2010-12-05 52 瀏覽
幫朋友攪生日, 想特別啲, 上OPENRICE 見倒依間韓國菜, 係韓國人開, 唸住都好耐冇去西貢, 順便入去行下~入到去, 見倒有一對好SWEET既韓國人夫婦喺度招呼啲客人, 我唸佢地就係食評講既韓國人了, 佢地講既廣東話唔係咁正宗, 但係非常之熱情, 感覺好親切~前菜已經有5樣嘢食, 包括泡菜, 豆腐, 粉絲, 牙菜同埋白菜仔毎一款前菜既味道各有特色, 全部都係自家制, 一流 跟住就係勁勁勁勁勁好味既蛋包蝦, 係我既至愛~蝦好大隻, 出面仲有一層雞蛋包住, 開頭仲以為會好dry, 點知食落口, 唔單止好彈牙, 仲好有鮮味, 正!! 韓國人老板佢好怕羞, 叫我地影完相要記得打格仔, 哈哈~人參雞, 湯料十足, 啖啖雞香+人參味~老板親自幫我地撈埋個湯, 服務唔錯~仲有牛尾湯, 佢啲牛好"林", 仲要件件都大大舊, 食到好滿足~石頭飯個味道都好香, 啲飯唔會濕淋淋, 再加埋啲飯焦一齊食, 一軟一硬, 口感一流鐡版牛肉, 嚟到既時候仲唸住佢冇咩色水, 應該好淡口, 點知非常驚喜, 啲牛肉好多汁, 味道啱啱好~牛肉喺個鐡版都唔會干亦唔會老 ~ 真係夠灑驚喜~不得不贊係佢既柚子茶, 同韓國老

鐡版牛肉

牛尾湯 + 石頭飯

人參雞

蛋包蝦

毎一款前菜既味道各有特色, 全部都係自家制, 一流

跟住就係勁勁勁勁勁好味既蛋包蝦, 係我既至愛~

韓國人老板佢好怕羞, 叫我地影完相要記得打格仔, 哈哈~
人參雞, 湯料十足, 啖啖雞香+人參味~
老板親自幫我地撈埋個湯, 服務唔錯~

牛肉喺個鐡版都唔會干亦唔會老 ~ 真係夠灑驚喜~

不得不贊係佢既柚子茶, 同韓國老板傾咗兩句計, 先知道原來啲柚子係佢地喺韓國鄉下整架, 跟住寄返香港~
飲入口覺得個味道好清香, 唔係太甜, 食埋啲柚子真係好鮮甜~
真係一間好好味既韓國餐廳 !!

15 分鐘 (堂食)
生日
蛋包蝦
人參雞
牛尾湯 + 石頭飯
鐡版牛肉
  • 柚子茶
  • 牛尾湯
2010-07-09 7 瀏覽
大家快D去試下啦~~(前菜)老闆娘自家製的泡菜.......可能平時食得清淡D,唔係咁愛好甜甜酸酸的粉絲.....我好中2食呀清甜ge瓜......好清甜...好好味一定要試石頭鍋飯呀~~未撈之前只聼到 "炸炸炸....."但老闆叔叔撈ge 時侯,香味陣陣漂來~~正正正 老闆叔叔會在上桌前在你面前先撈好了才送到你的桌上, 真係體貼石頭鍋飯有豆牙, 肉, 菜, 泡菜等材料豐富有點點辣, 而且有一點不燶的飯燋~~仲有一碗麯~~不過唔記得左個名~~都係酸酸辣辣~~P.S其實老闆叔叔同老闆娘都好NICE呀~~老闆娘仲教我地講好好味GE 韓文呀!!! KA,,,,,KA我都係比較中2食熱野~~
大家快D去試下啦~~
(前菜)
甜甜酸酸的粉絲
.....我好中2食呀
清甜ge瓜
......好清甜...好好味

