2024-11-02
上次响道食完碗豬骨湯拉麵,急不及待帶家人來試試,咁我當然把握機會試試佢另一款拉麵啦,就佢啦!《長浜魚🐟拉面(熱湯)🍜》睇睇個Menu,赫然發現佢有一款响香港比較少見嘅味型:煮干(にぼし Niboshi)雖然從張相都得知,佢絕對唔會係個湯又稠又甘苦嗰種“水泥系”煮干拉麵,不過好奇心驅使下,還是一探究竟,以下係食評。香味 (4/5) - 香味相當充足,但香而不濁,係屬於清香型而唔係濃香型。湯 (4/5) - 魚味相當夠,鹹度同甜度剛好,食到明顯嘅旨味(うまみ umami),風味屬於淡麗風。色澤係紅茶色,通透,油度剛好。我認為相當好味。不過咁,因為個湯唔係傳統上煮干湯嘅灰色或深灰色,我理解為,佢係用去頭去尾去內臟嘅魚干肉去淆湯,所以我認為如果佢叫做魚介湯會比較貼切,如果佢用鯖魚或鰹魚薄片嘅話,叫鯖節或鰹節都較適合。麵條 (4/5) - 選麵同佢嘅豬骨湯拉麵嘅應該係一樣,細直麵,低至中加水,吸湯夠。而我點嘅係硬麵,口感夠扎實,清爽,絕對冇話黏黏糊糊嗰隻。我食得出廚師嘅基本功相當深厚。配料 (3.5/5) - 配料整體就中規中矩啦。先講豬叉燒方面,應該都係用豬里脊,有兩塊,較瘦但夠腍夠嫩,肉味甘
《長浜魚🐟拉面(熱湯)🍜》
配料 (3.5/5) - 配料整體就中規中矩啦。先講豬叉燒方面,應該都係用豬里脊,有兩塊,較瘦但夠腍夠嫩,肉味甘香,好食。
溏心蛋方面,正正常常啦,冇特別入味,清清地,配魚湯係唔錯嘅。
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍
題外話/補充資料:
順帶一提,我家人相當滿意個豬骨湯拉面,我地一致認為佢比一蘭更優勝,更滿足!日後要多多支持呢間店!