2021-10-13 564 瀏覽
辛味噌拉麵 $98 (推薦✨)
拉麵係幼麵,質地彈牙爽口,揀咗硬麵,唔會過硬,口感非常好!湯底濃而不膩,豬骨湯底濃郁,飲落唔鹹,辣度同豬骨湯嘅平衡做得好好,辣得嚟唔會蓋過豬骨湯嘅清甜 ,而且湯底夠熱,唯一敗筆位係在於味噌味較弱!配料豐富,有木耳,高菜,蔥花,紫菜。叉燒半肥瘦,表面有微微燒過,帶有焦香,入口軟滑,正! 凍蕃茄 $22消暑好物,冰凍蕃茄勁新鮮🍅,配埋不死嘅芝麻醬,再加少少鹽一齊食,真係🤤令人想一口接一口,可再 Encore!唐楊炸雞翼$58 即叫即炸,皮薄肉質嫩滑,味道普普通通~如果你對雞翼好有要求就唔好點啦!🔖總結:拉麵真係好掂,豬骨湯底出色,係我食過最鐘意嘅豬骨湯底拉麵,而且店員超 Nice !推薦!
辣味噌拉麵

辛味噌拉麵 $98 (推薦✨)
凍蕃茄

凍蕃茄 $22
唐楊炸雞翼

唐楊炸雞翼$58

2021-10-03
25 分鐘 (堂食)
辣味噌拉麵
凍蕃茄
2021-10-01 506 瀏覽
中環隱世No.1拉麵🍜最近朋友介紹呢間豬骨湯底拉麵店,自己都係覺得最傳統嘅豬骨湯底最好味所以就試一試。呢間店實在太出名啦,所以都要喺外邊等一等,但係好快都要有檯。招牌No.1 拉麵 ($108) 綜合晒所有材料,配料十分豐富👍🏻四塊叉燒,木耳,高菜,蔥花,四塊紫菜,一隻溏心蛋,一次可以試晒佢所有嘅配菜🧡面嘅硬度都可以自由選擇,自己就偏愛食嘅面面。真係要提一提佢個湯底係超級龍同埋唔喊嘅豬骨湯,用足材料去熬出嚟,而且一啲都唔油膩👏🏻 如果唔太熱又要等位嘅話真係值得一試!!
中環隱世No.1拉麵🍜

15 分鐘 (堂食)
小妹鍾意食拉麵但又好揀,因為個人口味偏淡,出面太多拉麵又鹹又油,未食完碗麵都要飲好多水。都聽聞呢間拉麵好耐,今日lunch有機會試下先,呢篇食評,吃完碗麵起碼兩個鐘先寫,至少知道餐後口不口干叫左玉子拉麵+一份小食牛舌 (呢個好麻麻,唔作討論)1. 湯底唔鹹,帶有甜味,幾驚喜2. 搭配我最鍾意的幼身面質,入口順滑3. 叉燒都不錯,厚度同口感都相當嫩滑4. 整體味道搭配透出豬骨的濃香,但絕對唔死鹹會推介及翻撻食,mark!

叫左玉子拉麵+一份小食牛舌 (呢個好麻麻,唔作討論)

1. 湯底唔鹹,帶有甜味,幾驚喜
2. 搭配我最鍾意的幼身面質,入口順滑
3. 叉燒都不錯,厚度同口感都相當嫩滑
4. 整體味道搭配透出豬骨的濃香,但絕對唔死鹹

會推介及翻撻食,mark!