一定要試石頭鍋飯呀~~未撈之前只聼到 "炸炸炸....."
但老闆叔叔撈ge 時侯,香味陣陣漂來~~正正正

仲有一碗麯~~不過唔記得左個名~~都係酸酸辣辣~~

P.S
其實老闆叔叔同老闆娘都好NICE呀~~
我都係比較中2食熱野~~
生日
  • 石頭鍋飯
2010-05-05 24 瀏覽
月頭走去梨花園先食完韓國料理, 挑起我條筋, 好鬼想食韓國料理~ 今日又入到去西貢, 行完個轉, 菠蘿包未夠將我填飽, 見到周圍既泰菜好多人, 只有呢間冇人, 咦, 點解呢? 但唔理喇, 照入去試下啦, 凡事都要有第一次嘛~店鋪超細的 (但冷氣超夠冷氣, 一坐就涼哂), 只有店主同老闆娘2個人, 話說佢地2個又冇乜笑容喎, 好嚇人~ 一開個menu, 嘩! 都幾貴喎, 開始有d後悔, 但阿媽話 "咁既價錢, 實好味啦!", 噢, 咁只有2個人, 所以叫2樣野啦, 唔係會浪費食物~一叫完, 老闆娘 (依舊有點黑住面) 送上3大碟前菜, 分別有粉絲, 瓜, 同泡菜. 話說, 分量係真係多既, 唔係好慳, 唔捨得俾人個d. 而且味道非常好, 先講個泡菜. 咪睇佢顏色咁紅, 實好辣啦, 點知一入口, 呃人! 一d都唔辣 (為左遷就香港人口味?), 哈哈哈哈, 加上好爽, 酸酸既, 真係好開胃, 點食都唔夠~ 粉絲甜甜既, 而且幾煙韌 (好好咬!), 雖然好似冇乜顏色 (加上好似好油), 但出奇地美味, 意想不到! 瓜, 非常新鮮, 翠綠, 而且又爽, 重切得算係厚, 加上佢本身只有少少醃過,

粉絲甜甜既, 而且幾煙韌 (好好咬!), 雖然好似冇乜顏色 (加上好似好油), 但出奇地美味, 意想不到! 瓜, 非常新鮮, 翠綠, 而且又爽, 重切得算係厚, 加上佢本身只有少少醃過, 幾清新咁, 所以又係好開胃~

未食完個前菜, 個香蔥煎餅已做好~ 我開到仲以為老闆落錯左單, 落左海鮮煎餅 (因為入面有大量既章魚!), 但之後同老闆吹水先知正宗既香蔥煎餅係除左有蔥仲要有章魚~ 噢~ 唔講唔知~ 同埋呢個煎餅唔係用蛋或面粉做架 (都係老闆講架!)~ anyways, 講返味道先. 入面有章魚 (又係好煙韌好鬼好咬口!!!), 蔥 (爽, 脆, 新鮮!), 加上甜甜既餅 (勁厚!), 咬一啖就停唔到口. 老闆將個外面煎得好香好脆, 而且成份好大份, 可以夠4個人食囉! 顏色好鮮, 金黃色, 好吸引, 煎得真係好靚!
推介!

石頭什錦飯緊接上場, 老闆見我地食緊個餅, 就默默係旁邊張台都幫我地撈好個飯~ 之後一上台, 嘩! 勁大碗, 仲要激足料, 加上料同飯既比例係岩岩好, 唔多唔少, very good. 新鮮熱辣, 有紫菜, 芽菜 (勁脆), 蛋, 蘿蔔, 等其他雜菜, 而且個鍋好熱, 所以有d焦, 更加好味! 我地食到最後, 刮唔到飯焦, 諗住放棄, 老闆見到, 就主動幫我地刮d飯焦出黎~ 哈~ 所以一滴都冇浪費到! wonderful.

