2019-04-14 416 瀏覽
每次黎cwb都會係呢間買黑糖珍奶飲。好中意佢既味道,相較其他黑糖珍奶冇咁甜,岩岩好。而且價錢ok亦算大杯,勁多珍珠!走冰都得,仲要唔會少左,抵飲既首選。雖然佢唔係主打黑糖珍奶,但試過一次就愛上,可能個人唔中意太甜太濟既黑糖珍奶,佢呢隻係越飲越開胃,誠意推介~
每次黎cwb都會係呢間買黑糖珍奶飲。
外賣自取
黑糖波霸珍珠鮮奶
👫成日飲珍奶都飲到厭,令次不於試下果醋👻 飲品選擇都幾多,而且大部分飲品都會加入果醋,好健康呀😝一一一一一一一一一一一一一一#蜜桃吃酵醋 <$35/L>可以揀兩款水果,我揀咗奇異果🥝同芒果🥭之前一路都覺得醋會超酸超澀,點知飲落完全唔同感覺😧呢杯酵醋甜度適中,酸味溫和,同水果味好夾,一啲都唔澀👍🏻一路飲一路仲有果肉咬下,口感豐富👅.🔸後記:·除咗酵醋外,仲有果茶、沙冰、乳酪同黑糖珍奶等等提供🤤一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)
👫
一一一一一一一一一一一一一一
#蜜桃吃酵醋 <$35/L>
可以揀兩款水果,我揀咗奇異果🥝同芒果🥭
之前一路都覺得醋會超酸超澀,點知飲落完全唔同感覺😧
呢杯酵醋甜度適中,酸味溫和,同水果味好夾,一啲都唔澀👍🏻
一路飲一路仲有果肉咬下,口感豐富👅

🔸後記:
·除咗酵醋外,仲有果茶、沙冰、乳酪同黑糖珍奶等等提供🤤
一一一一一一一一一一一一一一
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
2019-02-08 303 瀏覽
銅鑼灣渣甸街黑糖珍珠奶茶風盛起, 難得有間終於不再隨波逐流, 有第二d綽頭戲!😂 來自台灣嘅「醋頭家」, 沿用台灣釀製嘅果醋, 包括青梅、蔓越莓、蘋果、葡萄🍇、蜜桃🍑5款口味作為基底, 以製作果茶、沙冰、乳酪等。 蘋果酵醋($25) 香甜濃厚,酸度溫和易入口, 幾開胃又refreshing!😌 不過整體來說, 果醋索價$25,有點兒貴呢!
銅鑼灣渣甸街黑糖珍珠奶茶風盛起,
難得有間終於不再隨波逐流,
有第二d綽頭戲!😂
來自台灣嘅「醋頭家」,
沿用台灣釀製嘅果醋,
包括青梅、蔓越莓、蘋果、葡萄🍇、蜜桃🍑5款口味作為基底,
以製作果茶、沙冰、乳酪等。
蘋果酵醋($25)
香甜濃厚,酸度溫和易入口,
幾開胃又refreshing!😌
不過整體來說,
果醋索價$25,有點兒貴呢!
下午茶
今次行經渣甸街,主打的不是老虎糖同埋幸福堂(收左皮)黑糖珍珠奶茶,而是天然酵醋飲品🤨。適逢今晚係年三十晚😚 所以成條街都燈光火猛,好不熱鬧🤪 佢地除左酵醋外,亦有水果鮮茶、黑糖飲品。我今晚就點了蜜桃吃酵醋(配奇異果、葡萄柚)味道酸甜清新,十分解渴。下次我應該會選擇飲佢哋嘅奶蓋😛😛😛 ——————————食物質素:8/10 環境衛生:8/10 舒適度:N/A服務:7/10 性價比:7/10 總評分:7.5/10 —————————— #foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #銅鑼灣

下次我應該會選擇飲佢哋嘅奶蓋😛😛😛

性價比:7/10
總評分:7.5/10
——————————
2019-02-04
10 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
2019-01-29 183 瀏覽
之前一直也不知道這裡開了一間醋頭家,個人非常之喜歡喝醋,看見這間店後當然一定要試一試!店的logo很有特色,而且店舖的位置附近也有幾間很出名的珍珠奶茶店,非常易找😛店舖的招牌飲品是波霸愛吃醋,即是果醋再加上珍珠,把我兩樣同樣喜歡的東西放在一起,所以不用考慮,便立即叫了這一款來試一試。😍甜度可以選擇,個人不太喜歡甜,所以選了少甜。而且天氣凍,所以選擇了熱。這個是蘋果酵醋再加上珍珠$30,價錢來說也可以接受。喝下去果醋非常好味,而且加了珍珠後,感覺很夾。👍

