2017-11-15 353 瀏覽
是日同寶到長洲一遊行完沙灘肚餓,於是就去長洲居民介紹既釗記冰室試下!事關釗記位置係比較近西灣碼頭果邊,所以都花左啲時間由東灣泳灘果邊行過去🤔當中當然都係九曲十三灣既長洲兜左啲路啦終於搵到門口招牌都畫得幾靚,以為係modern少少既冰室原來裡面係舊式冰室既樣,i like it!叫左釗餐,非常足料今次揀左吉列豬扒,牛角包,芝士奄列,迷你西多士加杯熱奶茶全部一齊上都幾震撼吉列豬扒:4/5 炸得鬆軟但唔覺熱氣,美中不足係有啲根韌到唔係太切得開芝士奄列:3/5 奄列有啲熟過頭,可以多返些少生既感覺,芝士加埋落去冇遺和感。迷你西多士:4/5 外脆內軟,可以多返啲花生醬在內牛角包:5/5極鬆脆,夠熱,拍得住歐洲果啲熱奶茶:5/5 奶同茶既比例perfect,滑到不得了整體覺得釗記係好有誠意既小店,大件抵食
是日同寶到長洲一遊
行完沙灘肚餓,於是就去長洲居民介紹既釗記冰室試下!

終於搵到門口
招牌都畫得幾靚,以為係modern少少既冰室
原來裡面係舊式冰室既樣,i like it!
釗餐
叫左釗餐,非常足料
今次揀左吉列豬扒,牛角包,芝士奄列,迷你西多士加杯熱奶茶
全部一齊上都幾震撼

迷你西多士:4/5 外脆內軟,可以多返啲花生醬在內
牛角包:5/5極鬆脆,夠熱,拍得住歐洲果啲
熱奶茶:5/5 奶同茶既比例perfect,滑到不得了

整體覺得釗記係好有誠意既小店,大件抵食

2017-10-20 175 瀏覽
呢間餐廳唔算易搵, 唔係D 大街度, 10 點到都滿咗7 成, 一坐低無耐已經見有人係出面等枱.羅宋湯長通粉, 個湯底好濃郁, 加咗黑楜椒令到個湯有點微辣, 一早食呢個酸酸辣辣好開胃.市區好少有格仔餅做早餐, 個餅底好香,好鬆軟, 配牛油煉奶好美味可算是餐牌中的皇牌, 望落好豐富, 個蛋炒得好滑, 薯餅唔干身, 牛角包好脆, 食到成枱都係麵包碎, 哈哈哈.豬扒肉好嫩, 唔干身, 炸得好軟.配即磨咖啡要加$7, 感覺有D 貴, 轉飲凍檸茶, 個茶膽略為失色.

豬扒肉好嫩, 唔干身, 炸得好軟.

題外話/補充資料: 餐廳沒有普通咖啡, 點鴛鴦同咖啡都要另外加錢.
2017-09-16
$40 (早餐)
2016-05-21 409 瀏覽
2人行 叫左2個餐1. 吉烈豬扒麵 凍檸茶 38元2. 吉烈魚柳配火腿奄列+迷你西多同多士 44元平時好少寫食評,今次要讚下。呢度d豬扒好好食,唔硬唔太林,好有口感。最緊要係d餐大大份好夠飽
2人行 叫左2個餐
1. 吉烈豬扒麵 凍檸茶 38元
2. 吉烈魚柳配火腿奄列+迷你西多同多士 44元

最緊要係d餐大大份好夠飽
日式燒汁豬仔骨意粉: WoW!!!豬仔骨份量非常的多!!!...女生絕對不能完成這一整份的午餐...豬仔骨味道咸了一點點, 再沾上日式燒汁, 整個味道就過咸了...這個午餐不止有意粉和豬仔骨, 還有薯蓉和烚蛋半隻, 真的很豐富!!!...烚蛋配日式燒汁, 味道恰到好處!!!...薯蓉很creamy, 卻沒有香濃的牛油香氣...意粉更是"o林"得不用牙齒咬已經爛了...斷了...菜湯: 微辣的但味道不好...更是夾雜著一點苦味...凍檸茶: 茶味太淡...

女生絕對不能完成這一整份的午餐...

豬仔骨味道咸了一點點, 再沾上日式燒汁,
整個味道就過咸了...
這個午餐不止有意粉和豬仔骨,
還有薯蓉和烚蛋半隻, 真的很豐富!!!...

烚蛋配日式燒汁, 味道恰到好處!!!...

薯蓉很creamy, 卻沒有香濃的牛油香氣...

