2024-12-28 0 瀏覽
長洲平記😘😘😘長洲人氣小食長洲雲集了各式各樣特色美食、以長洲芒果糯米糍最著名!週末來到長洲遊玩、一落船、沿岸轉左向前行三分鐘、遠處見到一條人龍、懐舊士多店、每日新鮮製作!除左芒果糯米糍、挑選咗幾款人氣、創意、味道幾夾嘅糯米糍😁😁✨芒果糯米糍煙韌軟糯綿綿薄皮、包卷甜蜜蜜、手掌大芒果肉、咬一口、爆汁口腔、超正👍🏻✨貓山王榴槤糯米糍榴槤關注組、必食之選、榴槤清香樸鼻、入口溶化口腔、齒頰留香🤩✨花生糯米糍軟綿綿糯米皮色裹香口花生碎、包滿脹卜卜、味道超濃香口😍✨士多啤梨糯米糍香港版大福菓子、不同之處、以皮薄更優勝、原粒果肉、清甜美味😋✨紫薯糯米糍细腻清香不粘牙,軟糯香、咬下去啖啖紫薯蓉,綿密香甜😛✨曲奇糯米糍香脆oreo曲奇、壓碎粒混和cream、軟軟糯糯的質感、口感鬆軟無比😆✨香蕉糯米糍創意味道、健康之選🤣長洲平記長洲北社海傍路19A號地舖
😘😘😘
長洲人氣小食

除左芒果糯米糍、挑選咗幾款人氣、創意、味道幾夾嘅糯米糍😁😁
✨芒果糯米糍
✨貓山王榴槤糯米糍
✨花生糯米糍
軟綿綿糯米皮色裹香口花生碎、包滿脹卜卜、味道超濃香口😍
✨士多啤梨糯米糍
✨紫薯糯米糍
细腻清香不粘牙,軟糯香、咬下去啖啖紫薯蓉,綿密香甜😛
✨曲奇糯米糍
✨香蕉糯米糍
創意味道、健康之選🤣
長洲北社海傍路19A號地舖

貓山王榴槤糯米糍
花生糯米糍
士多啤梨糯米糍
紫薯糯米糍
香蕉糯米糍
2024-12-28
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
貓山王榴槤糯米糍
花生糯米糍
士多啤梨糯米糍
紫薯糯米糍
香蕉糯米糍
2024-12-23 86 瀏覽
好耐冇嚟長洲玩,每次嚟都會食呢間芒果糯米糍😆而家12月尾啲芒果都係甜嘅😋今次仲試咗佢其他唔同味道,比較推薦花生🥜入邊有白芝麻同糖粉好似細個以前食嘅甜茶果☺️士多啤梨都唔錯,仲試咗紫薯同香蕉,鍾意佢哋芒果糯米糍個皮真係好薄,咬落去芒果又好Juicy,啱啱好可以平衡到糯米嘅甜膩👍🏻平記就喺碼頭海旁一路行過去,見到佢新出咗個Oreo味,不過今次冇試🤣而家呢個天氣嚟長洲玩真係幾好,下次會再嚟試吓
2024-07-28 231 瀏覽
嘩,一定係長洲馳名嘅糯米糍。雖然糯米糍最好食係糯米皮,不過唔駛用糯米皮包糯米皮包再包榴連,真係要好好品嘗一下咁珍貴嘅榴連味糯米糍。以為第一件係錯版,估唔到係我錯晒。第二件榴連糯米糍嘅皮厚到嘩一聲。下次有冇得買原味糯米糍?
嘩,一定係長洲馳名嘅糯米糍。
雖然糯米糍最好食係糯米皮,不過唔駛用糯米皮包糯米皮
包再包榴連,真係要好好品嘗一下咁珍貴嘅榴連味糯米糍。
以為第一件係錯版,估唔到係我錯晒。
第二件榴連糯米糍嘅皮厚到嘩一聲。
下次有冇得買原味糯米糍?

