2024-04-16 523 瀏覽
平日早上,想同朋友係香港仔揾間cafe食個brunch,經過research 後,發現了呢間文青cafe。$110 Avocado, smoked salmon with sourdough 淡淡麥香的酸種麵包,配上切塊的牛油果,熟度剛剛好,雖然份量唔少比較下,同兩片三文魚,再有片檸檬增加口感,值得留意係當中一分為二的車厘茄出奇地特別甜、好食!但呢個價錢對比其他cafe真係爭取左少少,如果有埋温泉蛋會更好🥲

2024-04-16
2024-03-22 538 瀏覽
同Cupping Room對比下,就知Neighbourhood嘅早餐係有誠意,個Sourdough好食好多 (Cupping Room個Sourdough硬到可以哼爆頭)坐近門口位可以帶狗入😌Dirty $45鐘意佢呢隻懷舊玻璃杯heeheeAvocado, Smoked Salmon on Sourdough $118 牛油果熟度啱啱,煙三文魚唔會過咸,呢個無敵combination always 100分
坐近門口位可以帶狗入😌

Dirty $45
鐘意佢呢隻懷舊玻璃杯heehee

2023-11-01
Dirty
  • Avocado Smoked Salmon on Sourdough
想試這家許久了~~ 每次經過看到這家咖啡廳☕️坐在外面的客人都超級放鬆 享受喝咖啡☕️的當下 吹吹風 享受那微風與陽光☀️Mocha $50他們的咖啡有點焦焦感 但還好和巧克力🍫混合在一起讓焦感減輕 但同時愛喝咖啡的朋朋們可能會覺得有點偏甜Salted Chocolate $55這杯沒有想像中的Salted 耶 反而是甜甜 厚厚的~巧克力🍫口感與味道而且上面還加了點巧克力🍫碎碎 讓入口時又不止有單一的巧克力🍫奶的口感還有點嘴嚼口感 同時中和了單純的甜味~ (咖啡師還說若點冰的話 更會加重巧克力🍫粉 即使冰熔化掉也不會減低巧克力🍫味道他們的小杯子 跟環境 都很用心去挑選和經營想找個地方休息 坐坐 還算不錯😌畢竟空間/ 距離感還是有的~
Mocha
Mocha $50

他們的咖啡有點焦焦感 但還好和巧克力🍫混合在一起
讓焦感減輕 但同時愛喝咖啡的朋朋們可能會覺得有點偏甜
Salted Chocolate
Salted Chocolate $55

還有點嘴嚼口感 同時中和了單純的甜味~

他們的小杯子 跟環境 都很用心去挑選和經營
2023-08-06
$52.5
Salted Chocolate
2023-07-14 957 瀏覽
除左去海洋公園,真係有多年無黎南區了,朋友帶左我去位於香港仔既「鄰里」咖啡店以工業風為主調,牆身同地下都用上水泥物料,好raw好rough既感覺Flat white 溫度稍微熱左少少,但無影響奶既甜香,整杯帶Nutty既味道,甜感十足牛油果挪威煙三文魚酸種麵包酸種包麥味好香,牛油果熟度岩岩好,口感好綿,份量真係多到滿瀉,煙三文魚亦都唔太咸仲幾肥美,仲有d車厘茄,成個味道又夾又好食香草大蝦番茄意大利粉番茄醬甜甜酸酸的,大蝦爽口彈牙,仲要好大碟,飽肚又好食環境寧靜舒適,咖啡同食物都相當不錯,無諗過香港仔都有間咁高質既咖啡店👍🏼

香草大蝦番茄意大利粉
番茄醬甜甜酸酸的,大蝦爽口彈牙,仲要好大碟,飽肚又好食

2023-04-14 969 瀏覽
香港最南嘅地方《香港仔》幾次都好匆忙經過!今日終於可以坐低飲杯泡沫咖啡本身諗住試吓toast or Bagel 點知他們已經停售。只做三款Lunch Set但店內環境好舒服播放的音樂很好聽令人很放鬆!!📍香港仔🔛類里 Neighbourhood Coffee #hkig#hkfoodie#香港仔美食#南區#香港美食#打卡#cafe#漁村特色
香港最南嘅地方《香港仔》

幾次都好匆忙經過!
今日終於可以坐低飲杯泡沫咖啡
本身諗住試吓toast or Bagel
點知他們已經停售。
只做三款Lunch Set

但店內環境好舒服
播放的音樂很好聽
令人很放鬆!!

