幾咁高CP如果平日單點 大,中,小點 一律按小點計算 $20; 而星期六日 及公眾假期 好似係$22 其實我覺得都真係好抵!🤭 而最重要嘅係味道真係唔錯👍 款式種類都好多👍👍👍 我們仨嘅策略係主攻大點😏😏$20可以食到灌湯餃 - 上湯清甜 餡料十足 六款點心拼盆 $6x 真係抵到爛!(蝦餃 干蒸牛肉燒賣 蟹籽燒賣 潮州粉果 叉燒包 馬拉糕)Feifei 最鍾意食嘅家鄉炒米粉同棉花雞!正👍 呢啲價錢 有咁嘅質素 真係算係咁👍
行街行到2點鐘... 啱啱到咗下午茶時間
即刻醒起 逸逸居 🤤🤤🤤
其實已經食過好多次 … 但係而家先寫食評😂
首先 必須要講下佢嘅下午茶有幾咁高CP

$20可以食到灌湯餃 - 上湯清甜 餡料十足
灌湯餃

六款點心拼盆 $6x 真係抵到爛!
(蝦餃 干蒸牛肉燒賣 蟹籽燒賣 潮州粉果 叉燒包 馬拉糕)
點心拼盤

點心拼盤
家鄉炒米粉
棉花雞
2023-05-27 1091 瀏覽
所有嘢都好難食,明顯係預備定然後叮翻熱,金牌叉燒好鹹好似比鹽浸過。叉燒切到勁大嚿。中式牛柳又係好大舊好肥,完全硬到咬唔到鯪魚球豆腐煲入面又有小昆蟲幾隻。仲要晚飯時間無啦啦有隻老鼠喺間房入邊跑出嚟,喺酒樓正中跑過,嚇到所有食客彈起雞飛狗走! 然後啲職員話有老鼠好正常,證明呢間走路明知有老鼠,但係完全冇正視問題。夜晚閂門之後都唔知幾多隻喺度行嚟行去。千祈唔好嚟,應該搵衛生署嚟查查衛生情況。好心酒樓,負責人有良心嘅話就進行大清潔。
鯪魚球豆腐煲入面又有小昆蟲幾隻。

好心酒樓,負責人有良心嘅話就進行大清潔。
2022-07-23 3372 瀏覽
兩位男職員對客人態度惡劣。一位當你問下午茶餐牌佢係好惡咁俾你。下午茶係2:30開始。當全世界嘅鐘喺2:30,佢依然都係用好惡嘅語氣同你講話佢哋個鐘未夠2:30要等多2分鐘先可以叫。收錢嗰位當你落單嘅時候佢會對你黑面同惡,好似完全唔想你幫襯。佢帶口罩仲要係冇遮鼻。食物質素一般,但態度惡劣。無下次!
兩位男職員對客人態度惡劣。

食物質素一般,但態度惡劣。無下次!
外賣自取
2022-05-24 2952 瀏覽
Staycation喺黃埔,鬧市中得的寧靜,因難得下午茶食到壽司郎,仲飽飽又行到攰,就試呢間中菜。兩個人,先選特價晚餐小菜一款…胡椒豬肚雞煲,足夠胡椒味,有支竹,白果,咸菜,而豬肚&雞嘅分量都正常。另選一款蒜蓉炒勝瓜,食到勝瓜嘅鮮甜味,叫咗白飯配合。兩款味道都ok, 唔會太重味,環境又ok, 唔太多人,平日都有十枱客左右,唔太嘈。服務態度都有禮貌,整體滿意。
兩個人,先選特價晚餐小菜一款…胡椒豬肚雞煲
服務態度都有禮貌,整體滿意。

胡椒豬肚雞煲

2022-05-19 1822 瀏覽
未試過這間的點心,外買一些試試。都等了約30分鐘!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~點了乾炒牛河、豉汁蒸鳯爪、奶黃流沙包及至尊蝦餃王。乾炒牛河色澤不錯,有鑊氣;豉汁鳯爪入味;奶黃流沙包,20分鐘後才吃,仍有輕微流沙,算不錯了!至尊蝦餃王,味道正常。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~職員態度麻麻!不會再幫襯!
未試過這間的點心,外買一些試試。

都等了約30分鐘!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

點了乾炒牛河、豉汁蒸鳯爪、奶黃流沙包及至尊蝦餃王。

乾炒牛河色澤不錯,有鑊氣;

豉汁鳯爪入味;

奶黃流沙包

奶黃流沙包,20分鐘後才吃,仍有輕微流沙,算不錯了!

至尊蝦餃王,味道正常。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

職員態度麻麻!不會再幫襯!
30 分鐘 (外賣自取)
奶黃流沙包