意粉更是"o林"得不用牙齒咬已經爛了...斷了...
菜湯: 微辣的但味道不好...
更是夾雜著一點苦味...
凍檸茶: 茶味太淡...
2016-03-23
2013-11-28 211 瀏覽
千層麵非常好味,芝士味濃郁,可以另加芝士粉,芝士愛好者必試!叫左網上推介嘅自制腸仔,好有驚喜,好味,但個人認為比較乾,點左沙律醬就good fit!下次會再来光顧~
下次會再来光顧~
2013-11-24
2012-11-09 134 瀏覽
長洲朋友介紹叫我試下, 就去試下la一入到去, 好似去左6-70年代既地方咁張張桌上放既係花花桌布,地上街磚已經被歲月洗得方角變圓角了(忘了拍照片)好, 等我介紹下食物先.....我個朋友話一定要食e個=>大家估唔估到係咩呢?係老板娘自家製腸仔個未有d似m記朱柳, 不過幾特別我走左去同老板娘傾計, 原來老板係前酒店大師傅,唔怪得有d驚喜啦她再推介咖啡...真係相當唔錯呀....原來都好捨得, 係用movenpick coffee bean, 跟餐的餐飲, 真係估佢唔到呀下再黎多個餐旦丁...我覺得好食在個辣油...好香.....原來都係自家製個人覺得幾有heart.....值得一試~
長洲朋友介紹叫我試下, 就去試下la
一入到去, 好似去左6-70年代既地方咁
張張桌上放既係花花桌布,地上街磚已經被歲月洗得方角變圓角了
(忘了拍照片)
好, 等我介紹下食物先.....
我個朋友話一定要食e個=>
大家估唔估到係咩呢?
係老板娘自家製腸仔
個未有d似m記朱柳, 不過幾特別
我走左去同老板娘傾計,
原來老板係前酒店大師傅,唔怪得有d驚喜啦

她再推介咖啡...
真係相當唔錯呀....
跟餐的餐飲, 真係估佢唔到呀下
再黎多個餐旦丁...
我覺得好食在個辣油...
好香.....
原來都係自家製

個人覺得幾有heart.....值得一試~
2012-10-20
  • 自家製香腸
  • 咖啡
2011-07-26 95 瀏覽
這些都是店長親手弄的,很美對吧本來也是因為這些已被吸引,它叫"冰室"容易令人想起,紅豆冰,西多什麼的..但事實上,它售西餐的白汁什菌煙肉意粉白汁:調得不錯=]唯一可惜的是煙肉太鹹了..引致整個麵也失色=(好處:-服務員有禮-所有東西都自家製壞處-味道一般-價錢有點貴
這些都是店長親手弄的,很美對吧

本來也是因為這些已被吸引,它叫"冰室"
容易令人想起,紅豆冰,西多什麼的..
但事實上,它售西餐的
白汁什菌煙肉意粉
白汁:調得不錯=]
唯一可惜的是煙肉太鹹了..
引致整個麵也失色=(

-味道一般
-價錢有點貴
2011-07-21
2011-03-18 60 瀏覽
長洲到處都是美味小食,為何來到了這小店下午茶?踏單車經過了數個內街,在一個轉角位置見到了這小店,因為其復古的裝修及精美的插圖設計,決定試一試,可惜,失望!門面有個特色的告示版,設計得很美,插圖豐富有趣,比起食物好多了。意粉太熟,過於軟身,而肉醬則太咸。連普通的肉醬意粉也做得不好,還可以期待其他食物會好味嗎?兩片煙肉加片芝士生菜,夾在嘉頓面包中間,在家做也不用花費五分鐘。這樣的價錢,真的沒誠意可言。黑醋欖油伴著沙律菜,加幾片煙三文煙,沒什麼好挑剔的。人流不多,廚師應不忙,等了近二十分鐘才有的吃,但居然忘了給沙律加黑醋欖油!蛋沙律是熱的,白烚的薯仔也是熱的,搭起來是一陣臭臭的蛋味,回想起都覺恐怖!可能位置偏僻,人流少,食物價值不菲呀。對於我們,如果食物是有水準的,價錢不會是問題,沒有味覺享受,店員又處於魂遊太空的狀態,這一餐下午茶吃的真不划算!
肉醬意粉
漢堡
黑醋欖油伴著沙律菜,加幾片煙三文煙,沒什麼好挑剔的。

2011-01-23
2010-12-09 38 瀏覽
在上個星期六的中午,我們一行六人去這裡吃意粉,點了兩客什菌意粉:白汁不太濃烈,有很多的香草汁,味道不錯一客肉醬意粉:很多肉醬和茄汁,賣相ok 一客豬扒意粉:兩塊中型很薄的豬扒,有很多香草汁,份量少些一客牛肉漢堡飽:話是即做的,但不覺得好味道,價錢不便宜餐飲料:凍飲加$2,有加一總括來說:可能是家庭式生意,出菜慢些,價錢不太貴,但碟頭份量少些,或者是不太近旺區,平靜些,感覺去了鄉村地方
在上個星期六的中午,我們一行六人去這裡吃意粉,
點了兩客什菌意粉:白汁不太濃烈,有很多的香草汁,味道不錯

一客肉醬意粉:很多肉醬和茄汁,賣相ok

一客豬扒意粉:兩塊中型很薄的豬扒,有很多香草汁,份量少些

一客牛肉漢堡飽:話是即做的,但不覺得好味道,價錢不便宜

餐飲料:凍飲加$2,有加一

或者是不太近旺區,平靜些,感覺去了鄉村地方
2010-12-04
  • 什菌意粉