由於其實都算濃味同油油地, 叫左杯凍既柚子蜜解個渴, 不過唔係好凍, 但係都幾甜, 同埋都幾多柚子, 啖啖都會咬到~ 但如果凍d就真係爽d囉~

btw, 由於我地一路食一路讚d食物 (係熱烈讚賞!!!), 所以最後老闆同老闆娘坐低同我地傾計, 得知佢地每年都回返老家韓國, 仲會由韓國帶返好多local出既食物返香港, 即係話, 佢好多食材真係來自韓國架~ 嘩~ 勁啊! 同埋佢地以前係梨花園到做過, 難怪呢到既菜式同以前既梨花園咁似~

佢咁既食物質素, 配上咁既價錢, 其實係好抵! 野食大碟好味, 餐具都好韓式架 (鐵碗鐵筷子鐵羹), 只不過係坐得較逼, 唔係好舒服. btw, 有時行過呢條街有時可能未必留意到, 所以真係有點隱世既feel.
3款前菜
石頭什錦飯
(激厚) 香蔥煎餅
2010-04-25
3款前菜
石頭什錦飯
(激厚) 香蔥煎餅
2010-04-28 8 瀏覽
記得第一次去食, 係有個人抯車帶我去, 他講到眉飛色舞話好正好好食.所叫的有石頭飯, 生牛肉, 蝦餅, 好似仲有湯, 已經係幾年前的事.那人告訴, 老闆和老闆娘是韓國人, 不太會說廣東話, 所以很少聽見他們說話.第二次, 是在學完車很晚了, 朋友接放學去到已經10 時多, 老闆也在開餐了, 結果給了咭片說下次再很晚光顧可先打電話告知一聲. 所點的也是石頭飯和小菜.第三次去, 因為朋友說一起騎車遊車河, 去到了西貢在煩惱晚餐的著落, 我又想到了這所正宗韓國而非韓式料理, 這次也同樣地點了什錦石頭飯, 生牛肉.每一次去, 也很喜歡他的石頭飯和生牛肉, 因為那什錦石頭飯上桌是熱騰騰的, 老闆也會在上桌前在你面前先撈好了才送到你的桌上, 有豆牙, 肉, 菜, 泡菜等材料豐富有點微辣, 而且有一點不燶的飯燋.生牛肉是真的生的, 不過用了很多調味, 麻油等調和, 再裝得漂漂亮亮的上桌, 上面放了生蛋下面舖有生菜, 附帶有一些雪梨條, 吃這生牛肉每一口都得配上雪梨條清新爽口, 才不至有膩的感覺.當你一點菜後, 老闆娘就會送上一些小碟前菜, 有冷的有暖的, 但第一, 二次去, 每人有3-4小碟, 第三

當你一點菜後, 老闆娘就會送上一些小碟前菜, 有冷的有暖的, 但第一, 二次去, 每人有3-4小碟, 第三次去只有2 小碟, 問了老闆原來很多人都不吃小前菜的, 這很浪費. 但我覺得那才是韓國傳統的用餐方式.

因為實在太有風味, 而且多年來都沒有改變的味道, 下一次, 會帶我媽咪去, 一定!
2010-04-25 18 瀏覽
有同事推介金堂食店, 話呢度韓國食物好好味, 於是我們一行五人走來試試.由於店鋪係條內巷內, 所以每間鋪面積都不大, 而金堂則打對面有另一個鋪位, 我地就係坐係這邊. 未坐下之前, 2 位朋友見到主鋪果邊有2位韓國人吃緊一鍋賣相不錯的東西, 於是走去問食客吃甚麼, 他們說是 "薯仔燜雞", 會有少少辣.我們坐下, 落單叫食物. 這裏叫食物是用號碼代替餸名, 可能方便韓國老闆及老闆娘落單. 我們點了五款食物 :- 辣味炒八爪魚 : 中度辣, 但 d 八爪魚.....我地五人都咬唔開, 太靱了. 有的我們吐走了; 有的則硬吞- 牛肋骨湯飯 : 蘿蔔好甜, 牛肋骨都好味- 人參雞湯 : 有淡淡的人參味, 雞味則欠奉. 失望之作...........- 海鮮煎蔥餅 : 只發現有蝦及粒粒魷魚及多多蔥, 味道普通, 尚有半碟都不吃了- 薯仔燜雞翼 : 之前韓國人那鍋超大, 我們的卻很小. 問老闆佢話人地係"燜雞", 我地係"燜雞翼", 但整個餐牌也沒有燜雞, 老闆娘話人地係預訂才有的........... .........不過呢個"燜雞翼"同我們香港做法無差異我們還叫了飲品.....

