2025-06-16 70 瀏覽
最近去咗銅鑼灣清風街嘅「酒屋一杯喜」食午餐,味道方面有驚喜。我點咗*燒鯖魚便當*,鯖魚燒得香脆,魚皮微焦好惹味,魚肉嫩滑又冇腥味。便當份量足夠,配菜有炸雞同埋薯餅,食落唔會單調。套餐仲包埋麵豉湯同蒸蛋,蒸蛋滑嘟嘟,湯都夠熱,味道唔錯。我亦試咗*帆立貝海膽丼飯*,海膽超級鮮甜,入口即化,冇腥味。帆立貝爽口彈牙,配上微酸嘅醋飯,整體味道層次豐富。雖然店內環境同服務態度正常啦,,但食物質素確實對得住價錢。以港島嚟講,呢個價位食到咁新鮮嘅海鮮丼同便當,算係幾有性價比。

2025-06-14 126 瀏覽
喺附近上完堂後搵到呢間日式居酒屋食Lunch ,午市定食$68起,有刺身丼、茶漬飯、便當🍱、拉麵🍜等好多選擇,有吧枱位置同普通餐桌座位。🔶吉列豬扒便當🍱吉列豬扒外層香脆,肉汁juicy,配搭的醬汁很夾,還有可樂餅外脆內軟,便當會跟埋茶碗蒸+味噌湯。茶碗蒸滑嘟嘟,味噌湯熱辣辣。🔶濃醬油叉燒拉麵🍜湯底濃郁而不死鹹, 叉燒肥瘦適中食落好軟腍,麵量足,質地幾有彈性,溏心蛋流心入味。另外加配小食:🔶日式炸餃子🥟- 餃子皮香脆,肉餡多汁。🔶南蠻炸雞🍗- 雞肉嫩滑,醬汁好開胃。

🔶吉列豬扒便當🍱

🔶濃醬油叉燒拉麵🍜

另外加配小食:
🔶日式炸餃子🥟- 餃子皮香脆,肉餡多汁。
🔶南蠻炸雞🍗- 雞肉嫩滑,醬汁好開胃。
午餐
2025-06-13 106 瀏覽
朋友介紹的這間居酒屋,氛圍一流,好似去咗真嘅日本居酒屋咁,適合朋友聚餐。餐廳出咗新菜單,相當吸引,我同朋友都叫了幾款試吓。青瓜長片明太子小龍蝦沙律青瓜片嘅清爽配明太子嘅鹹鮮,加上小龍蝦肉嘅彈牙,好開胃! 唐揚池魚仔炸到金黃酥脆嘅池魚仔,連骨食埋,送酒一流。 吞拿魚腦天刺身 腦天部位稀少又嫩滑,輕輕炙燒,油脂甘香出晒黎,正! 油甘魚刺身油甘魚肥美鮮甜,切得厚薄適中。忌廉芝士鰻魚卷忌廉芝士嘅濃郁同鰻魚嘅香甜,加上柚子胡椒,平衡得幾好,唔會太膩,值得一試。 雞腳筋來居酒屋又點可以唔食串燒,雞腳筋呢個少見嘅部位燒到爽脆有嚼勁,調味應該係鹽燒為主,突出原味。 軟骨豚肉丸勁多豬軟骨響粒肉丸入邊,鍾意食豬軟骨嘅人必點。流心蛋芝士大啡菇邪惡之選!切開蛋汁同芝士爆漿,大啡菇多汁,口感對比強烈,超滿足。 鴨喜(鹽味鴨肉拉麵)湯底清甜唔油膩,鴨胸肉嫩滑,拉麵爽彈。

青瓜長片明太子小龍蝦沙律
青瓜片嘅清爽配明太子嘅鹹鮮,加上小龍蝦肉嘅彈牙,好開胃!

唐揚池魚仔
炸到金黃酥脆嘅池魚仔,連骨食埋,送酒一流。

吞拿魚腦天刺身
腦天部位稀少又嫩滑,輕輕炙燒,油脂甘香出晒黎,正!

