2018-01-30 599 瀏覽
標題說明一切/上個月尾終於試左環境幾特別,係以露營做主題座位都好坐食物我叫左牛排,朋友食蟹肉卡邦尼意粉我份牛排叫過得去,唔會令人驚喜朋友就話佢個個意粉味道好似肉醬意粉咁普通出面既沙律吧選擇都少,唔算好吸引甜品反而ok,好食又多選擇我係抹茶控,所以食左好多抹茶布甸(?茶味好濃,食多幾次會覺得苦仲有少量生果我就無試
標題說明一切
上個月尾終於試左
環境幾特別,係以露營做主題
座位都好坐
食物我叫左牛排,朋友食蟹肉卡邦尼意粉
我份牛排叫過得去,唔會令人驚喜
朋友就話佢個個意粉味道好似肉醬意粉咁普通
出面既沙律吧選擇都少,唔算好吸引
甜品反而ok,好食又多選擇
我係抹茶控,所以食左好多抹茶布甸(?
茶味好濃,食多幾次會覺得苦
仲有少量生果我就無試
2018-01-27 686 瀏覽
第三次到訪something wild提早一個星期用openrice既訂位功能book左6人枱當日早上有店員打電話黎confirm booking訂位既時候冇特別註明要包房,但餐廳為我地安排左間房老實講有d驚喜既,始終坐得舒服d,傾計又自在d今次去冇叫主菜,淨係食佢個沙律吧餐湯係紫薯湯,飲落似好立克,唔係我杯茶😂食物方面就不過不失啦,而且都refill得幾快既沙律吧個煙鴨胸同炸物都幾好上兩次黎食都有幾好食既日式炸雞,不過今次走果陣先見到,所以冇食到餐飲就叫左紫薯latte,唔會太甜,幾好優惠就好似有5人同行1人免費,除返開都唔貴
第三次到訪something wild

