2024-01-07 486 瀏覽
環境:一般茶餐廳的格局,坐得都算闊落舒服,不過假日就比較多人坐得迫少少,勝在乾淨企理上菜快嚟到通常我都只係食一樣野,就係蛋撻再飲杯奶茶,新鮮滾熱辣3點3最好就係整返個蛋撻同奶茶,酥皮蛋撻新鮮出爐熱辣辣非常好食,蛋漿非常飽滿甜度適中,口感幾好。這間茶餐廳都經營了好多年了,由佢幾蚊蛋撻開始食起,到而家$10個蛋撻,雖然就唔係好平,但係就勝在食過情懷同質素,始終畢竟舖租人工食材咩都貴,普遍大商場食過冇質素嘅蛋撻都會過$10 ,所以地道小店嚟講都算有性價比

2024-01-07
2023-12-10 984 瀏覽
長沙灣大名鼎鼎其二食蛋撻茶餐廳 貴另外一間$1拎到上手熱辣辣 第一啖咬落去酥皮嘅鬆化油香加滑溜嘅蛋漿 真係名不虛傳🥺酥皮唔會過厚 有層次 非常出色蛋漿夠厚 唔會太實 質地對我黎講啱啱好;味道方面甜度適中,但蛋味就真係稍遜 要dap幾下先食到陣淡淡嘅蛋味 比酥皮陣油香蓋過左味道:4/5口感:4.5/5CP值:4/5
長沙灣大名鼎鼎其二食蛋撻茶餐廳 貴另外一間$1

味道:4/5
口感:4.5/5
CP值:4/5
2023-11-25 615 瀏覽
而家好食既酥皮蛋撻真係少之又少金園既酥皮蛋撻係世一因為賣得好快,所以熱辣辣新鮮出爐配埋杯茶走就是絕配,茶走好滑,甜度剛剛好另外佢啲炒野都係一樣推薦,大大碟,而且炒得好香,好食😋
而家好食既酥皮蛋撻真係少之又少
金園既酥皮蛋撻係世一
因為賣得好快,所以熱辣辣新鮮出爐
配埋杯茶走就是絕配,茶走好滑,甜度剛剛好

另外佢啲炒野都係一樣推薦,大大碟,而且炒得好香,好食😋
2023-11-24 588 瀏覽
🔅傳統酥皮蛋撻 $10蛋漿香濃、質地滑嫩酥皮一層層,很鬆化新鮮出爐時,蛋漿脹卜卜每次拿到手都熱辣辣因為賣得很快每次都能遇到新鮮出爐🔅曲奇皮蛋撻相比之下比較普通蛋漿依舊香濃又滑嫩但曲奇皮沒有酥皮香脆拿到手時也冷掉了
🔅傳統酥皮蛋撻 $10
蛋漿香濃、質地滑嫩
酥皮一層層,很鬆化
新鮮出爐時,蛋漿脹卜卜
每次拿到手都熱辣辣

蛋漿依舊香濃又滑嫩
但曲奇皮沒有酥皮香脆
拿到手時也冷掉了
2023-11-06 971 瀏覽
蛋撻嘅酥脆的外皮可以襯托出蛋漿嘅香滑。餐廳嘅蛋撻皮非常酥脆,而且非常有層次,咬下去會有咔嚓咔嚓嘅聲音,非常過癮。蛋漿係蛋撻嘅主體,香滑嘅蛋漿可以滿足食客嘅味蕾。餐廳嘅蛋漿非常香滑,而且非常入味,蛋香非常濃郁。湯底係沙嗲牛肉麵嘅靈魂,濃郁嘅湯底可以襯托出牛肉嘅鮮味。餐廳嘅沙嗲牛肉麵湯底非常濃郁,沙嗲醬香氣非常濃郁,非常入味。牛肉係沙嗲牛肉麵嘅主體,軟嫩嘅牛肉滿足既口感。餐廳嘅牛肉非常軟嫩,而且非常入味,牛肉嘅鮮味非常突出。麵條係沙嗲牛肉麵嘅配角,彈牙嘅麵條可以增加沙嗲牛肉麵嘅口感。