油甘魚刺身
油甘魚肥美鮮甜,切得厚薄適中。

忌廉芝士鰻魚卷

雞腳筋

軟骨豚肉丸
勁多豬軟骨響粒肉丸入邊,鍾意食豬軟骨嘅人必點。

流心蛋芝士大啡菇

鴨喜(鹽味鴨肉拉麵)
湯底清甜唔油膩,鴨胸肉嫩滑,拉麵爽彈。

2025-06-12 147 瀏覽
簡約日式小館 慢煮滋味呢間日式餐廳裝修雅緻,木系裝修搭配柔同燈光,營造出舒適既用餐氛圍。慢煮鴨胸拉麵鴨胸粉嫩柔軟,油脂甘香,搭配濃郁豬骨湯底與彈牙拉麵,層次豐富。鯛魚茶漬飯清新小品,鯛魚片鮮甜,茶湯溫潤而帶出淡淡香氣,適合輕食愛好者。 吉列豬扒便當豬扒外皮酥脆,搭配椰菜絲解膩非常平衡,炸雞翼夠香口。跟餐既麵鼓湯鹹淡適中,茶碗蒸滑嫩夠蛋香。 價錢合理,服務細心,適合追求簡約日式風味的食客。高性價比,正正正。
簡約日式小館 慢煮滋味

慢煮鴨胸拉麵

鯛魚茶漬飯

吉列豬扒便當
豬扒外皮酥脆,搭配椰菜絲解膩非常平衡,炸雞翼夠香口。

跟餐既麵鼓湯鹹淡適中,茶碗蒸滑嫩夠蛋香。

2025-06-11 79 瀏覽
收工小酌必去!高質日式料理🍣 刺身盛合5點▫️厚切得嚟唔會太厚▫️帶子鮮甜到震 仲好爽口▫️其他魚生都夠晒新鮮🌙 月見海膽拖羅杯 ▫️海膽creamy無腥味▫️拖羅油脂爆棚▫️加蛋黃超滑溜(呢個組合真係無得輸!)🔥 火炙左口魚邊壽司▫️魚油香到不得了▫️入口即溶唔誇張▫️醋飯比例剛剛好🍞 香煎鵝肝吐司▫️外脆內嫩 油香十足▫️吐司吸晒鵝肝精華(邪惡但好滿足~)🍚 神秘炒飯▫️鑊氣十足 飯粒分明▫️配料多到驚喜🍶 House Sake 186ml ▫️米香突出 順喉易飲▫️配刺身超夾✨ 火炙黑松露帆立貝壽司帆立貝厚肉 黑松露香爆✨ 鱈魚乾脆卜卜 送酒一流
收工小酌必去!高質日式料理

🌙 月見海膽拖羅杯
▫️海膽creamy無腥味
▫️拖羅油脂爆棚
▫️加蛋黃超滑溜
(呢個組合真係無得輸!)

🔥 火炙左口魚邊壽司
▫️魚油香到不得了
▫️入口即溶唔誇張
▫️醋飯比例剛剛好

🍞 香煎鵝肝吐司
▫️外脆內嫩 油香十足
▫️吐司吸晒鵝肝精華
(邪惡但好滿足~)

🍚 神秘炒飯

✨ 火炙黑松露帆立貝壽司
帆立貝厚肉 黑松露香爆

✨ 鱈魚乾
脆卜卜 送酒一流
呢間居酒屋都算多座位,平日晚市嚟呢度都差唔多爆滿,建議黎之前最好訂座酢味噌鯛魚有6️⃣片鯛魚,擺碟精緻,魚肉細膩鮮美,搭配微酸微甜嘅酢味噌醬汁,既突出咗鯛魚嘅自然鮮味,又增添咗層次感炸蛋白松露油吞拿魚薯仔沙律🈶一整個炸至外層酥脆,內裏流心嘅蛋,吞拿魚薯仔沙律口感細膩,飲落有淡淡嘅松露香氣月見海膽拖羅杯真係超正👍🏻香甜嘅海膽配上滑嫩嘅拖羅與生蛋黃融為一體,入口即化,鮮甜濃厚,底層係醋飯,口感層次豐富吉列蠔有四件,外層炸至金黃酥脆,內裡嘅蠔肉鮮嫩多汁,帶有濃郁嘅海洋鮮味,點上沙律醬或特製醬料,既解膩又能提升風味串燒揀咗厚切牛舌,切片厚薄適中,咬落香嫩,牛味濃郁雞胸外層有雞皮,咬落香口惹味墨魚香腸口感Q彈,外層微焦可口新鮮菠蘿🍍係一整塊切件上,果肉飽滿多汁,入口酸甜解膩柚子鹽味叉燒拉麵有兩片香滑嘅大叉燒,仲有流心溏心蛋,拉麵🍜咬落彈牙