玉子拉麵
2021-09-30
玉子拉麵
2021-09-29 229 瀏覽
今日我呢個新界人又出城,專登黎到中環食拉麵,呢間長濱no1想試左好耐,今日終於有機會。叫左佢地既招牌拉麵。由於製作需時,都等左一陣先有得食。拉麵黎到既時候,仲係勁熱辣辣,試一啖湯,好濃郁既豚骨味,拉麵既韌度都好適中,十分掛湯,食到停吾到口。流心蛋都做得吾錯,食落好流心。不過我最鐘意都係將塊紫菜浸落湯食,紫菜吸收晒湯汁,完全係我鐘意既味道餐廳既氣氛好有日本既感覺,太耐冇去旅行,黎到呢到就好似係日本食緊拉麵咁

2021-09-22 184 瀏覽
少有同一間拉麵店我會光顧超過兩次,但依間我已經試過好幾次,真係好想推介俾大家。位於中環斜坡上,位置有少許偏僻,雖然店舖細細間,由一個日本師傅主理,彷彿食到係日本正宗嘅味道😍《叉燒拉麵》($98)豬骨濃湯上鋪滿叉燒真係啱唒食肉獸😋因為想食多啲叉燒所以揀左依款,有五塊叉燒,三塊係灸燒過兩塊係正常的,可以試到兩款口味,非常好👍🏻個人喜歡灸燒過,香口好多仲有油脂香味😍拉麵係幼身個隻,仲供客人自己選擇硬度,非常貼心👍🏻 我中意有口感的所以揀左超硬,真係好有咬口,超好味🤩 最後要讚嘅係佢嘅湯底,個豬骨濃湯真係超濃郁!飲完會feel到黏黏地,好有膠質既感覺,證明佢真係落足料去淆個湯底!前菜仲會附上辣芽菜,好入味,雖然惹味,不過都幾辣🥵

《叉燒拉麵》($98)
2021-09-21 180 瀏覽
今日係中秋節呀🤩先祝大家人肉兩團團😛準備好今晚食餐飽未呢?!未食晚餐前,不如食返個拉麵先啦😋👅 長浜No.1拉麵呢個係豬骨湯味嘅拉麵👅湯式係超級十分極度無敵爆炸濃厚😂😂😂我無誇張,佢係濃厚到飲幾啖湯就會飽個種✌🏻🤩最岩我呢啲勁重口味嘅人類😋然後個溏心蛋又無令人失望,蛋白位置俾甜豉油浸到好甜,蛋黃位仍有流心狀態,正!仲有個出色位係片燒叉燒😍佢個叉燒係食得出有燒過嘅味度,唔係就咁得啲肉味🥳成碗麵都令我食得好滾動呀🥲

👅 長浜No.1拉麵

2021-09-16 189 瀏覽
今次呢間係九州福岡好出名既拉麵小店 係香港都有分店 去唔到日本一於試下!香港店水準都接近日本8成 算係香港性價比高拉麵店先送上芽菜 爽口微辣開胃當小菜紫菜 叉燒 糖心蛋1隻 高菜 木耳/花傳統豬骨湯底基本上同日本飲到無分別 都係每日新鮮製作而成 味道醇香不厚身唔會太杰身叉燒有會輕輕燒過油份出哂嚟特別甘香餃子4隻一份 皮身薄底香脆肉汁豐富長浜No.1拉麵中環九如坊14號地下
香港店水準都接近日本8成 算係香港性價比高拉麵店
先送上芽菜 爽口微辣開胃當小菜
紫菜 叉燒 糖心蛋1隻 高菜 木耳/花
叉燒有會輕輕燒過油份出哂嚟特別甘香
餃子4隻一份 皮身薄底香脆肉汁豐富