外賣自取
今天在長洲平記買了5個芒果糯米糍,原本以為平記如網上所推介的在長洲很出名,質素有保證。我買之前看到櫃裏沒有包著的糯米糍外表沒異樣,怎料這店員把所有賣給客人的糯米糍都已經用紙包著,我根本看不到裏面。回到家後打開才發覺糯米糍的皮沒有完全包著芒果,好像切開了一半,有些形狀更不規則,好像不夠粉用來包著芒果,整個糯米糍好像縮了水,味道方面,有些芒果冇味不甜、有些過熟變灰、有些出水。回想起我過往在市區買的芒果糯米糍比這間長洲平記更新鮮好吃得多!
2024-06-12
2024-05-24 266 瀏覽
長洲有好幾間店賣芒果糯米糍的這間店比較多人排隊買,糯米糍不算大件買, 夠凍, 夠新鮮,糯米皮柔軟卻煙韌, 芒果香甜。除了芒果味,這次也試了榴槤味,榴槤饀的榴槤味很有香濃, 食完又再買,榴槤控必定喜愛。There are several shops in Cheung Chau selling mango glutinous rice dumpling.There was a long queue in front of the shop.The dumpling was not big , served chilled and fresh.The skin of dumpling is soft but chewy, the mango is sweet.In addition to mango flavor, I also tried durian flavor this time.The durian stuffing has rich flavor of durian. Durian lovers will love it.
長洲有好幾間店賣芒果糯米糍的
這間店比較多人排隊買,
糯米糍不算大件買, 夠凍, 夠新鮮,
糯米皮柔軟卻煙韌, 芒果香甜。

除了芒果味,這次也試了榴槤味,
榴槤饀的榴槤味很有香濃, 食完又再買,
榴槤控必定喜愛。

2024-04-17 288 瀏覽
長洲出名芒果糯米糍,不過掃街已經食得好飽,打算臨走之前先買返屋企做手信。下晝5點去到允升甜品,糯米糍已經賣晒,於是轉戰附近都幾多人排隊嘅長洲平記。有好多唔同口味選擇,例如榴槤、香蕉、oreo。芒果糯米糍$16一個,價錢唔算貴,可惜令人好失望。總共買左兩個,其中一個即刻食,芒果一啲都唔甜,可能仲未熟,皮就相對軟熟。另外一個放多兩日先食,芒果就熟咗,有返啲甜味,不過皮已經變得唔新鮮變硬。糯米糍嘅皮偏厚,睇圖芒果同皮嘅比例各佔一半。.長洲平記 (長洲)長洲北社海傍路19A號地舖
有好多唔同口味選擇,例如榴槤、香蕉、oreo。
芒果糯米糍$16一個,價錢唔算貴,可惜令人好失望。
糯米糍嘅皮偏厚,睇圖芒果同皮嘅比例各佔一半。
芒果糯米糍

長洲平記 (長洲)
長洲北社海傍路19A號地舖
2024-03-18 313 瀏覽
長洲有好多間芒果糯米糍,朋友對呢間平記一直讚不絕口,話幾年前食過覺得好好味,堅持要再二訪呢到,一於睇吓依家個水準係咪維持到當年咁優秀先!當日都要排一排隊先買到,我哋一口氣買咗4粒~芒果糯米糍(1粒)💰HK$16外層嘅糯米皮好薄煙韌度適中,中間嘅芒果好清甜而且大大舊,整體仲帶有淡淡嘅椰香味,食完之後真係滿足感up up💯