串燒揀咗厚切牛舌,切片厚薄適中,咬落香嫩,牛味濃郁
雞胸外層有雞皮,咬落香口惹味

墨魚香腸口感Q彈,外層微焦可口
新鮮菠蘿🍍係一整塊切件上,果肉飽滿多汁,入口酸甜解膩

喺天后清風街呢間居酒屋輕食lunch,$68起,午市仲免收加一!選擇都幾多,有定食、便當、拉麵、刺身丼、茶漬飯。 試咗火炙赤蝦茶漬飯、吉列豬扒便當🍱 吉列豬扒便當豬扒外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配醬汁! 便當有可樂餅、沙律菜、冷豆腐,整體口感豐富,特別鍾意可樂餅,外脆內軟!火炙赤蝦茶漬炎熱天氣下,食茶漬飯幾清爽,火炙赤蝦鮮甜,與茶湯、海苔搭配得宜! 麵豉湯、茶碗蒸都唔錯,湯味濃郁,仲有幾粒蜆肉。茶碗蒸滑滑,開胃好味!

選擇都幾多,有定食、便當、拉麵、刺身丼、茶漬飯。
試咗火炙赤蝦茶漬飯、吉列豬扒便當🍱

吉列豬扒便當
豬扒外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配醬汁!

火炙赤蝦茶漬

麵豉湯、茶碗蒸都唔錯,
湯味濃郁,仲有幾粒蜆肉。
茶碗蒸滑滑,開胃好味!
2025-06-05 104 瀏覽
難得老公有興趣食日本嘢,今晚就帶去嚟呢度威,好鬼正呀😁特別係下面呢幾樣,下次都應該會再嚟encore囉🤣❤️❤️明太子小龍蝦沙律🥗小龍蝦肉質鮮甜,搭配新鮮野菜,口感清爽,值得一試!👍❤️牛汁大根大根炆得啱啱好,吸收咗牛汁,口感滑溜;牛肉煮得恰到好處,軟嫩又唔柴,配埋大根一齊食,超級搭!🍖❤️吉列蠔🦪🔥真係無得輸 😋外面金黃酥脆,裡面鮮嫩多汁,每一口都爆汁!😋 配上特製醬汁,味道更加提升,唔會太膩,食完仲想再來一份!👍🏼❤️😋😋❤️黑豚沖繩苦瓜炒蛋🥒🥚強烈推薦食呢個,苦瓜唔會太苦,苦味同蛋嘅滑嫩完美結合,味道清新,健康又美味嘅選擇😍❤️爆蔥吞拿魚蓉玉子燒玉子燒口感超級幼滑,咬落去真係好滿足!🥚✨ 吞拿魚蓉嘅味道濃郁,配合埋新鮮嘅爆蔥,令整個味道更加層次分明,唔會過於油膩🌿🐟❤️牛肉芫荽卷、雞胸、免治雞肉棒烏蘭串燒三款串燒都燒烤得剛剛好,值得推介👍🏻👍🏻❤️豚肉泡菜鍋🍲真係暖心又美味!🥘 豚肉鮮嫩,泡菜酸辣開胃,啲金菇、冬菇同菜吸收晒湯嘅精華超好味😊✨#酒屋一杯喜#天后美食 #居酒屋 #香港生活 #香港美食 #吃貨 #食好西