這個是蘋果酵醋再加上珍珠$30,價錢來說也可以接受。

喝下去果醋非常好味,而且加了珍珠後,感覺很夾。👍
波霸愛吃醋
波霸愛吃醋
2019-01-25 117 瀏覽
今次路過Cwb 見吾洗排隊就試下🍑蜜桃抱抱以果醋為底既健康汽水🥤入口居然吾太酸不特止仲好飲又解渴👍🏻聽講仲可以去下水腫,利尿,抗貧血, 抗肝纖維化,好健康啊~好嘢!以後吾洗驚肥,可以繼續飲好味又健康既野飲🤤🤤📍銅鑼灣渣甸街36號地下1號舖
今次路過Cwb 見吾洗排隊

就試下🍑蜜桃抱抱
以果醋為底既健康汽水🥤
入口居然吾太酸不特止仲好飲又解渴👍🏻

📍銅鑼灣渣甸街36號地下1號舖
蜜桃抱抱
2019-01-22 123 瀏覽
作為一個扮工室嘅打工仔,有咩開心得過有人請食三點三😎但係一睇menu,炸雞翼、西多士....要跑幾多個圈先補得返?😑好彩公司女權勢力大🤣而且附近啱啱開咗間醋頭家,於是立即轉場試新野✌🏻 蜜桃泡泡🍑($30)好清爽arrrrr~❄️酸酸甜甜,感覺好fresh,仲要有汽嘅,做完嘢吐返啖氣出嚟,煩惱都冇晒☺️最重要係仲有利去水腫、利尿、抗貧血、抗肝纖維化,飲汽水都可以飲得咁健康,每日飲一杯都唔怕😋用嚟打卡都好有層次感,最底嗰層係蜜桃醋,然後再加刨冰填半滿,再加埋梳打水,最後加返塊蘋果片❤️漸變得好夢幻丫🦄不過自攜杯去都唔俾我用,話有特定嘅配方,一定要用佢個樽......下.......
作為一個扮工室嘅打工仔,有咩開心得過有人請食三點三😎
蜜桃泡泡

蜜桃泡泡🍑($30)

2018-10-27
2019-01-12 150 瀏覽
【又一台式飲料店鼎立渣甸街⁉️】➖➖➖➖➖今次去左飲一間9月頭喺銅鑼灣開新分店嘅台式飲品 醋頭家😆(我知我地係遲左啲xd(挨打T^T))冇錯😌佢哋都係開喺渣甸街😮為渣甸街再增添一條長嘅人龍🤷🏻‍♂️ 唔知渣甸街遲啲會唔會改名做台式飲品街呢😆(笑)(我知唔好笑原諒我🙇🏻‍♂️)之不過 呢間終於唔係珍珠奶茶or 黑糖鮮奶喇😭 今次特別好多‼️呢間野係專飲醋嘅‼️好似話創辦人係發現依加好多人都有每日都會飲一杯手搖飲品或者咖啡嘅習慣🤢所以佢特別挑選天然釀造左十年嘅果醋再加入植物蔬果酵醋來取代嗰啲飲品😍佢希望能讓每一個人都喝得健康,輕鬆同無負擔🤤佢地主打嘅天然酵醋有🍎,🍑,🍇,青梅同蔓越莓口味可以揀,味道唔會太酸比一般果醋清新🌀 而佢另外仲可以加上水果或者配搭茶 令佢再refresh 啲💕➖➖➖➖➖頂極酵醋飲-(M) ➡️$26➖➖➖➖➖偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀💁🏻‍♀️WI: 我嗜酸嘅程度係高到一個點 最鐘意飲酸野😂直程係可以成個檸檬就咁啪😂 同時一啲都唔鐘意食甜野🤢 所以對於開完一間又一間珍珠奶茶鋪我係半點感覺同興奮都冇🤷‍♀🤷‍♀ 一飲呢個果醋即刻頓時覺得佢係我杯茶 可以有啲吾係甜到糖尿嘅飲品比我選
【又一台式飲料店鼎立渣甸街⁉️】
頂極酵醋飲-(M) ➡️$26
偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀
💁🏻‍♀️WI:
我嗜酸嘅程度係高到一個點 最鐘意飲酸野😂直程係可以成個檸檬就咁啪😂 同時一啲都唔鐘意食甜野🤢 所以對於開完一間又一間珍珠奶茶鋪我係半點感覺同興奮都冇🤷‍♀🤷‍♀ 一飲呢個果醋即刻頓時覺得佢係我杯茶 可以有啲吾係甜到糖尿嘅飲品比我選擇 真係好難得我十分之感恩😂😚佢地嘅飲品清清地亦唔會甜 我飲嘅係青梅味 我覺得感覺有啲似台式酸梅茶但就酸啲啲 雖然好飲 但係我都覺得有啲簡單 如果可以更多配搭同層次會更好咁🤔🤔