- 牛肋骨湯飯 : 蘿蔔好甜, 牛肋骨都好味
.........不過呢個"燜雞翼"同我們香港做法無差異

我們還叫了飲品.....我同文姐就慘了....叫了"薏米茶"........超難飲!!!!!!!!!!!!
辣味炒八爪魚 - 靱到咬唔開
牛肋骨湯 (配飯)
薯仔燜雞翼
海鮮煎蔥餅
薏米茶 - 超難飲
2010-04-24
牛肋骨湯 (配飯)
2010-04-09 16 瀏覽
食物是由韓國人做的。真的好像在韓國吃的。人蔘雞湯、柚子茶must try煎餅、石頭飯好味,小碟前菜也好味。
2009-08-27
紀念日
  • 人蔘雞湯、煎餅
2009-11-24 9 瀏覽
家住西貢,頗喜歡這家餐廳。店鋪放工回來,雙親外遊,自己一個人,就選擇了到金堂。此店在食街內,有兩邊鋪位,一般人喜歡坐較靜的一邊,但我一個人的時候反而喜歡坐廚房那一邊,播放著韓國劇集,來自韓國的老闆與老闆娘看很入神。我雖然聽不懂,但見老闆娘有時邊看笑,讓我覺得就像是韓國 home stay 一般,感覺很親切自在,像是經歷了一次韓國小旅遊。飯(食送)由於是一個人,所以仍舊是點了石頭雜錦飯。雜錦飯有兩款,韓式雜錦飯是冷的,而石頭雜錦飯是熱的。老闆娘先弄好雜錦飯,連同一碟泡菜及脆肉瓜冷盤一起上檯,上檯後再即替客人將搞拌。泡菜不如港式韓國店一般,只管酸,酸得令人吃不下。這個店家自制的泡菜味道更自然,感覺開胃,令人「返尋味」。我沒到韓國嘗過泡菜,人家說韓國每戶人家所自制的泡菜都有所不同,但我想這裏吃到的味道就是韓國人家的味道。脆肉瓜也是冷盤上的,味道也不錯。石頭飯看似簡單,但外間吃的就是欠了這種平凡的美味。不覺油膩,味道不太濃,飯焦弄得剛剛好,不多不少的配味汁讓各種素菜與少量豬肉的味道結合,配上泡菜更覺開胃。對於一個人而言,份量略覺多了一點。西貢最吸引我之處,在於有著各式各樣的小店,就如這間韓國小
家住西貢,頗喜歡這家餐廳。

店鋪

放工回來,雙親外遊,自己一個人,就選擇了到金堂。

飯(食送)

西貢最吸引我之處,在於有著各式各樣的小店,就如這間韓國小店,充滿人情味。

($70 一個石頭雜錦飯配兩碟冷盤,個人覺得略貴,但這種小店我覺得值得支持 :-) )
2009-11-24
  • 石頭雜錦飯
2009-08-11 22 瀏覽
喺 ali oli 飲完嘢, 便得找地方吃晚餐. 老公唔鍾意西餐同海鮮嘅……記起水準穩定的金堂韓國料理, 不知仍在否? (十多年前, 她剛開業時, 我和媽媽常常光顧.)走進巷仔……金堂仍在, 連那個會鞠躬的韓國人形也沒變--不知有否更換過? 那麼多年仍然乾乾淨淨!!!當年不說話的老闆,已能說超流利地道的廣東話了, 但仍不太說話. 跟韓國客人也是一句起兩句止的.快速點了包括人蔘鷄湯和石頭窩飯的二人套餐, 店員隨即送來四小碟前菜, 炒粉絲和翠玉瓜不辣, 煎豆腐少少辣, kimuchi 辣得ok. 辣與不辣全面照顧了.先來石頭窩飯 -- 送來時店員已在後面的枱撈勻了, 看不到它的本來面目. 因為和老公不停傾偈沒有留意飯裡撈了什麼餸, 不過大豆芽菜, 波菜, 芝麻葉和紫菜一定有, 正因為有紫菜, 所以特別香口, 而且飯焦香香脆脆完全不黏牙, 所以我們很滿意.人蔘鷄湯-- 很大窩啊! 熱辣辣. 我以為店子大可用錫袋包裝的人蔘雞湯, 這樣就不用自已花精神煮了, 不過用筷子夾湯內的鷄肉時需要用點勁, 這可不是湯包鷄呢! 鷄肉結實且尚餘鮮味, 鷄裡的糯米壓得非常實, 鷄肉夾散了糯米仍是一團沒

