2021-10-21 490 瀏覽
淺水灣比人一直都係高級同chill的感覺,由香港仔開到淺水灣的鄰里,裏面風格上同之前的類似,但係門口係靚同chill的!佈置同植物個感覺好有渡假東南亞風情的cafe feel,可惜去到的時侯好多人,未能夠係門口坐同埋影到靚既相 🙈 ✦ Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on sourdough breadSmoked Salmon的份量唔多一少片牛油果一大舊好似雪糕咁流心蛋好正蛋黃味好濃toast有啲太硬好難切  不過我本身鍾意食硬既包所以都ok ✦ Scramble Egg + Bacon on sourdough bread份量好大賣相吸引炒蛋夠滑又唔鹹bacon烤到好脆好香同朋友share一人一半岩岩好 ✦ Oat milk dirty完全睇唔到漸層但係味道係唔差好飲的應該係個杯唔夠凍所以做唔到漸層 去到中午時段再經過,竟然冇哂客人,下次想影相知道咩時間過嚟啦!

Smoked Salmon的份量唔多一少片

✦ Oat milk dirty
完全睇唔到漸層
但係味道係唔差好飲的
應該係個杯唔夠凍所以做唔到漸層

真的少有走到老遠的南區 走完赤柱之後再到淺水灣逛逛 在🏖海灘附近就見到這家☕️coffee shop入去涼涼冷氣🍫 𝕊𝕒𝕝𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟝沒什麼海鹽味 但朱古力味倒是不錯🧃 𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕄𝕚𝕩𝕖𝕕 𝕁𝕦𝕚𝕔𝕖 (ℂ𝕒𝕣𝕣𝕠𝕥 + 𝔾𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣) $𝟝𝟝🍋 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟠𝟠餅底有點濕 但雪糕口味不錯的Overall 覺得有點over price 但炎炎夏日需要cool down 一下!
真的少有走到老遠的南區

沒什麼海鹽味 但朱古力味倒是不錯

🍋 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟠𝟠
餅底有點濕 但雪糕口味不錯的

Overall 覺得有點over price
但炎炎夏日需要cool down 一下!
2021-08-24 342 瀏覽
食完午餐 仲未盡慶 想飲多杯coffee 甘就揀左間唔係好起眼的小cafe食埋個甜品 甘就完美喇咖啡店每個角落都幾有特式仲有幾棵大大的植物打卡幾有氣氛同朋友揀左坐出面位置, 可以文青一下影下相平時少飲咖啡既我同朋友都叫左杯dirty呢杯dirty唔太濃都幾岩我另外叫左個Lemon Tart  味道唔錯, 小清新但係個椰子雪糕先係重點再加埋少少蘋果片 淡淡既甜味好襯, 所以都好快食哂原來呢間唔止得一間分店下次可以再去!
食完午餐 仲未盡慶 想飲多杯coffee
甘就揀左間唔係好起眼的小cafe
食埋個甜品 甘就完美喇

咖啡店每個角落都幾有特式
仲有幾棵大大的植物

打卡幾有氣氛
同朋友揀左坐出面位置, 可以文青一下影下相

平時少飲咖啡既我同朋友都叫左杯dirty
呢杯dirty唔太濃都幾岩我

另外叫左個Lemon Tart  味道唔錯, 小清新
但係個椰子雪糕先係重點
再加埋少少蘋果片 淡淡既甜味
好襯, 所以都好快食哂

原來呢間唔止得一間分店
下次可以再去!
2021-06-18
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 椰子雪糕
2021-08-11 254 瀏覽
去淺水灣行吓沙灘😁😁,行完沙灘發現有一間好chill 嘅咖啡店😎😎,咁啱又行得好熱就叫咗杯ice Americano,咖啡用咗拼配豆,味道唔錯👍🏿。環境好舒適外邊同裏面都有位坐,不過嗰日太晏冇食物了,只有咖啡,下次要早啲嚟試吓
2021-08-05 201 瀏覽
喺海灘曬完太陽,行去步行幾分鐘就到嘅咖啡店,坐低飲杯咖啡。咖啡店除咗有室內位置,戶外放咗幾張長櫈,旁邊擺咗幾盤觀葉植物,都幾有渡假feel。除咗有咖啡之外,仲有茶、果汁同特色飲品,都算多選擇。而食物方面就只有兩款sourdough同兩款甜品。當日天氣都幾熱,唔想飲凍飲又怕熱飲太熱,所以我哋兩個都叫咗dirtyEspresso加上凍鮮奶,飲落面層嘅espresso微暧,飲多兩啖就飲到底下嘅凍鮮奶。雖然呢杯dirty漸層效果唔明顯,但味道係好嘅。Lemon tart擺盤好靚,有一球椰子雪糕同埋蘋果片。檸檬撻好香檸檬味,而且味道夠酸,口感軟滑。撻皮重牛油香之餘又夠脆身椰子雪糕都好好味飲住咖啡食住甜品,傾傾下計就坐咗成個鐘,放假嘅時間果然過得特別快
喺海灘曬完太陽,行去步行幾分鐘就到嘅咖啡店,坐低飲杯咖啡。