💁🏻‍♂️WU:話說,我真係好小飲醋🙈飲得最多嘅已經係天下1號我今次叫咗蜜桃酵醋 一開始頭幾淡我係覺得非常之酸🙈而且浸味有啲假🤦🏻‍之後我再試一試啊WI 嗰杯小冰嘅 哇‼️酸到我個樣變咗emoji (示意圖😖) 不過過咗一段時間當啲冰開始溶嘅時候 我就覺得比較可以接受 💁🏻‍♂️因為啲溝淡左啲 我覺得佢加綠茶嗰杯野應該會好飲好多
因為始終一杯野都唔細 如果成杯都只係得醋冇其他野去中和佢嘅話我覺得對於本身唔係太鍾意酸野嘅人會太Over 🙆🏻‍♂️所以如果你地本身唔係食得太酸 但係又想試吓的話 記得叫多冰 or 配搭咗其他飲品嘅Version 💁🏻‍♂️
➖➖➖➖➖
醋頭家(銅鑼灣店)
銅鑼灣渣甸街36號1號鋪
➖➖➖➖➖ #hkfoodie #wiwufoodie
2018-12-10 222 瀏覽
True Boss stands out in Causeway Bay among all the Taiwanese bubble milk tea shops. It offers a healthier alternative with fresh enzyme vinegar and tea. This cup of Peach Enzyme Vinegar I got is far better than I thought it would be!At first, I thought it would be quite sour, just like what apple vinegar normally tastes. Even though I asked for no added sugar, the drink does not taste sour at all. Instead, it has a refreshing peach flavour which makes the whole drink very enjoyable! I feel much

At first, I thought it would be quite sour, just like what apple vinegar normally tastes. Even though I asked for no added sugar, the drink does not taste sour at all. Instead, it has a refreshing peach flavour which makes the whole drink very enjoyable! I feel much better ordering this instead of any guilty bubble milk tea in the nearby shops! Oh yes, there are 3 of them next to True Boss… So make a smart choice next time when you are there!
Peach Enzyme Vinegar
2018-12-06
下午茶
Peach Enzyme Vinegar
2018-11-11 305 瀏覽
近幾個月台灣過江龍的飲品特別多,而最多的都是黑糖珍珠奶茶,但飲得太多都不健康,而且會影響腎臟。而這間台灣過江龍醋頭家就健康得多,因為飲果醋亦是興左一段時間了,不過開舖頭買黎飲就比較少。舖頭位於開左好多野飲買的渣甸街,非常易找!之前元朗開的時候一直都好想試,但因為完全唔近返工地方同埋住的地方,所以未有機會試。現在開了在銅鑼灣就較容易飲到了!其實佢開果陣已經開始飲了,所以都試過幾款不同的,但我覺得較為消滯的都是他們的酵醋飲!蘋果酵醋,雖然並不是他們的推薦的,但味道較濃,能達到消滯效果!因為佢係醋,所以味道當然是酸的,帶有蘋果的香甜味!個人覺得飲醋健康過飲珍珠奶茶,所以一個月總會飲幾次!是想飲凍野的時候不錯的選擇!
舖頭位於開左好多野飲買的渣甸街,非常易找!