❤️明太子小龍蝦沙律🥗

小龍蝦肉質鮮甜,搭配新鮮野菜,口感清爽,
值得一試!👍

❤️牛汁大根

❤️吉列蠔🦪🔥

❤️黑豚沖繩苦瓜炒蛋🥒🥚

❤️爆蔥吞拿魚蓉玉子燒

❤️牛肉芫荽卷、雞胸、免治雞肉棒烏蘭串燒

三款串燒都燒烤得剛剛好,值得推介👍🏻👍🏻

❤️豚肉泡菜鍋🍲

#酒屋一杯喜

2025-06-05
2025-06-05 64 瀏覽
餐廳主打居酒屋和串燒,位置隱藏在大街小巷中,環境好有氣氛,星期二仲有限定live music ~🔸酒盜芝士 $58鹹香中帶有芝士的濃郁,配酒佳品😍🔸黑豚沖繩苦瓜炒蛋 $78苦瓜做到微苦與滑嫩炒蛋完美融合,豚肉增添鮮美,份量充足,連飯都吃得飽飽!🔸墨魚香腸 $42鹹香味道突出,墨魚的鮮味與香腸的彈牙口感完美結合。🔸魚介豚骨叉燒拉麵 $98湯底濃郁香醇,豚骨的豐厚味道與魚介的鮮味好match,提升整碗拉麵的層次感。叉燒肉質軟滑入味,令人驚喜嘅係,雖然餐廳主打居酒屋同串燒,但拉麵水準媲美專門店實屬難得。🔸厚切牛舌 $58牛舌口感彈牙,肉味濃郁,燒得恰到好處,香氣撲鼻,必食!🔸刺身盛合5點 $268刺身包括油甘魚、扇貝、赤蝦、白身魚同八爪魚,切得厚實,每片都鮮嫩彈牙,品質極佳,鮮味十足,絕對係刺身愛好者必試之選🍣🔸雞肉大蔥 & 雞心 雞肉嫩滑多汁,大蔥香甜,雞心鮮嫩有嚼勁。

🔸酒盜芝士 $58
鹹香中帶有芝士的濃郁,配酒佳品😍

🔸黑豚沖繩苦瓜炒蛋 $78

🔸墨魚香腸 $42
鹹香味道突出,墨魚的鮮味與香腸的彈牙口感完美結合。

🔸魚介豚骨叉燒拉麵 $98

🔸厚切牛舌 $58
牛舌口感彈牙,肉味濃郁,燒得恰到好處,香氣撲鼻,必食!

🔸刺身盛合5點 $268

🔸雞肉大蔥 & 雞心
雞肉嫩滑多汁,大蔥香甜,雞心鮮嫩有嚼勁。
2025-06-03 74 瀏覽
係清風街發現咗間超有feel嘅日式居酒屋 !裝修mix咗傳統木系和風同現代霓虹燈元素,仲有部大電視loop住日文歌mv🎵 氣氛chill到爆,重點係食材全部日本直送,師傅手勢超班!即刻同大家share今日食咗啲咩👇🏻厚燒鵝肝 $98表面微焦🔥咬落去即刻爆出濃郁肝香!油脂甘香係口腔迴旋,食完仲想encore💫厚切牛舌 $58師傅火候掌握得啱啱好👌🏻外層帶炭香,咬落軟腍得嚟有嚼勁!牛味濃郁仲滲出微微脂香🐮紫蘇雞皮蝦 $78雞皮燒到脆卜卜🦐包住彈牙爽甜嘅蝦肉,紫蘇葉嘅清香完美中和油膩感🌿牛の壽喜鍋 $168肥牛片嫩滑到識發光✨吸滿甜醬油嘅豆腐+三種菇菇+娃娃菜,最正係撈埋蘭王蛋黃一齊食🥚幸福感爆燈!特盛壽司十貫 $438壽司飯酸甜度剛好,口感軟熟又有點Q彈,至於壽司會因應當日新鮮來貨✈️,所以十貫中有部分款式會有所更改。今日有三文魚子軍艦、海膽軍艦、帆立貝、赤身、深海池魚、真鯛、燒海鰻油、甘富山縣白蝦、油甘魚及炙燒左口魚,全部都新鮮甜味,食完好滿足😎。佐賀牛三文治 $488方包烘到金黃香脆🥪夾住油脂分布完美嘅和牛!咬落肉汁四濺💦牛味勁濃!🌟隱藏驚喜雞皮燒到脆過薯片嘅邪惡小食($38)同粉嫩雞肝

