2010-12-05
幫朋友攪生日, 想特別啲, 上OPENRICE 見倒依間韓國菜, 係韓國人開, 唸住都好耐冇去西貢, 順便入去行下~入到去, 見倒有一對好SWEET既韓國人夫婦喺度招呼啲客人, 我唸佢地就係食評講既韓國人了, 佢地講既廣東話唔係咁正宗, 但係非常之熱情, 感覺好親切~前菜已經有5樣嘢食, 包括泡菜, 豆腐, 粉絲, 牙菜同埋白菜仔毎一款前菜既味道各有特色, 全部都係自家制, 一流 跟住就係勁勁勁勁勁好味既蛋包蝦, 係我既至愛~蝦好大隻, 出面仲有一層雞蛋包住, 開頭仲以為會好dry, 點知食落口, 唔單止好彈牙, 仲好有鮮味, 正!! 韓國人老板佢好怕羞, 叫我地影完相要記得打格仔, 哈哈~人參雞, 湯料十足, 啖啖雞香+人參味~老板親自幫我地撈埋個湯, 服務唔錯~仲有牛尾湯, 佢啲牛好"林", 仲要件件都大大舊, 食到好滿足~石頭飯個味道都好香, 啲飯唔會濕淋淋, 再加埋啲飯焦一齊食, 一軟一硬, 口感一流鐡版牛肉, 嚟到既時候仲唸住佢冇咩色水, 應該好淡口, 點知非常驚喜, 啲牛肉好多汁, 味道啱啱好~牛肉喺個鐡版都唔會干亦唔會老 ~ 真係夠灑驚喜~不得不贊係佢既柚子茶, 同韓國老
毎一款前菜既味道各有特色, 全部都係自家制, 一流
跟住就係勁勁勁勁勁好味既蛋包蝦, 係我既至愛~
韓國人老板佢好怕羞, 叫我地影完相要記得打格仔, 哈哈~
人參雞, 湯料十足, 啖啖雞香+人參味~
老板親自幫我地撈埋個湯, 服務唔錯~
牛肉喺個鐡版都唔會干亦唔會老 ~ 真係夠灑驚喜~
不得不贊係佢既柚子茶, 同韓國老板傾咗兩句計, 先知道原來啲柚子係佢地喺韓國鄉下整架, 跟住寄返香港~
飲入口覺得個味道好清香, 唔係太甜, 食埋啲柚子真係好鮮甜~
真係一間好好味既韓國餐廳 !!