Lemon  tart

椰子雪糕都好好味

下午茶
Lemon  tart
2021-07-26 189 瀏覽
終於有機會再拜訪一間好喜愛既cafe  🖤 之前去過香港仔個間已經覺得好有特色🌆而今次係淺水灣呢間又係另一種style!☺️🐝 𝙻𝚘𝚗𝚐𝚊𝚗 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 $𝟼𝟶好中意呢度竟然會有期間限定既seasonal special!😙 一場黎到一定要試試啦~要左杯Longan Honey Americano 龍眼味就唔係好飲得出😹但都好有心思 除左咖啡入面本身有蜜糖之外 另外都會extra再比多一羹蜜糖 但因為本身杯americano已經好甜 所以最後一口食咗羹蜜糖算🤣🌋 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟻𝟻由於天氣真係太熱既關係😵‍💫所以忍唔住要左杯espresso tonic 🤪有個驚喜位係extra仲有一粒caramelized左既lime🍋可以放落飲品/就咁食 因為發現原來都幾好食既關係所以最後又成粒食左😂好難得喺香港沙灘附近都會搵到cafe 🏖 今次仲要撞岩超好天氣 晒到熱辣辣入去飲番杯iced coffee絕對係冇得輸!😎

🐝 𝙻𝚘𝚗𝚐𝚊𝚗 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 $𝟼𝟶

🌋 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟻𝟻

2021-07-03
  • 𝙻𝚘𝚗𝚐𝚊𝚗 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘
2021-06-29 244 瀏覽
🌴淺水灣渡假感max • 鄰里咖啡☕️平日嘅淺水灣真係chill爆!! 真係有旅行感覺4點入到cafe坐一陣已經包場,鍾意呢到嘅八角形木枱同水泥牆叫杯咖啡傾吓偈就是寫意🥰而且dog friendly的!! 見到柴柴😍📍鄰里淺水灣海灘道35號地舖
2021-05-24
2021-05-18 361 瀏覽
📌 鄰里~淺水灣去沙灘之前嚟到呢間咖啡店🏖位置有少少隱蔽 看見門前咖啡企牌先認得出坐在門前的座位 很有渡假氣息🤩陽光充沛 走幾步就到沙灘🌞也有很多外國客人 像是到了外國的咖啡店👱🏻‍♂️有種遠離城市繁囂的感覺~裝修設計都係簡約水泥風 簡約又美觀🛠戶外亦都幾多座位 可以帶寵物嚟🐶不過天氣熱嘅時候坐出邊好似蒸爐咁🥵都係坐返入邊有冷氣舒服啲🌬食物方面選擇比較少 輕食或甜品各有兩款選擇飲品選擇比較多 亦有Wi-Fi提供👩🏻‍💻另外在香港仔和鴨脷洲都有分店提供嘅食物都有所不同 裝修也各有特色🤙🏻1️⃣ 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼, 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻, 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 𝗼𝗻 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相美觀又吸引 早餐食就一流🥰酸種麵包唔會太硬切唔開 酸味合適上面配上了牛油果、三文魚同流心蛋🥑簡單又豐富 蕃茄仔都好甜🍅2️⃣ 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)上枱30秒拉花就消失了 略為有點可惜😔Flat White比起Latte奶的比例會比較少濃縮咖啡嘅比例比較多 咖啡味更濃郁☕️呢杯咖啡奶泡消失得太快了🥲3️⃣ 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟱𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)另外重點在一
📌 鄰里~淺水灣

去沙灘之前嚟到呢間咖啡店🏖
位置有少少隱蔽 看見門前咖啡企牌先認得出
坐在門前的座位 很有渡假氣息🤩
陽光充沛 走幾步就到沙灘🌞
也有很多外國客人 像是到了外國的咖啡店👱🏻‍♂️
有種遠離城市繁囂的感覺~
裝修設計都係簡約水泥風 簡約又美觀🛠
另外在香港仔和鴨脷洲都有分店
提供嘅食物都有所不同 裝修也各有特色🤙🏻

賣相美觀又吸引 早餐食就一流🥰
酸種麵包唔會太硬切唔開 酸味合適
上面配上了牛油果、三文魚同流心蛋🥑
簡單又豐富 蕃茄仔都好甜🍅

2️⃣ 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
上枱30秒拉花就消失了 略為有點可惜😔

🍴: 鄰里
📍: 淺水灣海灘道35號地舖
📍: 香港仔香港仔大道223-227號利群商場地下2號舖
📍: 鴨脷洲利枝道145號金發大廈地下I號舖
🔍: 08:00-18:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie淺水灣