人蔘鷄湯-- 很大窩啊! 熱辣辣. 我以為店子大可用錫袋包裝的人蔘雞湯, 這樣就不用自已花精神煮了, 不過用筷子夾湯內的鷄肉時需要用點勁, 這可不是湯包鷄呢! 鷄肉結實且尚餘鮮味, 鷄裡的糯米壓得非常實, 鷄肉夾散了糯米仍是一團沒有流散於湯中, 鷄湯當然清甜味美了!, 很明顯這湯是老闆娘親手煮理的. 很幸福啊!

熱柚子茶 -- 跟餐送的, 可選薑茶或薏米茶, 我倆部要柚子茶. 不寄厚望, 柚子茶不就是用果醬般的東西用水開嘛, 怎會特別呢? 可是老公喝了一口說, 很特別, 似用了新鮮漬製柚子. 不像“果醬”. 我自己試試, 真的所言非虛, 甜蜜清新,(要是真的是用"果醬" 沖調的話, 這店真的沖得高明!) 可惜我喝了太多湯要飲剩, 可惜得很!

埋單就是$200, 沒有加一

這晚有兩枱韓國人吃火鍋, 很熱鬧呢!
韓式前菜
材料豐富, 飯焦香脆
本來靚d嘅, 夾散了鷄才記得影相
非一般"果醬"沖調柚子茶
2009-04-12 13 瀏覽
地方較窄,食物普通。蛋包魚同人參雞湯較好,其他無特別。聽到隔離枱話蝦好爽,不過我地無叫。這裏有韓國人黎食,應該是傳統的韓國菜。下次都應該唔會再黎,因為西貢有其他較好的選擇。
地方較窄,食物普通。
這裏有韓國人黎食,應該是傳統的韓國菜。
下次都應該唔會再黎,因為西貢有其他較好的選擇。
蛋包魚
2009-04-10
蛋包魚
2008-05-28 32 瀏覽
4人食左個2人餐加一個炒粉絲叫哂野食先記得個飯同粉絲係有牛肉(本人係送奉觀音的)O no好彩D前菜都幾好食同埋個蛋包蝦真係好好味不過老闆 / 娘服務唔係咁好好似十問9唔應咁.......................我諗下次都唔知食唔食好
4人食左個2人餐加一個炒粉絲
叫哂野食先記得個飯同粉絲係有牛肉
(本人係送奉觀音的)
O no