長浜No.1拉麵
中環九如坊14號地下
2021-07-27 802 瀏覽
每次去福岡都會必食今日試下香港店店內環境靚過日本好多😂店員先送上芽菜(日本任食的)唔使諗叫咗本店招牌‘長浜NO.1拉麵大大碗咩都有紫菜4片/叉燒4片/糖心蛋1隻/高菜/木耳/葱花傳統豬骨湯底同日本有8成似味道適中,唔太濃又唔太稀幼身麵條軟硬適中掛湯能力不錯食到尾都唔會太諗叉燒4片,有2片會輕輕燒過,油份出哂嚟另外2片就正正常常叉燒咁隻蛋就正正常常整体碗麵係4平8穩性價比高果類另外叫咗餃子4隻皮薄外脆但肉汁唔算多都及格如果想食原祖日本博多系拉麵風味E間長浜拉麵 我會推介
每次去福岡都會必食
今日試下香港店
店內環境靚過日本好多😂
店員先送上芽菜(日本任食的)
唔使諗
叫咗本店招牌
‘長浜NO.1拉麵
大大碗咩都有
紫菜4片/叉燒4片/糖心蛋1隻/高菜/木耳/葱花
傳統豬骨湯底同日本有8成似
味道適中,唔太濃又唔太稀
幼身麵條軟硬適中

長浜NO.1拉麵
餃子
2021-07-26
2021-07-25 489 瀏覽
每次想食拉麵,都會諗起呢問長浜No.1拉麵,因為湯底真係好好飲今日七點左右去度,都唔多人,一入就有位點餐紙,同其他拉麵店一樣,圈住自己想揀既拉麵款式,有得揀拉麵硬度,蔥,蒜等等。。。小食就係另一張點餐紙首先佢地都會送上前菜呢個芽菜真係好辣,我自己就食唔到啦今次我點左呢個 辛味噌拉麵 ,雖然豬骨湯底好好味,但有時都會想食下味噌湯底店員將拉麵放係小木盤度上菜,望上去都覺得好濃郁佢既拉麵係我鐘意,比較幼身既拉麵。呢款有兩塊叉燒,一塊有燒過,一塊冇。燒過係比較香口d既! 辣度對我唔食得太辣既人黎講,岩岩好非常好味👍🏻朋友點左呢款 叉燒拉麵,濃厚既豬骨湯加上五塊叉燒真係好足料,有三塊灸燒,兩塊正常,好滿足!最岩食肉獸食👍另外我地都加兩個小食,分別係 燒魚餅(小) 同 炸雞翼。個燒魚餅外面好香口,裏面有蔬菜粒,入面淋淋地,小份都足夠。炸雞翼等得比較耐,可能係生炸既關係,所以都非常熱共有5隻,吱d檸檬汁,好滋味食完好飽好滿足,下次想食拉麵都會第一時間諗起呢間提提大家餐廳另收加一服務費喔~
今日七點左右去度,都唔多人,一入就有位

小食就係另一張點餐紙

首先佢地都會送上前菜
前菜

呢個芽菜真係好辣,我自己就食唔到啦

辛味噌拉麵

店員將拉麵放係小木盤度上菜,望上去都覺得好濃郁

非常好味👍🏻

叉燒拉麵

另外我地都加兩個小食,分別係 燒魚餅(小) 同 炸雞翼。

燒魚餅(小)

個燒魚餅外面好香口,裏面有蔬菜粒,入面淋淋地,小份都足夠。

炸雞翼

炸雞翼等得比較耐,可能係生炸既關係,所以都非常熱
共有5隻,吱d檸檬汁,好滋味

食完好飽好滿足,下次想食拉麵都會第一時間諗起呢間
提提大家餐廳另收加一服務費喔~
2021-07-23
辛味噌拉麵
叉燒拉麵
燒魚餅(小)
炸雞翼
今次要介紹嘅唔係啲咩特別湯底,而係回歸拉麵嘅最純粹 - 傳統豬骨湯底🍜, 嚟到九如坊嘅 長浜No.1 拉麵, 師傅嚟自日本,可見店內都打理得好似傳統日本拉麵店, 主打 豬骨湯底拉麵..($108)價錢係中上環嚟講可謂非常親民, 拉麵配料豐富: 足足四塊叉燒,木耳,高菜,蔥花,紫菜同溏心蛋(唔使加配好抵啊😍)麵身係幼麵,可按個人喜好選軟硬度未食拉麵前,店員先附上辣芽菜呢個超正🥰冷盤嚟食落辣度十足 非常開胃,到拉麵上嚟, 先試一試個湯,味道非常濃郁但又唔會太油膩(平時最驚又稠又咸嘅湯底) 果然試得出師傅嘅功架,湯底配上幼麵掛湯力十足,加上各種配料嘅配搭,連埋辛辣嘅辣芽菜,令湯底層次更豐富,又一碗有衝動飲哂成碗湯嘅拉麵🥰叉燒方面微微燒過更惹味,加上四大塊,絕對一碗已經食到飽住走,至於溏心蛋 個人就覺得可以好啲,由於浸係湯上關係,所以夾起上嚟已經有啲散,另外溏心度不夠.但整體而言 呢加價錢食到如此高質湯底嘅豬骨湯拉麵絕對值得👍🏻鍾意豬骨湯拉麵嘅朋友絕對要嚟試🤟🏻

