餐廳: 鍾廚
資訊:

2022-10-06 4184 瀏覽
今日嚟咗呢度午餐,叫咗幾籠燒賣,同事大叫咗一聲,我哋一齊望過去,發現有隻蒸熟咗嘅曱甴係個隻燒賣度,嚇到大家都唔敢食,於是叫個經理嚟,佢睇完就淨係收咗嗰籠燒賣,我哋再叫佢cancel埋其他啲燒賣,太恐怖啦,因為有機會全部幾籠一齊蒸,咁都汚染左。個經理收曬啲燒賣,連一句對唔住都冇就走咗。BLACKLIST佢

BLACKLIST佢
鍾廚曱甴燒賣
2022-10-06
  • 燒賣
2022-09-21 3098 瀏覽
裝修本身已經似茶餐廳。點知坐低,服務比茶餐廳更惡劣。每次隔籬枱有東西要攞,侍應每一次都嚟我張枱攞(例如餐牌、碗筷)。仲要呼喝你傳遞俾佢,難道食客係侍應嘅一部份?這樣服務嘅水準喺銅鑼灣時代廣場不能接受。稻香集團果然係稻香集團。
裝修本身已經似茶餐廳。點知坐低,服務比茶餐廳更惡劣。
傳遞俾佢,難道食客係侍應嘅一部份?

這樣服務嘅水準喺銅鑼灣時代廣場不能接受。

稻香集團果然係稻香集團。
2022-09-05 3259 瀏覽
上兩個星期都試左西菜同日本菜,今日飼主帶左我黎位於時代廣場12樓既鍾廚。因為避開左人潮我地兩點零鐘先到餐廳,冇人排隊入去就食得喇! 內裡環境唔錯,落地一玻璃睇到晒銅鑼灣景,天花有雀仔同木條裝飾扮鳥籠。飼主之前黎過好威威咁示範個水褒點玩,令人驚嘆原來而家飯茶可以咁好玩,當然店家對水滾茶靚既執著啦。1. 茶葉係一包安排入座既時候比埋,全程叫點心都係先助,好方便。家鄉煎薄撐好耐冇食,呢個粉漿煙韌唔錯,可惜煎得燶左少少。馬拉糕正常,不過不失。最抵食一定係個鮑魚燒賣,33蚊一隻,一口鮑加上個燒賣,真心唔錯,滿足感爆登。牛肉球貨真價實,肉實的的,唔錯。

因為避開左人潮我地兩點零鐘先到餐廳,冇人排隊入去就食得喇!

家鄉煎薄撐好耐冇食,呢個粉漿煙韌唔錯,可惜煎得燶左少少。

馬拉糕正常,不過不失。

牛肉球貨真價實,肉實的的,唔錯。

2022-08-27
5 分鐘 (堂食)
2022-08-13 2788 瀏覽
原來是稻氣集團。。。一踏進酒家,看見只得幾台客, 伙記也只得兩三個。已經心知不妙。我們點了一客龍蝦伊麵及貴妃雞,食物價格根本跟水平及分量不乎。失望而回,以後不會再光顧。
原來是稻氣集團。。。

2022-08-13
2022-06-24 3133 瀏覽
一枝公在銅鑼灣,想飲茶記得老友記話呢度一籠一件啱哂,一於試下門口大大隻字"水滾茶靚"原來呢度係用自動煲水糸統,好在之前喺大陸都有用過,不然真係"港燦"上身😅一共點咗四"籠"點心蝦餃賣相唔錯,但係皮唔夠薄,蝦又唔夠爽彈,普通過普通反而燒賣隻蝦就好彈牙,豬肉餡料又好味,不過似曾相識~同稻香嘅一樣咁好食但係價錢貴好多叉燒包唔算差,但好多茶樓都食得到,冇咩特別小籠包真係要喺上海舖先食到好味嘅,其他。。。呢個質素、呢個價位,下次我會去稻香囉!
一枝公在銅鑼灣,想飲茶
記得老友記話呢度一籠一件
啱哂,一於試下
門口大大隻字"水滾茶靚"
一共點咗四"籠"點心
蝦餃賣相唔錯,但係皮唔夠薄,蝦又唔夠爽彈,普通過普通
但係價錢貴好多
叉燒包唔算差,但好多茶樓都食得到,冇咩特別
小籠包真係要喺上海舖先食到好味嘅,其他。。。
呢個質素、呢個價位,下次我會去稻香囉!
2022-06-18 2039 瀏覽
兩三年前去過覺得好味,今日先知道巳變左稻香,但價錢竟然不是稻香價錢,有D中伏感覺。兩個人叫左7碟點心(其中3碟仲淨係叫得一人份量)埋單仲要$385。味道就是稻香味道,沒有什麼特別。埋單時問用稻香App有無得儲分,佢仲話自己係稻香集團之一但無得儲分。下次都唔洗再幫親。
2022-06-18
$195 (早餐)
2022-06-01 2109 瀏覽
個龍蝦伊麵雖然份量好似幾多,但真心唔好食,又勁多油…好彩用 Time Square dining coupons,如果唔係真係會覺得唔值…其他小食就正常味…不過應該有排唔會再