好彩D前菜都幾好食
同埋個蛋包蝦真係好好味
不過老闆 / 娘服務唔係咁好
我諗下次都唔知食唔食好

假期同左DDJ去左我們的老地方-西貢覓食,閒逛了一會後,便到了位於''美食巷仔''的金堂因聽聞其石頭窩飯十分出色故早已鎖定目標到達已經是下午4:00正,老闆明顯尚在休息中,但老闆最後仍為我們開市,真是不好意思啊!是日我與DDJ就在正店對面的小店靜靜品嚐那美味的什錦石頭窩飯,小小的店子就只得我們二人,感覺正在包場,十分悠閒,很配合周末下午的感覺。老闆丁生一推門進來,那陣香氣把我倆的目光吸引住只見丁生熟練的把大豆芽菜,紫菜,金針,白菜仔,配以生蛋黃,醬料及白飯一起拌勻然後便連兩個前菜加一個蘿蔔紫菜湯上桌了.兩個前菜分別是老闆娘丁太自家製的泡菜‧好味道,就連不太好泡菜的我也覺好味!‧甜酸味道恰到好處‧每一口也刺激著味蕾甜甜酸酸的粉絲‧味道稍甜‧絲絲分明,爽口口感佳,‧不會太腍身,膩在一起蘿蔔紫菜湯‧味清甜‧紫菜味很香,多喝也不覺膩‧在吃味濃的韓食時偶爾喝幾口也可清清味蕾呢主角 - 熱騰騰的石頭窩飯‧好好好味!!‧味道配合得很好,醬汁味道佳, 又不會太稠,坊間很多石頭飯多有汁太稠太膩,味道太甜的弊病, 但此處絕無此問題‧很開胃,越吃越想吃!一吃我倆便不住的讚好,然後很快便吃清光,最後還柯打了充
假期同左DDJ去左我們的老地方-西貢覓食,
閒逛了一會後,便到了位於''美食巷仔''的金堂
因聽聞其石頭窩飯十分出色故早已鎖定目標
到達已經是下午4:00正,老闆明顯尚在休息中,
但老闆最後仍為我們開市,真是不好意思啊!
老闆丁生一推門進來,那陣香氣把我倆的目光吸引住
然後便連兩個前菜加一個蘿蔔紫菜湯上桌了.
兩個前菜分別是
老闆娘丁太自家製的泡菜
‧好味道,就連不太好泡菜的我也覺好味!
‧甜酸味道恰到好處
‧每一口也刺激著味蕾
甜甜酸酸的粉絲
‧味道稍甜
‧絲絲分明,爽口口感佳,
‧不會太腍身,膩在一起
蘿蔔紫菜湯
‧味清甜
‧紫菜味很香,多喝也不覺膩
‧在吃味濃的韓食時偶爾喝幾口也可清清味蕾呢

主角 - 熱騰騰的石頭窩飯
‧好好好味!!
‧味道配合得很好,醬汁味道佳,
 又不會太稠,坊間很多石頭飯多有汁太稠太膩,味道太甜的弊病,
 但此處絕無此問題
‧很開胃,越吃越想吃!
一吃我倆便不住的讚好,然後很快便吃清光,
最後還柯打了充滿著溫情的熱柚子茶!
很好喝...DDJ就認為稍嫌甜了點,但我就覺得還可以‧
甜甜的感覺就像一道暖流,
悄悄劃過心田,
亦為這頓下午茶劃上了一個完美句號。
下一次有機會一定會再來,
試一試那蛋包蝦/蔥餅等等!期待*
我覺得金堂是很有Heart的小店
丁生比較Cool,丁太則很親切,
總覺得,弄吃的也好,吃的也好,都要有''心''
有心,你總會感覺到。
什錦石頭窩飯
什錦石頭窩飯
2007-10-06 11 瀏覽
個日同班朋友入西貢玩完,諗住醫肚,行過西貢好出名的食街睇下有咩好食,見到有一間韓國菜館,好多人,於是我地就等位試下。咁多人真係有原因架,D嘢真係好好食,個石頭飯好野味,材料又十足再加埋D辣椒醬,正﹗﹗仲有個個炆牛肋骨煲,到而家我諗起都會流口水,佢D牛肋骨炆得好入味,好鬆軟,D汁用來撈白飯一流。我地仲叫咗個海鮮煎蔥餅,好足料,同出面我食過個D完全唔同。越食越想食,一D都唔會覺得油膩。仲有個人蔘雞湯,D湯一飲就知道無落味精,好鮮甜,隻雞個肚入面仲有糯米同人蔘。再來多個蛋包蝦,隻隻都有手掌咁大隻呀,又爽,再點佢地個個特製豉油,配得非常好呀。跟住我地仲叫咗四杯柚子茶,好好飲,完全同我地係出面買一瓶瓶個D唔同,埋單個時我地問老闆娘點解咁好飲,原來佢地D柚子茶係老闆娘個奶奶係韓國親手種,空運來香港架。老闆同老闆娘都係韓國人,但係佢地都識講廣東話,而老闆娘係香港做韓國廚師已經做咗差唔多二十年啦,怪唔知得整D嘢咁好食啦,真係好正宗。我而家一有時間,就會同D朋友入去食飯架啦。
2007-08-15 10 瀏覽
哇哈哈~~!!!!終於比我食到依到既石頭飯了。係西貢行黎行去搵依間鋪頭仔,真係細細間唔覺眼呢! 招呼我地既韓國人老闆,叫左個二人餐,有石頭飯仲有人蔘雞湯,柚子茶。係興奮等待食物既黎臨,我地就係咁睇店舖裡的報紙介紹了。哇,可惜得兩丁友,真係好想叫埋其他野食呢,什麼炆牛肋骨飯,蛋包蝦等等都好吸引哦,好想食呢!!! 哇哇哇~老闆先捧來了四碟前菜仔,分別係泡菜,翠肉瓜,咸既魚仔,仲有個凍凍的酸酸甜甜粉絲狀既面面,好醒胃呢。之後就拎左個熱騰騰既石頭飯黎,佢將d 材料撈撈撈,哇~~d 香味令人流哂口水!!!!!睇住佢撈撈撈,把汁醬材料撈匀了飯,好有特色好有風味牙!!!!!!! 我地即刻唔理咁多,食一口先,哇哇哇,好味到暈左~材料既配搭讓一切都變得好惹味好開胃!!!!仲有我最愛的飯焦呢!!!!!真係唔識形容了。就係咁,食到好快見底了。仲有一個人蔘雞湯,雖然網上d 人讚不絕口,但我同男友都覺得可以更好。不過呢,都好有特色,好攪笑咁係隻雞個肚有糯米包住支蔘架,好似稷咁。最後飲埋杯十個好味既柚子茶,依一餐真係完滿結束。值得推介哦。p.s. 老闆同老闆娘都係韓國人,佢地識廣東話的,不過好想學定一句"好好味
哇哈哈~~!!!!終於比我食到依到既石頭飯了。