[招牌No.1拉麵]($108)價錢係中上環嚟講可謂非常親民, 拉麵配料豐富: 足足四塊叉燒,木耳,高菜,蔥花,紫菜同溏心蛋(唔使加配好抵啊😍)麵身係幼麵,可按個人喜好選軟硬度
2021-03-26 774 瀏覽
最近對拉麵甚為着迷,於空閒時段便會四周品嚐,今天則來到長浜 No.1拉麵,因得知它是來自福岡的人氣拉麵店,而且麵條亦選擇每天新鮮製造,因而對其頗有興趣和期望。No 1 拉麵拉麵是使用純豬骨湯作湯底,並沒有添加其他食材熬煮,因而色澤呈現奶白,飲用時黏度比較稀薄,味道清甜鮮香,豬味濃郁,是道純正可口的湯底。麵條選用蛋白直麵,外觀纖長幼細,口感滑溜爽彈。配料方面有叉燒、捲叉燒、溏心蛋,兩款叉燒皆鮮嫩香滑,肉香馥郁。溏心蛋稠密緻滑,蛋味出眾,唯獨可惜沒有加入醬油醃製,調味略有輕微遜色。另外還加入了醃製高菜調節湯底鹹度,但味道分別不大。額外亦奉上了醃製紅蔥頭,同樣是用作湯底調味,不過職員端上時我早已開吃,因此沒有品嚐,希望下次時間方面可控制得更好。男山 尾張 清酒師傅奉上時把杯子放置於木盒之中,並把酒倒滿至覆蓋酒杯和盒子,此為日本傳統文化的做法,寓意有滿瀉的意思。飲用時會先清空酒杯的清酒,然後再將木盒內的酒倒回杯中,而這做法會令浸過盒子的清酒增添微微木香。總體清酒味道酒香醇厚,帶有微微辛口,是款既平價又與日本菜相配的酒類款式。總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境整潔衛生,拉麵配料充足,湯底純正鮮甜,
No 1 拉麵
男山 尾張 清酒

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境整潔衛生,拉麵配料充足,湯底純正鮮甜,只是寶寶豬吃開了濃厚的湯底,健康清純反而有點不習慣。
2020-12-08 1527 瀏覽
上次我自己食咗凍沾麵,我見大少嗰個no. 1拉麵好似好好味咁,所以我決定返兜。出奇地唔知大少只係叫咗一個玉子拉麵,而我竟然挑戰no. 1 拉麵.兩份拉麵嚟到嘅時候,其實我覺得根本就冇分別,只不過係我多咗3片紫菜,同埋兩片叉燒。我竟然挑戰no.1拉麵,碗面嚟到嘅時候,我已經覺得自己太貪心,眼闊肚窄。跟住大少同我講,佢覺得玉子拉麵對佢來講已經足夠飽肚。其實碗麵真係幾好食,個湯底又夠厚,亦唔會太咸,啲拉麵亦都好彈牙,份量亦都好足。只係我太過眼闊肚窄,越食越飽。我覺得男生可以食no.1拉麵,女生其實是一個玉子拉麵,或者係我上次推介嘅凍沾麵都已經好足夠。