2023-11-02
午餐
2023-10-22 1110 瀏覽
從媒體的報導中得知這餐廳賣的酥皮蛋撻有128層,他們將酥皮和水油皮分別雪一晚後,再把兩種皮疊起來,不斷對疊,才做到千層效果。今天下午經過餐廳未見酥皮蛋撻出爐,職員說等一等就有。我怕出爐時人多買不到,於是先付款訂五件再加一杯熱奶茶。果然等一分鐘左右,師傳拿著一大盤新鮮出爐的酥皮蛋撻到店外的架子上給職員售賣。一盤有36個,全部漲卜卜,顏色金黃,蛋香四溢。職員用盒子裝好五個蛋撻給我,裝的盒子也講究,三邊打了小孔可讓熱騰騰的蛋撻透氣,保持鬆脆。連同奶荼一拼帶回家與家人共嚐。蛋撻有手掌大小,有一定重量,外層酥皮厚,內層蛋漿也厚,金黃的蛋漿緊緊抓住撻邊,入口滑溜,甜度適中,蛋香,牛油香並重,一啖一滋味,一咬酥皮就鬆脆得散落桌上,這件128層的酥皮蛋撻果然好吃。那杯港式奶茶,茶味濃郁,口感醇厚綿滑,吃蛋撻配上一杯港式奶茶真是一個完美組合。

酥皮蛋撻與熱奶茶
2023-10-21
下午茶
酥皮蛋撻與熱奶茶
2023-10-04 1642 瀏覽
之前上網見到好多人推介佢地既蛋撻,作為蛋撻迷既我,經開長沙灣一定要來試下餐廳分左2間鋪,新同舊鋪,食既野係一樣,舊鋪好多人排隊,所以簡左新鋪,排左大概10分鐘就有位今次點咗2個餐加2個蛋撻.分別係沙爹牛肉米線,豬扒全日早餐蛋撻好多層酥皮,都幾大個,食起來好滿足.另外豬扒好值得推介 好好食係另一樣必點嘅食物
今次點咗2個餐加2個蛋撻.分別係沙爹牛肉米線,豬扒全日早餐
金園的蛋撻,由$8食到她漲價至$10,由以前熟識的呀姨到現較年輕的店員。味道雖然沒有太大改變,但總覺得和以前相比,是退步了點。今日再試,是因為剛好金園新鮮出爐了一批酥皮蛋撻,而其勁敵也新出爐了一批酥皮蛋撻,正好可以即時試相比較。酥皮蛋撻$10可見其酥皮有點燶,應該是焗過火了??但並沒有太影響其味道。酥皮依舊夠厚有層次。酥皮鬆化帶點脆口,有油香。 蛋漿也夠厚度。金黃蛋漿,吃得出點蛋味。 不會太甜。蛋漿不會太水汪汪但也夠滑。 不過與以前吃的時候相比,蛋味是少了,層次也少了,鬆化的程度也退步了。但仍然是不錯的茶餐廳蛋撻。
味道雖然沒有太大改變,但總覺得和以前相比,是退步了點。
今日再試,是因為剛好金園新鮮出爐了一批酥皮蛋撻,
而其勁敵也新出爐了一批酥皮蛋撻,
正好可以即時試相比較。
酥皮蛋撻$10