📍香港仔
🔛類里 Neighbourhood Coffee

2023-02-09 1050 瀏覽
掛住呢間的dirty, 所以再嚟,今次試意粉.意粉好好食,份量剛剛好.好濃的咖啡味,牛奶好滑,好有層次感.難得香港仔有咁高質的cafe又有位,如果去黃竹坑香葉道嗰邊一定好多人.
掛住呢間的dirty, 所以再嚟,今次試意粉.
菠菜醬磨菇意粉
意粉好好食,份量剛剛好.
Dirty
好濃的咖啡味,牛奶好滑,好有層次感.

2022-12-01
午餐
菠菜醬磨菇意粉
2022-10-21 492 瀏覽
冇左飯堂就要搵下野食,見到呢間cafe, 其實一直都想去,但星期六都多人,今日心癢癢就去碰下運氣. 一到門口見有位就二話不說掃安心入去,然後好快就點了餐,之前睇過食評有人話跟餐叫dirty唔使加錢,所以咖啡就㨂左dirty, 一直想試好耐.我第一次飲dirty, 好飲,上網睇教唔使攪混,由得expresso同牛奶自由混合,同埋要快飲,所以一上枱我影左相就先飲一啖,濃濃的咖啡味滲入少少牛奶味,口感好滑,凍但又唔係冰凍嗰隻,入口啱啱好,咖啡口感我唔識寫😆😆面包好食,皮脆硬但入面好鬆軟,配上牛油果同三文魚好好食,牛油果好多,橙色嗰個唔知係咪蕃茄,酸酸地可以過一過牛油果的飽脷感.初時仲驚唔夠飽,臨尾都差d食唔哂.

牛油果三文魚酸種面包

初時仲驚唔夠飽,臨尾都差d食唔哂.
2022-10-21
牛油果三文魚酸種面包
唔知大家對香港仔有咩印象,我既話就剩係識海洋公園同埋珍寶海鮮舫(仲無埋🫠)自從做左foodie之後,就鐘意周圍去試新野,尤其係去d平時我就真係好少去既地方😜最近就同朋友去左位於香港仔既一間Cafe傾下計Chill下😛‣ 黑松露忌廉蘑菇意粉 ($105)呢份意粉份量適中,意粉火候煮得幾好,不過黑松露味道偏淡了,整體感覺一般般~‣ 松露炒滑蛋慢煮煙肉配酸種麵包 ($105)呢份sourdough連配料份量好多,賣相都幾靚❤️食完之後勁飽😂雞蛋都炒得幾滑👍🏻可惜同樣黑松露好淡,淡到唔係好食得出🤦🏻‍♀️希望黑松露味道可以再多d‣ Latte 咖啡味比較淡,賣相就正常,只有一個普通既拉花~餐廳環境舒適,座位唔係好多,裝修係以舊香港仔為主題,幾有香港特色🫶🏻帶寵物既朋友可以放心黎呢到,在場都有主人帶住狗狗🐶係到用電腦❤️不過香港仔呢邊既Cafe選擇唔多,如果想同朋友過一個悠閒下午,可以黎呢到chill下~💰Total: $210 ($105/pp)📍鄰里 Neighbourhood Coffee|@nbhd_coffee香港仔香港仔大道223-227號利群商場地下2號舖淺水灣海灘道35號地舖鴨脷洲利枝

‣ 黑松露忌廉蘑菇意粉 ($105)

‣ 松露炒滑蛋慢煮煙肉配酸種麵包 ($105)

