有沒有人跟我一樣,出門很怕吃到不好吃,一塊結在一起不粒粒分明的飯咁就要黎呢間旺角既茶餐廳,餐廳主打肉餅和米飯,我地點了一個蜜桃焗豬扒飯和肉餅飯,發現他們用的飯不一樣,真的粒粒分明⭐焗豬扒飯酸酸甜甜的,用料很實在,用的飯是長形的泰國米,應該是考慮到焗飯有汁會濕,炒過的飯拌酸酸的番茄醬和豬排吃 ,喜歡鹹甜酸口的必點⭐我個人比較喜歡這個肉餅飯,什麼叫黃金傳說!肉餅子煎得外香里嫩,有混入一些香菇增加口感,米飯用的是珍珠米,🥚是半熟蘭王蛋, 肉餅蛋液戳開再挖一口飯一起吃下去,根本不可能不好吃 ⭐還有炸燒麥都幾有新意的 用一般茶餐廳的價格去吃用料實在的快餐,真係很不錯

⭐還有炸燒麥都幾有新意的

用一般茶餐廳的價格去吃用料實在的快餐,真係很不錯
2024-02-08 110 瀏覽
🍴沙嗲牛肉炒腸粉沙嗲醬勁香濃,牛肉又嫩滑,配埋個用蛋底炒成嘅腸粉,撈埋一齊食,完全係街頭小食嘅典範!好耐都冇食過咁好食嘅牛肉同腸粉啦👏🏻🍴招牌蝦頭油炒飯叫得金飯碗,飯當然係主打啦!佢個招牌蝦頭油炒飯,落足料,蝦味十足,飯炒得夠乾身,食落去食到一粒粒飯,仲配埋櫻花蝦,賣相同味道都一流👍🏻👍🏻🍴香蔥龍躉片炒飯今期生產品,龍躉片炒飯,份量十足!龍躉厚切,仲有四片咁多,好抵食! !炒飯質素極高,同樣係粒粒分明,今次配香蔥,食落更加香,啱晒鍾意食香蔥芫荽類嘅朋友👍🏻👍🏻👍🏻🍴波霸珍珠奶茶飲品方面除咗有好多玻璃樽汽水,佢原來仲供應唔少台式飲品,隔離間金茶館都係屬於同一個老闆,而佢嘅波霸珍珠奶茶,珍珠夠煙靭,少甜啱啱好。食完咁多飯再飲埋杯嘢,卡路里係超標㗎啦,不過真係好正🤣真心估唔到喺旺角竟然有一間咁高質素嘅炒飯焗飯專門店,非常推介大家試吓🤗

