4天前 0 瀏覽
在淘大DONKI樓下,開了家新茶記,平日下午仍人頭湧湧,看來挺受歡迎決定一試😎。店環境雖然不大,但坐位舒服感覺可以的。食物選擇多價格不貴,下午茶時間有套餐,由輕食到主吃也有多款欵。-飲品大部分飲品也有跟餐附送熱飲,凍飲只是加 +$3就可以,點熱奶茶、凍朱古力和凍鴛鴦。飲品味道香濃,奶茶甘香濃厚,凍鴛鴦濃郁比例剛好。朱古力味道香甜,是甜而不膩的味道。-三文治|多士吃茶餐廳當然要點三文治和多士,點了金牌公司三文治 ($46)、鮮油包多士 ($14)和粒粒金磚西多士 ($30)。現點現做熱辣辣的味道挺香欵。公司三文治用料豐富,所以吃得挺飽肚的。鮮油多士的牛油是厚切,酥脆口感味道較香口。西多士是四方磚造型,吸收了糖漿和牛油,吃起來味道可以的。-小吃這裡有挺多選擇,而且價格不貴,點了吉列大蝦4隻 ($35) 和孜然炸雞脾 ($35),現點熱炸吃起來是酥脆的口感。吉列大蝦外脆內軟,蝦肉爽口鮮味。炸雞脾用孜然做,味道較平常的香,調味不會太重,吃得到皮脆肉嫰的質感。-英式雜扒 HKD$148鐵板美食也有多款選擇,還有3款主食選擇配著吃。我們點了雜扒,有豬扒、雞扒及太陽蛋。跟餐的是香濃黑椒汁,吃起來挺惹

飲品

三文治|多士

公司三文治用料豐富,所以吃得挺飽肚的。

鮮油多士的牛油是厚切,酥脆口感味道較香口。

西多士是四方磚造型,吸收了糖漿和牛油,吃起來味道可以的。

小吃

英式雜扒 HKD$148

跟餐的是香濃黑椒汁,吃起來挺惹味的。扒類美食肉質厚身,肉質熟度剛好,啖啖肉真香。

2024-12-11
下午茶
4天前 0 瀏覽
九龍灣淘大商場 , 近排開咗一間好大間嘅茶餐廳 GOLD LABEL,每日都好多人等位, 今日專誠早啲去食晚飯, 去試下呢一間茶餐廳。入到餐廳環境舒適光猛,大部分都係卡位寬敞舒適。 侍應服務好好, 我叫咗個扒餐,送到嘅時候侍應都會提我哋小心唔好辣親❤️。 餐牌食物種類繁多 ,多款套餐選擇好抵食。香煎雞扒撈丁套餐:除咗 雞扒撈丁之外套餐仲有丹麥多士, 3.6牛乳火腿奄列及飲品, 雞扒 黃金色澤, 表面煎得焦脆, 撈丁調教味道剛好, 麵質亦唔會太淋。加拿大龍蝦尾拼紐西蘭肉眼扒套:套餐仲有蒜蓉包,餐湯,飲品。加拿大龍蝦尾 肉質緊實多汁,加上特制醬汁更能突出龍蝦嘅鮮甜美味, 紐西蘭肉眼扒肉質柔嫩, 肉味濃郁, 肥瘦均等。瑞士雞翼:雞翼肉汁鮮嫩多汁, 醬汁調教得相當唔錯 ,濃郁香甜好味。
香煎雞扒撈丁套餐:
加拿大龍蝦尾拼紐西蘭肉眼扒套:
瑞士雞翼:
雞翼肉汁鮮嫩多汁, 醬汁調教得相當唔錯 ,濃郁香甜好味。

今日去九龍灣行街,見到呢間茶記新開~入邊都幾多人,所以又去試吓🤓食物賣相一流~食物都大大份,都幾抵食🫶🏻我哋叫咗兩份鐵板餐~最後都食到太飽~食唔晒🤣首先講個特選晚餐C鐵板金牌羊架!🐑🔥 $176蚊,包埋煙三文魚沙律做頭盤,抵食! 羊架唔算好羶,就算唔食羊嘅朋友都容易入口,而且啖啖肉!肥瘦均勻🤤 我加咗$8蚊要多隻太陽蛋🍳,睇落個餐更加豐富!另一個叫咗肉眼配鵝肝套餐!🥩🫙 $189蚊,鐵板上嘅肉眼煎到5成熟,肉質嫩滑,而且大大件! 另外鵝肝嘅size大約係雞翼咁大,夠晒滿足!😋 薯條🍟都炸得好好食! 加埋$3蒜蓉配搭牛扒,唔錯👍呢份都係追加埋太陽蛋🍳,簡直係完美配搭!跟餐有兩杯凍檸茶🍹,可以叫少冰少甜濃茶底,自由配搭👍蒜蓉包🍞,鬆軟香口!一般茶餐廳都係比半塊麵包,佢就一整塊俾晒你~一開波食咗塊麵包都飽飽哋😛羅宋湯🥣,茄膏味幾濃郁,仲見到有牛肉係入面~小食追加左瑞士雞中翼🍗,5隻$35蚊,雞翼好入味,瑞士汁甜甜地,好惹味!總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素唔錯,份量又足,價錢都算合理!環境都唔錯,下次可以會再嚟試其他菜式!