‣ Latte
咖啡味比較淡,賣相就正常,只有一個普通既拉花~

💰Total: $210 ($105/pp)
香港仔香港仔大道223-227號利群商場地下2號舖
淺水灣海灘道35號地舖
鴨脷洲利枝道145號金發大廈地下I號舖

之前儍爸清大假,我哋倆老來了個香港仔遊仲搵了間好有香港仔風味的 cafe 嘆了個下午茶 ~~門口的大玻璃加上高樓底,與綠色植物的配襯予人放鬆的感覺牆上掛滿富有香港仔漁村風貌的中式壁畫漁網、泥鯭籠和傳統籐編漁夫帽 ...充滿香港仔特有的小漁村風味 ~~平日 12NN-3PM 有 Lunch Set 提供 見到有儍爸想食的也趕得上午餐時間即刻點了份 ... 松露炒滑蛋慢煮煙肉配酸種麵包〈HK$105〉睇賣相已經好吸睛松露炒蛋又香又滑、慢煮煙肉脆口又唔乾午餐配杯 Dirty,唔使額外補錢,又幾好喎 ~~不太餓的儍媽就點了份 Pastries Set ... Sourdough Bread with Hong Kong Honey + Piccolo Latte〈HK$60〉麵包烘過微溫帶點脆口酸香有嚼勁的酸種麵包配上牛油和蜂蜜又幾好食喎 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
之前儍爸清大假,我哋倆老來了個香港仔遊
仲搵了間好有香港仔風味的 cafe 嘆了個下午茶 ~~
門口的大玻璃加上高樓底,與綠色植物的配襯
予人放鬆的感覺
牆上掛滿富有香港仔漁村風貌的中式壁畫
漁網、泥鯭籠和傳統籐編漁夫帽 ...
充滿香港仔特有的小漁村風味 ~~
平日 12NN-3PM 有 Lunch Set 提供
見到有儍爸想食的也趕得上午餐時間
睇賣相已經好吸睛
松露炒蛋又香又滑、慢煮煙肉脆口又唔乾
午餐配杯 Dirty,唔使額外補錢,又幾好喎 ~~
不太餓的儍媽就點了份 Pastries Set ...

麵包烘過微溫帶點脆口
酸香有嚼勁的酸種麵包配上牛油和蜂蜜又幾好食喎 ~~
2022-05-20
下午茶
  • 松露炒滑蛋慢煮煙肉配酸種麵包
  • dirty
2021-12-19 2035 瀏覽
一直都很欣賞這間café, 是南區少有的優閒咖啡店,咖啡不錯,可感受店主是有心的南區人,店員亦有親手製作的蛋糕,員工亦很友善,但近半年的服務和食品質素每況越下,現在是新一批員工,與我初時見的已不同,不太禮貌和不太友善,曾試過牛角包烘過頭、炒蛋炒到水一般,道歉也沒有,只是説要不要做過一份,有點失望,希望café 能加強員工的培訓,提升質素,至於食物種類不多,如能保持以前水準已經很好!
2021-11-22 1519 瀏覽
星期六係鴨脷洲做完野做完野上網睇下附近有咩餐廳見到呢間係淺水灣 鴨脷洲香港仔 都有分店 因為要做功課 所以搵間大小小既 就由鴨脷洲搭船去香港仔鋪頭有兩個員工 搵個位坐底就叫野食同飲品Latte (nutty) 8.2/10煙肉 蛋 酸種包 +25 牛油果 7.2/10煙肉太硬 不過炒蛋牛油果幾好食 包就正常水平 個邊邊都好難切😂 最後加埋好似係100輕d埋單~ 呢間餐廳都係pet friendly 有兩隻老虎狗入左黎同主人嘆咖啡 鋪頭星期六唔多人 幾chill!
星期六係鴨脷洲做完野做完野上網睇下附近有咩餐廳
見到呢間係淺水灣 鴨脷洲香港仔 都有分店
因為要做功課 所以搵間大小小既
就由鴨脷洲搭船去香港仔

鋪頭有兩個員工 搵個位坐底就叫野食同飲品

Latte (nutty) 8.2/10

煙肉 蛋 酸種包
+25 牛油果 7.2/10

最後加埋好似係100輕d埋單~

呢間餐廳都係pet friendly
有兩隻老虎狗入左黎同主人嘆咖啡

鋪頭星期六唔多人 幾chill!