酥皮蛋撻

可見其酥皮有點燶,應該是焗過火了??
但並沒有太影響其味道。
酥皮依舊夠厚有層次。
酥皮蛋撻

酥皮鬆化帶點脆口,有油香。
蛋漿也夠厚度。
酥皮蛋撻
金黃蛋漿,吃得出點蛋味。
不會太甜。

酥皮蛋撻

蛋漿不會太水汪汪但也夠滑。
不過與以前吃的時候相比,蛋味是少了,
層次也少了,鬆化的程度也退步了。
但仍然是不錯的茶餐廳蛋撻。
題外話/補充資料: 與「新華」相比雖然不夠滑,可能「新華」的淡奶較多? 不過「新華」蛋漿的蛋味也沒有金園濃,也比較甜 酥皮也沒有金園的油香,也欠了一個脆口感。 不過「新華」就便宜$1
2023-09-17
2023-09-02 1572 瀏覽
新鮮出爐前已經有勁大條長龍,等咗一陣好快有位,但係入邊環境少少迫。酥皮蛋撻 $10 必食⁉️長沙灣馳名酥皮蛋撻王,每次都係熱辣辣新鮮出爐,咬落酥脆,酥皮入口鬆化,牛油蛋漿香氣撲鼻,蛋漿滿滿濃郁。特餐(沙嗲牛肉麵)🐮用鮮牛肉,唔會咸。牛油餐包,包新鮮軟熟。火腿奄列,正常表現。奶茶夠味夠濃奶香絲滑,好飲。凍檸茶 (+$2)凍檸茶味就同出面茶記嘅凍檸茶差唔多,冇乜特別。🫡💰💰💰人均消費 ~$50💰💰💰

酥皮蛋撻 $10 必食⁉️

特餐(沙嗲牛肉麵)🐮

凍檸茶 (+$2)
凍檸茶味就同出面茶記嘅凍檸茶差唔多,冇乜特別。🫡

💰💰💰人均消費 ~$50💰💰💰

15 分鐘 (堂食)
  • 沙嗲牛肉麵
  • 凍奶茶
  • 特餐
2023-08-24 1655 瀏覽
呢間茶餐廳最出名食酥皮蛋撻🥧,但可惜去到,酥皮蛋撻要等一個鐘先出爐,唯有下次先試下黑椒干炒豬扒意粉豬扒炸得鬆脆,意粉炒得好有鑊氣,黑椒味好濃,味道比較辣特餐 #沙嗲牛肉麵沙嗲味較淡,湯底有少少鮮味,牛肉無乜筋,麵唔會太淋

黑椒干炒豬扒意粉
豬扒炸得鬆脆,意粉炒得好有鑊氣,黑椒味好濃,味道比較辣

特餐 #沙嗲牛肉麵
沙嗲味較淡,湯底有少少鮮味,牛肉無乜筋,麵唔會太淋
  • 沙嗲牛肉麵
2023-08-15 1079 瀏覽
金園 第二年推出月餅, 今年有柚子味,和芝麻味阿, 我就試下, 柚子味好清新啊, 又不會太甜, 月餅皮沒傳統的那麼多油, 芝麻味感覺也是低糖口味, 大家也可以試下, 柚子味very good
柚子味月餅
2023-08-11
5 分鐘 (堂食)
柚子味月餅
今午,去試金園餐廳.有7個人在排隊中,等了5分鐘入座.全日特餐($45) 沙爹牛湯意粉,牛肉份量一般, 那沙爹汁,少少花生香,味道濃淡適中;意粉,不會過份的淋,適中,很多茶記,意粉勁淋,會難食.湯底,普通啦,但不是得過鹹那種.這碟,表現合格之上,但不是出眾,令人深印象那款.牛油餐包,包新鮮,好.火腿奄列,正常表現.奶茶,一般茶記水準,可以的.最後,買個很多讚的酥皮蛋撻. 暖暖蛋撻,酥皮鬆脆,蛋,甜度適中,有水準.如果蛋味濃些,那就更好.喜見 近來更多有水準的茶餐廳,大眾多宣揚出來.希望香港食店愈做愈好,食品有水準,生產興旺.嘩!long time no see ~合益辣椒油.
今午,去試金園餐廳.有7個人在排隊中,等了5分鐘入座.