提早一個星期用openrice既訂位功能book左6人枱

當日早上有店員打電話黎confirm booking

訂位既時候冇特別註明要包房,但餐廳為我地安排左間房

老實講有d驚喜既,始終坐得舒服d,傾計又自在d

今次去冇叫主菜,淨係食佢個沙律吧

餐湯係紫薯湯,飲落似好立克,唔係我杯茶😂

食物方面就不過不失啦,而且都refill得幾快既

沙律吧個煙鴨胸同炸物都幾好

餐飲就叫左紫薯latte,唔會太甜,幾好

優惠就好似有5人同行1人免費,除返開都唔貴
紫薯latte
2018-01-26
$112.5 (午餐)
紫薯latte
2018-01-13 11106 瀏覽
一直都好想食D健康食材gei餐廳,終於比我搵到呢度,午餐仲要可以食buffet!!係健康食物gei buffet~~本來想早D到,但最後因為塞車,搞到自助餐時段差唔多完先開始食,好多菜都差唔多被掃清光T.T不過依然有好多野食~~門口開始就見到各式各樣gei 前菜小食,有水果款肉或者純菜~個個賣相都好精美~之後就有真正gei沙律吧~提供多款新鮮沙律菜,同埋唔同醬料餐包都係健康D gei麥包唔使5分鐘 已經排滿一隻碟~哈哈呢度午餐最抵係因為叫沙律吧set仲有餐湯飲品同甜品,係3樣都有!而且仲可以比多少少錢要多個主菜,個份量仲唔細,真係物超所值!!呢個蒜蓉包D蒜蓉真係整得好好,麵包又夠脆,大家一定要試!飲品我選擇左紫薯latte,外型好吸引~~而且佢都有淡淡gei紫薯味,唔錯唔錯~~至於個芒果甜品就好滑.入口即溶又唔會太甜,用佢埋尾夠清新~~我仲叫多個apple crumble,賣相太靚,真係唔捨得食,玉桂味非常濃烈,我最like~~D蘋果肉夠林,連埋個唔太硬gei撻一齊食好口感味道都好均勻,呢個都係必試!
之後就有真正gei沙律吧~提供多款新鮮沙律菜,同埋唔同醬料
餐包都係健康D gei麥包
唔使5分鐘 已經排滿一隻碟~哈哈
呢個蒜蓉包D蒜蓉真係整得好好,麵包又夠脆,大家一定要試!
2018-01-06 544 瀏覽
原本對這間餐廳在各方面也感不錯,故此今天也特意介紹及帶同從外地回港渡假的家人去吃個晚飯,但是怎也想不到竟然被他們見識到不是那間餐廳好的一面,反而被他們碰到一位非常出位的侍應!我們吃到最後才發現那碟石班魚有些肉未燒熟,所以才禮貎地反應給某個侍應,但是,得來的回應不是禮貌地回應,反而是只得兩句:1.質問我們「你哋認為那方面唔熟?點樣唔熟呢?2.咁你哋想點呀?嘩..... 乜而家反應一下啲嘢唔熟都唔可以的嗎?乜而家啲餐廳比啲未完全煮熟的食物給客人吃,也完全感到沒有什麼問題之餘,仲可以用這樣的態度對待客人的嗎?咁就真的要原諒我,不知道原來這個世界、這個香港已經變了,變到我真的已經不能適應了⋯⋯
平日dinner 時間 , 慶祝朋友生日!環境相當好 露營style 的裝修都顯得有特色而且座位闊落,相當舒服一入門口見到semi-buffet 個salad bar 已經覺得幾吸引 叫左個4人餐 1. 燒栗米燒得好看 d汁好野味 可惜栗米不夠甜2. 燒烤菇好juicy! 3.青口都幾新鮮大粒 味道好👍🏻👍🏻4. 通粉冇腸肉換左煙三文魚...其實煙三文魚semi-buffet 已經有好多任食...換得有點無可奈何不過味道幾好味 唔會太漏5.比目魚 - 賣相唔錯 不過唔食魚既雖然冇食到不過有幫手切,肉質感覺幾嫩滑。朋友話好味~6. 原隻雞好夠味! 燒汁個味道very good~賣相都好好。侍應仲提醒我地可以錄片,視覺效果一流!
平日dinner 時間 , 慶祝朋友生日!
環境相當好 露營style 的裝修都顯得有特色
而且座位闊落,相當舒服

叫左個4人餐

1. 燒栗米
燒得好看 d汁好野味 可惜栗米不夠甜

2. 燒烤菇好juicy!

3.青口都幾新鮮大粒 味道好👍🏻👍🏻

不過味道幾好味 唔會太漏

5.比目魚 - 賣相唔錯 不過唔食魚既
雖然冇食到不過有幫手切,肉質感覺幾嫩滑。朋友話好味~

6. 原隻雞

• 烤焗原隻野雞
2017-12-22 610 瀏覽
今晚同舊同事們聚舊,每次諗食乜都頭痛,好彩今次其中1位舊同事有好介紹,就係呢間喺灣仔英皇集團大廈1樓,以攀山做主題嘅餐廳。去到門口,見門面都幾靚,門外已擺好哂餐牌俾客人知道有咩食。見到餐牌係半自助形式,沙律吧、甜品係自助形式,主菜、餐茶每人各1份,1行5人浩浩蕩蕩進店一入到去首先見到沙律吧,唔錯喎,唔係齋係得菜、生果!而係有鴨胸、煙三文魚、幾款火腿、青口,同埋幾款日式小食餐廳內燈光較昏暗,都幾有氣氛的餐廳其中一角有攀山、露營用品做擺設,幾特別餐廳好快就攞1大籃麵包黎,麵包都好好味!夠熱夠軟熟但唔可以食咁多,因為半自助晚餐只係啱啱先開始咋食完麵包再食左2碟前菜沙律,好有水準喎!全部都好味,個人覺得拍得住一般酒店buffet嘅沙律吧之後叫左5個主菜,分別係Carbonara、炭燒豬仔骨、烤羊架、烤安格斯西冷同埋燒烤拼盤。炭燒豬仔骨最出色,豬仔骨的肉好嫩滑,燒烤汁又好味羊架都ok的唔會好膻不過其他主菜就麻麻哋... ...食完一大堆主菜已經飽到上心口,但點都要試下甜品雖然唔係好多款甜品,但係味道好好喎!有驚喜呀!Tiramisu、Oreo味Tiramisu質感嘅甜品、檸檬味Macaroon同