跟住大少同我講,佢覺得玉子拉麵對佢來講已經足夠飽肚。

只係我太過眼闊肚窄,越食越飽。

2020-11-24
午餐
2020-10-28 639 瀏覽
好耐之前,經過九如坊已經見到呢間舖頭排長龍。唔知係咪已經開咗一段時間,長龍不在。大少上個禮拜食過,同我講話好食,可以返兜。其實我都有少少期待。入到去,啲位唔多,我哋坐響吧枱。我估老闆應該係日本人。大少返兜 No.1 拉麵, 我望吓望吓個餐牌,正當諗緊食乜之際,我見到佢有一個芝麻醬凍沾麵,決定一試。我試咗大少個湯底,我覺得有啲鹹,但係大少就話非常好味,味道啱啱好。拉麵送辣芽菜,我自己就覺得辣咗少少,但大少就話覺得OK冇乜特別。都係果句,大少覺得個拉麵好好食。到我嗰沾麵啦,我一直以為沾麵只有係熱湯。我呢個係一個凍沾麵,個湯係芝麻醬湯底,酸酸地好易入口,感覺好清新。有少少似食緊日式芝麻醬沙律嘅感覺。完全係意想不到。我食完第一啖,已經同大少講,超好食。依間拉麵店又唔使排隊,味道又好味,值得推介。

依間拉麵店又唔使排隊,味道又好味,值得推介。
2020-10-28
午餐
2020-09-08 1445 瀏覽
——————————————————————#No.1拉麵🍜 $105有2塊豬肩肉同2塊豬腩肉,湯底算濃但就唔膩同唔會好咸,食落幾清亦都唔會食完覺得口渴!蛋味幾香,如果隻蛋可以再流心d就更正!麵既質地都唔錯!好味指數:8.9/10#玉子拉麵 $98幾鮮既豚骨湯底,豬腩肉半肥瘦同有燒過,食落口感唔錯!好味指數:8.7/10#燒魚餅 $48(半份)平時無咩地方有得食呢樣,結果就叫左呢份小食~魚餅個餡幾足料,魚既味道夠濃,入面加左蔥,令魚餅食落更香!好味程度:8/10抵食程度:8.5/10回頭度: 8.6//10——————————————————————📍地點:長浜No.1拉麵 (中環)中環九如坊14號地下☎️電話:23236115#美食#相機食先 #香港美食 #中環美食 #拉麵 #長浜 #noodels #foodie #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkong #food #foodssss___
——————————————————————
#No.1拉麵🍜 $105
好味指數:8.9/10

#玉子拉麵 $98
幾鮮既豚骨湯底,豬腩肉半肥瘦同有燒過,食落口感唔錯!
好味指數:8.7/10

#燒魚餅 $48(半份)
好味程度:8/10

抵食程度:8.5/10
回頭度: 8.6//10
——————————————————————
📍地點:長浜No.1拉麵 (中環)
中環九如坊14號地下
☎️電話:23236115
2020-06-15 1202 瀏覽
第一次食長浜拉麵係2013年嘅夏天,印象幾好,之後有幫襯過幾次,後來唔知點解將呢間拉麵店遺忘咗,最近突然記得翻,就決定再去食下。叫咗佢哋嘅スペシャル拉麵,亦叫No.1拉麵,我嘅演繹其實只係一碗叉燒拉麵再另外加一啲配料🤣拉麵好快就嚟,飲一啖湯,非常鮮味,估計係用豬骨同雞一齊熬成,要俾個讚👍。麵身夠硬,非常合我口胃。用日本人嘅吸啜方法,拉麵帶湯一齊入口,非常滋味。叉燒亦都好味同埋幾軟熟。我估我會再嚟,希望唔使排隊🤣

我估我會再嚟,希望唔使排隊🤣
2020-06-03