全日特餐($45)

這碟,表現合格之上,但不是出眾,令人深印象那款.

牛油餐包,包新鮮,好.

火腿奄列,正常表現.

奶茶,一般茶記水準,可以的.

嘩!long time no see ~合益辣椒油.
2023-06-21 1438 瀏覽
講起蛋撻,唔知大家鍾意食牛油皮定酥皮😎我自己其實就鍾意食牛油皮多啲嘅,但係金園茶餐廳蛋撻,簡直打破咗我對酥皮嘅印象,我可以話佢係神級嘅酥皮蛋撻。認真講茶餐廳就冇咩裝修㗎啦,但佢哋啲冷氣好夠凍,飲熱嘢都冇問題,每次坐低一陣,就會見到佢瘋狂推出一爐爐嘅酥皮蛋撻,嗰種牛油味,簡直係邪惡嘅極致,減肥路上最大嘅障礙。所以我決定喺度跌倒,食返個蛋撻配奶茶😂😂食得中式酥皮,都知道佢中間嗰啲係無數嘅豬油堆砌而成,但係佢個酥皮真係好香好鬆化㗎,配埋熱辣辣又香滑又嫩口嘅蛋漿,勁想瘋狂叫足半打😱😱😱溫馨提示,一定要食蛋撻!!!完😎
講起蛋撻,唔知大家鍾意食牛油皮定酥皮😎

溫馨提示,一定要食蛋撻!!!完😎
蛋撻
蛋撻
  • 熱奶茶
2023-06-14 1126 瀏覽
作為港女 去餐廳打卡簡直就係生活日常但好在我都有棵麻甩嘅心🤣要食返啲麻甩野平衡下心理見到呢種老香港舊式茶餐廳裝修 不禁比佢吸引左入去 你知啦 依家真係買少見少🥺仲要價錢貼地🙌🏻打工仔糧尾福音傳統酥皮蛋撻$10一咬落去好酥脆 一層層酥係口入面化開好重牛油味 蛋香味都夠 略嫌口感唔夠順滑 乾炒鮮牛肉河粉$58呢個乾炒牛河就真係過分地油膩 每條都令立立食到尾見到碟底仲有一層油🥶罪惡感好大 河粉質地中規中矩 獲氣亦都欠奉 有少部分河粉味炒散 有小小癡住嘅情況出現但$58食到新鮮牛肉係值得一讚啲肉唔會醃到梅哂 無哂口感熱奶茶(跟餐+$10)首先用黑白淡奶杯有加分 真係好老香港嘅感覺茶膽唔錯 夠濃但無苦澀味 淡奶奶呢份量剛好 夠滑夠香
作為港女 去餐廳打卡簡直就係生活日常

河粉質地中規中矩 獲氣亦都欠奉
有少部分河粉味炒散 有小小癡住嘅情況出現
但$58食到新鮮牛肉係值得一讚
啲肉唔會醃到梅哂 無哂口感

熱奶茶(跟餐+$10)
首先用黑白淡奶杯有加分 真係好老香港嘅感覺
茶膽唔錯 夠濃但無苦澀味
淡奶奶呢份量剛好
夠滑夠香
  • 熱奶茶
2023-06-01 770 瀏覽
上次你都門口時間打蛋撻出爐了一段時間,而且因為之前已經有人等緊,所以一直都買唔到,好失望,結果我就第二次再過嚟,點知一嚟到,已經見到有出爐了,加上我時間比較早,所以咁我唔使排隊,好開心嘅,我當然即刻買外賣半打,再加喺入面即刻食,第一啖嘅時候同其他嘅蛋撻係完全唔同,佢脆得來,佢唔會好油膩,但係佢可以做到好香嘅牛油,而佢裏面嘅蛋係非常濃郁同香濃嘅雞蛋,呢一個就係佢哋最成功,同好味嘅蛋撻,感覺佢係有佢一種魔力,是我在香港食過之中最好良好
  • 蛋撻