🍴沙嗲牛肉炒腸粉

🍴招牌蝦頭油炒飯

🍴香蔥龍躉片炒飯

🍴波霸珍珠奶茶

金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店位於旺角廣華街,每次經過都可以看到人頭湧湧。這家餐廳到底有什麼魔力呢?讓我們一探究竟。首先,讓我們來談談他們的招牌菜黑松露墨魚肉餅飯。這道菜的賣相十分醒神,橙紅色的雞蛋搭配著厚厚的墨魚肉餅,讓人垂涎欲滴。墨魚肉餅鮮嫩多汁,搭配上黑松露的香氣,每一口都帶來了豐富的口感和獨特的風味。這道菜絕對是一個令人驚艷的選擇。另一道推薦的菜品是蜜桃鮮茄焗豬扒。這道菜的實力之展現在於它的材料新鮮,而且踏實。豬扒煎得剛剛好,外酥內嫩,搭配上蜜桃和鮮茄的酸甜滋味,讓每一口都充滿了美味的層次感。這道焗豬扒絕對能夠滿足您對美食的渴望。最後是咖喱炸燒賣。這道菜炸得很香脆,一口咬下去,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁。最特別的是,您可以將燒賣沾上濃郁的咖喱汁,讓它更加滋味無窮。這道咖喱炸燒賣絕對是一個令人上癮的小吃,讓您無法停止吃下去。金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店的魅力在於他們獨特的菜品和出色的口味。無論是黑松露墨魚肉餅飯、蜜桃鮮茄焗豬扒還是咖喱炸燒賣,每一道菜都展現了他們的實力和創意。想要品嚐美味的肉餅和焗飯,金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店絕對是您的不二之選。
2024-02-05 77 瀏覽
牛頭角嘅金飯館去過幾次, 佢嘅椒鹽豬扒飯真係令人一試難忘,原來佢喺旺角有分店,呢間主打肉餅同焗飯🥳🥳🔥🔥♥️♥️奧爾良雞軟骨肉餅飯🐷🐥 $62奧爾良味我會理解做燒烤味,肉餅厚切,煎得十分香口,雞軟骨有口感,令肉餅層次變得豐富,唔係單純啖啖肉,奧爾良香料嘅香辛味令整體變得惹味,蘭王蛋蛋味濃郁,招牌橙黃色蛋黃令人食慾大增🤩🤩😊😊😁😁蜜桃鮮茄焗豬扒飯🐷 $78炒飯乾身夠香,金飯館炒飯係出名嘅,炒得好係一個基本嚟,配上非常juicy嘅嘅鮮茄汁同嫩滑厚身豬扒,食落比快餐店嘅焗豬扒飯開心得多,炒飯同焗飯做得相當好,難怪作招牌主打🤩🤩😋😋🥳🥳即炸魚肉燒賣配沙爹汁🐟 $15驚喜之作, 燒賣皮炸得香脆,靈魂沙爹汁香濃惹味,唔知關注組有無提及過呢♥️♥️⭐⭐🥰🥰金飯館貳·零肉餅·焗飯專門店地址:旺角廣華街38號地舖電話:6303 7373#mongkok#mongkokfood#mongkokrestaurant#hongkongfood#金飯館貳#金飯館#旺角#旺角餐廳#旺角美食#煎肉餅#焗飯#港式焗飯#雞軟骨肉餅#奧爾良#蘭王蛋#日本蘭王#焗豬扒飯#招牌炒飯#炸燒賣#沙爹汁#魚肉燒賣#燒賣關注組

奧爾良雞軟骨肉餅飯🐷🐥 $62

蜜桃鮮茄焗豬扒飯🐷 $78

即炸魚肉燒賣配沙爹汁🐟 $15

金飯館貳·零肉餅·焗飯專門店
地址:旺角廣華街38號地舖
電話:6303 7373

2024-02-05 84 瀏覽
之前晚市食過招牌肉餅飯、蝦頭油炒飯同沙嗲腸粉已經被佢嘅味道同份量驚艷到🤤個炒飯大碟到擔心餐廳會蝕錢🤣之後都一直心心念念佢嘅沙嗲腸粉最近發現原來下午茶有沙嗲牛肉麵!於是今日就專程喺下午茶時間過嚟幫襯😋沙嗲湯底可以揀通粉、米粉同公仔麵配菜可以揀牛肉、豬扒同雞扒全部都配蘭王雞蛋🍳我就叫咗沙嗲牛肉麵果然唔會令人失望 因為湯底好濃郁好香🤤絕對同其他舖頭嘅沙嗲牛冇得比隻燶邊蘭王雞蛋好食就不在話下牛肉腍身易入口 公仔麵底就算掛住傾偈食耐咗都唔會發脹👍🏼最鍾意呢度有珍珠奶茶飲🧋茶底的味道、珍珠的口感都贏過好多台式飲品舖根本係比肉餅耽誤咗嘅珍珠奶茶舖😂而且佢仲係外賣杯🥤咁上唔怕一餐飯飲唔晒會嘥咗喺呢度可以一次過滿足晒飲珍珠奶茶同食沙嗲牛嘅兩個願望🔮
之前晚市食過招牌肉餅飯、蝦頭油炒飯同沙嗲腸粉
已經被佢嘅味道同份量驚艷到🤤
個炒飯大碟到擔心餐廳會蝕錢🤣
之後都一直心心念念佢嘅沙嗲腸粉
最近發現原來下午茶有沙嗲牛肉麵!
於是今日就專程喺下午茶時間過嚟幫襯😋
沙嗲湯底可以揀通粉、米粉同公仔麵
配菜可以揀牛肉、豬扒同雞扒
全部都配蘭王雞蛋🍳
我就叫咗沙嗲牛肉麵
果然唔會令人失望 因為湯底好濃郁好香🤤
絕對同其他舖頭嘅沙嗲牛冇得比
隻燶邊蘭王雞蛋好食就不在話下
牛肉腍身易入口
公仔麵底就算掛住傾偈食耐咗都唔會發脹👍🏼

