2018-07-08 467 瀏覽
係北角食飽晚飯想食個甜品,搵左好耐先搵到一間係和富附近。鋪頭細細,入面得3,4張枱,但係個餐牌就好多選擇。兩個人分別叫左榴連雪花冰同芒之世界。榴連雪花冰份量足夠,側邊仲有木瓜同香蕉,木瓜鮮甜。但係榴連味可以再濃郁啲。芒之世界就有三款迷你芒果甜品,芒果布甸,芒果糯米糍,同芒果小丸子,岩曬我呢d三心兩意既人啊,三款芒果甜品都夠新鮮同鮮甜,食完真係飽上加飽,十分滿足啊!

• 芒之世界
2018-05-14 386 瀏覽
(^▽^)夜晚去男朋友嗰頭~咁就梗係佢負責帶路去食糖水啦佢帶左我黎E一間~地方唔太大 得4張枱,但人唔多 個個唔洗等位就入到去了估唔到細細間甜品店,但有好多唔同種類嘅甜品中式西式都有 原本諗住食窩夫,侍應姨姨話冇曬漿,可惜原本係出面食要成50蚊嘅窩夫,E度只係3十幾蚊,難怪冇曬最終簡左一個套餐加一碗甜品D餐: 雜果丸子涼粉 ($37) 跟餐仲簡左2粒芒果糯米糍太開心咁食左 唔記得左影 XDD 糯米糍我食嗰粒就好酸,但我男朋友嗰粒就ok嘅~不過不失啦但碗嘢一開始係幾好食,但耐左應該因為d涼粉浸落個芒果汁度,變得有d苦紅粉戀人 ($38) 唔錯唔錯草莓味唔係好甜好假嗰隻,係真嘅士多啤梨味。入面除左士多啤梨,仲有龍眼、益力多味爆爆珠、啫喱同西米。好豐富啊,E個真係唔錯嘅甜品推介
(^▽^)
夜晚去男朋友嗰頭~咁就梗係佢負責帶路去食糖水

估唔到細細間甜品店,但有好多唔同種類嘅甜品
中式西式都有
原本諗住食窩夫,侍應姨姨話冇曬漿,可惜
原本係出面食要成50蚊嘅窩夫,E度只係3十幾蚊,難怪冇曬

最終簡左一個套餐加一碗甜品

D餐: 雜果丸子涼粉 ($37) 跟餐仲簡左2粒芒果糯米糍
太開心咁食左 唔記得左影 XDD
糯米糍我食嗰粒就好酸,但我男朋友嗰粒就ok嘅~不過不失啦

紅粉戀人

紅粉戀人 ($38) 唔錯唔錯
推介
紅粉戀人
話說我同朋友一行五人去食甜品,因為唔夠位所以店員安排我哋坐四人嘅卡位,一個朋友坐主席位。甜品味道同質素就不嬲都麻麻㗎啦,但係區內嘅甜品舖並沒有太多選擇,所以諗住粗粗地去食下,志在聚下。食畢,我同朋友繼續傾計。我要強調,嗰日係閒日,冇人等緊位。傾左大概10分鐘,店員不耐煩嘅樣子同我地講:「唔得喎,你哋咁樣坐真係唔得喎,我咁樣抱唔到啲嘢食出去喎」。利申,坐主席位嗰位朋友係比較高大。因為我哋傾多一陣都會走,我哋就認一句「得啦,我哋傾多陣會走。」點知過咗未夠5分鐘,店員又皺哂眉頭走過來話「不如你哋坐出去啦,你咁樣我真係拎唔到甜品出嚟呀」。最後,因為息事寧人,我哋就俾錢走啦。而呢間舖頭由頭到尾係冇人講過一句「多謝」㗎。首先,係呢間鋪嘅店員安排我哋坐我哋嗰個位,如果會阻住佢哋拎甜品出嚟,會唔會一早都已經知道啊?睇嚟佢哋唔係好熟佢哋間鋪嘅間隔🤷🏻‍♀️第二,會唔會係我哋食完甜品再傾一陣計先覺得我哋阻住呢?我個朋友一路都坐係個個位個喎。會唔會係唔鍾意人食完甜品繼續傾計呀?第三,使唔使咁樣嘅態度先,過門都係客,我真係第一次食甜品食到好似做錯事咁。五個字,「請我都唔去」。無謂受氣😌😌

五個字,「請我都唔去」。無謂受氣😌😌
2018-05-05
$25 (宵夜)
夜晚等朋友,喺北角呢個無商場hea嘅地方,等人真係無咩地方好去,結果見到呢間糖水鋪就入去啦~細細間,位唔多,深夜時份會開多幾張枱放路邊高水準🌟腐竹煲到溶溶地,啲大豆味出哂嚟,再加上白果薏米中和一下口感💯即叫即炸,黃金色熱辣辣不過太鹹,䜴油落得太多,美中不足其實呢間店喺天后有間大鋪係北角呢間細細地行小店風#小店街坊風糖水鋪

