2020-01-14 430 瀏覽
我哋兩個人喺附近揾野食,心血來潮想去九龍城試食泰國菜,可能近晚飯時間,周圍嘅鋪頭都多人等,有啲鋪頭無人食又驚中伏,最後餓得濟,就去咗食金泰皇呢間。鋪面都好簡樸,但外面接待嘅姨姨幾熱情,一嚟就介紹啲招牌菜,最後滿面笑容招呼我哋入去。佢哋都幾有禮貌,我哋唔食得辣,佢就推薦我哋食啲無咁辣嘅,最後揀左泰式炒椰菜苗、明爐蒸鳥頭、雞蝦炒金邊粉、泰式炒飯。第一道上嘅係泰式炒椰菜苗,佢嗰個菜好好味,花生炒香加上麻油好正,簡單但個味好岀。第二係金邊粉,普普通通,無咩特別。第三係條魚,唔太新鮮,少少腥,不太推薦。

第二係金邊粉,普普通通,無咩特別。

第三係條魚,唔太新鮮,少少腥,不太推薦。
泰式炒椰菜苗
  • 泰式炒飯
  • 椰沙沙冰
  • 椰汁冰
2019-12-28 323 瀏覽
我諗好多人都好鐘意食泰國菜!呢一間真係唔可以錯過,呢間餐廳係正宗泰國人開既,絕對地道!價錢仲好抵食!我地叫左個青咖喱雞(無骨),係牙,你無睇錯係可以要求無骨!咁佢裡面有一個波波咁既茄子,係泰國茄子。咁我地仲叫左1份簿餅,1份蒜蓉包...加埋d汁食一流牙!叫左個菜啦~鹹肉炒菜!生菜包,可以揀辣同唔辣喔!呢個係小辣!叫左個拼盤,好豐富!有串燒、雞翼、蝦餅、春卷~咁我地仲叫左兩個飯,有泰國炒飯,可以揀(豬,牛,雞)仲有叫左個香葉炒飯仲叫左個冬陰公湯(細)咁我地每人叫左一杯野飲~芒果沙冰,椰青,青檸梳打,泰國奶茶呢餐6個人食左7百幾蚊~☺️☺️好抵食!
價錢仲好抵食!

叫左個菜啦~鹹肉炒菜!

生菜包,可以揀辣同唔辣喔!呢個係小辣!

叫左個拼盤,好豐富!有串燒、雞翼、蝦餅、春卷~

咁我地仲叫左兩個飯,
有泰國炒飯,可以揀(豬,牛,雞)
仲有叫左個香葉炒飯

仲叫左個冬陰公湯(細)

咁我地每人叫左一杯野飲~
芒果沙冰,椰青,青檸梳打,泰國奶茶

呢餐6個人食左7百幾蚊~☺️☺️好抵食!
2019-12-20
2019-05-18 611 瀏覽
其實早期九龍城已經有「金泰皇」呢間餐廳,後尾頂唔順租金,搬左去大埔熟食市場,而家再次回歸九龍城! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻呢間「金泰皇」同「泰皇閣」都係我既推介,初時以為兩間係同老闆,原來唔係,「金泰皇」老闆娘話大家都係好朋友。我同老公二人order 左打邊爐set~~知道我係回頭客,加多左份量,好夠食!睇個湯底顏色幾靚,其實餸菜唔係咩貴價食物,不過樣樣都處理得好乾淨,唔會見到都無謂口。反而有種好地道,平民貼地既感覺,另有一番風味!
我同老公二人order 左打邊爐set~~
泰式打邊爈

知道我係回頭客,加多左份量,好夠食!
泰式打邊爐

泰式打邊爈
泰式打邊爐
2019-02-04 463 瀏覽
九龍城區一帶泰國菜多到眼花繚亂。餐廳太大會偏向較貴,太細又會坐得唔舒服。附近幾間都未試過,見呢間size適中,餐牌上食物種類都多,價錢又唔算貴,就決定入去試下。因為我地唔太食辣,點菜時同職員逐碟講明要走辣,職員都好有耐心解釋邊啲菜式冇得走辣。同廚房溝通後,原來有椰子雞湯只可以小辣,我地取消再揀另一款,職員都係好有禮貌充滿笑容。豬頸肉炒芥蘭落左好多蒜蓉,岩晒我地口味,豬頸肉幾香好有咬口。全隻豬手約$80,而豬手飯有小半隻豬手,價錢只係一半,有埋飯同配菜,都幾抵食。豬手調味剛剛好,香料配搭超班,再加上少少胡椒味,正!配菜同飯索晒啲肉汁,食到lam lam利!牛油焗青口原來有半打,蒜蓉充滿濃香牛油味!可惜青口唔太新鮮明爐清蒸烏頭原條上,好有分量!魚肉鮮甜結實,上湯同配料都唔會太濃,有火熱住夠晒溫度,推!職員由頭到尾都好好笑容、好有耐性同禮貌,喺香港好耐冇試過遇到咁真誠嘅服務態度了

牛油焗青口原來有半打,蒜蓉充滿濃香牛油味!可惜青口唔太新鮮

2019-02-03
  • 明爐清蒸烏頭
2019-01-10 423 瀏覽
話說有晚想落九龍城食泰菜 但食開嗰間又食到悶 咁就同老婆講去城南道和記隆隔離食新野 我原先係叫佢去泰屋食 點知佢誤會左係呢間由粉嶺搬返嚟九龍城嘅金泰皇 仲坐底埋 開頭入到去見無人仲怕中伏 都唔敢叫多 試一兩碟食下先就叫左碟 香辣肉碎炒金邊粉 同 青檸檬生牛肉點知嚟到食落係幾好食 炒粉夠辣 有鑊氣青檸生牛肉 夠香 但略生左少少 不過都大碟之後另外再點左馬沙文咖哩雞同蒜容包咖哩香嘅 但唔夠濃味 蒜容包好好食個人覺得自己唔靠食評去搵到呢種小店好有滿足感 起碼性價比好過啲出左名 但已經走下坡嘅泰菜希望佢多啲人知呢間野幫襯下啦
就叫左碟 香辣肉碎炒金邊粉 同 青檸檬生牛肉
點知嚟到食落係幾好食 炒粉夠辣 有鑊氣