厚燒鵝肝 $98

厚切牛舌 $58

紫蘇雞皮蝦 $78

牛の壽喜鍋 $168

特盛壽司十貫 $438

佐賀牛三文治 $488

🌟隱藏驚喜
雞皮燒到脆過薯片嘅邪惡小食($38)同粉嫩雞肝($42)都超推!配杯冰涼生啤簡直完美🍻

用餐優惠
試食活動
呢間充滿日式風情嘅居酒屋 — 酒屋一杯喜🏮!入到去,日系裝潢配上暖黃燈光,感覺好舒服😌,仲有個大螢幕播日本歌!店員都幾nice,會介紹下菜式,又會幫你添茶!午餐入去氣氛已經好好, 我哋叫咗個安格斯便當🍱,250g 安格斯牛扒🥩份量十足,煎得啱啱好,肉汁鎖晒喺入面,好juicy🤤!汁煮帆立貝都唔錯,好鮮甜!然後就係「一杯喜海之喜」丼飯🍚!嘩!真係名副其實「海之喜」呀!上面鋪滿海蝦🦐、海膽🦪、魚子醬🐟,仲有好多唔同嘅刺身,新鮮又好味!lunch set 仲會跟麵豉湯同埋茶碗蒸,唔錯 幾豐富! 飲品方面,叫咗巨峰提子梳打🍇同檸檬梳打水🍋,酸酸甜甜咁,好freshing!喺天后銅鑼灣想搵個地方同朋友chill吓,呢度都幾好!

午餐入去氣氛已經好好, 我哋叫咗個安格斯便當🍱,
汁煮帆立貝都唔錯,好鮮甜!

lunch set 仲會跟麵豉湯同埋茶碗蒸,唔錯 幾豐富!

喺天后銅鑼灣想搵個地方同朋友chill吓,呢度都幾好!
2025-06-01
2025-05-31 64 瀏覽
茶碗蒸用料豐富的茶碗蒸鮮嫩入味, 蛋味香濃之餘口感滑溜, 面層整到好晶瑩剔透, 而且熱焫焫做到茶碗蒸既精髓豚肉泡菜鍋 $108泡菜酸辣令到湯底變得濃郁, 豚肉同湯頭好夾變得豐富有層次感但又唔會太鹹, 鍋內有齊冬菇, 娃娃菜同豆腐etc, 少見除左壽喜燒鍋先會有既薯粉, 索哂湯好入味,我地仲加左$10將飯轉做烏冬, 成個鍋好滿足牛肉壽喜燒定食 $138叫定食都會有茶碗蒸、麵鼓湯同白飯, 呢個係我食過最大鍋既壽喜燒, 牛肉熟度岩岩好, 而且唔係得個鍋大, 配料好足!!!! 我就無轉到烏冬, 因為本身既薯粉都好夠我食🤣店舖有個好大既投影屏幕, 播住日本既MV相信夜晚應該好好氣氛見到Menu有味噌牛腸鍋都好似好正, 有機會夜晚再黎食😍
茶碗蒸

豚肉泡菜鍋 $108

牛肉壽喜燒定食 $138

見到Menu有味噌牛腸鍋都好似好正, 有機會夜晚再黎食😍
2025-04-20
  • 豚肉泡菜鍋
2025-05-29 79 瀏覽
📍環境|木系裝潢配長壽司吧枱吧枱位能近距離看師傅手握壽司 榻榻米包廂可容納8-10人**🍣食物|** ➊ 一杯喜海幸@刺身丼套餐 ($208) ✔️ 大大隻甜蝦/海膽/帆立貝等上好刺身鋪到滿瀉 ✔️ 醋飯微暖不搶鮮,三文魚籽爆漿感十足 ✔️ 茶碗蒸滑溜到匙羹站得住! ✔️ 麵豉湯味噌香濃還有蜆肉的鮮味➋ 壽司定食 ($248) 重點推介: ▪️ 帶子|鮮味軟糯▪️ 赤身吞拿魚|赤身新鮮到發光▪️ 海膽軍艦|北海道貨色夠回本 ▪️ 火炙左口魚邊;入口即溶▪️定食環包含迷你牛肉烏冬,烏冬彈牙爽滑,配和牛片回味無窮▪️茶碗蒸和麵豉湯也配上💰性價比|人均$238 用料對得住價位 **⭐整體|4/5** 食材新鮮度在水準之上
📍環境|
木系裝潢配長壽司吧枱
吧枱位能近距離看師傅手握壽司
榻榻米包廂可容納8-10人

**🍣食物|**

➊ 一杯喜海幸@刺身丼套餐 ($208)

✔️ 大大隻甜蝦/海膽/帆立貝等上好刺身鋪到滿瀉
✔️ 醋飯微暖不搶鮮,三文魚籽爆漿感十足
✔️ 茶碗蒸滑溜到匙羹站得住!