去到門口,見門面都幾靚,門外已擺好哂餐牌俾客人知道有咩食。

沙律吧

日式小食

餐廳內燈光較昏暗,都幾有氣氛的

餐廳其中一角有攀山、露營用品做擺設,幾特別

餐廳好快就攞1大籃麵包黎,麵包都好好味!夠熱夠軟熟
但唔可以食咁多,因為半自助晚餐只係啱啱先開始咋

麵包1大籃

羊架都ok的唔會好膻
不過其他主菜就麻麻哋... ...

鮮露筍蟹肉卡邦尼意大利麵

炭燒美國豬仔骨(半份)

迷迭香烤紐西蘭羊架

食完一大堆主菜已經飽到上心口,但點都要試下甜品

甜品吧

雖然唔係好多款甜品,但係味道好好喎!有驚喜呀!Tiramisu、Oreo味Tiramisu質感嘅甜品、檸檬味Macaroon同Cream Brulee都好好味!另外有個Custard酥個酥皮夠鬆化!不過要彈嘅係西瓜同蜜瓜都係唔甜的
再飲埋個餐飲,人人都挺住大肚出門口

以普通非酒店經營嘅餐廳黎講,沙律吧同甜品吧確實係出色!但部分主菜有待改善,始終人均消費成$300,都想有更高質素嘅主菜麻

2017-12-21
沙律吧
日式小食
麵包1大籃
炭燒美國豬仔骨(半份)
迷迭香烤紐西蘭羊架
甜品吧
  • 炭燒美國豬仔骨
2017-12-19 573 瀏覽
Lunch full 嫁, 記得book位食物幾好,佢有個自助bar都有唔同既食物,而且會不停refil味道都幾好食,main course係絕對唔夠飽所以係bar到可以拎多兩轉食物生果都好甜!絕對值得試下!而且睇下有冇朋友食過,間野成日比買4送1 既券又抵左一筆ga!
Lunch full 嫁, 記得book位
食物幾好,佢有個自助bar
都有唔同既食物,而且會不停refil
味道都幾好食,main course係絕對唔夠飽
所以係bar到可以拎多兩轉食物
生果都好甜!
絕對值得試下!
而且睇下有冇朋友食過,間野成日比買4送1 既券
又抵左一筆ga!
2017-12-13
用餐優惠
優惠券
知道公司附近有間評語不錯的Semi buffet,星期三同同事試下。呢度既Semi buffet都好多選擇,而且會不斷出新野,其實淨係食buffet都會飽了,但佢加幾十元就多份主菜,緊係加啦。一坐低就先上左個湯初初都嚇一嚇,紅噹噹的,原來係紅菜頭湯,有心思。估唔到連炸雞都有主菜我選擇左肉眼扒 Medium見到塊扒d坑紋即刻加分食落果然不錯,腍又肉味重 想不到百多元的Semi buffet,有主菜有湯有甜品,餐廳仲會定期轉換menu,保持新鮮感,環境舒適,又有帳篷比小朋友hea下,不錯。一家大細黎食個休閒Brunch亦可。