最鍾意呢度有珍珠奶茶飲🧋
茶底的味道、珍珠的口感都贏過好多台式飲品舖
根本係比肉餅耽誤咗嘅珍珠奶茶舖😂

2024-01-31
沙嗲牛肉麵  波霸珍珠奶茶
  • 波霸珍珠奶茶
2024-02-03 57 瀏覽
又係一間好多人排隊既餐廳,做完GYM 近油麻地附近食野,見到咁多人,不自覺又跟住排隊試下,入去坐低本身係想食蜜桃鮮茄焗豬扒飯,點知賣曬!!!!餐牌試寫"粒粒皆辛苦 食好野就係要等", 都等左10分鐘先有野食。奥爾良雞軟骨肉餅飯 $62配左日本既蘭王蛋,品牌更標榜可以放心生吃,一般用作拌飯,煎太陽蛋,煎到半熟,可以更安心食用。雞軟骨肉餅我都係第一次食,雞軟骨好大粒,要用力咀嚼,非常爽脆,蘭王蛋拌飯超級香蛋汁,不錯不錯👍😀芝士焗葡國豬扒飯 $78一入口即有香濃嘅芝士味,新鮮出爐,豬扒熟度剛好,炒飯底飯粒分明,葡國汁不辣,豬扒以外有少量配菜,減少油膩感。🫶🏻🫶🏻😊炸燒賣 (配沙嗲汁)沙嗲汁味道唔算太濃,但炸燒賣炸得好熱好脹,味道幾好。焗飯嘅價錢算中等,質素比起大型連鎖快餐店更好,值得一試👍👍

奥爾良雞軟骨肉餅飯 $62

芝士焗葡國豬扒飯 $78

炸燒賣 (配沙嗲汁)
沙嗲汁味道唔算太濃,但炸燒賣炸得好熱好脹,味道幾好。

焗飯嘅價錢算中等,質素比起大型連鎖快餐店更好,值得一試👍👍
2024-02-02 39 瀏覽
一向好鍾意食肉餅飯以前荃灣有間好好味但執左終於俾我見到旺角有間肉餅專門店好吸引果然係好正呀,好多款肉餅飯下次要再試下其他款先🤎奥爾良雞軟骨肉餅飯平時好鍾意食雞軟骨,估唔到可以用黎整肉餅呀塊肉餅好厚,入面好足料好多雞軟骨煎到好香仲要有蘭王雞蛋撈埋啲飯食一流呀🤎蜜桃鮮茄焗豬扒飯又係勁足料嘅豬扒飯,豬扒夠晒厚又冧最重要係有炒飯底,仲要炒得好靚好香但好大碟,一定要同人share先得🤎即炸魚肉燒賣(沙嗲汁)炸燒賣一向都好食配佢嘅沙嗲汁又另一番風味🤎芒果多多綠茶,百香果多多綠茶佢嘅飲品大大杯,好抵味道仲好濃郁添
一向好鍾意食肉餅飯
以前荃灣有間好好味但執左
終於俾我見到旺角有間肉餅專門店好吸引
果然係好正呀,好多款肉餅飯
下次要再試下其他款先