✔️ 麵豉湯味噌香濃還有蜆肉的鮮味

壽司定食 ($248) 重點推介:

▪️ 帶子|鮮味軟糯

▪️ 赤身吞拿魚|赤身新鮮到發光

▪️ 海膽軍艦|北海道貨色夠回本
▪️ 火炙左口魚邊;入口即溶

▪️定食環包含迷你牛肉烏冬,烏冬彈牙爽滑,配和牛片回味無窮
▪️茶碗蒸和麵豉湯也配上

💰性價比|
人均$238 用料對得住價位

**⭐整體|4/5**
食材新鮮度在水準之上
  • 刺身丼
  • 壽司定食
2025-05-26 123 瀏覽
今日午餐時間嚟咗呢一間喺天后地鐵站附近嘅居酒屋,位置距離地鐵站大約4分鐘距離,店舖位置好多,而且因為我比較晏,所以唔算好多人,靜靜地同朋友渡過咗一個輕鬆嘅下午。火炙魚生 $138佢哋有午餐套餐係包埋茶碗蒸同麵豉湯。呢一個魚生丼飯有好多種唔同嘅刺身,例如三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、魷魚等等,份量都好多,反而魚生飯相比之下少咗啲啲,不過加咗飯素好香。豚肉苦瓜炒蛋定食 $88因為佢用嘅材料都係好新鮮,所以即使係咁簡單嘅苦瓜炒蛋,亦都好惹味,而且份量都好多,食晒啲飯都仲有炒蛋剩😹。

火炙魚生 $138

豚肉苦瓜炒蛋定食 $88
酒屋一杯喜今次要介紹一間喺天后有一間居酒屋叫「酒屋一杯喜」,呢間居酒屋門口係有一小級,輪椅人士都需要自備斜板先可以入到去,居酒屋入面通道都算闊落,好啱同一班朋友一齊食住野,嘆杯酒,吹吹水!一坐低店員就會為你遞上每人一杯玄米加綠茶,綠茶味唔會太過濃,幾好飲!每份午市定食套餐最平$68起,已經包括有茶碗蒸、麵豉湯同日本米白飯,份量相當豐富!1.自家製和牛漢堡定食 配茶碗蒸+麵豉湯+日本米白飯$118+巨峰提子梳打$12(9/10)和牛漢堡肉質唔鞋,仲保留咗和牛嘅肉汁,套餐包括有茶碗蒸、麵豉湯同日本米白飯,茶碗蒸入面雞蛋好滑,冬菇切碎粒,仲有好似有元貝,麵豉湯唔咸,幾好飲,最後仲有沙律菜,沙律菜比較酸咗少少!飲品叫咗巨峰提子梳打,有少少甜!2.燒鯖魚便當 配茶碗蒸+麵豉湯+日本米白飯$78+巨峰燒酌梳打$38(9.5/10)呢個燒鯖魚便當份量相當豐富,除咗有一大條燒鯖魚之外,呢條燒鯖魚好厚肉,又唔會燒到乾哂,仲有炸魚鰭、炸可樂餅同沙律菜,當然唔少得套餐包括有茶碗蒸、麵豉湯同日本米白飯,茶碗蒸入面雞蛋好滑,冬菇切碎粒,仲有好似有元貝,麵豉湯唔咸,幾好飲,沙律菜就比較酸咗少少!飲品叫咗巨峰燒酌梳
酒屋一杯喜

飲品叫咗巨峰提子梳打,有少少甜!

飲品叫咗巨峰燒酌梳打,只有好少甜,燒酌又易入口,飲多幾杯都唔會醉!

2人總共價錢$246

個人口味總評分:9.25/10

地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL6號舖

#酒屋一杯喜 #居酒屋 #天后美食 #天后好去處 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong