2017-01-08 488 瀏覽
話說星期日,起得身已經差唔多中午1點,就諗起不如試下金大班⋯去到已經係2點鐘嘅下午茶時段,叫咗個西多士餐同魚香茄子炆米⋯西多士唔算油,賣相同味道係合格同正常,相對上次喺粉嶺食果間,呢間真係好好多,阿囡都食唔停⋯至於個炆米,好明顯廚房一次過炒晒咁多張台嘅柯打,所以相對等得耐咗,食完個西多個炆米都未嚟⋯嚟喇,除咗無咩餸之外(有幾條細細嘅茄子嘅),味道都唔差⋯飲埋兩杯凍0茶,成件事$62,抵啦,而家$62想食兩個早餐都未必夠呀大佬⋯
2017-01-01
  • 西多士
2016-10-02 373 瀏覽
下午時份肚仔餓 隨意揾左間餐廳醫肚常餐餸款都幾多選擇我ORDER左個鮑魚片米線 仲可以免費轉蕃茄湯底跟餐個豬你包有驚喜 好脆身米線吸收晒蕃茄湯底好香但略嫌油左小小整體份量吾算太多 黑洞覺得可以多D米線午市$32黎講合理價
下午時份肚仔餓 隨意揾左間餐廳醫肚
常餐餸款都幾多選擇
我ORDER左個鮑魚片米線 仲可以免費轉蕃茄湯底
跟餐個豬你包有驚喜 好脆身

米線吸收晒蕃茄湯底好香但略嫌油左小小
整體份量吾算太多 黑洞覺得可以多D米線

午市$32黎講合理價
2015-10-09 458 瀏覽
順道經過竹園南商場到下茶時間入咗去金大班坐吓,order咗個推介嘅即叫即做牛角包下午茶餐,件牛角飽真係幾正,包夠鬆脆餡料又夠多,估唔到果然即做無番叮!加埋杯舊式奶茶,這新舊配真的不錯!
,估唔到果然即做無番叮!加埋杯舊式奶茶,這新舊配真的不錯!
2015-10-09
2014-08-29 479 瀏覽
今日同三五知己入左黃大仙竹園邨食lunch環境都好舒服,俾佢個冬茹亭吸引左我,人地做大排檔,佢用黎做餐廳,好特別我叫左個茄汁焗豬排飯,的確幾好,熱辣辣,茄汁又好味,豬排既肉都易入口再加杯熱檸蜜,唔錯唔錯~v~下次再來
今日同三五知己
入左黃大仙竹園邨食lunch

再加杯熱檸蜜,唔錯唔錯~v~

下次再來
2014-08-29
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 茄汁豬排飯
2012-09-20 215 瀏覽
一早到竹園工作,搵早餐食,見有類似冬菇亭嘅物體,決定一試~入到金大班,叫返個快餐,將脆豬改厚多,火腿奄列+沙爹牛麵+凍奶茶;厚多幾脆,牛油香,奄列都唔錯,幾夠蛋香;沙爹牛略嫌牛肉太老,麵太稔...杯茶都過得去,普普通通...11點冇乜人,地方夠大,好多位,坐得尚算舒服,如果啲阿姐多返少少笑容會更好~
2012-09-17
2011-06-08 114 瀏覽
工作到了黃大仙區,熱得要命,見到"冬菇亭",又到了午餐時間,go服務一般茶餐廳水準,ok裝修乾淨,個個卡位有電視,又唔錯wor食物叫了$32嘅"面鼓蒸鯇魚"同埋要中湯(話冇味精)湯~比較淡,有味精都唔多,ok啦面鼓蒸鯇魚~有面鼓味,比較甜,不過蒸耐咗,魚肉有小小乾,但個汁比較稀(似蒸櫃水滴咗落去)飯~係一隻碟有约大半碗飯,用碗俾一碗啦不過,街坊價,ok啦
一般茶餐廳水準,ok

裝修
乾淨,個個卡位有電視,又唔錯wor

食物
叫了$32嘅"面鼓蒸鯇魚"同埋要中湯(話冇味精)
湯~比較淡,有味精都唔多,ok啦
飯~係一隻碟有约大半碗飯,
用碗俾一碗啦

不過,街坊價,ok啦
2011-06-07
2011-04-02 101 瀏覽
自從搬咗屋之後,多咗好多機會出街食早餐。叫咗個餐肉螺絲粉 + 腸仔煎蛋厚多士 + 熱奶茶上次話佢個檸檬茶唔澀,原來優點即係缺點,杯奶茶唔夠茶味,亦太多奶...腸仔凍冰冰又咸,要放入螺絲粉度一齊食先頂得住 雞蛋同厚多士都 ok o既睇嚟都係食下午茶穩陣啲!(p.s. 太太話個沙嗲牛肉麵味道同肉質都係 ok o既,不過我冇試過味啫)
自從搬咗屋之後,多咗好多機會出街食早餐。

叫咗個餐肉螺絲粉 + 腸仔煎蛋厚多士 + 熱奶茶

腸仔凍冰冰又咸,要放入螺絲粉度一齊食先頂得住

雞蛋同厚多士都 ok o既

睇嚟都係食下午茶穩陣啲!

2011-04-02
$23 (早餐)
2011-02-28 84 瀏覽
唔覺唔覺幾個月,冬菇亭又開返!咁近屋企,點都要試吓,先食個茶餐先講。同太太倆個都係叫炒嘢:一個乾牛河、一個咸魚雞絲炒飯,餐飲都係熱檸茶。碟頭唔算大,真係茶餐份量。牛河炒得唔錯,唔算太油,牛肉亦唔會太腍,又夠入味。雞絲炒飯好乾身,炒功好。不過,材料唔得,雞肉太肥,咸魚咸得有啲過份...個檸茶望落好濃,以為會好澀,一心諗住彈到佢飛起。但入口茶味夠,又唔澀。只係深色咗啲啫 整體都ok,要推介俾人就難啲,街坊o既話,咪多個選擇囉。
唔覺唔覺幾個月,冬菇亭又開返!

咁近屋企,點都要試吓,先食個茶餐先講。

碟頭唔算大,真係茶餐份量。

牛河炒得唔錯,唔算太油,牛肉亦唔會太腍,又夠入味。

個檸茶望落好濃,以為會好澀,一心諗住彈到佢飛起。
但入口茶味夠,又唔澀。只係深色咗啲啫

整體都ok,要推介俾人就難啲,街坊o既話,咪多個選擇囉。
要讚佢炒得乾身
味道唔錯
差啲怪錯佢
2011-02-20
味道唔錯
差啲怪錯佢
2011-02-15 74 瀏覽
這天晚上,跟家人試下這間新間的食店。店內裝修簡單,令人舒服。而且每張卡位都設有一部電視機,方便食客邊食邊看電視呢。店內職員大都是三~四十歲的婦人,工作勤快,態度友善。生炒排骨:排骨炸得鬆脆,還有青椒菠蘿洋蔥等配菜。酸甜適中,水準不錯。啫啫排骨煲:一上桌便已香氣四散,"咋咋"聲。煲內當然少不了排骨,還有豬潤,蒜頭,薑等,惹味非常。美中不足的是,排骨肉質太林,是下了太多鬆肉粉嗎?涼瓜煮倉魚:同樣熱辣辣,倉魚煎得香口,肉質嫩滑。整體也不錯,而且小菜加六蚊轉餐,多一碗白飯和無添加味精例湯一碗。適合食客不同的配搭。餐牌上還有很多不同的小菜,下次會再來嘗試。
涼瓜煮倉魚
啫啫排骨煲
生炒排骨
這天晚上,跟家人試下這間新間的食店。

店內職員大都是三~四十歲的婦人,工作勤快,態度友善。

啫啫排骨煲:一上桌便已香氣四散,"咋咋"聲。
煲內當然少不了排骨,還有豬潤,蒜頭,薑等,惹味非常。

美中不足的是,排骨肉質太林,是下了太多鬆肉粉嗎?

涼瓜煮倉魚:同樣熱辣辣,倉魚煎得香口,肉質嫩滑。

適合食客不同的配搭。

餐牌上還有很多不同的小菜,下次會再來嘗試。
2011-02-13
生炒排骨