細細間,位唔多,深夜時份會開多幾張枱放路邊
白果腐竹薏米糖水

高水準🌟

炸雞翼
即叫即炸,黃金色熱辣辣
不過太鹹,䜴油落得太多,美中不足

其實呢間店喺天后有間大鋪
係北角呢間細細地行小店風
#小店街坊風糖水
2018-04-13
白果腐竹薏米糖水
2018-04-10 255 瀏覽
好多時去港島區食甜品都係銅鑼灣同天后,呢晚試下去北角,呢區嘅選擇唔多,搵到呢間夠多款式,中式西式、糖水雪糕都有。睇哂個好豐富嘅餐牌後,因為個餐牌冇寫實際有咩,唯有問下店主,知道呢個幾乎係純芒果,就試下,有雪糕、芒果肉、柚子、芒果汁、布甸......真係好芒,如果濃味啲會更正。我吔仲叫咗個西瓜為主嘅,實物比餐牌嘅淡色,冇芒果嘅咁吸引喇,主要係西瓜蜜瓜加小丸子同椰果,食落就淡淡地,只係消暑嘅話係唔錯嘅。
黃金奇兵

西瓜涼浸浸
2018-04-04
$35 (宵夜)
黃金奇兵
2016-11-13 1110 瀏覽
剛才去食甜品,落完單才發現落錯單,已馬上告知女店員放下食物時粗聲粗氣,吃途中仲要講:客吾係大晒嫁,佢老母都吾知有冇教佢.我走時,女店員仲要用寧厲眼神望我。女店員態度超差,以後不會再光顧。。已經去相關部門投訴。
剛才去食甜品,落完單才發現落錯單,已馬上告知

女店員態度超差,以後不會再光顧。。
已經去相關部門投訴。
2016-11-13
其他
2016-08-08 1004 瀏覽
大熱天,有時也想食熱甜品!是晚選了椰皇燉蛋白(熱),一上枱見到個樣已知出了事,直頭突然心情低落,大家也知道,食甜品是令人開心,但.......今晚真的比它破壞了!其實,在店內聽到叮一聲已知出事,應該是噃叮令到蛋白變老!蛋白明顯已離晒殻,邊位目測也見變老了!食落當然又鞋又老,不是味兒......椰皇味欠奉,感覺椰皇只是個器皿而且!
大熱天,有時也想食熱甜品

其實,在店內聽到叮一聲已知出事,應該是噃叮令到蛋白變老!

2016-08-06
2016-04-04 757 瀏覽
4月份係豬仔牛一 ,是日和他去揀選生日禮物 。Shopping過後,又攰又口乾,我提議去試試屋企附近間甜品店《錦尚甜》。平日經過店舖,見細細間, 都几多人幫襯,質素應當唔錯, 今日就趁機一試先 !我倆實在太口渴嘞,齊齊首選凍飲~1.彩虹芒椰配紅豆西米大杯裝 ($24x2) :  若搭配兩樣甜點,需另加3蚊,一齊揀咗紅豆+西米露。飲第一啖,感覺超冰涼潤喉 ,非常足料 ,有好多芒果粒粒、jelly等,加咗椰奶攪拌成泡沫,口感濃郁幼滑,  至like呢種泡沫感覺 。綿密紅豆+QQ西米撈埋芒椰,竟然成為絕配 ,中泰合壁,香香甜甜, 不消5分鐘,便畀我ko了 !2.楊枝金撈($32x1) : 開始對芒椰有癮 ,望住menu啲相, 心思思想食個甜品 ,又要有雪糕球嘅 ,呢款楊枝金撈絕對啱晒我地 !有椰奶又有勁多芒果肉 ,西米粒粒夠爽口, 美中不足嘅係雪糕似係沙冰球,西柚亦帶點苦澀味 。下次要再飲再食,甜品一樣要叫返芒椰,唔要西柚,撈其他嘢先得!巧想試下呢度嘅心太軟,睇相辦好大份啊
4月份係豬仔牛一
,是日和他去揀選生日禮物

我倆實在太口渴嘞,齊齊首選凍飲~
1.彩虹芒椰配紅豆西米大杯裝 ($24x2)
,非常足料
。綿密紅豆+QQ西米撈埋芒椰,竟然成為絕配
,中泰合壁,香香甜甜, 不消5分鐘,便畀我ko了
彩虹芒椰配紅豆西米大杯裝
2.楊枝金撈($32x1)
: 開始對芒椰有癮
,望住menu啲相, 心思思想食個甜品
,又要有雪糕球嘅
,呢款楊枝金撈絕對啱晒我地
!有椰奶又有勁多芒果肉
楊枝金撈