跟餐有兩杯凍檸茶🍹,可以叫少冰少甜濃茶底,自由配搭👍

羅宋湯🥣,茄膏味幾濃郁,仲見到有牛肉係入面~

5天前
  • 瑞士汁雞翼
6天前 0 瀏覽
上月初開時,去了不少次食早餐,出餐快,食物和飲品都可以。今早去,叫了芝士旦治,熱檸茶到了,三文治很久都未到,想催促,但見全場只出餐飲,冇乜食物出,想落催都無謂!芝士旦治終於來了,旦是凍的,但饀擺到天一半地一半,拿起份三文治,即跌了一半出來,還痴住兩條乾米粉!埋單時向收銀提及,除了話換了少少厨師,一點歉意也沒有,真係差到爆!
6天前 0 瀏覽
朝早見無人等位,咪入去食個早餐。原來伏咗。食物質素真係好一般。最極品係啲員工質素。食物等咗好耐都未到,咪催吓囉,點知員工話外賣優先。好啦,再催,點知個員工又俾咗極不滿嘅眼神對我, 仲要對其他員工私私細語表達對我嘅不滿。難道呢啲就係香港嘅典型服務態度。總之無下次。
難道呢啲就係香港嘅典型服務態度。總之無下次。
6天前
2024-12-11 0 瀏覽
三色豆無味撈飯。貨不對辦。極差。無下次。本身諗住新開張,見到都幾多人排隊,餐廳環境唔錯,就試下。然後打開餐牌,見到有個<金牌炒飯>,個樣幾吸引,就試吓啦(因為諗住炒飯都好難難食)。黎到見到,大癲。有三色豆!我即刻望翻個餐牌圖,明明係菜芯嚟㗎喎!我都明白,有時都會圖文不符,但依家係有完全唔一樣嘅配料喎。然後食落去第一啖,飯冇飯味,好似只係將啲三色豆撈落去啲白飯入面,上面加翻啲櫻花蝦做點綴,然後成70蚊。總結:無下次。(見到好多人走嘅時候都食淨好多嘢)
三色豆無味撈飯。貨不對辦。極差。無下次。

本身諗住新開張,見到都幾多人排隊,餐廳環境唔錯,就試下。

總結:無下次。(見到好多人走嘅時候都食淨好多嘢)

2024-12-11
2024-12-04 443 瀏覽
今日睇完戲就行黎淘大搵食,見新開左間茶記,四四正正好似唔錯,入黎試下佢。大概60蚊左右一個午餐,有少少貴但都可以試下既。叫左個日式咖哩炸雞飯,未到超級好食既,但都算唔錯,炸雞炸到非常香脆,肉質有少少乾,應該炸耐左少少。調味黎講雞件本身無咩味,主要靠咖哩調味,而咖哩係日式,比較香甜易入口,配合得唔錯既。食物質素未到好驚豔,但都可以一試。值得一提係人流好旺,中午要等位10分鐘左右,但餐具未補充得切,可能要注意下。

大概60蚊左右一個午餐,有少少貴但都可以試下既。

2024-12-04 604 瀏覽
早餐扒餐,扒下面只有沙律菜,少了餐牌寫的法蘭克福腸,即刻追左。話唔好意思補俾你,然後廚房有人咁啱出來攞野睇下咩人追商品說明少左既項目。魚係熱既,不過其他包括炒蛋係凍既。55分鐘之後都冇補來,出去埋單,幫你追單果位專程過來代收開錢果位,同你講,冇補俾你咩,你再追呀嘛,我依家補返俾你,但個人企響收銀機後面係原全冇移動既意思。淘大食貪新鮮唔憂做既店向來都有,其實冇乜必要做到咁。個扒餐,除咗不附合商品說明之外,同其他幾間差不多。但佢放低枱面個賣相,同掀開唔見左法蘭克福腸,個落差,就全商場第一。果日入去早餐既主要目標,係魚柳加法蘭克福腸。為了彌補果日落差帶來既遺憾,我第二日去番香草腸就真係香草腸果間。個人來講,呢間既魚柳腸排名低過樓上既快快活活。

2024-11-30
新開張,生意不錯,人龍不斷。今天終於光顧這餐廳,裝修有氣氛、座位不擠迫,地板乾淨,服務員動作快捷、有禮,給我第一的感覺非常好!點餐後,沙律很快便送上來,在餐桌下取餐具,本來不甚為意的,匙羹有四分一面積不潔,再取一個匙羹...... 一連取了四個匙羹,都有黏著不同的xxxx。唯有另外找餐具和細心檢查一遍。餐廳供選擇的食物種類和選擇不多,反而飲品的種類和款式超多。食物種類不多,無妨,專心做好幾種出品,可能有意外之喜。沙律ok;餐湯,無論白湯還是紅湯,個人覺得難飲;牛扒的蒜蓉汁非常美味,牛扒大大件,不過... 牛扒收費不貴,但性價比差。餐廳提供的咖啡,中深烘焙,但酸味仍非常明顯,但不是活潑的酸,xxxxx,香味欠奉。咖啡可以不好飲,但不應該不香。朱古力濃鬱芳香,落足了料,激節讚賞!鰻魚飯用料不差,但是太鹹啦!鹹度減輕一點點,應該不錯。埋單之後,短期內不會再來、不值再來。
新開張,生意不錯,人龍不斷。

沙律ok;
餐湯,無論白湯還是紅湯,個人覺得難飲;
朱古力濃鬱芳香,落足了料,激節讚賞!
鰻魚飯用料不差,但是太鹹啦!鹹度減輕一點點,應該不錯。

埋單之後,短期內不會再來、不值再來。
2024-11-19
  • 凍朱古力
2024-11-24 744 瀏覽
淘大商場有新開一間茶餐廳,日日都非常多人排隊。餐牌都頗多選擇,但配搭比較簡單。午餐 :鐵板鴛鴦扒•法蘭克福腸 配意粉/黑椒汁 $91鴛鴦扒是雞扒+豬扒,雞扒非常之乾,豬扒也很硬,意粉很乾身,$91 真係覺得唔值。午餐 :牛肝菌汁香煎雞扒 $62牛肝菌汁味道香濃,但雞扒乾身。午餐F:黑椒汁西冷牛扒焗飯 $66味道還好,但份量偏細。餐湯羅宋湯,味道又是非常之淡。港式奶茶還好,正正常常。午餐:拿破崙汁燴牛肉飯 $63 感覺非常之普通。 (這是之前一天在這餐廳食的午餐。)老實說,餐廳食物質素普普通通,雖然裝修不錯,大部份都是卡位,但安排上比較失當,兩個人需要卡位搭枱,面對面和不認識的人食飯,並沒有膠板相隔,感覺比較尷尬。
淘大商場有新開一間茶餐廳,日日都非常多人排隊。

餐牌都頗多選擇,但配搭比較簡單。

午餐 :鐵板鴛鴦扒•法蘭克福腸 配意粉/黑椒汁 $91

午餐 :牛肝菌汁香煎雞扒 $62
牛肝菌汁味道香濃,但雞扒乾身。

午餐F:黑椒汁西冷牛扒焗飯 $66
味道還好,但份量偏細。

餐湯羅宋湯,味道又是非常之淡。

港式奶茶還好,正正常常。

午餐:拿破崙汁燴牛肉飯 $63
感覺非常之普通。 (這是之前一天在這餐廳食的午餐。)

2024-11-16 1143 瀏覽
鐵板做外賣本身已經係一個問題。有做外賣自然有人叫。唔通怪個消費者?!用外賣膠兜當係一塊鐵板?!鐵板用熱力焫熟條腸,膠兜呢,梗係白雪雪啦烚熟就算!其他嘢就過熟 / 醃得太勁?! 😂都唔多講,睇相就知有幾求其 😡香腸白烚。西蘭花堆菜白烚。豬扒(無影)淋到一個點,我咬咗兩啖直接放棄。雞扒好少少,夠乾 😏明知件事唔work都照做,犀利!如果係碟頭飯我欣然接受,當然唔係 $90 啦!飯餐 $88,外賣加$2,賺到笑 😂
都唔多講,睇相就知有幾求其 😡
飯餐 $88,外賣加$2,賺到笑 😂

2024-11-03
外賣自取
2024-11-14 816 瀏覽
新開張試下,見到有扒餐常餐就試下叫了個雞排蔥油撈丁同雞扒腸仔飯雞排正常,撈丁不知所謂,完全食唔落去,又乾又唔好食,個包就烘到好乾,蛋都一般,圖片既蒜蓉包上黎只係個蒜蓉多士,圖片不符得太誇張,不如直接講係蒜蓉多士,同埋正餐都食完先上個包,差d以為漏左本身坐低聽到隔離台話無下次,都心裡有個底!點知真係咁難食,食物質素已經一般,服務質素就更加不堪入目,職員黑口黑面好似得罪佢咁,擺野食又求其,食食下又要調去隔離台,明白新開張好多野要調整,但起碼好好睇睇先有下次,食物同服務都有待調整,唔係都好難可以有回頭客
新開張試下,見到有扒餐常餐就試下
叫了個雞排蔥油撈丁同雞扒腸仔飯