芒果糯米糍(1粒)💰HK$16

2024-03-16
5 分鐘 (外賣自取)
芒果糯米糍
嚟到長洲,唔係唔食大魚蛋同芒果糯米糍呀🤓,半年冇嚟,原來物價貴到咁🤣,想當年我仲食緊$10一串大魚蛋🤪❣️大魚蛋 $13揀左燒汁同沙爹汁,魚蛋冇以前咁彈牙,兩隻汁竟然味道差唔多🥸,食真啲先分得出🤣🤣❣️芒果糯米糍 $16Size比之前係細隻咗,芒果算清甜,糯米皮仍然保持到咁薄😎,但望住日落食又確係奢侈啲😅❣️貓山王榴槤糯米糍 $25如果唔講,唔會覺得食緊貓山王榴槤,只係普通榴槤味道,呢個價錢有啲唔值🥸🏦是次消費總額 $99👅好味度:7.5(10分滿分)嚟長洲食芒果糯米糍同大魚蛋,就好似去聽Twins演唱會咁,唔好預計個質素好好,只係食個回憶同風味啫🤣🤣

❣️大魚蛋 $13

❣️芒果糯米糍 $16

❣️貓山王榴槤糯米糍 $25

🏦是次消費總額 $99

👅好味度:7.5(10分滿分)
10 分鐘 (外賣自取)
2024-01-22 180 瀏覽
啱啱喺長洲果家店食完甜品,真係正到彈!唔係開玩笑,呢款芒果糯米糍,正宗得滯,真係要推介一下。👅 嗰個芒果,新鮮又香甜,豪邁咁包喺糯米皮入邊,一啖咬落去,啖啖芒果嘅鮮甜夾住軟Q嘅糯米,食落去真係好滿足😌。另一邊廂,榴蓮糯米糍又係另一回事,榴蓮味濃郁到不得了,啲糯米皮就嘛嘛哋,好有嚼勁,感覺好match呀!開心到跳起!💃而且,兩款都係皮薄餡足,食落一啲都唔覺得膩,每咬一口,皮同鮮果嘅結合都係咁融洽,佢哋真係做得幾好,表面啲水分同摑香都保持住。食完好似整個人都靚晒咁,相信我,你去咗長洲,一定要試吓!😋

2023-12-30 169 瀏覽
見多人排隊買就試試這間芒果糯米糍,買兩件我用手機八達通付款手機八達通Apps 已顯示扣數$32但店員話失敗無收到,佢唔睇我手機所顯示無奈的比多次$64,買兩件我個人就覺得佢唔老實味道上就一般,唔差糯米皮軟硬,厚薄都適中
見多人排隊買
就試試這間芒果糯米糍,買兩件
我用手機八達通付款
手機八達通Apps 已顯示扣數$32
但店員話失敗無收到,佢唔睇我手機所顯示
無奈的比多次$64,買兩件
我個人就覺得佢唔老實

味道上就一般,唔差
糯米皮軟硬,厚薄都適中

2023-12-01 182 瀏覽
長洲平記地址:長洲北社海傍路19A號地舖好耐未入過長洲,見到呢間好多人排隊所以就幫襯咗個芒果糯米糍🥭$16,糯米糍煙靭適中,芒果夠熟好甜🥰,而且仲有好香嘅椰香味添,正😎。#nicefoodie長洲----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover   #hk  #香港 #香港美食 #美食 #長洲美食 #打卡  #長洲 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #糯米糍 #長洲
地址:長洲北社海傍路19A號地舖

#nicefoodie長洲

----------------
🫣长洲平记的糯米糍是全香港糯米糍里的扛把子所以…有了品牌效应,它的定价比其他家都要贵1⃣️元。🍃环境:下了码头,往左手边走一段,就能看到它了离长洲冰室很近~落日的时候,可以坐在海边一边看落日余晖一边吃糯米糍💰性价比:性价比还ok每个比其他店铺贵1元买四个可以有🆓打包盒🥡🍙口味:口味没得说,吃了好几年了🥭 芒果糯米糍 💰16个头巨大,用料十足带回去给老大吃的他本来就喜欢吃芒果,赞不绝口~🥠 榴蓮糯米糍 💰16女儿超爱榴莲味十足,唇齿留香但有个隔夜买回家第二天一早吃的就坏了🥲🥲🥲.总体不错,老字号了😋
🫣长洲平记的糯米糍是全香港糯米糍里的扛把子
所以…有了品牌效应,它的定价比其他家都要贵1⃣️元。
🍃环境:
下了码头,往左手边走一段,就能看到它了
离长洲冰室很近~
落日的时候,可以坐在海边
一边看落日余晖一边吃糯米糍

💰性价比:
性价比还ok
每个比其他店铺贵1元
买四个可以有🆓打包盒🥡

🍙口味:
口味没得说,吃了好几年了
🥭 芒果糯米糍 💰16
个头巨大,用料十足
带回去给老大吃的
他本来就喜欢吃芒果,赞不绝口~

🥠 榴蓮糯米糍 💰16
女儿超爱
榴莲味十足,唇齿留香
但有个隔夜
买回家第二天一早吃的
就坏了🥲🥲🥲

总体不错,老字号了😋
  • 芒果糯米糍
  • 榴莲糯米糍
2023-11-06 170 瀏覽
首先講最出名嘅糯米糍。選擇算多,買左貓山王、紫薯、士多啤梨係咪長洲平記嘅貓山王特別啲?特別到同食普通榴槤一樣味。佢對得住$25 呢個價錢?紫薯士多啤梨普普通通,唔值得排隊買。重點嚟啦,1000ml 水果沙冰。天氣咁熱,睇餐牌時都流晒口水。$50旅遊區,唔貴啦,仲覺得抵添。點知一飲落去,係水嚟,一啲水果味都無。同行嘅5歲半小朋友都話好難飲,淡茂茂…咩事…劣食到咁…唔會再有下一次!至於店員 ,咁忙就一定會做至忟,不過無諗過態度會咁差(短髮鄉音姐)。
首先講最出名嘅糯米糍。
選擇算多,買左貓山王、紫薯、士多啤梨
紫薯士多啤梨普普通通,唔值得排隊買。

重點嚟啦,1000ml 水果沙冰。

外賣自取
六年冇入過長洲,見到呢一間好多人排隊所以就幫襯。到俾錢時覺得條數唔啱,問一問佢。原來佢話星期六日冇普通榴槤糯米糍一定要買貓山王。餐牌冇寫,買嘅時候亦都冇知會。已經覺得好唔老實,但係諗住出到嚟玩,最緊要高興。點知店員嘅態度勁差,理直氣壯咁話星期六日就係冇普通糯米糍,講到好似我有問題。正常一個遊客,點會知道你有定冇。餐牌寫住有兩款,而我亦都係嗌普通嗰款,就係收返正常價。最後食嘅時候,一食就係普通榴槤嘅味道,一定唔係貓山王,好後悔冇睇到呢度嘅食評。呢一間店舖一定會back list,以後都唔會再幫襯!
六年冇入過長洲,見到呢一間好多人排隊所以就幫襯。

已經覺得好唔老實,但係諗住出到嚟玩,最緊要高興。

呢一間店舖一定會back list,以後都唔會再幫襯!
2023-11-04
2023-09-07 232 瀏覽
我哋分別叫咗紫薯味、榴槤味、士多啤梨味,呢三款口味都好值得食!好似一樣都係十五蚊 ❤️💜💛紫薯味食得出真係冇乜忌廉打入㗎喎 好香原始紫薯的味 又唔會好甜,作為紫薯控再加怕肥胖的我表示 好鍾意食!!另外嗰兩款:榴槤味超級香濃,應該都好適合鍾意榴槤嘅人去試試😛😙下次有機會 都想食呢一款味🤩最後就係士多啤梨味,呢款特別啲,佢唔會將士多啤梨搞碎或者變士多啤梨奶油,真係就咁send個士多啤梨擺糯米皮入面。❤️