2016-04-03
$40 (其他)
彩虹芒椰配紅豆西米大杯裝
楊枝金撈
  • 彩虹芒椰配紅豆西米
2015-04-29 564 瀏覽
食完晚飯,去左樓下呢間糖水鋪。去到冇咩人,叫左份<<錦尚至尊>>,主要以芒果,西瓜,奇異果,哈蜜瓜四種水果。不過似乎唔夠凍,可感小弟鍾情凍食。再配以紅豆,芒果雪芭等等,賣$38。我自己其實覺得幾貴,性價比唔算高。先說紅豆,食落口比較乾身比較硬。不過生果都算新鮮,分量也算多。本以為它只是雪糕,食落先知是芒果雪芭,雪芭內有少量芒果粒,算係最有驚喜的。說說這個雪芭,比起雪糕入口冇咁易熔。而且也比較有質感。
食完晚飯,去左樓下呢間糖水鋪。

先說紅豆,食落口比較乾身比較硬。

說說這個雪芭,比起雪糕入口冇咁易熔。而且也比較有質感。
2015-04-23
2014-08-27 674 瀏覽
It was a hot stuffy day, and after having a light lunch, it wasn't long before my stomach started growling. Hence, with my friends' suggestion, we headed to the nearest place for an icy treat.As a clean eater, I would always try to avoid all sugary and starchy desserts like mochis and puddings. Instead, I opted for the mixed fruits with herbal jelly, which was accompanied by a choice of fruit juice (I ordered kiwi juice for the sake of its vitamin C content). At my surprise, the shop accepts ord

As a clean eater, I would always try to avoid all sugary and starchy desserts like mochis and puddings. Instead, I opted for the mixed fruits with herbal jelly, which was accompanied by a choice of fruit juice (I ordered kiwi juice for the sake of its vitamin C content). At my surprise, the shop accepts orders for sugar-free fruit juice, which is brilliant.

The dessert came with a glass bowl. It consists of mixed fruits such as kiwi, strawberry, mango, honey dew, watermelon and cantelope, over a bed of herbal jelly and kiwi juice.
Herbal jelly with mixed fruits
Indeed, the kiwi juice was purely sweetened by its own natural sugars, which was pretty much sweet enough for the dessert. The fruits are all very sweet and quite fresh, but I'd love to have more herbal jelly as there's only roughly a dozen of tiny jelly cubes in each serving.

2014-08-27
2014-07-05 297 瀏覽
有晚突然想食甜品,行行下見到個燈箱寫住甜品鋪,就二話不說入去試下,感覺好似許留山,餐牌都好似!我同老公叫左芒果布甸同紫米露加小湯圓……嚟到面前有d驚喜,因為晤至一個布甸重有個芒果雪糕加芒果肉!芒果好甜,雪糕硬度好似雪芭一樣加上熟透的芒果肉一d都晤酸!一個字“正”~紫米露又係一絕!湯圓煮得好彈牙之餘,椰奶同紫米好香,甜度岩岩好!因為住附近所以之後每次想食甜品都選擇哩間
$30 (宵夜)
  • 紫米露
  • 芒果布甸
2013-01-01 218 瀏覽
食完火鍋揾個甜品食下經過呢間錦尚甜甜品鋪試下鋪仔细细全滿,老闆娘開張枱向門口比我地餐牌好多選擇,主要係芒果楊技金露,上面唔係雪糕係雪有牛奶味入口即溶,撈埋幾好食,芒果幾甜. D西柚麻麻笀果布丁小丸子,布丁幾滑,小丸子都唔錯芒果椰汁紫糯米,椰汁超多, 紫糯米普通外賣合桃糊,合桃味道唔夠濃, 麻麻地股務唔錯味道都0k,最喜歡一份甜品包含有包含有兩種或三種味道, 啱晒香港人心多多嘅選擇
食完火鍋揾個甜品食下
經過呢間錦尚甜甜品鋪試下

鋪仔细细全滿,老闆娘開張枱向門口比我地
餐牌好多選擇,主要係芒果
笀果布丁小丸子,布丁幾滑,小丸子都唔錯
芒果椰汁紫糯米,椰汁超多, 紫糯米普通
外賣合桃糊,合桃味道唔夠濃, 麻麻地

2012-12-20
$30 (宵夜)
2012-11-02 241 瀏覽
團購瘋系列 – 雖說不上是甜魔一族,但也頗喜愛以甜品當午餐,近日就從網站發現公司附近開了間主打芒果甜品的店子,而且還推出半價優惠。實在太好了,又可以有藉口以甜品當飯吃,所以亦立刻買下了現金券。由於網站規定每人最少買入 3 張現金券,所以就先獨個兒來吃頓甜品午餐。座落於和富道的「錦尚甜」,店子以鵝黃色調為主,裝潢十分簡樸,帶點家庭式小店 feel。 由於店裡甜品選擇多達十個系列,由皇牌芒果精選、開心撈、布丁系列、彩虹芒椰以至滋潤燉品等都有,而且不同種類又有不同款式,所以雖然來之前已先在網站上閱讀過店子餐牌,但入座後仍不忘再細意研究一番,一於落足眼力慢慢揀。由於筆者亦是個愛芒之人,決定點客芒果開心撈 ($30) 作午膳。其實所謂芒果撈即是以自家製芒果雪葩墊底,面層再鋪上多款新鮮生果,當中包括奇異果、士多啤梨、火龍果、西瓜球、蜜瓜球、哈蜜瓜球、椰果及芒果等,材料非常豐富。芒果雪葩入口冰涼清爽,而幾款水果亦新鮮甜美,吃來清甜又不膩口,當午飯吃,既可滿足甜胃,亦夠曬健康。之後又找了個平日,拉著老公來陪我一起吃甜品下午茶。由於上次吃的芒果甜美多汁,所以這次先點了款從相片看來,樣子十分精美的芒果
錦尚甜
店子主打芒果甜品
店子以鵝黃色調為主,裝潢十分簡樸
店裡餐牌
芒果開心撈
幾款水果,入口新鮮甜美
芒果小圓子
雪糕球口感似沙冰
小丸子煙韌有咬口
之後又找了個平日,拉著老公來陪我一起吃甜品下午茶。由於上次吃的芒果甜美多汁,所以這次先點了款從相片看來,樣子十分精美的芒果小圓子 ($26)。其實這客甜品無論在賣相和味道上都和「許留山」出品有點相似,不過中間的雪糕球,吃起來像沙冰般,反而欠了份香甜濃膩的口感,幸而芒果粒甜美可口,而小丸子除了分量勁多外,亦相當煙韌有咬口,水準不俗。
生磨芝麻糊湯圓
知老公愛吃芝麻糊,提議點一客生磨芝麻糊湯圓 ($19),講真其實是筆者饞嘴,想品嚐一吓芝麻糊內的湯圓呢!黑漆漆的芝麻糊,味道本來不錯,雖然入口說不上滑溜,但勝在質感濃厚,芝麻味香甜;只可惜內裡的芝麻湯圓,咬落質地較為實淨,而且餡料完全沒半點流心效果,確有點失望。
冬菇蝦米蘿蔔糕
由於老公不像我般可以以甜品當正餐吃,所以經店員推介,另點了冬菇蝦米蘿蔔糕 2 件 ($10)。筆者向來對甜品店的鹹食,從不敢寄予厚望,果然不出所料,蘿蔔糕明顯地煎得火候不足,表層色澤偏白,而且冬菇蝦米分量下得極少,蘿蔔味又欠奉,吃起來質感更帶點糊口,說不上好吃。
咖喱魚蛋、魚肉燒賣
本來還想點店子的另外兩款小食:煎餃子及炸雞翼,但店員竟說餃子只得 2 隻,不足以湊夠一碟,而炸雞翼亦因材料不足,未能供應,嘩,怎麼可能所有鹹食都缺貨啊!正想放棄之際,竟瞥見店裡有咖喱魚蛋 5 粒 ($5) 及魚肉燒賣 5 粒 ($5) 供應,反正已很久沒吃過這些街頭小吃,就點來試試。前者魚蛋當然沒銅鑼灣「新記車仔麵」的出品般火辣惹味,不過水準還算不俗,起碼煮得入味又夠彈性;反而魚肉燒賣入口像一團粉般,毫無口感可言。

總括來說,店裡甜品水準,味道雖有點參差,但整體仍算不俗,反而鹹食則有待大幅改善。

2012-10-25
$17.50 (下午茶)
用餐優惠
團購
店子以鵝黃色調為主,裝潢十分簡樸
店子主打芒果甜品
2012-08-11 54 瀏覽
六月下旬‧晴我不是甜品人,不過天氣實在太熱,見這間新甜品店的彩虹冰只16元,進來一試。幾甜的,白色的是椰汁,黃色的是芒果汁,綠色的是蘆薈。最正的地方是夠凍,感覺夠爽。小店,看來也有不少街坊支持的。
六月下旬‧晴

小店,看來也有不少街坊支持的。
涼快夠爽
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
涼快夠爽