其他小食就正常味…不過應該有排唔會再
外賣自取
2022-05-31 1804 瀏覽
24/5/2022 得知近排松葉蟹大熱,我哋 (5人)一於約埋一齊試吓 松葉蟹晚餐!今晚叫咗:-龍鳳滋味配(只限星期一至五),有上湯龍蝦伊面 及 一隻古銅麻香雞,只是$388,龍蝦啖啖肉,麻香雞好嫩滑,好味😋又抵食。私房粉絲雜菜煲,好多材料,烹調適中美味,喜歡佢少鹽,各款菜新鮮。主角:清蒸松葉蟹一隻 $289 ($188/斤),真係好鮮甜,又有蟹膏,好回味呀!甜品叫咗 斑蘭椰汁糕,煙煙韌韌,不太甜,夠晒健康。食店設有自助添水/滾水機,好方便,不用時時要搵店員。呢度環境舒服,每一枱有屏風間隔,自成一個範圍,夠私隱。店員服務友善,亦都好快回應客人需求,值得一讚。圓滿的晚餐👍🏻

今晚叫咗:-

甜品叫咗 斑蘭椰汁糕,煙煙韌韌,不太甜,夠晒健康。

食店設有自助添水/滾水機,好方便,不用時時要搵店員。

呢度環境舒服,每一枱有屏風間隔,自成一個範圍,夠私隱。

店員服務友善,亦都好快回應客人需求,值得一讚。

圓滿的晚餐👍🏻
龍鳳滋味配 - 古銅麻香雞
私房雜菜煲
斑斕椰汁糕
2022-05-28 1418 瀏覽
午餐在鐘廚今日約咗17年中湊的媽咪同公公婆婆去鐘廚食午餐,呢個仔仔都5歲啦今年9月就小一,整咗小食就先去婆婆家坐下傾下先出去時代廣場,個媽咪訂咗枱,因為疫情差唔多一年一次,今次完工時間長同疫情好些少就再去探他們,公公婆婆好客氣每次都要請我食飯所以都會整啲她們喜歡的小食帶去,她們話家中的酒樓唔太好,我又覺得都唔差講咗幾年今次終於同她們出去時代廣場一試呢間話好好味的鐘廚一試,個媽咪訂咗枱我先到婆婆家坐一會先一齊搭車出去,2個老人家已經70歲但完全睇唔出,她們好客氣叫咗好多嘢,呢餐4個人食咗7百幾蚊話有優惠卷半價好抵食,講真我就覺得一般,一半價錢就差唔多,7百幾就真係貴咗啲,飲完因時間接仔仔放學見下都5點幾就買餸回家煮飯,今日好開心見到仔仔都認得我,大個好多好多嘢講而家轉咗呢行最開心見到啲仔女大健康又活潑
午餐在鐘廚

春風得意腸
腐皮卷
  • 脆皮腐皮卷
2022-01-05 1719 瀏覽
昨晚同兩個很久冇見舊同事相聚食晚飯。也很久沒有去鍾廚。多年前水準不錯。今次今我好失望。我們叫了黑毛豬叉燒,鍾家炒牛肉,上湯芥蘭和羊肚菌豆腐。加兩個白飯和茶錢。收812元。我認為價錢和水準並不成正比。叉燒又凍和乾爭爭。我相信係隔夜。收238 真離譜。太興叉燒好食過佢。炒牛肉麻麻哋。最好食就係豆腐。個白飯有少有凍。我見到廚房用微波爐翻熱個飯。真令人失望。昨晚好少人。但係服務員態度泠淡。到9點己經追我們埋單。我相信員工想早收工。我相信好多人嘗試個一次都冇回頭。我哋唔會有第二次。
2022-01-04
2021-12-12 1721 瀏覽
位於銅鑼灣時代廣場嘅鍾廚,枱好寬闊,環境開揚,坐得舒服。最近有優惠劵,於是去試試。🤗點心款式唔算多,不過好在可以叫一人份量👍。一人一粒蝦餃,蝦餃超大粒,裡面有3,4隻蝦,勁彈牙😋。可以叫一個叉燒包,自己鍾意就叫,唔洗怕叫咗無人食,要食哂一籠。 叉燒份量比較少,麵包就好多,不過係軟熟嘅。仲有叫咗一條炸銀絲卷,用啲粟米片墊住,再點練奶。炸得幾鬆軟,十蚊一條都幾抵。餐廳嘅做法都幾聰明。 有啲點心有啲人想食,有啲人唔想食。如果點心可以嗌一件自己食,都幾好,又可以環保,又可以慳錢。用叫咗安格斯牛肉腸,個質地同平時食嘅牛肉腸真係有分別。不過粉皮比較厚身,牛肉嘅份量好少。炸雲吞,炸得好脆。不過有啲油。啲餡好少,都係食個脆皮口感。鮮竹卷正正常常,冇乜特別。鮑汁鳳爪幾好味,佢個味唔會好鹹,個鮑汁味好出。雞腳唔會太淋,亦都唔會太韌,質地非常好。 而且食嘅時候feel到啲骨膠原出曬嚟,個口食到黏黏地,好正。食滿100元, 可以用50元現金券,唔計加一。所以我哋扣咗100元,三個人食除番開每人都係80元,都算抵食。整體來說,性價比幾高。
點心款式唔算多,不過好在可以叫一人份量👍。