2018-11-08
2 分鐘 (外賣自取)
  • 青梅酵醋
2018-10-27 458 瀏覽
見到手搖店林立的銅鑼灣又有新開特色飲品店,當然要試下啦🤣🤣.今次就試左醋頭家既呢款台式特飮,蜜桃抱抱($30)👅。它是一款以醋作為base再加雪碧而製成的飲料。🤔飲落味道頗特別,酸酸甜甜又帶點清新的感覺。👀本來擔心以醋製的飲品會唔會過酸,或者飲落唔似解渴既飲品😌飲完先發現擔心完全是多餘的👍🏻👍🏻雪碧的甜味和醋的微酸配合得剛剛好,口感同味道都好特別呀🤤而且聽講醋製飲品仲有利於去水腫,利尿,抗貧血和抗肝纖維化架😯😯健康特黎味道都幾特別,不失為一個飲品新選擇呀~.🏠銅鑼灣渣甸街36號地下1號舖 醋頭家
見到手搖店林立的銅鑼灣又有新開特色飲品店,當然要試下啦🤣🤣
🏠銅鑼灣渣甸街36號地下1號舖 醋頭家
2018-10-25 278 瀏覽
食得太飽,經過呢間醋頭家,覺得飲下醋消滯解膩都幾好,於是就買左人生第一杯醋的飲品。餐牌的飲品選擇都多,有各式各類的生果醋,由於我食得太飽,所以想好快就點了一杯最酸的青梅酵醋希望能夠快點幫助我的胃消化食物。等左一分鐘都無,我杯青梅酵醋就已經整好,有青梅的味道,酸酸的都幾醒胃!如果想有D野咬下可以加小紫蘇。杯果醋飲飲下比D冰溝淡左杯醋的酸味,開始越飲越淡。下次應該走冰會更好,不過整體都ok的,感覺好健康。不過仍有改善空間。

2018-10-23
2018-10-18 400 瀏覽
好!多!人!成條街都好!多!人!不過今次唔係要排最出名老虎堂同幸福堂反而係想試下呷下醋 新開嘅醋頭家因為唔係好受到太酸嘅味所以揀咗蜜桃吃酵醋(走冰)係無茶底嘅仲可以再揀兩種生果橫掂都買開買多一杯黑糖波霸珍珠鮮奶先有得揀熱緊係揀熱☺️唔使等一世 等咗幾個就有得拎😗 Very nice揀咗奇異果同蘋果落單嗰陣個staff都溫馨提示咗如果走冰 份量會少咗到手嘅份量都可以接受飲落好fresh 好開胃酸得黎帶點甜d果肉份量都幾多每飲一啖都會飲得到甚至係飲到最後仲淨返好多果肉大小適中 飲又唔會太大咬又唔會無口感不錯至於黑糖珍珠鮮奶奶夠厚身 唔係好稀水nel nel 嗰隻黑糖味好夠甜度適中成件事幾夾不過只限於d奶珍珠份量好多亦係好chewy嘅不過完全無黑糖味淨飲奶好味食埋d珍珠就唔係好得😅所以呢黎呢間 好似都係飲返醋會好d
好!多!人!
成條街都
好!多!人!
不過今次唔係要排最出名老虎堂同幸福堂
反而係想試下呷下醋 新開嘅醋頭家

因為唔係好受到太酸嘅味
所以揀咗蜜桃吃酵醋(走冰)
係無茶底嘅

所以呢黎呢間
好似都係飲返醋會好d

蜜桃吃酵醋
2018-10-17 202 瀏覽
蘋果醋+兩種至愛水果肉令我飲上癮Menu太多選擇,要試哂應該要3個月!眼見旁邊老虎當幸福堂大排長龍,真心唔想花20分鐘排隊。。再加上看到杯邊d黑糖都驚驚。。。總之一句。瘦身,怕肥愛健康必飲
蘋果醋+兩種至愛水果肉令我飲上癮

Menu太多選擇,要試哂應該要3個月!

總之一句。瘦身,怕肥愛健康必飲

外賣自取
2018-10-15 224 瀏覽
本來係為咗老虎堂而來,發現老虎堂隔離開咗間新店,主打健康酵醋。行前睇咗兩眼餐牌,有個店員好友善咁同我介紹各式飲品,店員話如果鍾意飲甜嘅,多數人會選蜜桃酵醋。而鍾意飲酸嘅,就不得不試呢到既青梅酵醋。平時飲開黑糖珍珠奶茶,總係會有滿滿既罪疚感,成日好擔心自己飲到有糖尿病😂今次飲青梅酵醋就放心啲,好似會健康啲。我冇額外加到茶底同水果,味道偏酸微甜,青梅味十足,冰涼又解渴。平時飲果醋會覺得好嗆喉,但呢杯醋唔會話好刺激到喉嚨,我覺得好岩我口味。而且大杯只需$28,CP值好高~