早兩日在土瓜灣的遙壽司吃了一頓午餐,點了8件錦壽司配熱烏冬,還有燒三文魚鮨。整體來說,這次的用餐體驗算是中規中矩。壽司的味道還過得去,材料也算新鮮,但總覺得少了點驚喜。配搭的烏冬湯底有點偏咸,雖然麵條口感不錯,但湯的鹹味稍微蓋過了其他風味,有點破壞了整體的感覺。至於燒三文魚鮨,魚肉雖然新鮮,但燒得不夠香,沒什麼特別突出的味道,整體來說感覺很平淡 😐。服務方面還算可以,服務員態度友好,但上菜速度有點慢,可能因為當時人比較多,等菜的時間有點長,這讓用餐的體驗稍微打了點折扣 🕒。這頓飯總共花了HK$365,以香港的物價來說,性價比還算不錯 💰。不過,如果你是想找特別美味的壽司,這裡可能不會讓你特別驚喜。總的來說,遙壽司的壽司和烏冬都還算中規中矩,沒有什麼特別出色的地方,但也不至於讓人失望。烏冬湯底有點咸,可能不太適合喜歡清淡口味的朋友。如果你在土瓜灣附近,只是想隨便吃點壽司填飽肚子,這裡還是可以考慮的,只是不要抱太高期待就好 😊。

總的來說,遙壽司壽司和烏冬都還算中規中矩,沒有什麼特別出色的地方,但也不至於讓人失望。烏冬湯底有點咸,可能不太適合喜歡清淡口味的朋友。如果你在土瓜灣附近,只是想隨便吃點壽司填飽肚子,這裡還是可以考慮的,只是不要抱太高期待就好 😊。
2024-08-18 542 瀏覽
雖然好食,但是谷歌4.8分的原因... 這間是居酒屋,女兒不明白何謂居酒屋,我笑說日本茶餐廳。這間居酒屋 有壽司、刺身、串燒、天婦羅、鍋物、鰻魚飯,食物質素也在平均之上。
2024-08-18
  • 壽司拼盤
  • 牛油果軟殼蟹卷
2024-08-12 362 瀏覽
今晚無意中試了一家日本菜小店,味道都幾正宗,我點了日式鰻魚飯定食,除了鰻魚飯之外,還有一份日式沙律及麵豉湯一碗。整體的味道真的不錯。鰻魚飯的鰻魚很厚身,而且亦煮得很乾身,鰻魚的汁香得黎唔會好甜,飯的軟硬度亦算適中。此店似乎是日本人開的,難怪味道很地道。
今次行到土瓜灣親試嗰間日本菜,一入去就覺得好有㨂味🍜。三文魚腩壽司入口即化,好滑好豐潤,飯叮叮地有粒粒分明嘅口感,贊!吞拿魚Set驚喜滿滿,三種吞拿魚部位,每款都鮮甜得滯,小卷更加係咸香適中,啖啖肉感,好滿足。唔單止壽司咁簡單,大蝦野菜天婦羅亦都做得唔錯,蝦仁鮮甜彈牙,天婦羅衣薄身又唔油膩,飛起!飯後仲有個雪米糍,涼快解膩,作結好得意。依家的櫃檯前仲放曬啲齊鬼嘅日本酒,等緊你來挑戰。呢度真係食貨必試嘅好地方,用心嘅日式料理,質素一流,氣氛悠閒,完美適合聚餐分享😋。打算下次同三五知己再嚟,共嘗美酒佳餚!

2023-11-25 778 瀏覽
在土瓜灣地鐵站附近的餐廳,因為跟朋友在附近想食晚飯,但9點大多數食肆都已經打烊或者準備打烊。所以在一個北風吹的晚上,在餐廳點了一個Sukiyaki壽喜燒,熱騰騰的菜和肉鍋,加一個烏冬,很好地安慰了五臟廟。即點即整的芒果和牛油果卷也很新鮮。跟老闆娘聊了一下,最後送了兩個雪米糍給我地,很好地平衡了剛剛因為熱菜而變得滾燙的口腔感覺,強烈建議需要一些冰冷口感在壽喜燒鍋之後奉上,因為這樣帶來的用餐體驗真的能倍增的。雪米糍其實要不了多少錢,但帶來的賓至如歸的感覺卻是可以讓食客記住了而願意再回頭。
2023-09-30 678 瀏覽
幾好食,如果午市嚟食會更抵。但so far 都ok食落覺得新鮮,而且有冷鳥冬,幾少見。但好食。十件壽司唔算貴,價格可接受。而且有特色自家製嘅茶,唔錯。冰卷原來係糯米糍。
幾好食,如果午市嚟食會更抵。但so far 都ok
而且有特色自家製嘅茶,唔錯。冰卷原來係糯米糍。
2023-04-27 992 瀏覽
土瓜灣日本餐廳唔多,每次想食日本野一定係去遙!😃😃好食又唔貴,值得一去再去的日本餐廳,勝價比高,👍🏻👍🏻👍🏻推介必食芝麻雞翼,芒果蟹籽沙律,牛油果軟殼蟹反卷壽司,串燒👏🏻👏🏻👏🏻
土瓜灣日本餐廳唔多,每次想食日本野一定係去遙!😃😃

2023-04-24 786 瀏覽
The  food   came  fast  and  with high value for money. The menu provides a wide range of choices, good for both kids and elderly, a glass of Asahi draught beer charges $38 only! The waiters are polite and efficient. Highly recommended to this small family Japanese restaurant.
2023-04-14 735 瀏覽
天氣熱, 唔想行太遠攪到一身汗味, 搵間近的店食lunch.見到這間有午市套餐, 試吓先, 叫咗個什錦壽司加熱烏冬, 味道唔錯, 係地方比較迫, 食野時, 若有人帶袋或背包, 9成會中獎。
2023-02-27 789 瀏覽
咁啱星期二同另一位朋友都放假,就心血來潮約食飯,等埋另一位朋友放工,三兄弟柴娃娃諗住一齊喺旺角食串燒店,無想到平日都無位🤷🏿‍♂️另一位朋友立即建議到土瓜灣,佢食開一間居酒屋,不錯!立即坐車轉移場地。沒想到,來到時這間居酒屋也座無虛席,平日都咁熱鬧🙈老闆安排了近門口角落一張二人枱,加多一個位,坐得親密啲。一輪勞頓肚餓了,立即點嘢食。先點了一個雞軟骨餃子🥟餃子皮煎得香脆,再加雞軟骨煙韌口感。炸芝麻雞翼,由於唔夠分,我沒有食。點了3杯 Sapporo ,Sapporo口感順滑易入口。再來炸廣島蠔,炸粉唔厚,所以食到酥酥脆脆的口感。再來是刺身拼盤,吞拿魚都算新鮮,沒有根,入口就溶化;帶子一般般,可能不是厚切,沒有那種很滿足的口感;不知名白肉魚😂,平時放題唔喜歡食白肉魚,因為唔新鮮會好腥,但這個沒有腥味,還食到魚既鮮味。三個男孩要點返啲澱粉質。海膽炒飯這個炒飯炒得好好味,海膽味不是太搶,恰到好處。鵝肝帶子炒飯這個略嫌失色少少,帶子既鮮味沒有提升個飯鮮味及層次,是個鵝肝煎得很香口。啤酒飲完,意猶未盡,再點了一支清酒🍶點了酒,又再點了幾個下酒小菜 😆😆😆汁燒魷魚🦑炸雞軟骨最後老闆送了個甜品給我們作結

一輪勞頓肚餓了,立即點嘢食。先點了一個雞軟骨餃子🥟
餃子皮煎得香脆,再加雞軟骨煙韌口感。

炸芝麻雞翼,由於唔夠分,我沒有食。

點了3杯 Sapporo ,Sapporo口感順滑易入口。

再來炸廣島蠔,炸粉唔厚,所以食到酥酥脆脆的口感。

三個男孩要點返啲澱粉質。
海膽炒飯
這個炒飯炒得好好味,海膽味不是太搶,恰到好處。

鵝肝帶子炒飯

啤酒飲完,意猶未盡,再點了一支清酒🍶

點了酒,又再點了幾個下酒小菜 😆😆😆

汁燒魷魚🦑

炸雞軟骨

最後老闆送了個甜品給我們作結。大滿足😋
Sapporo
鵝肝帶子炒飯
汁煮魷魚
炸雞軟骨
2023-02-21
5 分鐘 (堂食)
炸廣島蠔
刺身拼盤
汁煮魷魚
2023-01-18 707 瀏覽
自己一個人去土瓜灣亂入日本餐廳,估吾到呢間細細唧居酒屋咁正!我平時好鍾意食明太子汁,所以都會係吾同餐廳叫明太子嘅野食。個明太子玉子太出色了😍😍😍熱辣辣,個玉子燒到好香又吾會太甜。明太子嘅鹹同玉子嘅甜原來可以配搭得咁好,極力推薦。炙燒左口魚壽司一黎到即食係最正,暖笠笠,入口即溶,啲魚油嘅香味係口入面散發,好幸福😙三文魚子好明顯醃製過,偏甜,但我比較鐘意腥啲嘅口味,所以一般。海膽都算新鮮,不過食吾食到甜真係好靠運氣。個鵝肝外面煎到好脆,幾香,不過我比較鍾意外脆內軟,入口即溶嘅感覺多啲,同埋呢隻汁吾太啱我口味,但都好食嘅!軟殻蟹手卷就吾推薦,無咩特別。整體黎講係值得再番去食嘅!
海膽都算新鮮,不過食吾食到甜真係好靠運氣。
軟殻蟹手卷就吾推薦,無咩特別。
整體黎講係值得再番去食嘅!
2022-11-24 510 瀏覽
午餐定食好抵食冇意中發現原來有個黑板係寫有午市🤣平時都係食佢餐牌個d🤪今次食吉列豬扒烏冬😋即叫即炸!🥰上到黎仲熱辣辣!個炸粉都炸到好薄好正!底下仲有張吸油紙!烏冬係稻庭烏冬😋😋正呀!每次食完仲會送一粒雪米糍🤣次次都唔同味!今次係抹茶味!
午餐定食好抵食
冇意中發現原來有個黑板係寫有午市🤣
平時都係食佢餐牌個d🤪
今次食吉列豬扒烏冬😋
即叫即炸!🥰
上到黎仲熱辣辣!
個炸粉都炸到好薄
好正!
底下仲有張吸油紙!
烏冬係稻庭烏冬😋😋
正呀!
每次食完仲會送一粒雪米糍🤣
次次都唔同味!
今次係抹茶味!
2022-11-21 421 瀏覽
今日幫襯左一間位於土瓜灣嘅小店,食日本菜嘅,質素唔錯而且價錢平,值得推薦。我哋兩個人主打食壽司,叫咗帶子壽司、三文魚壽司同埋一個是日廚師推薦嘅吞拿魚壽司Set。三文魚壽司$26有兩件,件三文魚都算新鮮,而且唔會切得太薄,不過壽司飯就一般般。帶子壽司成為$40,帶子好新鮮,性價比高。吞拿魚壽司Set都幾抵, $148有三件唔同部位嘅吞拿魚壽司,然後再加6小件嘅吞拿魚小卷,d吞拿魚好新鮮。之後我哋追加咗一個大蝦野菜天婦羅,佢唔到$85竟然有4隻蝦,正常size 㗎,個天婦羅粉漿都幾薄。

帶子壽司成為$40,帶子好新鮮,性價比高。
2022-11-17 392 瀏覽
因為同老人家一齊食,所以今次食日本菜全部都係熟食,整體味道唔錯,樓面似乎由老闆一人打理,真係辛苦晒。安格斯牛肉稻庭烏冬份量都幾大碗,安格斯牛肉幾好食,最重要係夠淋,老人家都咬到。叉燒拉麵味道都唔錯,唯一缺點係啲叉燒比想像中細,不過以$65一碗來講又無可厚非嘅。另一個就叫稻庭烏冬(即係淨烏冬)然後自己加一份日本南瓜天婦羅嘅自製天婦羅烏冬,份日本南瓜天婦羅一碟有五件,味道唔錯,南瓜嘅厚薄切得適中,烏冬都好滑。之後再加咗兩個餸,分別係金菇牛肉卷同埋燒白鱔。我想講個燒白鱔真係好好食,佢燒得好好,外面燒得夠乾夠趣且少少燶,鎖住入面白鱔肉嘅肉汁,而且唔會細細件。知佢個金菇牛肉卷味道都OK,只係比想像中幼身啲,唔似出邊食到嗰啲脹卜卜咁樣。
想同大家介紹一間日式料理小店,有齊壽司刺身、串燒及居酒屋小吃,絕對值得一試!店名一個字 ——「遙」,係士瓜灣地鐵站B出口,一上地面就見到,非常方便。👍🏻先講下我食左乜嘢:😌✅推介牛油果大蝦沙律,健康之選,必點!✅另外叫左味醂魚乾,配酒一流!✅再來一客特上壽司,因為想每款試吓,冇選錯!件件新鮮!✅大蝦野菜天婦羅,粉漿薄,值得一試!✅北海道生蠔,非常肥美新鮮!✅串燒鹿兒島A5和牛,冇呃你,試咗返唔到轉頭。✅雞肉棒、日本黑豚露筍卷亦係我既串燒之選!

先講下我食左乜嘢:😌

✅推介牛油果大蝦沙律,健康之選,必點!
✅另外叫左味醂魚乾,配酒一流!
✅再來一客特上壽司,因為想每款試吓,冇選錯!件件新鮮!
✅大蝦野菜天婦羅,粉漿薄,值得一試!
✅北海道生蠔,非常肥美新鮮!
✅串燒鹿兒島A5和牛,冇呃你,試咗返唔到轉頭。
✅雞肉棒、日本黑豚露筍卷亦係我既串燒之選!

• 北海道生蠔
  • 牛油果大蝦沙律