🤎奥爾良雞軟骨肉餅飯
平時好鍾意食雞軟骨,估唔到可以用黎整肉餅呀
塊肉餅好厚,入面好足料好多雞軟骨
煎到好香仲要有蘭王雞蛋
撈埋啲飯食一流呀

🤎蜜桃鮮茄焗豬扒飯
又係勁足料嘅豬扒飯,豬扒夠晒厚又冧
最重要係有炒飯底,仲要炒得好靚好香
但好大碟,一定要同人share先得

🤎即炸魚肉燒賣(沙嗲汁)
炸燒賣一向都好食
配佢嘅沙嗲汁又另一番風味

🤎芒果多多綠茶,百香果多多綠茶
佢嘅飲品大大杯,好抵
味道仲好濃郁添
2024-02-01 52 瀏覽
叫左個雞軟骨肉餅飯,以前肉餅飯好好食,仲每碟都好有心機加醬,好好味,宜家啲醬都唔好味,塊肉餅又勁咸食唔到,差左好多。朋友叫左個炒飯覺得細碟左好多。飲品方面得返支裝罐裝汽水豆漿同台式飲品,冇左奶茶咖啡檸茶手沖飲品,少左好多選擇。
雞軟骨肉餅飯
最近去旺角行街買野,行行下又夠鐘食晚飯,周圍搵食發現左一間焗飯肉餅專門店都幾多人食喎,最近天氣又凍,都想食個熱辣辣嘅焗飯,於是就同朋友決定食呢間啦芝士焗肉醬配蘭王蛋飯招牌焗飯之一,焗飯上枱時飄住陣陣芝士香氣,面頭仲有隻好juicy嘅蘭王蛋冚面,飯底係炒飯底,炒得幾粒粒分明,味道方面,炒飯底本身有少少咸香,焗飯汁酸甜味岩岩好,撈埋蛋黃一齊食會更加juicy蔥油香煎龍躉球炒飯本來同行朋友想試一下另一招牌肉餅飯,不過見到餐牌近期推介竟然會有龍躉球炒飯,魚控嘅朋友就轉左食炒飯啦,試左佢龍躉球,味道好出色,有椒鹽咸香,又有少少孜然味道,炒飯底粒粒均勻同乾身。鐵觀音奶茶由台妹主理,正宗台灣風味,喜歡重奶味的朋友一定會喜歡,奶味十分香濃,但不會很甜,有淡淡茶香,完全沒有茶澀味,雖然餐廳不是主力賣飲品,但飲品比很多台式奶茶店更出色,而且價錢不貴,抵飲。椰芒奶茶芒果同奶味都很濃,茶味不重,沒有澀味,好似芒果椰子奶一樣,但是很好喝,同樣推薦喜歡重奶味飲品的朋友一試。即炸魚肉燒賣表皮炸得香脆而不會硬,入面能保持軟熟,沙嗲汁咸中帶甜,點了更好味。

芝士焗肉醬配蘭王蛋飯

蔥油香煎龍躉球炒飯

鐵觀音奶茶

椰芒奶茶

即炸魚肉燒賣

2024-02-01 40 瀏覽
📍金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店(旺角)見到佢八點幾九點,佢都仲keep住入客,生意咁好,嘢食就肯定唔會差啦,一入到入邊環境佈置得非常之靚,感覺都幾新潮🥢黑松露墨魚肉餅飯一上枱就已經聞到淡淡黑松露味,鍾意食黑松露嘅人走唔甩,肉餅都十分有驚喜,不但肉汁Juicy而且仲非常厚身,入邊仲有大大粒煙煙韌韌嘅墨魚肉同埋翠玉瓜粒去增加佢嘅口感,成件事昇華晒,枱面上佢亦都供應自家製嘅豉油同埋豬油,加埋落去個飯配埋側邊隻太陽蛋啲蛋汁,送飯一流👍🏻🥢蜜桃鮮茄焗豬扒飯港式焗豬扒飯,必定係配炒飯底,然而佢哋呢個焗豬扒飯嘅炒飯底係非常之出色,金黃色粒粒分明鬆散,完美演繹咗炒飯底,配埋佢個蕃茄汁,簡直一流,而且估唔到黃挑配焗豬扒飯係咁夾,甜而不漏,反而我覺得仲啱啱好,最重要嘅係佢啲豬扒又大塊又多,仲要非常之嫩口,醃製嘅時候應該做咗唔少功夫,所以整體做到非常之完美🥰🥢即炸三寶丸咁佢就有牛丸、貢丸同埋墨魚丸,上菜嘅時候仲會配埋沙嗲汁,沙嗲汁有淡淡嘅花生香味,同埋啲三寶丸一齊食都非常之惹味㗎😋 呢間舖頭整體而言,係一間非常之高質嘅港式茶餐廳,嘢食質素非常之高,十分值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
📍金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店(旺角)