2021-11-11 939 瀏覽
一直都想試,今日終於都黎到 !坐低叫左杯泡沫咖啡叫個牛油果煙三文魚包好味 兩樣加埋都係$100,食到咁既質素!抵 環境幾好 ,今日人唔算多 !靜靜地食個早餐,放空自己享受早餐!
好味
兩樣加埋都係$100,食到咁既質素!抵
2021-10-08 1061 瀏覽
-《𝙣𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙪𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚》☕️難得入來香港仔🛶都遇一間自己幾鐘意的💚呢到又係幾好影、綠色同木為主🪵同埋坐得幾舒服、冇市區好急趕的feel!🥗All day breakfast ($98)extra avocado 🥑 +$20超豐富超滿足的一份!而且食材非常新鮮、絕對不hea!烤馬鈴薯🥔、大啡菇裏面有煙肉芝士😍煙三文魚、雞肉腸、車厘茄、靚牛油果🥑!全部大大份!薯仔差唔多成半隻🤣勁飽!烤得香口乾身👍🏻睇圖就知係高分all day😼鄰里·除左香港仔、淺水灣都有分店🤭環境亦非常之chill🥰入選japjap年度第5位的coffee shop😌🤲🏻要去!______________________________score:9/10地址:香港仔大道223-227號利群商場地下2號舖

《𝙣𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙪𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚》☕️
難得入來香港仔🛶
都遇一間自己幾鐘意的💚
呢到又係幾好影、綠色同木為主🪵
同埋坐得幾舒服、冇市區好急趕的feel!

🥗All day breakfast ($98)
extra avocado 🥑 +$20
超豐富超滿足的一份!
而且食材非常新鮮、絕對不hea!
烤馬鈴薯🥔、大啡菇裏面有煙肉芝士😍
煙三文魚、雞肉腸、車厘茄、
靚牛油果🥑!全部大大份!
薯仔差唔多成半隻🤣勁飽!
烤得香口乾身👍🏻睇圖就知係高分all day😼

鄰里·除左香港仔、淺水灣都有分店🤭
環境亦非常之chill🥰入選japjap年度
第5位的coffee shop😌🤲🏻要去!

score:9/10
地址:香港仔大道223-227號利群商場地下2號舖
2021-03-29
2021-10-01 672 瀏覽
講真,香港仔既咖啡店真係好少,呢間開左段時間但食物一直變,可能定位仲未定到今日去到佢話依家唔整蛋糕啦,只有曲奇同牛角包之前連沙律都有架,好彩都唔係餓啡仍然唔錯,曲奇有勁多榛子
今日去到佢話依家唔整蛋糕啦,只有曲奇同牛角包
之前連沙律都有架,好彩都唔係餓
啡仍然唔錯,曲奇有勁多榛子
2021-09-29 305 瀏覽
◭Apple Daish $28 🅙🅙🅙🅙/5最愛蘋果製品,蘋果內餡並沒有很甜酸酸甜甜的,配合外層鬆脆的酥皮,很配吃起來挺開胃,並沒有很膩配咖啡一流◭Hot Latte $40 🅙🅙🅙🅙/5◭Americano $40 🅙🅙🅙🅙/5⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
◭Apple Daish $28 🅙🅙🅙🅙/5
最愛蘋果製品,蘋果內餡並沒有很甜
酸酸甜甜的,配合外層鬆脆的酥皮,很配
吃起來挺開胃,並沒有很膩
配咖啡一流

◭Hot Latte $40 🅙🅙🅙🅙/5