一坐低就先上左個湯
初初都嚇一嚇,紅噹噹的,原來係紅菜頭湯,有心思。

估唔到連炸雞都有

主菜我選擇左肉眼扒 Medium

見到塊扒d坑紋
即刻加分
食落果然不錯,腍又肉味重

• 野玩沙律
  • 露營麵包布甸
  • 野玩燒粟米
2017-12-12 424 瀏覽
友人生日,於是來了她選的灣仔something wild,說好耐以前食過好好食,唔知依家有無失準呢。先有一個半放題式的前菜供應,頗多野食,基於我係mussel and smoke salmon lover,所以很滿足。直接跳入重頭戲講主菜,叫左個「意式大蝦蜆肉扁意粉」,好鐘意乾身既蜆意粉,呢個還可以,夠味,又唔會乾爭爭咁,都多蝦!仲有我最鐘意既紅色絲係上面,唔記得左係咩,但呢個伴意粉真係一流。另有,「荷蘭鍋甜酒燴牛尾」,真係超級好食,必食推介!超入味又夠腍身!不得了,念念不忘呀~另外個「香烤美國安格斯西冷配紅酒汁9oz」,都不錯,表面煎得很甘香,內裏又嫩滑,夠牛味,同個汁好夾!達到標準了!最後一味勁野「香濃芝士焗波士頓龍蝦」,肉尚算新鮮,這個反而沒有上兩味出色~飲品會建議揀凍野,服務都唔錯!
飲品會建議揀凍野,服務都唔錯!
  • 荷蘭鍋甜酒燴牛尾
2017-12-07 392 瀏覽
好耐之前去過 K11 間 野玩田店 覺得菜式幾特別今日去開灣仔就來呢間 野玩山店 試一下啦.其實來之前並不知道原來只要每人點一款餐牌上的 Set Dinner晚餐除了跟餐湯和飲品外仲可以無限享用沙律吧和甜品吧而且款式之多及質素之高真的遠超過期望但其實我怕眼闊肚窄所以都只食了不多凱撒沙律控的我就食了兩碟吧怕食完沙律吧都飽晒食唔落主菜了.炭燒豬仔骨 $178Smoked BBQ Pork Ribs除了大大件之外, 其實仲要係燒得剛剛好覺得仲好食過 Outback, CP值超高.帶子及大啡菇配野菌意大利燴飯 $188Wild mushroom risotto with scallop & grilled portobello mushroom大啡菇大約手掌心咁大塊, 但係連粒帶子都咁大塊就真係估佢唔到意大利飯裡頭仲有海量菇菇飯比較硬身, 但都接受到
好耐之前去過 K11 間 野玩田店 覺得菜式幾特別
凱撒沙律控的我就食了兩碟吧
怕食完沙律吧都飽晒食唔落主菜了
炭燒豬仔骨 $178
Smoked BBQ Pork Ribs
除了大大件之外, 其實仲要係燒得剛剛好
覺得仲好食過 Outback, CP值超高
帶子及大啡菇配野菌意大利燴飯 $188
意大利飯裡頭仲有海量菇菇
飯比較硬身, 但都接受到
炭燒豬仔骨
帶子及大啡菇配野菌意大利燴飯
2017-12-06
用餐優惠
信用卡優惠
炭燒豬仔骨
帶子及大啡菇配野菌意大利燴飯
2017-12-07 288 瀏覽
在Openrice內搜尋於灣仔的餐廳飯聚,終於搵到這家比較有特色的主題餐廳。這家餐廳以「山系」為主題,餐廳的木質牆身佈置都是行山裝備。我們一行六人的檯後就是掛滿曾征服世界七大洲最高峰的攀山專家鐘建民的相片及曾穿過的攀山服飾及裝備,彷彿置身於攀山展覽館內晚餐。我們每人都點了semi-buffet set, 包括一個主菜和到門口附近的自助吧自取食物,以及一碗餐湯和一杯餐飯。自助吧的食物尚算不錯,有青口又有新鮮凍蝦。主菜方面可供選擇的款式數量合理,有意大利飯、意粉或漢堡選擇,而我最後就選擇了大啡菇牛油果芝士漢堡配薯條。這個素菜漢堡的配搭不錯,味道很好,薯條配以芝士醬及茄汁,味道也不過不失,但薯條數量太少。最後餐飲點了咖啡,味道一般。整體來說,食物質素不錯,環境尚算清靜,不會被太多嘈吵聲音打擾,頗適合三五知己飯聚聊天。但價錢略貴,每個餐都至少需要約$160或以上,以這個價錢來說,絕對可以到更高質的餐廳晚餐。另外,約大概下午10時半時,餐廳便將本來較暗的光線調高,暗示客人離去,令客人有點錯愕,若侍應能親自向客人禮貌地解釋打烊時間已到,我想客人是會明白的。