🥢黑松露墨魚肉餅飯

🥢蜜桃鮮茄焗豬扒飯

🥢即炸三寶丸

2024-01-31 39 瀏覽
今日去咗一間可以食焗飯和肉餅飯的餐廳。入到餐廳,掃掃二維碼點餐。🔸黑松露墨魚肉餅飯黑松露跟墨魚肉餅呢個組合很新穎。墨魚肉餅面層有勁多的黑松露醬,味道濃郁,墨魚肉餅厚身,口感唔會鬆散,仲食到粒粒墨魚,蘭王蛋更是一絕。飯亦用上了珍珠米,口感較黏。🔸蜜桃鮮茄焗豬扒飯蜜桃甜美,豬扒大大塊,飯有炒底,唔會油膩又有蛋香。🔸即炸三寶丸(沙嗲汁)炸三寶丸有魚蛋,牛丸和豬肉丸。魚蛋爽口彈牙;牛丸肉味香濃;豬肉丸口感較實,配沙嗲汁很夾,味道帶甜。枱上放了茅苔、豬油和甜醬油,豬油和甜醬油隨個人口味加入撈飯,而茅苔就係一款飯時用到。
今日去咗一間可以食焗飯和肉餅飯的餐廳。
入到餐廳,掃掃二維碼點餐。
🔸黑松露墨魚肉餅飯
黑松露跟墨魚肉餅呢個組合很新穎。
🔸蜜桃鮮茄焗豬扒飯
蜜桃甜美,豬扒大大塊,飯有炒底,唔會油膩又有蛋香。
🔸即炸三寶丸(沙嗲汁)
2024-01-30 64 瀏覽
今日又去廣華街搵野食,經過呢間專門焗飯嘅專門店,睇睇價錢唔算太貴,於是入去試吓。蝦頭油炒飯,個份量勁大碟,仲好足料,有大蝦,蠔仔,帶子,仲有櫻花蝦米,個炒飯底炒得好香,炒得好乾身,好重蝦味,食落啖啖蝦嘅香味,d櫻花蝦米食落有脆脆嘅口感,撈埋d飯食,有多重口感,d大蝦份量都幾多,有好多隻,隻隻爽口彈牙,而d蠔仔粒粒都漲卜卜,都好鮮,好鮮味,仲有帶子粒,煮到啱啱好,完全冇overcook而有韌嘅感覺,總括呢個飯非常正。芝士焗沙嗲牛肉配蘭王蛋飯,茄油焗飯食得多,第1次食沙嗲焗飯,個沙嗲牛肉好惹味,d汁好好味,mix埋d芝士一齊食,原來好夾,個炒飯底都炒得好香,加埋隻蘭王燶邊蛋,勁正。波霸奶茶,呢度d台灣奶茶同出面d茶飲店嘅質素一模一樣,d波霸珍珠勁煙韌,d奶茶味好濃,唔會過份甜,價錢仲唔貴,抵飲。

之前吃過這間另一分店,不過這間的餐牌就完全不一樣,改為了主打肉餅和焗飯,不過主角炒飯底還在,所以晚上也是人氣滿滿!蜜桃鮮茄焗豬扒飯(78元)非常大份的焗豬扒飯,完全是滿出來的狀態!上面大量的芝士加上蜜桃,然後是大大塊豬扒,吃起來非常滑嫩,肉也挺厚的!底下是新鮮現炒的炒飯底,吃起來粒粒分明又有蛋香,配上酸甜的蕃茄汁,非常惹味。蓮藕梅香咸魚肉餅飯(62元)肉餅煎得表面焦香,裡肉嫩滑有彈性的,中間還有蓮藕來增加口感,咸魚帶來鹹香的味道,很惹味!而煎的蘭王蛋煎得外焦裡嫩的,流心的蛋黃拌飯一流!沙嗲牛肉蛋炒腸粉(58元)這個在小吃那邊,不過質素真的挺高的,沙嗲牛肉濃香,牛肉份量也挺多,再加上大量的滑蛋,配上煎香的腸粉,真的令人回味!波霸奶茶/蜂蜜綠茶(22元/24元)這裡的茶飲性價比很高,冷熱同價,冷的還是大杯,挺值得一喝!

蜜桃鮮茄焗豬扒飯(78元)

蓮藕梅香咸魚肉餅飯(62元)

沙嗲牛肉蛋炒腸粉(58元)

波霸奶茶/蜂蜜綠茶(22元/24元)

這裡的茶飲性價比很高,冷熱同價,冷的還是大杯,挺值得一喝!

2024-01-25
❣︎ 金牌焗飯同蘭王蛋肉餅飯專門店😋環境光猛乾淨有卡位就算焗飯等待時間都唔會太耐除左主食仲有刈包同小食野飲方面選擇都好多👍🏻有台式飲品,茶,汽水等等♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 👉🏻蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78豬扒肉厚肉質軟腍幾鐘意佢個炒飯 粒粒金黃色之餘有陣蔥香茄香十足 好有誠意✨👉🏻黑松露墨魚肉餅飯 $62墨魚粒粒好有咬口每一口肉餅都食到黑松露味肉餅選用半肥瘦豬肉 肉香油香並重撈飯真係一流👍🏻👍🏻👉🏻古法滷扣肉刈包 $58有驚意的菜色🫨扣肉帶醉令人好開胃感覺一點都唔油膩 正🤤👉🏻X記瑞士雞翼五隻 $42瑞士汁入哂味雞翼大大隻肉多飽滿😋👉🏻芋香奶茶 $22 + 鐵觀音茶 $16
❣︎ 金牌焗飯同蘭王蛋肉餅飯專門店😋
環境光猛乾淨有卡位
就算焗飯等待時間都唔會太耐
除左主食仲有刈包同小食
野飲方面選擇都好多👍🏻
有台式飲品,茶,汽水等等

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5

👉🏻X記瑞士雞翼五隻 $42
瑞士汁入哂味
雞翼大大隻肉多飽滿😋

👉🏻芋香奶茶 $22 + 鐵觀音茶 $16
今晚来到之前公司附近,廣華醫院附近.廣華街一間餐廳:金飯館貳•零 肉餅•焗飯專門店里面已經坐滿好多客人.老板伙記非常熱情招待.我們坐低叫佐餐牌上金飯碗:必食推介//蝦頭油炒飯////蜜桃鮮茄焗豬扒飯////另加瑞士雞翼////Top2蜂蜜綠茶.半糖少冰//Top6芋香奶茶.半糖少冰所有飲品原材料台灣直接運送. 全部半糖少冰.大大杯。超好飲.//蝦頭油炒飯炒飯非常高水準,米粒粒分明,又尖又長,特別講究,拿上來已經香氣撲鼻,一口一口彈牙好味.
里面已經坐滿好多客人.老板伙記非常熱情招待.
我們坐低叫佐餐牌上金飯碗:必食推介
//蝦頭油炒飯//
//蜜桃鮮茄焗豬扒飯//
//另加瑞士雞翼//
//Top2蜂蜜綠茶.半糖少冰
//Top6芋香奶茶.半糖少冰
所有飲品原材料台灣直接運送. 全部半糖少冰.
大大杯。超好飲.
  • 蝦頭油炒飯