一人一粒蝦餃,蝦餃超大粒,裡面有3,4隻蝦,勁彈牙😋。

炸雲吞,炸得好脆。不過有啲油。啲餡好少,都係食個脆皮口感。

鮮竹卷正正常常,冇乜特別。

整體來說,性價比幾高。
2021-12-04
用餐優惠
優惠券
  • 鮑汁鳳爪
  • 蝦餃
2021-11-10 1895 瀏覽
鍾廚喺時代廣場裏面感覺價格定位比較低的一間中餐廳,當日去試吓飲茶,點了五樣點心,分別係春卷,叉燒腸粉,鮮竹卷,蒸蘿蔔糕和紅油抄手。總體來說點心質素屬於中下,腸粉的皮是我一生裏面食過最厚的,感覺就厚过棉胎,非常之唔好食,但如果你是為了充飢的話,這個應該能夠讓你吃飽。紅油抄手感覺就係雲吞浸喺清水入邊,並不是我哋平時食到的那種紅油抄手,如果當食清湯雲吞的話都算OK嘅。另外三樣點心,春卷,鮮竹卷和蒸蘿蔔糕都算正正常常啦,一般水平。最少春卷都唔會淋哂。總體感覺點心質素就係粗粗地,屬於中下,但其實最後睇睇價格亦都唔係屬於中下,其實亦都唔係平,所以我認為CP值其實一點到不高,所以我絕對唔會再返嚟幫襯,下次會試吓商場內其他價格和定位高一啲的餐廳,但最少質素應該比這間要好。唯一可取的就是茶,因為每台都有一個自動煲水機,唔使每次都叫侍應過嚟加水,就係自己撳掣煲完就ok,啲水肯定夠熱,非常方便。題外話,期間侍應兩次走埋嚟游說我哋食嗰個雞套餐,超級麻煩,就算同佢講我哋想飲茶食點心,佢都繼續煩。

2021-10-30
午餐
2021-09-26 2481 瀏覽
環境裝修像去了六七十年代的中式餐廳,有點兒特色。我們叫了古銅麻香雞,皮很脆,配上芝麻的香味,雞肉嫩滑,好好吃。牛肝菌紅燒豆腐不錯,豆腐很滑,配上牛肝菌的香氣,味道很好。另外還叫了花膠魚香茄子,這個菜沒有什麼特別,只是魚香茄子中加了花膠,但味道還是不錯的。
2021-08-25 2233 瀏覽
很久沒有光顧了,QR code自助下單,菜式選擇少得可憐🥺好友於內地回來,一心想帶他食美味中菜,失望至極不知是否換了廚師👨‍🍳禪園小炒皇原來是素食,失望菇類較多,味道淡白切清遠雞瘦得可憐,半碟是骨味道一般大澳蝦醬骨,終於有一樣是好味的鬆脆可口,蝦醬味道剛好本想再加餸,但實在選不到,唯有轉地方再食😹
不知是否換了廚師👨‍🍳

禪園小炒皇原來是素食,失望
菇類較多,味道淡

白切清遠雞瘦得可憐,半碟是骨
味道一般

大澳蝦醬骨,終於有一樣是好味的
鬆脆可口,蝦醬味道剛好

本想再加餸,但實在選不到,唯有轉地方再食😹
禪園小炒皇
大澳蝦醬骨
白切清遠雞
2021-08-19
大澳蝦醬骨
2021-08-07 1785 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️見好耐冇飲過茶,又出開銅鑼灣行街,就諗住試下呢間都多人等嘅「鍾廚」。其實出面等位嘅狀況都幾惡劣,而就算入到去服務都好差,睇落唔算少員工,但係就叫極都唔應,終於叫到嘅時候態度又差,食到都幾燥底😫嘢食方面,真係冇話有邊款覺得好食,出面啲點心專門店一定好食過佢。真係要講嘅話,個黑椒金錢肚味道幾好嘅,炆得夠腍。腸粉試咗兩款 - 黑毛豬叉燒腸同埋春風得意腸,兩款嘅腸粉皮都比較厚而唔算滑,餡料都唔多,失望。
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️