自助吧的食物
大啡菇牛油果芝士漢堡
餐飲普通
大啡菇牛油果芝士漢堡
Farewell老友,大家都不知道吃什麼好,因為基本上志不在食。網上很紅的一間店,是選了個main course然後前菜甜品自助的那種,我們三個為食妹都選了豬仔骨!份量是夠的,希望再熱騰騰一點~~ 不過不用怕伴碟薯條肥,因為每碟也好像只得三四條。我想講重點是自助前菜,是非常多的cold meat和smoked salmon,品質不俗,惟一美中不足是取餐處較開場,與入口太近。佈置挺特別,但燈光不夠,自拍啊大合照啊不會太美~~ 甜品部分零分重作!完全是你和我都做到的失敗啫喱,所謂的提拉米蘇根本就是一堆樓下百佳買到的忌廉,噱頭掛帥的小pancake也完全是圖文不符,那有圖片那麼好吃?是普通到不能普通的pancake,還限每人只能吃完了自己那份才可追加,兄台你想多了吧!
2017-11-25 448 瀏覽
之前在尖沙咀K11店吃過幾次,其菜式都很不錯,這次來到灣仔站吃午餐,原來是semi buffet,但其實只吃buffet也能飽了,而且都是以蔬菜為主,吃得比較健康。如果加幾十元就多一份主菜,非常實惠。其實只吃buffet也有湯及飲品,所以不一定要加主菜。環境舒適,以野外露營為主題的裝潢,又有帳營讓小朋友可以玩,一家人周末去brunch也不錯!

2017-11-21 362 瀏覽
早前已經為聚餐煩惱,又不想食中餐,食自助餐平又冇嘢食,一話要間房用咪播片,唔係冇得提供、就要包場。本身都是行山友,就去到野山玩店晚餐,老闆又是愛好行山人,最後在一拍即合。由於這裡裝飾主題都已山玩為主,加上柔和燈光,每位到來的客人非常喜歡,半自助buffet bar款式、供應充足,出湯出餐時間好準,食物質素高而且夠熱,要應付60幾人同時出餐,真的看到餐廳的實力,令該晚每位嘉賓讚不絕口。其次就是員工,每位的好用心照顧客人,跟得很足,而我們場務音響、投影都有足夠support,令function圓滿完成。

2017-11-20
慶祝紀念
紀念日
  • 野玩燒粟米
  • 野玩沙律
2017-11-18 445 瀏覽
在同事介紹下, 首次嘗試於此店午餐, 每位$108享用自助沙律美食吧, 包餐湯餐飲及甜品。如加主菜一款價錢$128至168起。沙律吧除沙律菜外, 前菜款式算多, 包括豬筯骨春卷肉腸鴨胸煎蝦餅蜆肉, 冷盤包括各式火腿芝士番茄及日式海藻八爪魚螺肉等等, 款式豐富味美。主菜選擇了牛仔骨, 肉味濃郁,配菜豐盈。另有迷你精緻美食, 包括吞拿魚酥餅及多士,食物或煎或煮, 皆用心美味。男同事可盡情飽餐, 女士則純享沙律吧已夠飽足。午巿店內客滿, 食物輪流補充, 速度算快。與知己共享美膳, 稱心又滿足。埋單更獲贈優惠券, 下次可享3位送1位的優惠。
埋單更獲贈優惠券, 下次可享3位送1位的優惠。
牛仔骨
牛仔骨