p.s. 老闆同老闆娘都係韓國人,佢地識廣東話的,不過好想學定一句"好好味"既韓文同佢地講呢! 下次會試下其他的菜式,因為真係很不錯呢。

2007-01-02 22 瀏覽
o尋日元旦入o左西貢行下,中午o黎o左呢度食.今次叫o左個二人餐:人參雞湯,石頭窩飯,柚子茶兩杯,另外叫o左個炆牛肋骨飯.先送上免費前菜四碟:大豆芽,泡菜,翠肉瓜同埋.人參雞湯和石頭窩飯保持一貫水準,炆牛肋骨好"淋",有D甜味,有四大舊!煲底的白,紅蘿蔔吸晒牛肋骨味,超正!!四個人都食到好飽!個人認為這裏的住家韓國菜好正宗,因為老闆同老闆娘都係韓國人,又冇味精,又冇加一,應該係香港食住家韓國菜最正o既地方!!
2006-11-07 3 瀏覽
我相信係香港都好難搵到一間咁正宗、咁好食既韓國菜。星期日我同我個朋友去西貢玩,我朋友話肚餓咁咪去條食街度搵食,見到間韓國菜館地方細細但係好多人,所以就決定試下,入到去叫個招牌菜石頭飯、人蔘雞湯同埋個蛋包蝦,簡直係食唔停口呀。個石頭飯好足料、撈飯既醬又好食、仲要加埋飯焦,好味。而個人蔘雞湯好得、無味精,一飲就知道煲好耐,好出味。個蛋包蝦好大隻,肉好爽,正﹗﹗﹗我見隔離有人叫個泡菜炒豬肉,好香,下次我一定會試下,因為個度仲有好多食。除食好味之外,就連飲品都好正,尤其是係個柚子荼,我地飲個時,個老闆娘行出來,叫我地要連埋柚子食埋,佢話原來佢地柚子全部都係佢奶奶親手種,係韓國返來,一年先收成一次,唔同我地係出面買一樽樽加工過個。佢地泡菜都好好食,我臨走仲買一磅呀。價錢又適中,好抵食。我都有去過韓國旅行,食過當地既韓國菜,但係都好似無呢間咁好食。